• Fietstocht naar molenbouwer uitgebreid!
  Mooie aanvulling molenfietstocht. Wenninkmolen gaat speciaal draaien Op woensdag 17 juli gaat om 19.00  uur de fietstocht van start naar de Wenninkmolen in Lintelo en Vaags Molenbouwers in Aalten. Naar aanleiding van de de aankondiging van deze serie fietstochten  kwam het bestuur van de Wenninkmolen in Lintelo met het aanbod de molen tijdens de fietstocht in bedrijf te stellen. Dat aanbod is natuurlijk in dank aanvaard.  De eerste stop op deze fietstocht is dus Lintelo, waarna daarna de excursie bij Vaags begint.

  Het bedrijf van Molenmakers Vaags is gevestigd in een gloednieuw pand aan de Weverij.  De molenbouwers van Vaags laten zien dat bouwen en restaureren van molens gepaard kan gaan met de modernste technieken en vooral vakmanschap. Een mooi excursie voor iedereen die van alles wil weten van de werking van molens.

  Op woensdag 24  juli is het doel van de zomerfietstocht van de PP de “Workmate Company” in Lichtenvoorde. Hier worden in verschillende afdelingen en met verschillende beroepen mensen met een “afstand tot de arbeidsmarkt”  geholpen richting zelfstandig functioneren en werk. Dit belooft een bijzondere en leerzame ervaring te worden. Voor beide fietstochten geldt dat deelname voor iedereen gratis is, wel graag even van te voren opgeven bij g.stronks@lijbrandt.nl (i.v.m. de koffie e.d.). Einde van de fietstochten: tegen het donker worden.
     
 • Een reis naar 2040…..
  Misschien wel de leukste, meest positieve en inspirerende activiteit van deze week. Een reis in de toekomst met de mensen van “Oudtopia” en zo’n 25 inwoners van Aalten die “random” uitgenodigd waren. Om 19.00 uur konden mensen inlopen bij Kulturhus Lintelo. Welkom geheten door het team van Oudtopia die je leeftijd in 2040 op je badge zette. Confronterend natuurlijk. De oudste zal 95 zijn in de 2040, de jongste 28 (Mart de pas afgetreden kinderburgemeester). We gaan die avond ervaren wat het is om na te denken over ouder worden, soms letterlijk. Of afhankelijk van hulp te zijn. In drie groepjes aan de slag met een soort van “Marktplaats-platform”. Als het 2040 is, wat vraag je dan en wat heb je aan te bieden. Een tweede activiteit was “Dromenland”. Het is 2040: waar woon je dan, wie helpt je dan en hoe ga je dat bereiken. De derde confrontatie met oud en hulpbehoevend. Maak maar eens een “boswankeling” met een bril op waar je beperkt door ziet en duizelig wordt. Met begeleiding van je mantelzorger. Hoe doet hij dat? Dan weer terug de zaal in en stickers plakken op vellen wat je in 2040 belangrijk vindt. Het plaatje spreekt voor zich: gele en rode stickers zijn van de “jongere” groep in de zaal, groen en blauw van de oudere tot stokouderen in de zaal. En dan het plaatje “Gemeente Aalten in 2040”. Bijna alle aanwezigen denken dat ze in Aalten blijven wonen en actief blijven. Dat geeft de burger moed! In de nabespreking, die maar niet aan een einde kon komen, viel op dat veel mensen het ouder worden projecteren op hun eigen woon- en leefsituatie, dichtbij huis. En ook wel vanuit de huidige situatie uitgaan. We kunnen ons nog moeilijk voorstellen dat er tegen die tijd andere oplossingen zijn voor huishouden, koken, mobiliteit enz. Er kwamen aan het eind nog wel opmerkingen over de omgeving. Is het nog veilig in ons dorp, onze wereld. Hoe gaat het met de oorlog in Oekraïne? Is er misschien een basisinkomen? Een hele grote gemene deler was toch wel het besef dat we samen aan de lat staan voor onze eigen samenleving en leven. We gaan nadenken hoe we met deze aanpak verder kunnen. De deelnemers waren super-enthousiast en het was ook echt leuk om na te denken over ouder worden en zijn zonder dat te vertalen in termen van verlies of te problematiseren. Dat is een optimistisch geluid!
   
 • Eerste fietstocht schot in de roos
  Na veel voorbereidingen, een paar bezorgde blikken naar de lucht, wat gepuzzel met de aanvangstijd vanwege de EK-halve-finale kon dan woensdag 10 juli om 18.30 uur de eerste fietstocht van start gaan. Dit keer bij vier voorbeelden van prefab-houtbouw. De mee-fietsers waren echt onder de indruk van de ontwikkelingen in de houtbouw en de verhalen van twee initiatiefnemers Gerrit en Riekje Kempink aan de Winterswijksestraatweg te Bredevoort en de fam. Mateman aan de Kruittorenstraat waar de bouwer ook zijn bijzondere verhaal vertelde. De plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden. Wij hopen als organiserende partij echt dat dit soort voorbeelden tot inspiratie zijn voor een andere manier van bouwen, meer gericht op de toekomst.
   
 • Aanvangstijd fietstocht vervroegd.
  Mooie fietstocht naar prefab “Tiny-houses”. Op woensdag 10 juli gaat om 18.30 uur de fietstocht van start naar enkele voorbeelden van prefab-houtbouw in de gemeente Aalten. Het aanvangstijdstip is vervroegd vanwege de halve finales van het EK Voetbal . Vertrek is om 18.30 uur vanaf de Markt in Aalten. De terugkomst op de Markt is om 20.45 uur. Doel is, na een tocht langs enkele mantelzorgwoningen in het buitengebied, het dubbele prefab-houtbouwhuis aan de Kruittorenstraat in Bredevoort van de fam. Mateman. De bouwer zal iets vertellen over het bouwproces en de uitdagingen op logistiek gebied. De organiserende Progressieve Partij denkt dat prefab-houtbouw een bijdrage kan zijn aan een deeloplossing van de klimaat- en wooncrisis. Op woensdag 17 juli is het doel van de zomerfietstocht van de PP het bedrijf van Molenmakers Vaags. Wel gewoon vertrekken om 19.00 uur van de Markt in Aalten. Via een route langs werkende molens in De Heurne en Lintelo laten de molenbouwers van Vaags zien dat bouwen en restaureren van molens gepaard kan gaan met de modernste technieken en vooral vakmanschap. Een mooi excursie voor iedereen die van alles wil weten van de werking van molens. Voor beide fietstochten geldt dat deelname voor iedereen gratis is, wel graag even van te voren opgeven bij g.stronks@lijbrandt.nl (i.v.m. de koffie e.d.). Einde van de fietstochten: tegen het donker worden.
   
 • Toekomstvisie Bredevoort
  Na een jaar hard werken met veel input uit de Bredevoortse samenleving presenteerde de werkgroep toekomstvisie Bredevoort het resultaat: “Toekomst maak je samen”. De grote zaal van het Grachthuys was bijna te klein voor de grote groep inwoners die benieuwd was naar die toekomstvisie. De presentatie ging vooral over het gelopen proces om tot de visie te komen; ik vond het wel jammer dat er niet even een korte samenvatting van de inhoud werd gegeven. Maar het boekwerkje ziet er goed uit. Mooi vormgegeven en inhoudelijk ook dik in orde, met een vaak rake typering van het huidige Bredevoort en de uitdagingen waar we voor staan. Het hoofdstuk Wonen met de goed onderbouwde oproep tot betaalbare nieuwbouw had door PP geschreven kunnen zijn. Zie ook onze Notitie Betaalbaar Bouwen. Na de vakantie moeten er werkgroepen aan de slag om de diverse speerpunten uit te werken en veranderingen in gang te zetten. Lees hier de volledige Toekomstvisie : Toekomstvisie-Bredevoort-2025-2035_digitaal-1.pdf 
   
 • Maatjes voor één dag gezocht
  Maatjes voor één dag gezocht in Bredevoort Rond het Ambthuis in Bredevoort zijn een paar mensen aan het nadenken of er niet een groep “maatje voor één dag”  zou kunnen komen. Tijdens de kerstmarkt en de bevrijdingsmaaltijd stond ook een groep vrijwilligers klaar om met bewoners van het Ambthuis naar de kerstmarkt te gaan, te lunchen, muziek te luisteren. Dat beviel goed. Als er nou een groep mensen zou zijn die af en toe eens met bewoners die daar zin in hebben meegaat naar bijv. de zomerconcerten, Septemberkunst, Bredevoort Schittert, dan zouden daar veel mensen plezier aan kunnen beleven. Niet alleen de bewoners van het Ambtshuis, maar denk  ook aan alle inwoners die niet zo makkelijk alleen ergens heen gaan, maar misschien wel in een groepje of met een “maatje voor één dag”. Werkwijze De eerste uitdaging is een groepje van “maatjes voor één dag” bij elkaar te halen. Men denkt aan  de volgende werkwijze. Deze groep “maatjes voor één dag”  krijgt een app. Daarin wordt af en toe de vraag gesteld, bijvoorbeeld: : “wie wil als maatje met iemand mee naar het brunchconcert met Vals Plat op 14 juli”. Je kunt dan aangeven of je wel of niet kunt en de beheerder van de app stuurt je een uitnodiging en nadere afspraken. Je verplicht je zo tot niks en je bent vrij om in te tekenen op de activiteit of niet. Er wordt  ook nog gekeken naar de benodigde verzekeringen e.d. Aanmelden Een tweede uitdaging is om mensen die het leuk vinden om eens ergens naar toe te gaan bekend te maken met dit initiatief. Sowieso komt het op de wekelijkse/maandelijkse activiteitenkalender te staan van Stichting Marga Klompé en worden  folders en affiches voor de Spar, VVV en Grachthuys gemaakt. Natuurlijk ook via sociale media. En we vragen de thuiszorgorganisaties. Maar iedereen kan  natuurlijk ook mensen aanspreken. We beginnen kalm aan. Bijvoorbeeld met de zomerconcerten op ‘t Zand. Kieken of ’t warkt. Dus: voel je ervoor “maatje voor één dag” te worden, geef je dan op via maatjes@bredevoort.nu .Weet je inwoners die misschien wel eens samen met een maatje naar een activiteit willen: wijs ze op dit initiatief. Het officiële mailadres is dus: maatjes@bredevoort.nu
   
 • Verbeteringen Participatiewet
  Het heeft behoorlijk lang geduurd, maar net voordat ze minister-af is stuurt de  Minister van Armoede een paar verbetervoorstellen naar de Tweede Kamer. Sommige hebben we in Aalten en bij Laborijn al doorgevoerd. Ben benieuwd of deze voorstellen door de nieuwe Tweede Kamer komen. Met onder meer de volgende maatregelen wil het kabinet de Participatiewet beter laten aansluiten op wat mensen (aan) kunnen en nodig hebben. Alle voorstellen zijn gericht op menselijke maat, vertrouwen en eenvoud.
  • Mensen mogen straks tot € 1.200 aan giften ontvangen zonder dit op te hoeven geven. Ook mogen zij naast hun uitkering tot 15% aan bijverdiensten zelf houden voor de periode van (ten minste) een jaar. Het kabinet maakt hiermee de opstap naar werk vanuit de uitkering aantrekkelijker.
  • Wanneer de stap naar werk te groot is, mag iemand ook vrijwilligerswerk doen of een andere vorm van maatschappelijke participatie.
  • Het verlenen van mantelzorg heeft geen gevolgen voor de uitkering. Wanneer iemand tijdelijk vanwege het verlenen van mantelzorg inwoont bij diegene, behoudt hij in die tijdelijke situatie een eigen recht op bijstand.
  • Gemeenten krijgen meer ruimte om een passende maatregel op te leggen als mensen zich niet houden aan de regels. Nu dient de gemeente de bijstandsuitkering standaard te korten.
  • Gemeenten krijgen de mogelijkheid om een bijstandsuitkering met terugwerkende kracht te verstrekken, tot drie maanden terug. Dit kan schulden voorkomen en financiële problemen verminderen.
  • De nieuwe wet kent ook een aantal praktische aanpassingen. Zo wordt het mogelijk om een bijstandsaanvraag te doen met het rijbewijs als identiteitsbewijs. En als mensen per ongeluk een verkeerde aanvraag doen, blijft de datum van de aanvraag gelden. Ook wordt de verrekening van het vakantiegeld met de bijstand vereenvoudigd.

   
 • Camping life Beth San
  Op vrijdagmiddag werd een wel heel bijzondere camping geopend.  Niet een camping bij de Farm en Country Fair, maar een camping zo’n 500 km van Parijs: “Camping Rue de Ludgèr.” In de tuin van Beth San. Daar stonden op vrijdagmiddag een tweetal echte caravans, enkele grote tenten en een “keuken-tent”. Men verwacht zaterdag ook nog enkele campers. Een initiatief van talentverbinder Richard Jongetjes, de medewerkers en vrijwilligers van Beth San en nog velen meer. In de komende week is er een uitgebreid programma rond de campingplaats. Dit weekend komen enkele mensen kamperen die tegelijkertijd hun vader, moeder, oma of opa opzoeken. Dat is natuurlijk ontzettend leuk om op zo’n manier te kunnen blijven overnachten. Het openingsprogramma was binnen i.v.m. de regen en werd omlijst door muziek van Dokter M en de Zusters. Feestelijk. Het programma de komende week omvat verder pannenkoeken eten, een vesperdienst, poppenkastvoorstelling, gymnastiek uitvoering, knutselen, sporten, dierendag, tuinconcert enz. En wat het mooie aan deze activiteiten is dat ze steeds georganiseerd en/of bezocht worden door andere groepen uit de buurt of uit het dorp. Zo komen kinderen van de kinderdagverblijven naar de poppenkast, het tuinconcert wordt door leden van muziekvereniging De Eendracht verzorgd, het knutselen door vrijwilligers van de Ahof, sport en spel door een gymnastiekvereniging, een snackwagen, een ijskar, een picknick door plaatselijke bedrijven. Dit is een mooi voorbeeld hoe we als lokale samenleving gezamenlijk een prettig leven voor al onze bewoners kunnen organiseren. Met gebruikmaking van elkaars talenten. De ene groep doet wat voor een ander, en die doet weer wat terug. Plus de hele week is de mogelijkheid mensen uit andere bubbels en groepen tegen te komen en te ontmoeten. Het zou mooi zijn als we via burgerinitiatieven dit zelf kunnen organiseren. Kan ook misschien in de toekomst. Nu moeten bijv. talentverbinders, medewerkers Welzijn van de instellingen enz. nog de eerste stoot geven en de regie en overzicht behouden. Een mooie week in het vooruitzicht: mooi weer, veel activiteit en veel ontmoeting.
   
 • Zien, luisteren, helpen.
  Dit is de titel van het nieuwste rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het gaat over de vraag waarom veel van de overheidshulp en -ondersteuning de mensen niet bereikt. Het rapport werd donderdag gepresenteerd  in het statige gebouw van het Sociaal Cultureel Planbureau aan de Bezuidenhoudseweg in Den Haag, schuin tegen over de huidige Tweede Kamer. Een groot deel van de inwoners die hulp en ondersteuning nodig hebben worden niet bereikt. Hierdoor verslechtert hun situatie. Worden de verschillen tussen arm en rijk groter en wordt het wantrouwen in de overheid vergroot. Oorzaken liggen o.a. in het feit dat gemeenten nog te veel denken in termen van aanbod en voorzieningen en niet in termen van vraag en bereik. Dus veel gemeenten richten loketten in, plaatsen hun regelingen op de website en denken dat de mensen dan wel komen. Ten tweede blijkt uit het SCP-onderzoek dat beleidsmakers niet altijd van realistische aannames en mensbeelden uitgaan. Zo wordt vaak aangenomen dat mensen rationeel handelen als zij problemen hebben en bij de gemeente om hulp komen vragen. In de praktijk blijkt dat mensen dat vaak niet doen: uit schaamte, uit wantrouwen, uit angst om toeslagen terug te moeten betalen of omdat ze niet weten dat er hulp bestaat. Beleidsmakers denken ook vaak dat mensen hulp kunnen krijgen vanuit hun sociale netwerk, terwijl er grenzen zijn aan wat mensen voor elkaar (kunnen) doen. Om mensen beter te bereiken beveelt het SCP gemeenten drie dingen aan: ten eerste om niet de voorzieningen centraal te zetten, maar na te gaan hoe zij mensen kunnen bereiken en ondersteunen op een manier die aansluit bij de behoeften die er zijn. Ten tweede zouden gemeenten de hulpverlening niet alleen via (digitale) loketten aan moeten bieden, maar ook op mensen af moeten stappen. Tot slot raadt het SCP aan om ervaringsdeskundigen te betrekken bij het ontwikkelen van (nieuw) beleid en om structureel te blijven leren van de praktijk. Er was een leuke werkvorm bedacht: we gingen beleid ontwerpen dat tegemoet komt aan bovenstaande “hiaten”. Vier “out of the box”-vragen als het gaat om het niet-bereiken van mensen. Laat de mensen zelf zeggen wat ze willen; wat nu als je met een smoesje binnen komt; als je een top 600 van mensen die hulp echt nodig hebben: wie zitten daar dan bij; en: welke rolwisseling zou je voor een maand willen aangaan.      
 • Pittige voorlichting over gemeentefinanciën
  Woensdagavond  de meedenkavond van de Progressieve Partij over Financiën. Dit keer in Kulturhus Naoberz in Dinxperlo. Ons voormalige fractielid –en -voorzitter Guido Uland, in het dagelijks leven financieel adviseur bij verschillende gemeenten, verzorgde een inleiding over gemeentefinanciën. Dat was pittig. Doordat het Rijk de bijdragen aan gemeenten vermindert en de beïnvloedbare kosten bij een gemeente beperkt zijn, moeten keuzes gemaakt worden. Kies maar: de taken die het rijk oplegt gewoon niet of minder uitvoeren, de inkomsten verhogen of de uitgaven verlagen. En welke uitgaven dan wel en welke niet. Dat leverde interessante discussies op die in de komende tijd door onze fractie naar voren zullen worden gebracht. Daarbij moeten we goed in de gaten houden voor wie we er als overheid zijn. Zijn we ervoor om het bedrijfsleven “te faciliteren” ? Met welke reden dan? Moeten we ruimte opofferen aan type bedrijven die geen waarde toevoegen? Moeten we huizen bouwen mogelijk maken voor de rijken? Wat ons betreft is de overheid er voor de meest kwetsbaren. En het aantal van hen wordt groter.
   
 • Personeelskrapte in de zorg
  Het is hier natuurlijk al vaker verkondigd. Als de zorg niet op een andere manier georganiseerd wordt, loopt het systeem vast. Door vergrijzing, kostenstijgingen, maar vooral door gebrek aan personeel. Samen met de bestuurder van GGNet ben ik “bestuurlijk trekker” van de uitvoeringscoalitie “Prettig werken in zorg en welzijn”. Op woensdagmorgen organiseerden we in het kantoor van Estinea een “kick off”. Met zo’n 35 vooral personeelsfunctionarissen ontwikkelden we ideeën om de arbeidsmarkt in de zorg beter te laten werken. En dan gaat het om vier thema’s: voorkomen uitstroom, vergroten instroom, vernieuwde en veranderende invloed van het werk, regionaal werkgeverschap. Er werden veel vragen gesteld, die omgezet moeten worden in acties. Waarom hebben we eigenlijk van die roosters die geen rekening houden met schooltijden; waarom weten we vaak niet dat minimaal een derde van ons personeel ook mantelzorger is? Waarom hebben we eigenlijk geen werknemerspool? Waarom kunnen we niet experimenteren met job-carving, welzijnsbanen in de zorg? En zo nog een stuk of 60 meer. Dus ideeën genoeg. Rond de meest aansprekende ideeën worden werkgroepen gevormd die concrete acties en plannen gaan voorstellen. Vanuit het Integraal Zorg Akkoord heeft het ministerie ook geld beschikbaar gesteld om de kosten van die projecten te dekken. Die gaan we dan aanvragen. Een opvallend weetje: op dit moment zijn er twee keer teveel leerlingen op de MBO opleiding Sport en Bewegen. Die kunnen niet allemaal een baan krijgen, maar misschien wel met hun kennis ingezet worden rond groepen ouderen, mensen met een beperking enz. Toch zal ook in onze maatschappij wat moeten veranderen. Mijn collega-bestuurder van GGNet zei het mooi: we moeten echt ons minder afhankelijk van zorg maken. Er wordt altijd gezegd: Nu werkt 1 op 6 van de beroepsbevolking in de zorg. Als we niets doen, wordt dat in 2040  1 op de 4. In de Achterhoek is het trouwens al 1 op de 5. Laat onze ambitie zijn om dat aantal niet te laten groeien. Maar door anders te organiseren, innovatie en digitale hulpmiddelen en de inzet van ons allen, het gewoon op die 1 op 6 te houden. In elk geval ook hier de verkokering slopen.
   
 • Pride-kerkdienst in de Zuiderkerk Aalten
  Al voor de derde keer organiseert de Pride-werkgroep in Aalten een kerkdienst in het kader van de zgn. Pride-maand. In de maand juni laten allerlei groepen in activiteiten, bijeenkomsten, film, theater en andere kunst zien hoe nodig het is om je zelf te kunnen zijn. Vooral als je homoseksueel of lesbisch bent. In een kerk of moskee is dat vaak nog een tikkeltje moeilijker. Maar een vertrouwde omgeving kan ook voldoende veiligheid bieden om ervoor uit te komen dat je “anders-geaard” bent. Dat bleek ook uit de drie persoonlijke verhalen die vanuit de voorbereidingsgroep verteld werden. Het is mooi als mensen daar oprecht naar willen luisteren en ieder de mogelijkheid willen bieden te zijn wie je bent. Reacties zijn er altijd verschillend: “moet dat nou, is dat nou nog nodig, iedereen is toch gelijk?”. De reactie van de dominee was: “we moeten deze pride-bijeenkomsten blijven vieren zolang het nodig is, zolang de mensen het zelf nodig vinden”. In een buurgemeente werden regenboog vlaggen verwijderd en verbrand. Zolang dat gebeurt zijn we er nog niet en is een pride-week nog steeds nodig. Wil je meer weten over de Pride Trots in de Achterhoek? Achterhoek Pride – wees trots op wie je bent
   
 • Denk en praat mee over geld
  Op woensdag 12 juni ben je welkom. Vanaf 20.00 praten we met een financieel adviseur over de actuele stand van de gemeentefinanciën en wat dit betekent voor inwoners, organisaties en voorzieningen.
   
 • Jaarrekening, voorjaarsnota, lef……
  Een voorbeschouwing op de meedenkavond van 12 junia.s. (zie elders) over de gemeentelijke financiën. Mij werd gevraagd of ik misschien een stukje wilde schrijven over de Jaarrekening en de Voorjaarsnota. Afgelopen woensdag 5 juni was het jaarlijks jaarrekening- en voorjaarsnotacafé. Een informele bijeenkomst van raadsleden, fractievolgers en de ambtenaren van de verschillende beleidsterreinen (programma’s). De eerstvolgende meedenkavond georganiseerd door de fractie op 12 juni zal in het teken staan van de gemeentefinanciën en meer in het bijzonder het ‘ravijnjaar’. Of ik daarom misschien een soort van samenvatting kon schrijven was het verzoek. Helaas, die gaat u nu niet van mij krijgen. Niet alleen heb ik op het moment dat ik dit schrijf beide nota’s slechts nog maar in grote lijnen doorgenomen, maar bovendien zijn beide nota’s feitelijk al een samenvatting. Een samenvatting van een samenvatting geeft misschien wel een erg beperkt beeld van de werkelijkheid. In plaats daarvan een aantal overdenkingen over de nota’s. In de Aalten Vooruit schreef Jos Wessels, voormalig raadslid van het CDA en tegenwoordig politiek correspondent, dat de gemeente Aalten ‘goed geboerd’ had in 2023. Dit jaar is namelijk afgesloten met een positief saldo van bijna 2,3 miljoen. Dit klinkt als veel geld, en dat is het natuurlijk ook, maar dit moet wel worden bezien in het licht van de totale begroting die bijna 80 miljoen bedraagt. Belangrijker is echter dat een positief saldo naar mijn mening niet betekent dat de gemeente goed heeft geboerd. De gemeente heeft immers geen winstoogmerk. Het is altijd fijn dat de kosten lager blijken te zijn dan begroot, maar een positief saldo kan echter ook betekenen dat de gemeente minder heeft uitgevoerd dan was voorgenomen. En dat is niet wat we willen. Bij het vaststellen van de begroting gaat het niet alleen om het budget, maar vooral ook om het beleid dat de gemeente voornemens is om uit te voeren. Als bij de jaarrekening geld over blijkt te zijn dan kan dit betekenen dat zaken zijn blijven liggen. Dit lijkt echter in de gemeente Aalten mee te vallen. Het positief saldo bestaat vooral uit een hogere uitkering uit het gemeentefonds dan begroot. Dat dit meer zou zijn, werd pas aan het einde van het jaar duidelijk, bij de decembercirculaire. Dan kan het geld natuurlijk niet meer worden uitgegeven. Ook is sprake geweest van minder (meer)kosten en incidentele subsidies en bijdragen vanuit de rijksoverheid. Het zijn allemaal incidentele meevallers. Het levert dus geen financiële ruimte op voor nieuw beleid. Anders gezegd: deze voordelen kunnen niet worden gebruikt als dekking voor structurele uitgaven. Samengevat geldt dus in dit geval dat de in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Wat dat betreft gaan we nog steeds een financieel lastige tijd tegemoet door het ravijnjaar 2026 waarin nog steeds sprake is van een groot tekort in de begroting. Dan de voorjaarsnota; dit is feitelijk een voortgangsrapportage. We hebben in oktober 2023 de begroting vastgesteld voor 2024 en in het voorjaar geeft het college een update van de voortgang van het voorgenomen beleid en volgt er, zo nodig, een bijstelling van de bijbehorende budgetten. Eigenlijk is het iets ingewikkelder, want na de begroting heeft de raad ook nog de najaarsnota vastgesteld in december 2023. Dit is eveneens een voortgangsrapportage en een bijstelling van het financiële beleid, maar dan eigenlijk van het betreffende jaar (dus 2023). Omdat er echter gewerkt wordt met een meerjarenbegroting (voor het huidige jaar en de drie daarop volgende jaren) is er altijd een soort van overlap. De voorjaarsnota sluit dus meer aan op de najaarsnota dan de begroting. Dan de inhoud; daar draait het natuurlijk om. In het oog springt het extra budget dat het college vraagt voor de nieuwe dienstverleningsvisie: één toegang. Dit is het plan van het college om de dienstverlening aan de inwoners van Aalten in het algemeen en in het bijzonder op het gebied van sociaal domein te verbeteren. De bedoeling is om het doolhof van verschillende toegangen te ontwarren en één toegang te creëren voor alle vragen van de inwoners van onze gemeente. U gaat hierover vast en zeker nog meer lezen en horen. Nu weer terug naar het geld: de uitwerking van de visie zal zo’n € 450.000,- gaan kosten. Een bedrag van € 150.000,- is al beschikbaar gesteld door de raad. Daar moet dus nog € 300.000,- bij. En zo goed het idee misschien is, zo slecht is de timing van het college als het gaat om het vragen van dit extra budget. Budget van deze omvang vragen voor nieuw beleid bij een tussentijdse voortgangsrapportage is niet gebruikelijk. Daarvoor is namelijk de begroting: een stuk waarin al het voorgenomen beleid is opgenomen met de daarbij verwachte kosten ervan. Bovendien is recentelijk de kadernota vastgesteld door de raad voor de begroting van 2025. Duidelijk is geworden dat er keuzes gemaakt zullen moeten worden en het voorgenomen en/of gewenste beleid geprioriteerd en/of gefaseerd zal moeten worden. Er wordt door de organisatie al hard nagedacht over ‘ombuigingen’ (volgens mij werd dit vroeger gewoon ‘bezuinigingen’ genoemd, maar dat terzijde). De wensen van de raad zullen dus in het geheel van al alle andere taken, waaronder de wettelijke, beoordeeld en gewogen moeten worden. Een drietal amendementen van het CDA om alvast een voorschot te nemen hierop door een drietal onderwerpen (het Boerenfonds, uitwerking IHP en woningbouwinitiatieven) veilig te stellen bij de ombuigingsoperatie, zijn ingetrokken nadat hiervoor geen steun bleek te zijn en deze ook ernstig ontraden werd door de wethouder. “Niets is heilig” waren de letterlijke woorden van wethouder Kok. Volgens mij is er dan wel een gezonde dosis lef nodig om vervolgens nog geen maand later bij een voortgangsrapportage drie ton extra budget te vragen voor de nieuwe dienstverleningsvisie. Uiteindelijk is het echter aan de raad om te beslissen hierover. Het zal in ieder geval tot een interessante discussie kunnen leiden. De meedenkavond van 12 juni a.s. staat in het teken van gemeentefinanciën. In het bijzonder zal gesproken worden over hoe we ons als gemeente zouden moeten voorbereiden op het ravijnjaar. We hebben een speciale gast die helemaal thuis is in de wereld overheidsfinanciën en altijd graag zijn kennis deelt met anderen. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. Het scheelt misschien ook nog wat leeswerk. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Kulturhus Noaberz in Dinxperlo. Graag tot dan! Petra Hoezen
   
 • Lara Sibbing bij Suzie’s Farm
  Het is alweer twee weken geleden dat kandidaat-Europarlementariër Lara Sibbing een zaterdag rondtoerde door de Achterhoek. Op uitnodiging van de afdeling Oost-Achterhoek van Groen Links-PvdA ging een groep van 20 belangstellenden samen met haar het gesprek aan over voedsel en landbouw. In de gemeente Aalten werd een uitgebreid bezoek gebracht aan Suzie’s Farm, waar Suzanne Ruesink haar verhaal vertelde. Ook Maurits Steverink van Achterhoek Food kwam de beweging toelichten: Duurzaam en gezond, zo mogelijk van eigen grond. Eveline Zuurbier van 1Achterhoek liep de middag mee en maakte een verhaal voor 1Achterhoek. Omdat niet iedereen deze site dagelijks volgt, hier een link. Wat staat er in de Achterhoek op het spel en wie moet je kiezen voor Europa? 1Achterhoek
   
 • Betaalbaar wonen mogelijk?
  PP en BBB-HMV hebben niet heel veel gemeen, maar op woningbouwgebied hebben we elkaar gevonden. Na enkele maanden van gesprekken, met bouwbedrijven en met elkaar, is er een mooie notitie tot stand gekomen die we aangeboden hebben aan wethouder Kok. Hieronder de eerste 2 hoofdstukjes. Aanleiding Door een bericht op Facebook over twee te bouwen, nogal prijzige huizen in Bredevoort, ontstond er een discussie over waarom er geen woningen werden gebouwd voor starters. Inwoners zijn bezorgd dat er op dit moment nauwelijks woonruimte te vinden is voor jongeren. Margo ten Bruin (BBB-HMV) en Theo Bauhuis (PP) volgden deze discussie en begrepen deze zorgen. Beiden vonden dat een gesprek zinvol zou zijn om te kijken waar de partijen elkaar konden vinden en wat ze samen konden doen om meer betaalbare starterswoningen te realiseren. Normaal gesproken zijn onze partijen het in de raad niet altijd eens, maar het bleek dat wat betreft dit onderwerp we op 1 lijn zaten en dat we ook graag wilden werken aan een oplossing. We hebben samen een aantal partijen bezocht (verschillende bouwbedrijven) en ons laten informeren over de mogelijkheden om goedkoop (tot 200.000 of tot 250.000 euro) te bouwen. Het bleek dat die mogelijkheden er best zijn, maar dat daar wel een aantal haken en ogen aan zitten. Omdat we beide partijen zijn die van aanpakken houden, zijn we gaan kijken hoe die mogelijkheden benut kunnen worden. Het blijkt dat veel best op te lossen is, als de wil er maar is. In deze notitie delen we onze inzichten en pleiten we voor ambitieuze plannen. Volgens ons hard nodig voor onze jongeren en ouderen, want ook voor ouderen is er een gebrek aan betaalbare, kleine huizen. De verschillende bouwbedrijven lieten ons allerlei mogelijkheden zien die voor Aalten passend zouden kunnen zijn. Wat is betaalbaar? Als we de inkomensopbouw van Aaltens inwoners (Achterhoek monitor) vergelijken met de maximale hypotheek (Hypotheker.nl) dan zien we dat 51% van de bevolking minder dan € 187.000, – als hypotheek kan krijgen. In de praktijk betekent dat dat de helft van de bevolking is aangewezen op een sociale huurwoning omdat woningen onder dit verkoopbedrag niet te vinden zijn. De volgende 12% kan wel die 187.000 maar minder dan € 255.000, – lenen voor een eigen woning. Etc… Slechts 10% kan zich een woning boven de € 615.000, – veroorloven. Volgende keren: • Hoe is betaalbaar wonen te realiseren? • Ervaringen van bouwers en ontwikkelaars • Beleid en Zoekgebieden rond de kern van Aalten 11 Wilt u de notitie “Betaalbaar wonen” ontvangen? Mail fractie@progressieve-partij.nl of download hier : PP en BBB-HMV slaan handen ineen voor woningbouw (1)
   
 • Wil je meer of minder….?
  Meedenkavond PP 12 juni Dreigt financieel ravijn voor de gemeente Aalten in 2026? Ravijnjaar 2026 De media staan er vol van. Het is een voorzichtig thema in de verkiezingscampagne. De Nederlandse gemeenten moeten het van het (demissionaire) kabinet het met 3-4 miljard euro per jaar minder doen. Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet in wording biedt ook niet veel hoop. Dus gemeenten maken zich op om de broekriem aan te halen. Gevolgen voor inwoners van de gemeente Aalten? Rekenmeesters hebben berekend dat deze rijkskorting voor de gemeente Aalten wel tot 4 miljoen euro per jaar kan oplopen. Waar moeten we dat vandaan halen? Minder ambtenaren (een bekende oplossing aan de borreltafel)? Kost wachtgeld en wie moet het werk dan doen? De samenleving eist ook meer van de overheid. Minder cultuur, sport, sociale voorzieningen? Kan, maar dat treft altijd de kwetsbaarsten in de samenleving. Uitstel van wegenaanleg, verbeteringen riool, aankoop bouwterreinen? Kan. Maar soms is uitstel niet verantwoord, en iedereen vindt dat er meer woningen moeten komen. Verhoging van de woonlasten? Kan, maar daar haal je geen 4 miljoen mee op. Kortom: we willen veel, maar hebben geld te weinig. Meedenkavond in Kulturhus Dinxperlo Daar willen we u natuurlijk graag over mee laten denken. De fractie heet u graag van harte welkom op woensdag 12 juni om 20.00 uur in het Kulturhus Naoberz, Terborgseweg 3 in Dinxperlo. We hebben een financieel adviseur bij diverse gemeenten uitgenodigd. Hij zal on meenemen in de wereld van de planring- en control-cyclus, de voorjaarsnota en de meicirculaire, de najaarsnota en decembercirculaire enz. Maar uiteindelijk horen we graag van u welke kant het op moet: bezuinigen, uitstellen of inkomsten verhogen. Verdere informatie op www.progressieve-partij.nl . Ook voor nadere informatie: fractie@progressieve-partij.nl. Toegang en koffie gratis.
     
 • Let op: meedenkavond over gemeentefinanciën.
  Op woensdag 12 juni organiseert de fractie van de Progressieve Partij weer een meedenk-avond. Dit keer willen we stilstaan bij de gemeentelijke financiën. In de raadvergadering van 28 mei werd de kadernota vastgesteld. Dat zijn de uitgangspunten voor de begroting 2025. In de raad van juli 2025 wordt de voorjaarsnota besproken. Dat is de stand van zaken van het lopende jaar 2024. In november komt de begroting 2025. Belangrijke bouwstenen zijn de meicirculaire en de septembercirculaire. Dat zijn mededelingen van de minister van Financiën op welke bedragen de gemeenten kunnen rekenen. Het jaar 2026 noemt men het “ravijnjaar”: dan komt er in totaal ongeveer 4 miljard minder naar gemeenten. Veel gemeenten zijn bang dat ze dat niet binnen de begrotingen kunnen opvangen en dat ze essentiële voorzieningen, taken en uitgaven moeten afstoten en sluiten. Het zgn. hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen geeft ook erg veel onzekerheid. Over al deze onderwerpen gaat onze meedenkavond. Waarop kan bezuinigd worden, hoe kunnen we de inkomsten vergroten, wie moet buiten schot blijven wie kan misschien nog even wachten? Let op de volgende Progressief Nieuws voor exact tijd en plaats!
   
 • Startschot Pride-week in Berkelland
  Zaterdag 10 uur vond de start van de Achterhoek –Pride week plaats. Dit keer in Berkelland, in het gemeentehuis te Borculo met wat toespraakjes, een lekker ontbijtje en wat gesprekjes onderling. Naast vertegenwoordigers van de LHBTQ+ gemeenschap en organisatoren van deze week, ook een viertal wethouders uit de Achterhoek, soms met hun ambtenaren. Er is een mooie folder van de geschiedenis van de “bevrijding” van de homo- en lesbische gemeenschap; de eerste demonstratie was in 1970 in Nederland. Er was iemand bij in Borculo die daaraan meegedaan had. En aangaf dat het nog steeds nodig is om steeds maar weer te benadrukken dat je mag zijn wie je bent in Nederland en in andere landen. De tolerantie voor mensen uit de LHBTQ+ gemeenschap lijkt echt af te nemen en het geweld tegen hen toe te nemen. Daar moeten we tegen op staan! Daar werd die dag meteen het bewijs van geleverd. Betsy Wormgoor, wethouder Berkelland zag zich genoodzaakt beledigende teksten van haar account af te halen. In de gemeente Aalten is alleen een Pride-dienst op zondag 9 juni. Er is een mager bezette werkgroep die meedoet aan de Achterhoekse activiteiten. Het zou mooi zijn als deze werkgroep uitgebreid kon worden. Geef je op! Voor het programma kijk op: Achterhoek Pride – wees trots op wie je bent
   
 • Interessante meedenkavond over horeca
  Woensdagavond kwam de Progressieve Partij bij elkaar voor een meedenkavond over de horecavisie. Dit keer bij Domme Aanleg in Barlo, een van de buurtschappen met de hoogste horeca-dichtheid. Een paar voorbeelden had een handjevol deelnemers, fietsend vanuit Aalten al aanschouwd. De hoofdlijnen van de horeca-visie, opgesteld door een bureau en overgenomen door het College van B. en W. werden toegelicht door Petra Hoezen. Men koerst op “consolidatie+”, dat wil zeggen behouden en uitbouwen wat goed loopt en er is enkele ruimte voor nieuwe concepten. Vanuit Horeca Nederland Aalten nam ook Gerbert Smit een stukje deel aan het gesprek. Hij verwoordde het standpunt: wij willen graag duidelijkheid. Nu mag de één dit en de ander dat. Dat konden de aanwezigen wel met hem eens zijn. Duidelijkheid is belangrijk. Sturing door de gemeente is beperkt mogelijk als het gaat om bijv. gewenste toevoegingen aan het aanbod. Ook wel thema-vastheid: niet van alles maar wat. Zo hebben we natuurlijk (ook al op voorstel van PP indertijd) een soort van indeling: Bredevoort: cultuur en boeken, Aalten: vrijheid; Dinxperlo: Grens. Rond die thema’s zou je aanvullingen kunnen voorstellen. Vanuit Horeca-Nederland werd wel gepleit voor de nodige diversiteit. Vier patatzaken in elkaars buurt is een beetje te veel. Conclusie: sturing van de markt is moeilijk, facilitering en regelgeving hoort bij de overheid, maar dan wel duidelijkheid, ondernemers ondersteunen die willen aansluiten bij de drie genoemde thema’s.
   
 • Zeer interessante excursie naar de EU in Brussel
  Stel je wilt naar Brussel, een dagje wat horen over de Europese Instituties, verkiezingen; hoe kun je dat dan beter doen door met een werkbezoek mee te gaan georganiseerd door Koppelkerk Bredevoort (Meet-up-werkgroep) en Europa Direct van de Stadt Bocholt. Dat staat garant voor een perfecte organisatie, interessante gasten en een verzorgde reis op één dag. Dankzij ook subsidies van Aalten en Bocholt en enkele fondsen. Eén nadeel : je moet vroeg weg en bent laat weer terug (6.30-23.30 uur). Maar dan is het ook de moeite aard. De bus vertrok vrijdag met 35 Nederlanders en 15 Duitsers richting Geleen. In de bus werd de kennis getest van de geschiedenis en werking van de EU. Resultaten vielen niet tegen! In Geleen stapte Siebo Janssen in, specialist, docent, geschiedkundigen over EU-zaken. Studeerde o.a. in Groningen. Tweetalig dus. In een hoog tempo behandelde hij de geschiedenis en tot standkoming van de Europese samenwerking. Interessant was dat hij begon bij de Napoleontische- en Duits-Franse oorlogen en het Pruisische rijk. Daarna in de wat recentere geschiedenis herkenden wij onze quiz-vragen weer. Vervolgens belichtte hij de drie belangrijkste instituties van de EU: De Europese Raad (van ministers), de Europese commissie en het Europees Parlement. Die laatste was eigenlijk het minst belangrijk vond Siebe. Maar het meest indrukwekkende deel van zijn betoog was toch de indringende waarschuwing om extreem-rechts niet de overhand te laten krijgen. In een doorwrochte analyse gaf hij aan dat alles wat Europa betekend en opgebouwd heeft weer afgebroken wordt. Europa van verbinding zou Europa van afbraak worden. De busreis was zo voorbij…. Diezelfde impliciete boodschap had Alexander van de Bosch , directeur Huis van de Nederlandse Provincies. Eigenlijk het lobbykantoor van provincies en gemeenten. Op een vraag of het mogelijk is een geïntegreerd voedselbeleid te voeren, antwoordde hij dat dit zeker is ingezet, maar dat dit heel erg moeilijk zal worden vol te houden; immers Nederland en Vonder Leyen hebben de natuurwet afgezwakt. Twee vertegenwoordigers van NRW gaven interessante inkijkjes in het verschil in structuur van de via Länder georganiseerde Bundesrepublik en andere federatief georganiseerde landen (zoals België) en bij Nederland. Geleerde les hier: in het wetgevingsproces is precies uit te rekenen wanneer invloed en lobby mogelijk is. Vervolgens via een wandeling door het Leopoldpark lang het Huis van de Europese Geschiedenis (ieder land mag hier vanuit zijn eigen oogpunt de nationale geschiedenis vertellen) kwamen we aan bij het Europees parlement. Via allerlei procedures, controles, gangen en liften ontmoetten wij daar de grote onbekende van deze dag: Dorien Rookmaker van de fractie Meer Directe Democratie. Daar waar het de bedoeling was dat zij als parlementariër zou vertellen hoe het werkt in het Europese parlement, werd het al gauw politiek. Geleerde les hier: het Europees parlement doet zelf geen voorstellen, maar moet braaf wachten op voorstellen vanuit de Commissie. De parlementaire behandeling stelt niet veel voor: elk lid krijgt 1 minuut. Omdat het wetsvoorstel in de voorliggende periode eigenlijk al helemaal is voorgekauwd, wordt die ene minuut door alle leden gebruikt voor binnenlandse doeleinden. Dus vurige oproepen om het stierenvechten in Spanje te behouden, het Neder- Saksisch als taal, en de vrouwenrechten in Italië te respecteren. Dat soort dingen. Het staartje van de discussie ging over politiek. Sommige deelnemers dachten dat onze gastvrouw enige sympathie voor Orban had en ook niet helemaal vrij was van extreem rechtstreeks invloeden. Die indruk kon ze wel wegnemen (“ik ben democraat in hart en nieren”). Maar ze bleek volkomen pragmatisch: met iedereen praten en onderhandelen en dan moet niemand uitgesloten worden. Geleerde les: Politici hebben niet overal verstand van (zeker niet over technische kwesties als bijv. de elektronisch euro. Daar had zij wel verstand van). Dus informatie, kennis en ervaring is van belang. Situaties zijn beter te beoordelen als je je er werkelijk in verdiept. Toen nog gauw even een biertje op Place Luxembourg en gauw weer met de bus uit het drukke Brussel naar de 5 uur durende terugreis. Op die terugreis veel materiaal, boekjes over de Europese Unie, oproepen om te gaan stemmen enz. Een meer dan geslaagde dag. Waarschijnlijk komt er in september nog een kans.
 • Wijzigingen “voor de bühne” verworpen
  Dinsdagavond raadvergadering ’s Avonds kwam de raad bij elkaar. Een bijzondere raadvergadering. Belangrijkste bespreekpunt de kadernota 2025 e.v. In de kadernota staan de uitgangspunten voor de begroting 2025. Ook staan daar de wensen in die uitgesproken zijn door raad en college. En nu komt het probleem. Die wensen zijn meer dan de beschikbare middelen. Vooral het Rijk laat het behoorlijk afweten bij de financiering van gemeenten. En het Rijk is weer een soort abstract begrip, maar wordt natuurlijk gestuurd door de politiek. En wel de regering. En laat die nu steeds maar korten op allerlei gelden voor de gemeenten. Dat heeft gevolgen voor de gemeentebegroting. Volgens die kadernota komen we 4 miljoen tekort op een begroting van ongeveer 80. Heel veel van die 80 ligt vast, zo’n 20% is beïnvloedbaar. Dus om die 4 miljoen te vinden kun je niet meer volstaan met “klei bier”. Alles moet bespreekbaar zijn. Toch wilden sommige fracties al hun eigen punten “veilig stellen”. Zo wilde de VVD de ozb niet extra verhogen. CDA wilde woningbouw, boerenfonds en scholenbouw veiligstellen. Natuurlijk politiek gekleurde wensen. Voor de bühne heet dat. Maar na een indringend betoog van de wethouder Financiën Ted Kok, ondersteund door partijen als PP, GB, gingen alle voorstellen van tafel. Er komt een totaal-afweging tijdens de begrotingsbehandeling (en de voorbereidende sessies). Als een van de eerste officiële agendapunten was aan de orde: benoeming nieuwe griffier. Heer Geldorp succes! De nieuwe griffier begint pas ergens in september; dus dan volgt een nadere kennismaking.
   
 • Praten over de horeca in de horeca
  Meedenkavond PP 29 mei Praten over de horeca in de horeca. De Progressieve Partij heeft een lange traditie van meedenkavonden, waarbij de meesten plaats vinden in de horeca. Nu binnenkort de horeca-visie in de raad besproken gaat worden lijkt ons dat dan ook een prima locatie voor de aankomende meedenkavond. Wat is de horecavisie? De horecavisie is opgesteld door de gemeente waarbij veel is overlegd met de horeca in onze gemeente en met andere betrokkenen. Het doel is om een breed gedragen visie te ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met verschillende belangen. De gemeente wil voldoende mogelijkheden creëren voor ondernemers en consumenten, maar moet ook rekening gehouden met de ruimte en leefbaarheid. Dit is soms ingewikkeld. Botsende belangen.. Wat vinden horeca-ondernemers en inwoners? Daar komt bij dat ook de horeca zelf divers is. Het gaat niet alleen om cafés en restaurants, maar ook bijvoorbeeld theetuinen en kulturhuser. De raad zal moeten beoordelen of de visie die het college heeft opgesteld voldoende rekening houdt met alle verschillende vormen van horeca en belangen die er zijn. Als Progressieve Partij zijn wij ook heel benieuwd naar de meningen van de inwoners. Waar zitten we in de gemeente op te wachten als het om horeca gaat? Wat is er teveel, wat mist er nog? Gaat het om de eigen inwoners of toeristen? Of beiden? Meedenkavond in Domme Aanleg. Daar willen we u natuurlijk graag over mee laten denken. De fractie heet u graag van harte welkom op 29 mei a.s. om 20.00 uur in restaurant “Domme Aanleg”in Barlo. De uitbater Gerbert Smit wil met zijn pet op als voorzitter van Horeca Nederland, afd Aalten aangeven wat hun ideeën zijn. We vertrekken bij mooi weer per fiets vanaf de markt in Aalten om 19.30 langs enkele spannende voorbeelden van horeca in Barlo. Verdere informatie op www.progressieve-partij.nl . Ook voor nadere informatie: fractie@progressieve-partij.nl
 • Geslaagde Achterhoek-toer met Lara Sibbing
  Transformatie landbouw en voedsel: hoe dan? Dat was de vraag tijdens de Oost-Achterhoek-toer met EU-kandidaat Lara Sibbing van de combinatie GL-PvdA. Sibbing, zelf expert landbouw- en voedseltransitie, opgeleid in Wageningen en actief in allerlei functies en organisaties die streven naar een transitie in het landbouw- en voedsel systeem, bezocht een viertal projecten. Vruchtbare Kringloop Oost Om 9.30 uur stond de bus klaar bij het station te Zutphen. Meteen bleek al het OV-probleem in de Achterhoek: enkele deelnemers hadden niet op een uurdienst gerekend vanuit de richting Winterswijk. Met zo’n 20 geïnteresseerden veelal van GroenLinks- of PvdA-huize zette de bus zich in beweging naar het zeer landelijke Geesteren. Over kleine weggetjes kwam het gezelschap aan bij boerderij Goorman aan de Kriegerweg van John Koeleman en zijn vader en moeder. Een prachtig “goor”gebied met zicht op de Berkel en het open landschap, aan de andere kant minder open en uitstekende weidegrond voor zijn 150 koeien. John is voorzitter van Vruchtbare kringloop Oost, die met een soort van adagium “meten is weten” erg veel data verzamelen en uitwisselen en zo belangrijke verbeteringen van de grond en besparingen op uitstoot bereiken. Zijn pleidooi is bedrijfsgebonden afspraken te maken en niet bijv. de derogatie over het hele land hetzelfde te laten zijn. Hij slingerde zelf de principiële discussie aan: wat voor landbouw willen we zijn? Zelfvoorzienend op de Nederlandse behoefte gericht?  Europa-breed of moeten we ook de baby’s in China van melk voorzien? De antwoorden worden naar zijn idee niet gegeven: niet door de samenleving, niet door “de “ politiek en ook niet door “de “ landbouworganisaties. Terwijl die visie het meest belangrijke is. Zelfde geldt voor biodiversiteit. Hij erkent dat het intensieve boeren een ramp was voor de weide vogels, die overigens pas op kwamen dagen toen er weidegebied van de hoofdzakelijk heide gebieden gemaakt werden. Ook nu zag hij door kruidenrijk weidebeheer en ander maaibeleid van het waterschap roodborstjes en zelfs ijsvogels die in de jaren daarvoor nooit in dit gebied werden gesignaleerd. Prachtig om te merken dat zo’n boer met 150 koeien, 75 hectare en 18.000 kg melk (redelijk gemiddeld) vanuit zijn vakkennis kan praten en standpunten kan onderbouwen. Orchideën in Lievelde We konden het niet laten om even van de route af te wijken en langs de Koolmansdijk in Lievelde te gaan. Een klein natuurgebied ontstaan in de tijd van ruilverkavelingen, waarbij de percelen aan elkaar kwamen te liggen. En één van de grootste aaneengesloten blauwgrasvelden van ons land. Maar natuurlijk bekend om zijn prachtige orchissen; ondanks dat het vroeg in het seizoen is en erg nat bloeien vooral de lila soorten toch volop. Er werden heel wat plaatjes geschoten van deze prachtige plant. Suzie’s Farm Aalten: van grond naar mond. Op naar Suzie ’s Farm in Aalten. Eerst kreeg Lara het woord over het Europese landbouwbeleid en de noodzakelijke transitie zoals de combinatie GL-PvdA in Europa voorstaat. Belangrijke punten daarin zijn natuurlijk de vergroening en de duurzaamheid, maar een heel belangrijk thema is “eerlijk inkomen voor de boer”. Een belangrijk is ook: “een gelijk speelveld”., dat betekent dat de producten van onze boeren niet weggeconcurreerd mogen worden door boeren uit landen die het wat minder nauw met natuur, milieu en duurzaamheid nemen. Een derde belangrijk punt wat Lara aangaf is dat de voedselprijzen echt omhoog moeten en dat daarbij dan wel oplossingen gevonden moeten worden voor mensen die geen gezond en goed voedsel kunnen betalen ( Minimumloon toch maar omhoog, opperde iemand uit de zaal) Het verhaal van Suzanne. Nadat de lunch was opgediend kwam Suzanne Ruesink binnen en knalde haar verhaal de zaal in. Wat een ambitie, wat een energie en creativiteit en humor, was de conclusie bij iedereen. Alles is er bij Suzanne op gericht om mensen, klanten, kinderen het verhaal van het Achterhoekse voedsel te vertellen. Alle activiteiten zijn op gericht de mensen “in de stal”, “bij de koeien in de wei”of anderszins letterlijk te laten zien hoe voedsel gemaakt wordt, waar het vandaan komt en hoe je op een boerderij “de keten kunt sluiten”. Daarbij lukt natuurlijk niet alles. Maar een mooi succes is al dat de koks en ander personeel in het boerenrestaurant en horecabedrijf weten wat er op de boerderij zo’n 8 km verderop gebeurt en hoe ze dat kunnen verwerken in nieuwe producten. Zij vertelde dat ook de beroemde Farm- en Country Fair eigenlijk ontstaan is om bezoekers “het verhaal” te vertellen en dat corona roet in het eten gooide toen twee keer die Fair niet georganiseerd kon worden. Dat was de stap die leidde tot aankoop en omvorming van Suzie’s Farm. Daar is een permanente ruimte om het “verhaal van grond tot mond”te vertellen. Achterhoek Food: op weg naar een strategie. Dat laatste aangevuld met “zo mogelijk van eigen grond” is ook de missie van Achterhoek Food een samenwerkingsverband van organisaties en overheden en bedrijven die een bijdrage wil leveren aan 8 doelen van de Global Goals door middel van voedsel. Natuurlijk gezond voedsel, liefst streekproducten, liefst natuurinclusief en biologisch geteeld maar ook een afzet naar regionale ketens. Zo is men bezig Achterhoeks graan te stimuleren bij bakkers, maar dan moet er wel voldoende vraag zijn naar dat graan. Dus de organisatie probeert (ook met Europese subsidie) klanten, gemeenten, scholen zover te krijgen dat men in de kantine-aambesteding ook Achterhoek Food betrekt zodat lokale leveranciers van gezond voedsel hun kansen krijg. Een enorm enthousiaste ambassadeur in de persoon van Maurits Steverink kreeg de handen zeker op elkaar om dit Achterhoekse initiatief ook verder te brengen binnen gemeenten en bedrijven in de Achterhoek. Volgens organisator Joop Wikkerink (wethouder gemeente Aalten, lid GL) is de toer in alle opzichten geslaagd, “We hebben een dag campagne gevoerd en geen enkele flyer uitgedeeld”. “Maar we hebben zelf zo ontzettend veel geleerd van mogelijke oplosingsrichtingen naar de noodzakelijke landbouw en voedsel transformatie.” Ook Lara Sibbing gaf aan dat ze onder indruk is van de voorbeelden en zeker de kennis zal droppen in Brussel waar de meeste veranderingen natuurlijk begeleid moeten worden door wet- en regelgeving. Voor de overtuigde veganisten of vegetariërs of aanhangers van het biologisch-dynamisch teeltsysteem  zal deze toer niet “genoeg” zijn. Ook zal men misschien vergeefs zoeken naar een pleidooi voor het afschaffen van het huidige landbouwsysteem. Vanuit de organisatie hebben we geprobeerd aan GL-PvdA-deelnemers voorbeelden in de Achterhoek te laten zien die wellicht een oplossingsrichting geven. Ook de boeren en betrokkenen zelf zien dat de weg naar die oplossing heel erg moeilijk, kronkelig, met veel hindernissen is. Het mooie  van zo’n toer met gesprekken van vandaag is, dat iedereen op zoek is naar oplossingen in plaats van problemen. En ook niet vastzit in z’n eigen schuttersputjes. Dus dat is winst: ook op dit thema in gesprek blijven, elkaars standpunten, dromen, moeilijkheden proberen te begrijpen. En kijken wat er wel kan in plaats van wat er niet mag. Zoals in een van de sheets van Achterhoek zo mooi stond: “Wie wil er verandering”? Iedereen. “Wie wil er veranderen? “ Niemand. Joop
     
 • Ga mee met Lara Sibbing op 25 mei
    Met Lara Sibbing op werkbezoek Landbouw- en voedseltransitie in de Achterhoek Op zaterdag 25 mei kun je samen met de GL-PvdA Oost-Achterhoek een kijkje nemen in de praktijk van twee grote transities in deze streek. Expert  voedselbeleid èn GPL-PvdA-kandidaat voor het Europees Parlement komt die dag naar Geesteren en Aalten. De organisatie wil graag de ontwikkelingen in voedsel- en landbouwtransitie in hun streek laten zien. En werkende goede voorbeelden in Brussel onder de aandacht brengen. Programma. 10.00 uur: Bezoek Melkveebedrijf Goorman, Kriegerweg 2, Geesteren. We worden ontvangen en bijgepraat door de boer: “Mijn naam is John Koeleman en loop al vele lentes rond op boerderij Goorman. De boerderij is gelegen tussen de Berkel en de Nettelhorsterweg, verstopt achter het natuurgebiedje ‘het Goor’. Als ik door de wei loop zie ik in het westen de Lochemseberg,  Een divers kleinschalig landschap met vruchtbare beekdalen waar goed ruwvoer voor onze 150 melkkoeien gewonnen kan worden.” John is voorzitter van Vruchtbare Kringloop Achterhoek, een vereniging van boeren die o.a. natuurinclusieve landbouw rendabel wil maken en bijv. ook nadenkt over het zgn. Markemodel. 13.00 Lunch en bezoek aan Suzie’s Farm , Loohuisweg 5, Aalten.  Tijdens de lunch met bijzondere gezonde streekproducten twee interessante voorbeelden van landbouw- en voedseltransitie. Suzie’s Farm: Via een heel korte, transparante keten lekker eten. Bij Suzie’s Farm eet je gerechten gemaakt van ingrediënten van onze eigen boerderij ’t Westendorp. Transparantie van grond tot mond. In de streekwinkel vind je producten van eigen boerderij, van collega boeren en van andere kleinschalige producenten. Groente, fruit, vlees, bakmixen, koffie en thee, wijnen, jam, honing en veel meer lekkernijen. Alles zoveel mogelijk uit de omgeving. Het verhaal van Suzanne Ruesink. De familie Ruesink bestaat uit pure vernieuwers. Op hun boerderij ‘t Westendorp (IJzerlo) produceren 160 melkkoeien onder het door Suzanne geïntroduceerde “Beter Leven+”-merk. De boerderij is het startpunt van de silo-arttoer. Het herbergt het grootste theepottenmuseum . Er is een follybos. Bekend is de Farm- en Countryfair in juni. Grootste evenement in de gemeente met 30-40.000 bezoekers. Er is een initiatief dat heet “De Achterhoekse Os”. Suzanne is reizend ambassadeur voor de streekproducten. Stond met de gouden trekker op de Grüne Woche in Berlin en is bekend van het kalfje van Yvon Jaspers. Suzanne vertelt over haar missie de verschillende (boeren) werelden bij elkaar te brengen. 14.30 uur: Toekomst begint nu: Achterhoek Food. Platform Achterhoek Food steunt de enthousiaste beweging in de regio naar duurzamer en gezond voedsel, bij voorkeur uit de eigen regio. Voedsel verbindt! Onze keuzes voor voedsel bepalen hoe onze omgeving eruitziet. Als we oog hebben voor alle acht aandachtsgebieden van Achterhoek Food, eten en drinken we de Achterhoek en de wereld mooier, socialer en gezonder. De acht aandachtsgebieden hebben een duidelijke link met de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). Platform Achterhoek Food werkt naast deze 8 aandachtsgebieden met een eigen strategie, een manifest en een Achterhoek Foodraad.. Ondersteund door het Europese programma Leader moet binnen enkele jaren de Achterhoek uitgroeien tot een spraakmakende voedselregio . Maurits Steverink, bevlogen ambassadeur van Platform Achterhoek Food komt vertellen wat de plannen zijn, hoe Europa mee kan werken en hoe partijen in de regio kunnen meehelpen. 16.00 uur: Einde programma.   Over Lara Sibbing. Ik leerde de landbouw en economie verder kennen in Wageningen, waar ik veehouderij, biologische landbouw en bestuurskunde studeerde. Dieren, planten, en mensen. Ik promoveerde op voedselsysteembeleid van boer tot bord en adviseerde vele raadsleden en bestuurders. Over de idealen van GL-PvdA hier en in Europa Een mooier Europa, waar onze welvaart groot is én we binnen de draagkracht van de aarde leven. Waar goed voedsel betaalbaar is, de natuur gezond is, en de landbouw duurzaam en dierwaardig is. Waar boeren een eerlijk inkomen verdienen en waar we binnen en buiten Europa eerlijk afrekenen. Waar de werkomstandigheden goed zijn en waar de economie bloeit. Waar iedereen vrij is én de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.  Praktisch. Belangstellenden kunnen mee met dit interessante werkbezoek. Voor eigen rekening en risico. We vertrekken per bus van station Zutphen.. Graag opgeven bij Jeroen Vredegoor     (jeroenvredegoor@gmail.com ) per mail. De lunch bij Suzie’s Farm is voor eigen rekening (plm. € 20,–). Is dit een probleem voor je? Neem contact op met joop.wikkerink@hccnet.nl. We zijn om plm. 17.00 uur weer terug in Zutphen. De organisatie is in handen van de afdelingen van GL-PvdA in de Oost-Achterhoek. Jeroen Vredegoor, jeroenvredegoor@gmail.com; 06 22276488 Joop Wikkerink, joopwikkerink@hccnet.nl; 06 82345474 Vooraf. Om je goed voor te bereiden, bezoek je de volgende sites. www.progressieve-partij.nl of www.groenlinksberkelland .nl voor de actuele informatie. https://vruchtbarekringloopoost.nl www.suziesfarm.nl https://achterhoekfood.nl Lara Vita Sibbing  
   
 • Waar en hoe werken we straks in de gemeente Aalten?
  Meedenkavond PP  4 april /Gemeentewerf Nu nadenken over later. Dat geldt voor heel veel terreinen. Ook voor industrieterreinen. Waar en hoe werken we in de toekomst? De Progressieve Partij organiseert een openbare “meedenkavond ”over dit onderwerp. Op woensdagavond 4 april. Op een toepasselijke locatie: de Gemeentewerf op het Industrieterrein in Aalten. We beginnen met een fietstocht over industrieterrein ’t Broek.   Regionaal Programma Werklokaties Provincies, regio’s en gemeenten denken volop na over toekomstige uitbreidingen van werklocaties. Ook Gelderland, Achterhoek en gemeente Aalten. Er is een regionale studie verschenen die berekent dat voor de gemeente Aalten 11 ha nieuw terrein nodig is de komende jaren. In de hele regio Achterhoek maar liefst 179 ha. Maar moet dat wel, moeten we op dezelfde manier maar doorbouwen?   Vraagtekens bij maar doorgroeien. In Oost-Gelre klonken kritische geluiden van bestaande ondernemers omdat grote bedrijven-van buiten-af hun schaarse personeel wegkapen. Het rapport over de bevolkingsgroei van de huidige informateur van Swol adviseerde scherper te kiezen voor sectoren. Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, niet de minste,  kopte’m erin en vroeg zich af wat de toegevoegde waarde voor de economie is van kassenteelt, slachterijen en grote distributiebedrijven. Daarbij komen nog een paar uitdagingen van de “strijd om de ruimte”, klimaat, stikstof, tot ruimte voor de natuur en netcongestie. Vòòr 2030  is er niet voldonede ruimte op het stroomnet. En oplopende onoplosbare tekorten in juist de diensten- en zorgsector. Tenslotte kan AI ons werkende bestaan op kop zetten.   Bestaande terreinen aanpassen? Moeten we zo doorgaan? Welke bedrijven staan er nu op het industrieterrein. Welke mogelijkheden zijn daar al voor duurzame energie, groene inrichting, ombouw, architectuur, indikking enz. De fractie van de  Progressieve Partij wil tijdig deze maatschappelijke discussie op lokaal niveau aanzwengelen. Dus organiseren we een openbare meedenkavond. Om 19.30 uur starten we met een fietstochtje over het industrieterrein ’t Broek: wat staat er welke mogelijkheden tot vergroening zijn er bijv.  Daarna gaan we met elkaar in gesprek in de kantine op de gemeentewerf, Derde Broekdijk 1E in Aalten . Toegang en koffie gratis. Moeten we een fiets voor je regelen? fractie@progressieve-partij.nl  
     
 • Gesprekken over de eindjes aan elkaar knopen
  Dit jaar herziet Gemeente Aalten haar armoedebeleid. Wie weet beter wat zinvol beleid is dan mensen die zelf in de financiële stress zitten? Daarom gaan ervaringsdeskundige Martin Pragt en Sylvia Heijnen  in gesprek met de doelgroep om tot een advies van onderop te komen voor het nieuwe armoedebeleid.
  Heb je moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Ontvang je een uitkering of levert werk niet genoeg op om de rekeningen te betalen? Mogen Martin en ik jou dan leren kennen, horen wat je nodig hebt, en anoniem advies uitbrengen voor het nieuwe armoedebeleid? Vanzelfsprekend vinden de gesprekken in vertrouwen plaats en komt het advies anoniem tot stand.
  We organiseren twee kennismakingsbijeenkomsten volgende week:
  🔵 donderdag 28 maart om 17.30 uur met een maaltijd in het gebouw van Figulus Welzijn aan Damstraat 4i in Aalten
  🔵 vrijdag 29 maart om 12.00 uur met een lunch in Kulturhus Dinxperlo
  Liever één op één met ons praten? Dat kan natuurlijk ook.
  Aanmelden voor een van de kennismakingsbijeenkomsten of voor een individueel gesprek kan via sylvia_heijnen@hotmail.com of mh.pragt@kpnmail.nl.

 • “Familieverhalen” bij Dr Jenny
  Deze week is het Boekenweek. Thema “Bij ons in de familie”. Reden voor onze bieb “De Achterhoekse Poort” een activiteit op te zetten samen met de dagbesteding van Dr Jenny en het Vrouwencafé Dinxperlo. Ook het “Bültenhaus”aan de overkant in Suderwick werd betrokken. Dinsdagmiddag zat het Grand Café in Dr Jenny vol. Het was me toch een leuke middag! De organisatoren hadden “familiethema’s” door middel van foto’s verbeeld en op een A4tje gezet. Bijvoorbeeld “feesten”, “verenigingen”, “lezen”. Aan de hand van die foto’s gingen de verschillende deelnemers met elkaar in gesprek. En dat lukte. “Wet i’j nog hoo ’t ging met de verjeurdage: mansleu aan de grote taofel en vrouwleu met een breiwarkje”. Ook de aanwezige vrouwen en kinderen met een migrantenachtergrond vertelden over Ramadan en andere feesten. Interessant was ook het thema “lezen”. Er zitten wat lezers onder de bezoekers. Wie had gedacht dat het laatste boek dat een mevrouw van 83 gelezen had “’t Hooge Nest”van Roxane van Iperen zou zijn? Ze vindt het een prachtig boek. Een andere mevrouw was onder de indruk van boek en film “Er ist wieder da”. Aan een ander tafeltje kwamen we in gesprek over “vrijwilligerswerk”. Dan merk je dat bijna iedereen lid is (geweest) van verenigingen, jeugdclubs, speeltuinen en daar ook veel van weet. En dan natuurlijk de onvermijdelijke vragen als “Waor bu’j van”. De bezoekers bleven maar met elkaar praten. Dus die ontmoeting tussen culturen, leeftijden en bewoners extern en intern is 100% geslaagd. Complimenten voor alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om een stukje “naoberschap” te realiseren.  
   
 • NIBUD-directeur Vliegenthart in de Achterhoek
  Donderdag Het bestuurlijk overleg “Werk en Inkomen” kreeg bezoek van Arjan Vliegenthart, directeur van NIBUD, Nederlands Instituut voor Budget Voorlichting. Ik ken Arjan al jaren, eerst als Eerste Kamerlid voor de SP en daarna 4 jaar wethouder in Amsterdam voor o.a. armoedebeleid. Nu dus al weer een paar jaar bij Nibud. Dus naast de bestuurders had ik ook de medewerkers die te maken hebben met armoedebeleid uitgenodigd. De raadszaal in Doetinchem was goed gevuld. Arjan vertelde over de commissie sociaal minimum. Onontkoombare conclusie: het sociaal minimum is te laag. Vooral voor (alleenstaande) ouders met opgroeiende kinderen in het middelbaar onderwijs. Zijn advies: richt je armoedebeleid vooral op gezinnen met kinderen. Opvallende conclusie (zie afbeelding): gemiddeld redden de AOW-ers zich wel (let op: gemiddeld). De discussie ging veel over de “armoedeval”: de overgang van uitkering naar werk, de onvoorspelbaarheid van het inkomen en het gat dat kan ontstaan als je moet wachten op je eerste loon en de uitkering is al gestopt. Zouden we daar niet een overgangsregeling voor kunnen maken? Ook een interessante discussie. Wat hoort nu in het “niet veel- maar toereikend pakket”. Mag je daarin een telefoonabonnement van je kinderen in opnemen. Moet er nog een tv-abonnement in. Het pakket verandert dus steeds. De vraag is of de uitkeringen, de lonen en de toeslagen daar rekening mee houden. Er was nogal overeenstemming over: schaf alle toeslagen af en verhoog het sociaal minimum. En als laatste: maak werken lonend.
   
 • Uit de raad: politie en GGD
  Afgelopen dinsdag was de tweede fase in het besluitvormingsproces van de raad: de oordeelvorming. Aan de orde kwamen het ontwerp Meerjarenbeleidsplan Politie 2024–2027 en het Voorstel tot indienen van een zienswijze met betrekking tot de Uitgangspuntennota 2024 van de GGD-NOG. Beide onderwerpen vormen ook de inhoudelijke hoofdmoot van aanstaande raadsvergadering op 27 februari. Meerjarenbeleidsplan van de Politie. De beeldvorming had bestaan uit een presentatie door de politie van cluster Aalten en een presentatie van het team Zorg en Veiligheid. Zowel tijdens de beeldvorming als bij de oordeelsvorming was er bijzondere aandacht voor cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Met cybercrime worden strafbare feiten bedoeld zoals computervredebreuk, ransomware etc. Strafbare feiten zoals bijvoorbeeld oplichting, verduistering en bedreiging waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT worden aangeduid als gedigitaliseerde criminaliteit. Beide vormen komen steeds vaker voor. Afgelopen weekend vertelde iemand mij nog hoe haar ouders voor veel geld waren opgelicht. Na een bericht te hadden ontvangen van, wat ze dachten, hun bank dat ze bijna waren opgelicht, namen ze telefonisch contact op met een medewerker van de bank. Althans, dat meenden zij. Deze dame heeft ze heel erg goed geholpen om alles op te lossen. Niets was minder waar. Het resultaat was dat zij al hun spaargeld kwijt waren en er grote bedragen waren opgenomen met de creditcard, waarvan ze zelf nooit gebruik maakten. Dit is slechts een voorbeeld van één van de vele slachtoffers die deze criminelen maken doordat zij zeer geraffineerd te werk gaan. Onderdeel van het uitvoeringsplan zorg en veiligheid is om mensen weerbaarder te maken tegen deze vormen van criminaliteit. Ook was er veel aandacht voor ondermijning. Misschien wel iets teveel. Met de term ondermijning wordt gedoeld op de vervagende grenzen tussen onder- en bovenwereld. Voor illegale activiteiten wordt gebruik gemaakt van legale diensten en activiteiten. In de presentatie van het team Zorg en Veiligheid leken alle strafbare feiten die zich onze gemeente hebben voorgedaan als ondermijning te worden weggezet. Een sishafabriekje in een pand dat eigendom is van de gemeente, is strafbaar, maar geen ondermijning. Het is goed om goed in het oog te houden wat wel en niet ondermijning is, want een gemeente en de medewerkers bij de gemeente kunnen hier zeker wel mee te maken krijgen. Waar een drugslab in een bedrijfspand misschien voor velen nog ‘een ver van mijn bed-show’ is, komt ondermijning een stuk dichterbij als je als ambtenaar van burgerzaken wordt benaderd om een paar paspoorten te regelen of als handhaver wordt verzocht om een oogje dicht te knijpen. Beleidsuitgangspuntennota van GGD Noord- en Oost- Nederland 2025. Het tweede onderwerp dat op de agenda stond was de Beleidsuitgangspuntennota van GGD Noord- en Oost- Nederland 2025. Door het college is voorgesteld aan de raad om een zienswijze in te dienen. De GGD is, op initiatief van het ministerie van VWS, voornemens om vaccinatiecentra in te richten voor volwassenen en voor de vaccinatie van kinderen meer tijd in te ruimen met ouders. Er is zorg over de terugloop van de vaccinatiegraad. Jezelf of je kinderen laten vaccineren is geen vanzelfsprekendheid meer. De zienswijze die door het college wordt voorgesteld betreft het verzoek om verschillende uitwerkingen met de consequenties in beeld te brengen voordat er tot een aanpak besloten wordt. Hierover was geen discussie. Dit was anders toen namens het CDA werd geopperd om de GGD om voorhand te verzoeken om te kijken naar mogelijke bezuinigingen. Dit werd, nadat een aantal fracties te kennen gaven hier niet veel voor te voelen, genuanceerd. Het zou niet zozeer gaan om concrete bezuinigingen, maar meer een signaal richting de GGD om de almaar stijgende kosten en dito bijdrage van de gemeenten in de gaten te houden. Natuurlijk houdt ook de PP er niet van als er geld over de balk wordt gegooid. Om op voorhand echter al te vragen om bezuinigingen zonder dit concreet te maken, vinden wij geen goed idee. Zeker niet, omdat door de GGD zelf al is opgeschreven in de financiële paragraaf dat zij zich bewust zijn van de financiële situatie van de deelnemende gemeenten door het naderende ravijnjaar en zich te beraden over de wijze waarop zij hierop kunnen anticiperen. Daar komt bij dat de GGD een belangrijke taak heeft op het gebied van gezondheidszorg. Over bezuinigingen moet daarom niet te licht worden gedacht. Petra.  
   
 • De raad met zichzelf in gesprek
  De raad ging vrijdagmorgen met zichzelf in gesprek: hoe gaat het, wat kan beter, hoe kunnen we onze taak goed uitvoeren. In het ochtendprogramma stond de vraag centraal: wat voor raad willen we zijn? Dit is niet alleen voor ons als raadsleden een belangrijke vraag om bij stil te staan, maar ook relevant voor de inrichting van de griffie. Onze vertrouwde Marcel en Ina gaan binnenkort vertrekken; dit jaar moeten de profielen van de nieuwe griffier, raadsadviseur en griffie-ondersteuner voor de sollicitatieprocedures worden opgesteld. En dan moet je weten welke behoefte er is bij de raad, welk type ondersteuning je nodig hebt, welke griffie bij ons past. In een losse stijl met veel interactie loodste Peter van de Geer van Debat.nl ons door de ochtend. Zo begon de ochtend met een soort stoelendans. Elke hoek van de kamer stond voor een van de 4 kernwaarden (zie plaatje); je moest gaan staan daar waar jij de raad het meest bij vond passen. Er was geen goed of fout natuurlijk; het ging erom de motivatie achter de keuze boven water te krijgen. Daarna werden enkele thema’s nader uitgediept. ’s Middags mocht het college ook komen (in de Heerlijckheid Bredevoort). Het thema was intimidatie, bedreigingen richting politieke ambtsdragers, publieke hulpverleners enz.  Er is een landelijk Ondersteuningsteam Weerbaar bestuur. Mw. Koetsenruijter van dit instituut bracht een leuke en vlotte (ondanks het onderwerp) presentatie die de tongen losmaakten. Ondanks haar titel: je moet je bek houden! Zij had een viertal categorieen van zorgwekkend gedrag: variërend van kritiek op het beleid in stevige termen tot dreigen met geweld of zelfs gewelddadig optreden. Volgens allerlei onderzoeken heeft twee derde van de politieke ambtsdragers wel eens te maken met een van die soorten normoverschrijdend gedrag. De inleidster benadrukte dat serieus te nemen (niet zeggen: oh, ik heb iets veel ergers meegemaakt, of: jij wilde toch zo graag die functie?). Proberen te de-escaleren, luisteren, niet oordelen, en vooral –bij ernstige vormen- niet de held uit gaan hangen. Natuurlijk gingen we op zoek naar het gegeven dat Nederland bovenaan de lijst staat van agressie jegens gezagsdragers. In individualisering, informatisering (media), maar ook de informelere. Lossere gezagsverhoudingen en natuurlijk het voorbeeldgedrag van Wilders en consorten in het nationale parlement. Maar ook soms het gedrag en de gekmakende regels van de overheid zelf. Het is nuttig om eens wat ervaringen uit te wisselen tussen raadsleden en collegeleden onderling over dit soort niet voor de hand liggende ontwikkelingen.  
   
 • Democratie levend, onderhoud gewenst
  Die voorzichtige conclusie mag getrokken worden na de boeiende meet- up “Weerbare democratie” vrijdag in de Koppelkerk in Bredevoort. In een drukbezet boekencafé begon één van de twee gasten met een zeer persoonlijk verhaal. Martin Pragt (ervaringsdeskundige, “hoopverlener”) vertelde hoe hij als  jonge jongen in blinde woede een man die aan hem zat het ziekenhuis insloeg. Dat was ongehoord gedrag, over het waarom van zijn actie werden geen vragen gesteld. Nu zeggen we soms tegen mensen die zich niet gehoord voelen en daardoor ongehoord gedrag vertonen: “we praten niet meer met je”. Terwijl “gehoord worden” begint met de vraag: “hoe gaat het met je”. Martin noemde tal van situaties waarin mensen buitengesloten worden. Door mensen, systemen, organisaties. Het zou goed zijn dat mensen, hulpverleners, politici zich trainen in het “niet veroordelen”. “Alles wat je doet voor mij, zonder mij, doe je tegen mij” zei Ghandi al. Kortom als we het over betrokkenheid, democratie hebben moeten we iedereen insluiten en niet uitsluiten. Hieraan voorafgaande had het publiek op de vraag: “Ben je tevreden met de huidige uitvoering van de democratie? in een krappe meerderheid “nee” gezegd. Maar er waren veel aanwezigen met een dubbele kaart: groen én rood, dus ja én nee. Robin Koster, oprichter en directeur van Moventem, een onderzoeksbureau heeft zich verdiept en bekwaamd in het opzetten van burgerberaden. Hij hield een inspirerend verhaal met tal van voorbeelden hoe je burgerberaden kunt opzetten, gebruiken en tot resultaten brengen en ook kunt verknallen. Het fenomeen burgerberaad heeft aan belang gewonnen toen in 2016 in Ierland de volledig vastgelopen kwestie rond abortus via een burgertop en een referendum tot een gedragen oplossing kwam. Robin kwam met tip voor een succesvol burgerberaad, vanuit de praktijk. Moventem werkt doorgaans met 50 – 150 deelnemers, ad random geloot uit de bevolking. Er zijn methoden om ook de “ongehoorden” te bereiken: straatacties, peergroepen. In kleine groepjes wordt kennisgemaakt, spelregels afgesproken en deze worden ook zichtbaar gemaakt op alle bijeenkomsten. (handtekeningen op de Gelderse vlag bijvoorbeeld). Vervolgens komen de mensen die ingeloot zijn zo’n 5 dagen bij elkaar om over het onderwerp te praten. Ze mogen hun eigen deskundigen aanbrengen, inhuren. Ze krijgen ook betaald voor hun aanwezigheid. Er is een onafhankelijke gespreksleider. Ze proberen in die vijf dagen een gedragen oplossing te vinden voor een probleem dat afgebakend, overzichtelijk en duidelijk is. De opdrachtgever (kan bijv. een gemeente of provincie zijn) moet wel van te voren aangeven wat er met  de uitkomsten gebeurt. Èn erover gaan. Veel vragen en standpunten natuurlijk vanuit het publiek. Met de belangrijkste: is een burgerberaad een systeem om “ongehoorden” weer te horen. Martin Pragt had de neiging die vraag met een voorzichtig ja te beantwoorden. Aan het eind deed moderator Paul Puntman de oproep aan mensen die willen doordenken of een burgerberaad op Achterhoekse schaal mogelijk te maken is zich op te geven via het email adres van de Koppelkerk te Bredevoort Info@koppelkerk.nl
 • Nieuwe visie bedrijfsterrein nodig
  De eerste raadsvergadering in 2024 was niet erg spannend, al ging het wel over belangrijke onderwerpen. Er moesten besluiten worden genomen over oa de Startnotitie Zwembaden, de sluiting school De Wegwijzer in Dinxperlo en het Regionale Plan voor bedrijventerreinen. Deze onderwerpen waren al in de Oordeelsvorming aan de orde geweest (zie vorige PN’s) en daar werd al duidelijk hoe de hazen zouden lopen. CU had daarbij nog overwogen om zo mogelijk samen met ons een motie of amendement in te dienen voor de Bedrijventerreinen, want we beiden vonden het voorliggende plan maar niks. Uiteindelijk hebben we ons beperkt tot tegenstemmen met een – verplicht korte – stemverklaring. Stemverklaring Programma Werklocaties van PP  “Dames en heren, Klaas Knot, president van de Nederlandse bank, gaf in Buitenhof een 3-delig advies aan de formerende partijen. De derde is op dit moment ook voor ons erg relevant.  Hij zegt: “Nederland loopt tegen de grenzen van zijn eigen succes aan: in ruimte, energienet, koolstof, stikstof. Daarom: stop sectoren die onder de werkelijke kostprijs produceren, bijvoorbeeld vanwege te lage lonen, of die afhankelijk zijn van fossiele subsidies. Ze leggen beslag op capaciteit die je kunt benutten voor sectoren die de Nederlandse economie en welvaart veel meer opleveren.” Hij zegt – NB vanuit puur economische motieven (!) – dus eigenlijk twee dingen:
  •      Stop met alleen maar groei-denken, de grenzen zijn bereikt of al overschreden
  •      Geef richting aan de ontwikkeling van de economie.
  Dat zijn precies onze twee kritiekpunten op dit Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek 2024-2028. Doorgaan met domme groei kan niet meer. Het is nog maar zeer de vraag of uitbreiding van bedrijventerrein nodig is. Klaas Knot zegt ook: “nieuwe economische activiteiten gaan oude vervuilende en uitbuitende activiteiten vervangen”. Dat betekent dat bedrijventerreinen een andere invulling krijgen, niet dat er persé meer bij moet. Dat betekent herstructurering en revitalisering. En dat betekent niet oud dogmatisch groei denken, maar toekomstgericht, strategisch denken van de overheid. Dat missen we ernstig in dit Programma Werklocaties en daarom stemmen we tegen. “ Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek werd met 17 voor en 3 stemmen tegen aangenomen.
   
 • Gezondheid, sociaal domein, raad
  Dinsdagavond was de beurt aan de gemeenteraad om zich te informeren over allerlei praktische uitwerkingen in het sociaal domein. De plm. 20 raadsleden en fractievolgers plus de plm. 8 leden van de Sociale Raad verdeelden zich in drie groepen van ongeveer 10 over de ruimtes in het gemeentehuis. Medewerkers van de afdeling Mens en Samenleving lichtten de ontwikkelingen, aanpakken, projecten toe van de laatste 1,5 jaar. Zo ging het bij “Naoberschap, samen sterk in Aalten” over de ondersteuning van jonge mantelzorgers (bijv. het bezoek aan de Graafschap, zie foto’s), het project “Op je Plek” (gesprekken met kwetsbare ouderen over vooral zingeving) en VitaalBAD (het doorontwikkelde platform waar het hele aanbod van vitaliteit, sport, bewegen, meedoen in de gemeente moet samen komen). Ga gerust eens kijken: vitaalbad). Bij “Veerkrachtig ouder worden in Aalten” ook nog alle woonvormen die inmiddels ontwikkeld zijn en worden, zoals de Kattenberg, Willebrordshof, Aaltens Hofje. Maar ook de toekomstige “zorgzame buurten” in Aalten en Dinxperlo. Bij “Vitaal en Gezond” ging het over het sport- en leefstijlakkoord en verenigingsondersteuning. We proberen echt alle verenigingen en anderen in “de sociale basis” te richten op vitaliteit, naoberschap en meedoen. Daar horen ook de pas ingestelde programma’s IZA en GALA bij (Integraal Zorgakkoord en Gezond en Actief Leven Akkoord) met projecten als Valpreventie, Welzijn op Recept, Talentverbinder. Bij “Jong in Aalten” natuurlijk de samenwerking met de scholen, de preventieactiviteiten (cursussen voor ouders, weerbaarheidstrainingen voor kinderen) van Platform Preventie Jeugd. Bij “Blijven Meedoen” aandacht voor schuldhulpverlening, participatie en (nieuw) armoede beleid  met als voorbeeld het nieuwe project voor niet ingeburgerde oudkomers. En zo kan ik even doorgaan. De reacties van raadsleden waren positief. Een enkeling klaagde over de vele afkortingen (ik heb in dit stukje er geen een gebruikt) en er is de wens om alles SMART te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden). Dat kan niet altijd. Hoe kun je geluk en welzijn meten. Hoe kun je effect van preventie meten?
     
 • Houtrook en gezondheid
  Nog meer gezondheid: Binnen de gemeente ligt een voorstel om de schadelijke effecten van houtstook te beperken. En bijvoorbeeld tegen rookoverlast op te treden. Dat optreden kan via handhaving tegen de overlast, maar ik ben meer geïnteresseerd in de gezondheidseffecten (je zult maar COPD hebben). Dus wil ik graag dat vanuit dat gezondheidsaspect meegekeken wordt en misschien aanbevelingen gedaan kunnen worden hoe de gezondheidsschade te beperken is. Daarom kreeg ik twee medewerkers Milieu en gezondheid van de GGD op bezoek. Zij brachten erg veel materiaal mee. Bijvoorbeeld kaartjes waarop de uitstoot in de gemeente Aalten helder wordt. Grote wetenschappelijke onderzoeken hebben berekend dat houtrook verantwoordelijk is voor een behoorlijke inbreuk op de schone lucht. Zodanig dat inwoners van Gelderland gemiddeld 10.6 maanden minder leven vanwege de luchtverontreiniging. Er zijn ook mooie tools, apps en sites waarop je precies kunt zien wanneer het verstandig is niet te stoken. Een mooie site is de Stookwijzer: stookwijzer Type je adres in en je ziet of er code geel, oranje of rood van toepassing is.Al deze gegevens en tools gaan we bestuderen en toevoegen aan het handhavingsbeleid en zo proberen we de lucht schoner en gezonder te houden. Laten we elkaar maar niks wijs maken. Houtrook beperken levert een hoop weerstand op. Je raakt aan individuele vrijheid; stoken, vuurtjes, barbecueën heeft een soort stoere uitstraling die vaak mannen belangrijk vinden. “Ze willen ons alles afpakken”, wordt er wel geklaagd. Mijn antwoord; je zult maar COPD hebben, jouw vrijheid (om te stoken) mag niet de vrijheid van een ander (met luchtwegklachten) in de weg staan. Dus volg de stookwijzer. Bij geel, oranje en rood niet stoken.  
 • “Opening” Kattenberg
  De week begon goed met de feestelijke opening van de Kattenberg aan de Varsseveldsestraatweg te Aalten. Het hele complex is nu klaargemaakt voor bewoners met een grotere zorgvraag en dan m.n. beginnende dementie en bijv. Parkinson. Het unieke aan dit concept is dat, door samenwerking van allerlei partijen, het mogelijk is voor echtparen, waarvan één partner lijdt aan beginnende dementie, hier veilig te wonen, bij elkaar. Als de zorg zwaarder moet worden kan die opgeschaald worden. Mocht een van de echtelieden overlijden, dan mag de ander blijven wonen. Dat is gelukkig nog niet gebeurd. Wat wel zichtbaar is: door de combinatie van woongeluk, zorg, gewone appartementen (bewoners worden niet als patiënt behandeld) lijkt het zo te zijn dat er minder snel een beroep op zwaardere zorg wordt gedaan. En dat is wat we graag willen: zo lang mogelijk thuis, normaal, met elkaar. Maandag heb ik in mijn openingstoespraakje twee dingen benadrukt. De eerste: het lijkt hier wel een hofje, gedraag u dan ook zo; kijk naar elkaar om, zorg voor elkaar en maak het gezellig met elkaar. Er staan zelfs parasols op het binnen terras. Een tweede: heeft u kleinkinderen of achterkleinkinderen: spoor ze aan om in de zorg te komen werken. We hebben iedereen nodig.  
 • Gewoon doorgaan met industrieterreinen aanleggen?
  Discussie Regionaal Programma Bedrijventerreinen “Voor ons ligt het regionaal programma werklocaties met het verzoek deze goed te keuren en vast te stellen. De opzet in het programma lijkt toch wel erg op dat vooroordeel over Nederlanders bij het lopend buffet. Maximaal scoren, als het op het bord past moet het mee. Niet alleen wordt ingezet op de hoogste verwachting van behoefte, ook leegstand laten we gemakshalve achterwege, want daar wordt het alleen maar minder van. Zo is nu ook de keuze, we gaan voor maximaal of helemaal niet. Bovendien: Het is een regionaal programma, waarin nog helemaal niet nadere afwegingen worden gemaakt over:
  •         Welke bedrijven willen we graag in de Achterhoek hebben?
  •    We willen met ons allen graag naar een circulaire economie: hoe kunnen we dat ruimtelijk stimuleren?
  •    Bijv biobased bouwen heeft de toekomst: hoe brengen we productie, verwerking en toepassing dicht bij elkaar?
  •         En waar willen we die dan het liefst?
  •    HMC naar oa Laarberg, XXL naar Montferland ; maar de rest? Is regionale specialisatie en clustering gewenst (bijv. biobased bouwen)?
  We zien graag dat deze vragen op regionale schaal aan de orde komen en ik hoor graag van de raadscollega’s hoe deze daar tegenaan kijken Bij dit alles zal ook steeds meer de vraag gesteld moeten worden of economische groei op zich nog langer haalbaar en wenselijk is. Denk aan tekorten op de arbeidsmarkt, grondstoffen-schaarste, druk op het milieu en mobiliteit, netcongestie. Niet voor niets is er een groeiende groep economen die pleit voor zero growth. We zouden het ook erg interessant vinden om het concept Donut-economie eens op de Achterhoek los te laten. Ik verwacht interessante uitkomsten met een gezond toekomstbestendig economisch perspectief. Zoals het RPW er nu uitziet kunnen we er niet mee akkoord gaan: te groot, te veel ha, geen richting. Ik hoop dat t.z.t. de focus van de lokale uitwerking een stuk genuanceerder is, zodat we niet, om de eerdere buffet-vergelijking er weer bij te pakken, een industrieterrein hebben met allemaal restjes die we toch niet op blijken te kunnen. En ik hoop dat de vragen en overwegingen die we hiervoor hebben genoemd in de lokale uitwerking worden meegenomen.“
   
 • Zwemveiligheid, wat is dat nou weer?
  PP meedenkavond in Het Blauwe Meer Dinxperlo De Nationale Raad Zwemveiligheid zegt: “Zwemveilig zijn is: In staat zijn om in en om het water te overleven en op een veilige manier te bewegen en te recreëren in de Nederlandse watercultuur.” Afgelopen woensdag 17 januari werd er door de fractie van de Progressieve Partij weer een meedenkavond georganiseerd. Deze avond ging over het belang van zwemveiligheid en de toekomst van de zwembaden in de gemeente Aalten. Dit naar aanleiding van de startnotitie zwembaden die in de raadsvergadering van 30 januari voorligt. De gemeente Aalten heeft nog tot 2032 een contract met Optisport voor de zwembaden Het Walfort en Het Blauwe Meer. 2032 lijkt nog ver weg, maar we moeten wel een plan maken hoe we verder willen met onze zwembaden. Vragen die daarbij spelen zijn: ·      Moet er in elke gemeente of woonplaats een zwembad zijn? ·      Wat voor zwembad moet dit dan zijn? Voor alleen zwemles, of ook voor zwemsporten zoals waterpolo, of ook voor recreatief zwemmen of ook -met extra warm water – voor ouderen en revaliderenden/ therapeutisch zwemmen? ·      Wie is verantwoordelijk voor zwemles? Ouders, school, gemeente? ·      en hoe gaan we dit bekostigen? Alex Walter (lid gemeenteraad) en tevens manager van het zwembad “Den Helder ”in Doesburg was uitgenodigd om het een en ander te vertellen over zwembaden en zwemveiligheid. Enkele punten uit zijn mooie verhaal: In 1882 kwam er het eerste overdekte zwembad in Den Haag. Zwemmen was in die tijd een ‘elitaire’ aangelegenheid. Sindsdien kwamen er steeds meer zwembaden in de grote steden en vanaf 1910 ook in andere steden. Ook kwamen er steeds meer openluchtzwembaden. Na de oorlog kreeg zwemmen meer aandacht o.a. door de watersnoodramp. Zwembaden waren vaak ook een prestigeobject. Iets wat andere gemeentes nog niet hadden. Of juist om niet onder te doen voor de buurgemeente. Ze werden vaak geëxploiteerd door een stichting bestaande uit notabelen. Het schoolzwemmen deed zijn intrede in de jaren ‘60 tot circa ‘85 en werd gefinancierd door de overheid. Het zwemdiploma werd uitgereikt door het ministerie VWS. Vanaf 1985 werd schoolzwemmen niet langer verplicht. Schoolbesturen konden zelf beslissen of ze het zwemmen nog wel zouden aanbieden. In de loop van de jaren is dat steeds minder geworden en vanaf 2005 wordt er nauwelijks meer zwemonderwijs vanuit scholen gegeven. De bezoekersaantallen van de Aaltense zwembaden zijn drastisch teruggelopen. Van 128.000 in 2005, via 90.000 in 2010 naar 38.000 in 2022. Dat terwijl zwemmen en zwemvaardigheid belangrijk is. Niet alleen voor de veiligheid, ook in het kader van sport, gezondheid en bewegen. En voor het plezier natuurlijk. De optimale leeftijd om te leren zwemmen is 6 á 7 jaar. Het is natuurlijk ongewenst dat een jonger kind verdrinkt juist daarom is er een aanbod voor alle leeftijden, incl. baby en peuterzwemmen. Het blijkt dat de meeste verdrinkingen voorkomen bij bewoners met een migratieachtergrond. Het komt steeds meer voor dat bewoners met een kleine beurs het zwemdiploma niet meer kunnen bekostigen. Het is van groot belang dat kinderen leren zwemmen! De verantwoordelijkheid dat een kind leert zwemmen ligt primair bij ouders. Maar waar kan de ouder straks terecht? De naoorlogse zwembaden zijn nu allemaal ‘op’. Veel baden zijn of gaan binnenkort weg en krijgen een andere bestemming, zoals Frappant in Aalten al een tijd geleden. Zwembaden zijn duur. De gemeentelijke bijdrage in Aalten is nu ruim 15 euro per zwembad-bezoeker per jaar. Hoe kunnen we zwemveiligheid garanderen? Is specialisatie van zwembaden een oplossing? Bijvoorbeeld recreatief zwemmen in Bahia, zwemles in Varsseveld en de Twee Bruggen, zwemsport in Aalten en therapeutisch zwemmen in Lichtenvoorde? Regionale afstemming lijkt in elk geval erg zinvol. Dinsdag 30 januari beslist de raad over de Startnotitie Zwembaden. Ina Massop. Youtube-filmpje over zwemveiligheid  
   
 • 800 ste Progressief Nieuws

  Redactie, 14 januari 2024

  Ter gelegenheid van het 800ste nummer van Progressief Nieuws staat deze advertentie in de Aalten Vooruit en De Band. Vanaf nu is Progressief Nieuws gratis beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente Aalten. Een mailtje naar redactie@progressieve-partij.nl en we zetten je op de verzendlijst.

  Hierboven de (steun) fractie en wethouder van de Progressieve Partij. Staand v.l.n.r.; Petra Hoezen (steunfractie); Bert Weevers (raadslid);  Theo Bauhuis (steunfractie); Ina Massop (steunfractie). Zittend v.l.n.r.: Esther Diepenbroek (fractievoorzitter); Joop Wikkerink (wethouder).

 • Meedenken: hoe belangrijk is zwemles?

  Redactie, 14 januari 2024

  Meedenkavond woensdag 17 januari: “Het belang van zwemveiligheid”

  Deze maand moet  de raad een besluit nemen over de Startnotitie Zwembaden. Een belangrijke functie van zwembaden is het leren zwemmen. Hoe gaat dat nu in onze gemeente? Kan dat beter? Aan welke voorwaarden moet een zwembad voldoen? Wat vinden ouders, is er een rol voor scholen? De definitie van ‘zwemveilig zijn’ is: “Zwemveilig zijn is: In staat zijn om in en om het water te overleven en op een veilige manier te bewegen en te recreëren in de Nederlandse watercultuur.”  (Nationale Raad Zwemveiligheid)

  Een praktijk-deskundige komt een korte informatieve inleiding houden over zwemles. Daarna gaan we graag met de aanwezige ouders en andere belanghebbenden in gesprek.  Wie is verantwoordelijk voor  de zwemveiligheid van kinderen. Welke rol vervult zwemmen in het gezondheids-  en vitaliteitsbeleid. We hopen waardevolle inzichten op te doen die we kunnen meenemen in de discussies en in het uiteindelijk besluit.

  De meedenk-avond “zwemveiligheid” vindt plaats in  de serre van Sportcentrum Het Blauwe Meer B.V., De Kolk 6, Dinxperlo

  Aanvang 20:00, zaal open 19:30. Toegang gratis. Thee en koffie staan klaar!


 • Hoe wil PP contact leggen met inwoners?

  Redactie, 14 januari 2024

  Hoe kun je nu het best met elkaar in contact blijven? inwoners en gemeente, fracties, wethouders? In deze vlog (beeld-podcast) gaan we in gesprek met Lisa Westerveld, kamerlid GL-PvdA en “zomaar een geïnteresseerde inwoner met belangstelling voor zijn gemeente. In dit geval Benito Muller, actief vrijwilliger op het sociale vlak, muziekliefhebber en drijvende kracht achter de lokale radio. Hoe kijken zij aan tegen “politieke communicatie”.

  Meteen dus de start van een nieuw experiment. Een vlog “in gesprek met de Progressieve Partij”. Naast  de veertiendaagse podcast ”De Bedoeling” van Theo en Joop willen we in onze vlog wat meer ingaan op alle gewoontes, regeltjes, do’s en don’ts in en rondom het gemeenteraadswerk. De eerste gaat over “communicatie”. We gaan in op het “waarom” van communicatie, de vorm van communicatie. En we vragen een ervaren Kamerlid, Lisa Westerveld, hoe zij de communicatie aanpakt met o.a. media maar ook juist met kiezers. Een we vroegen een “gewoon geïnteresseerde inwoner” wat hij van de communicatie in de gemeenteraad vindt.

  Je kunt de vlog “In gesprek met de Progressieve Partij” hier bekijken.


   

 • Ondernemerscafé in Koppelkerk

  Joop Wikkerink, 13 januari 2024

  Vrijdagavond was er weer het Ondernemerscafé, een altijd gezellige 6-wekelijkse bijeenkomst met zzp-ers en kleine ondernemers. Dit keer in de Koppelkerk te Bredevoort.
  Daar werd een presentatie gegeven over ontstaan, doel en missie, programma en betekenis voor bedrijven, vestigingsklimaat en voorzieningenniveau van de gemeente.
  Ook konden de bezoekers in kleine groepjes langs de huidige tentoonstelling “Vlindereffect” met uitleg van de huidige directeur Hiske Kremer. Muziek van een jong talent Timo van de Sande.
  En natuurlijk ervaringen uitwisselen in het Boekencafé. Zeer geslaagd.
  In gesprekken hoor je ook bij de aanwezige zzp-ers wel wat zorgen over het winkelbestand, de functie van het centrum in de drie kernen. Wellicht kunnen ook sommige zzp-ers nog meer van centrumfaciliteiten gebruikmaken om voor meer “traffic” te zorgen. Deze avond liet zien dat je als ondernemers prima kunt samenwerken met culturele instellingen.


 • Nieuwjaarsrecepties….

  Joop Wikkerink, januari 2024

  Natuurlijk ging het werk deze week door. Wel erg veel nieuwjaarsrecepties. Ik pik er een paar uit. Op maandag en donderdag serveerden Dagelijks Bestuur en stafmedewerkers aan alle werknemers van Laborijn een nieuwjaars-stamppot buffet. In de Vijverberg te Doetinchem en ’t Noorden te Aalten.

  Maandagavond ook de “officiële” nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten/het College. Voor inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen. Dit keer bij het Grachthuys in Bredevoort. Met ontzettend leuke muziek van leerlingen van Schaersvoorde, een waar-of-niet-waar-spel met de kinderburgemeester, een burgervaderlijke toespraak over vertrouwen van de burgemeester en heel veel mensen. Ook altijd veel wensen. Voor een gelukkig nieuwjaar, maar ook wel voor de eigen vereniging, organisatie of bedrijf.

  Dinsdagavond bij de bijeenkomst van het Nationaal Onderduikmuseum. Vooral voor vrijwilligers, bestuur en werkgroepen. Sterke toespraak van de voorzitter, Henk Dijk, over de vier V’s: vrijheid, verdraagzaamheid, verbeelding en vernieuwing. En een zeer persoonlijke voordracht van de nieuwe zakelijk directeur Marijke Verschoor die de noodzakelijke verbinding legt tussen onze vrijheid-nu en de steeds maar weer doorgaande oorlogen in o.a. Oekraïne, Israël/Gaza en Yemen. Nieuwtje: na de kerstvakantie start een kleuterprogramma! En natuurlijk de verlenging van de fototentoonstelling; “Nooit meer?” met o.a. beelden van WO2 en Oekraïne-nu.


 • Wonen: de grootste uitdaging

  Uit het jaaroverzicht 2023, Joop Wikkerink

  Een heel belangrijk element in de bestaanszekerheid is een dak boven je hoofd. Dat lijkt ook wel een van de meest besproken onderwerpen van 2023. Natuurlijk niet voor mensen die geld zat hebben. Maar vooral mensen die graag een betaalbare woning willen. Overigens is begrip betaalbaar relatief. Het rijk wil de grens stellen bij 390.000. Niet te betalen voor een gewoon iemand. Langzamerhand verschuift de discussie (ook in de raad) naar betaalbaar wonen. Gezien de inkomenssituatie van onze inwoners zou er nog meer aandacht moeten komen voor sociale woningbouw. De minister streeft naar 30%. De gemeente Aalten heeft 18% sociale huur. Regionaal is afgesproken dat de nieuwbouw minimaal voor 28 % uit sociale huurwoningbouw bestaat. Er is dus sprake van verdeling van schaarste. En dan hebben we nog urgente aandachtsgroepen die juist zijn aangewezen op die sociale huurwoningen. Dat vraagt aandacht en uitleg. Het opzetten van groepen woningzoekenden tegen elkaar is maar zo een feit. Ook in de gemeente Aalten. Een paar berichtjes van het afgelopen jaar.

  Welke aantallen?


  In de discussies over woningaantallen zijn de feiten en cijfers van belang. De Woonplaats geeft aan dat er in 2022 135 verhuringen hebben plaats gevonden. Aanzienlijk minder dan in 2021; ook de doorstroming op de huurmarkt zit dus behoorlijk op slot (mensen blijven zitten waar ze zitten, je weet wat je hebt, niet wat je krijgt). Van die 135 verhuringen moest de Woonplaats op grond van wettelijke voorschriften er een aantal buiten de loting houden en direct toewijzen: 8 aan statushouders en 9 aan andere doelgroepen bijv. mensen met een GGZ-rugzakje, begeleid wonen, mensen met een grote zorgbehoefte en crisis.  
  Dat laat zien dat (als je de behoefte bekijkt) niet zozeer het probleem is dat wettelijk voorgeschreven doelgroepen de meeste woningen bezetten (17 van de 135), maar dat er gewoon te weinig sociale woningen zijn. De minister streeft naar 30% (van de nieuwbouw);  in de gemeente Aalten zitten we op 18%. (van de totale voorraad). Daar moet dus een tandje bij. Gelukkig wordt nu op het oude LTS terrein in Aalten voor de doelgroep sociale huur gebouwd, maar het gat tussen beschikbare woningen en de woningbehoefte is nog groot.


   

 • Hoe werken we samen: raad en college

  Uit het jaaroverzicht 2023, Joop Wikkerink
  De manier waarop de democratie werkt is ook altijd een favoriet onderwerp in onze Podcast en weblog. Vooral hoe je de inwoners bereikt en betrekt bij hun eigen leefwereld en omgeving. Immers zij weten het best hoe die omgeving er uit ziet en er uit moet zien. Daarvoor hebben we een lokaal democratisch systeem opgetuigd met verkiezingen, coalities, raadprogramma’s , uitvoeringsprogramma’s, BOB-model enz. Allemaal om inwoners te betrekken bij de uiteindelijke besluitvorming die voorbehouden is aan de gekozen gemeenteraad. 
   

  Tot nu toe vind ik er te weinig politiek debat; te veel mee-besturen en –managen, daar waar het over de grote politieke lijnen moet gaan in de raad. Het is van belang tot echte dialogen te komen over onze inzichten, opvattingen over wat nodig is; het debat over de inhoud en niet alleen over de toon(hoogte) en vorm. En wij moeten ons niet verschuilen (maar er wel op wijzen, er wel rekening mee houden) achter procedures, vormvereisten, juridische voetangels en klemmen. We durven ook als college zeker ook volop in de wind te staan, vóór onze medewerkers en de zaak die we aanhangen. Een beetje tegenwind is alleen maar nuttig. Soms is tegen de wind in fietsen ook best lekker. Dus daar wordt het alleen maar beter van.

   En dan moet me nog iets van het hart. Het is zo makkelijk om te zeggen dat alles sneller en meer moet. Ik zie dagelijks de worsteling van college en ambtenaren. Beide werken in mijn ogen keihard om alle ballen in de lucht te houden op vele terreinen. En dan ook nog aan strategische beleidsontwikkeling moeten doen, in huis en in de regio. Een opmerking als: “we hebben 15 jaar moeten wachten op het centrumplan Dinxperlo en toen er eenmaal een extern projectleider kwam ging het opeens lopen”, doet zo ontzettend tekort aan allen die dagelijks bezig zijn om van de gemeente Aalten een mooie, sociale en groene gemeente te maken en te houden. Erg onheus en teleurstellend vooral voor al die medewerkers. Misschien moeten college en medewerkers nog meer vroegtijdig laten zien wat we allemaal doen, wat we allemaal bereiken en waar we overal rekening mee moeten houden. Dat zou misschien helpen om irreeel opjagen zonder keuzes tegen te gaan. Simplisme helpt daar hoe dan ook niet. De eerste “verbetering” (ook richting bevolking en publiek) is rolvast te blijven waarbij ieder werkt en handelt vanuit zijn eigen verantwoordelijkheden.
 • Fijne kerst en gelukkig nieuwjaar

   

   

   

   

   


   

 • Meer koeien, minder stikstof? Bomen kappen?

  Bert Weevers, 23 december 2023

  Tijdens de raadvergadering van december kwamen minimaal twee interessante punten langs.

  300 meterweg 
  Voor de locatie Driehonderdmeterweg 12a te Aalten is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het handelen in strijd met de regels van het bestemmingsplan “Landelijk gebied 2015”. In het bestemmingsplan is de locatie bestemd als “Agrarisch” en er is een agrarisch bouwvlak aanwezig. Op de locatie is een melkveehouderij gevestigd. 
  De ruimte in de stallen is groter dan het aantal nu toegestane aantal dieren. De boer wil graag de huidige capaciteit van zijn gebouwen kunnen gebruiken. Om de volledige capaciteit van de bestaande gebouwen te kunnen gebruiken, heeft hij ammoniakrechten aangekocht. Volledig gebruik hiervan  leidt tot strijdigheid met het stikstofplafond dat is opgenomen in artikel 3.4.2 van het bestemmingsplan “Landelijk gebied 2015”. Hierin is opgenomen dat de stikstofdepositie op voor stikstof gevoelige habitats in een Natura 2000-gebied niet groter mag zijn dan de stikstofdepositie ten tijde van de vaststelling van het plan.
  Op de aanvraag is de uitgebreide procedure omgevingsvergunning van toepassing. Het proces rond de omgevingsvergunning kan alleen worden vervolgd als door de raad een verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven.
   
  Zoals in eerdere PN al is aangegeven is PP geen voorstander van vergroting van aantallen vee. In dit geval bevat deze vergroting van de veestapel op deze plek door de uiteindelijke vermindering van stikstofrechten in zijn totaliteit een duidelijke verlaging van de stikstofuitstoot. Door dit netto voordeel voor de natuur stemmen we in met dit voorstel. 

  Kapverordening
  Op aandringen van de PP gaat de gemeente de huidige kapverordening herzien. Het college schrijft: “De gemeente Aalten wordt een klimaat adaptieve gemeente met een hoge biodiversiteit, een manier om dat te worden is door een herziening van de huidige kapverordening. Er is een startnotitie geschreven waarin de uitgangspunten voor een nieuwe kapverordening zijn beschreven.”

  We zijn als PP erg blij met deze startnotitie: een duidelijk uiting van de toegenomen waardering voor bomen en het behoud ervan. 
  We hebben als PP goede ideeën en suggesties voor de uiteindelijke kapverordening ingebracht, zoals een bomenfonds. We wachten in spanning af hoe deze in de uiteindelijke kapverordening een plek krijgen. We kunnen ons zeker vinden in deze startnotitie.   

  BBB-HMV kwam met een amendement waarin de kosten van het opstellen van de verordening moest worden beperkt. Onze reactie: De kosten voor het opstellen van de nieuwe kapverordening lijken fors, maar dat valt in onze ogen best mee.  Gezien het belang voor het klimaat, – zowel adaptatie als mitigatie (!) – en biodiversiteit, en het feit dat de vorige kapverordening maar liefst 12 jaar stand heeft gehouden, is een goede verordening best belangrijk.

 • Aardkundig fundamentalisme

  Bert Weevers, 23 december 2023

  Op 11 december kwam de Achterhoekraad bijeen. In de vorige PN was deze al kort inhoudelijk aangekondigd. Eén van de agendapunten was een toelichting van de winnaar van de EO-Wijers prijsvraag op winnend Achterhoeks landschapsontwerp “Aardkundig fundamentalisme” De Achterhoek heeft hiermee op 12 oktober jl. de landelijke EO-Wijersprijsvraag gewonnen. Het is een prikkelende methode om naar de ruimtelijke toekomst van de Achterhoek op lange termijn te kijken. Aardkundig Fundamentalisme — Eo Wijersstichting.

  Uit de inleiding: 
  “Het aardkundig fundament van de Achterhoek raakt met elke ontwikkeling verder uit zicht. De afgelopen decennia is een landschap ontstaan waar regenwater te snel wordt afgevoerd, de natuur alleen door Europese regels beschermd kan worden, de infrastructuur het land splijt en de woningbouw natuurlijke processen frustreert en gronden claimt die beter voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Een Achterhoek waar wij willen wonen gaat daarentegen uit van een landschap dat in balans is met de aarde en waar water, natuur, landbouw, infrastructuur en wonen geïntegreerd zijn. Om daar te komen introduceren wij de fictieve religie van het aardkundig fundamentalisme.”
  Martijn Horst van Neder/land/schap hield een inspirerend en degelijk gemotiveerd verhaal, gericht op een heel mooi toekomstperspectief. Hij lichtte oa de 7 ‘vergezichten’ toe. 
  Zie video-verslag: Achterhoek raad 11 december 2023 19:30:00, Gemeente Oude IJsselstreek (oude-ijsselstreek.nl).
  Ik raad echt aan deze video te bekijken. (Bert)

  Eén van de vergezichten is nr 6 : Infrastructuur met eerbied gebruiken. Uit het rapport: “Bovendien behoren autowegen die alleen dóór de Achterhoek lopen tot het verleden, straks gaan we het gebied in en uit over aantrekkelijke parkways. Fietssnelwegen vanuit de dorpslandschappen sluiten aan op een hoogwaardig openbaarvervoersysteem.
  Vergezicht: Een netwerk van parkways loopt langs de aardkundige schoonheden van de Achterhoek.”

  Het verhaal bleek aan dovemans oren gericht. Het overgrote deel van de Achterhoekraad blijft vastgeroest in kortzichtig en oud denken over mobiliteit. Want de vergadering afgelopen maandag ging weer vooral over de N18. Een gênante vertoning waarin procedurele en inhoudelijke argumenten kriskras door elkaar vlogen. En waar weer stug werd vastgehouden aan het achterhaalde plan van 2×2 rijstroken. 


 • Kerstmarkt met ouderen….

  Joop Wikkerink, 16 december 2023

  Vanuit een contact tussen mensen rond de kerstmarkt Bredevoort (actieve vrijwilligers) en de activiteitenbegeleiding van het Ambtshuis, kwam het idee om eens wat dingen aan elkaar te knopen. Wat zou het mooi zijn als bewoners van het Ambtshuis zelfstandig of met begeleiding naar de kerstmarkt zouden kunnen gaan. Dus geen activiteit in het huis zelf, maar naar buiten. En wat zou het dan mooi zijn als buurt- en wijkbewoners de Ambtshuisbewoners zouden vergezellen, lopend, in de rolstoel, met de rollator. En wat zou het dan nog mooier zijn als ook mensen uit Bredevoort die wat moeilijk ter been zijn of er niet toe komen alleen naar zo’n markt te gaan, ook kunnen aansluiten. Dus een week van appjes, mailtjes, contacten, belletjes en berichten op de socials later stond er op zaterdag middag een groep van 13 begeleiders en 11 “bewoners” klaar in het grand café van het Ambtshuis.
   
  Nadat ik ons “bankjesproject” had uitgelegd (vooral de begeleiders worden uitgenodigd om nu na te denken over morgen) werden de “koppeltjes” gemaakt en ging het op pad.  Ook uit Aalten waren vier mensen speciaal met de Electrokar gekomen. Zowel begeleiders als bewoners zeiden nadien dat ze een fantastische middag hadden gehad. Voor de autochtone Bredevoorters geldt dat ze oude kennissen weer zagen, voor de nieuwkomers gold dat ze fantastische verhalen over vroeger in Bredevoort te horen kregen. Er werd heel wat afgelachen. Bij de kraampjes was het vooral kijken, kijken, niet veel kopen.  De glühwein, koffie en kniepertjes smaakten uitstekend. En de borrel in het Ambthuis ook. Ik hoop dat hier een kiem gelegd is voor meer contacten en activiteiten tussen inwoners en bewoners. Dit smaakte voor iedereen naar meer!.

  Een leuk artikel hierover op de site van Stichting Marga Klompé:
  Vrijwilligers laten ouderen die minder mobiel zijn mooie middag beleven op kerstmarkt | Marga Klompé (margaklompe.nl)
   

 • Regioplan Gezondheid

  Joop Wikkerink, 16 december 2023

  Toch wel een beetje een hoogtepunt van de afgelopen tijd. Tijdens het breed bestuurlijk overleg als onderdeel van de thematafel “De gezondste regio” werd unaniem het Regioplan IZA aangenomen. Stel je voor een zaal met wel 40 afgevaardigden van gemeenten, zorgverzekeraar en zorginstellingen geven gezamenlijk de richting aan hoe we onze zorg toegankelijk en betaalbaar houden, ondanks een groter beroep, een kleiner aantal medewerkers en minder geld. Ik zat in het stuurgroepje (3 mensen) die het programmateam die het 145 pagina tellend document heeft opgesteld begeleidde. Ook daar natuurlijk veel overeenstemming over het wat. Maar zodra het over het “hoe” en vooral over het “wie” gaat zie je toch zoveel mensen, veel zinnen, veel meningen. Dus voorafgaande aan deze vergadering werd er veel gebeld, gemaild, geschaafd aan teksten bij nacht en ontij. Het leek Dubai wel. Maar nu ligt er iets moois waarmee we vanaf 2024 op alle niveau’s mee aan de gang kunnen. We gaan werken aan vier urgente thema’s: preventie en gezond leven;  gezond ouder worden, mentale veekracht van jongeren en prettig werken in zorg en welzijn. Tijdens de discussie tussen al die partners vielen drie dingen op.  1. We moeten hoognodig in gesprek met de samenleving dat de zorg anders georganiseerd en wellicht gefinancierd gaat worden. De rol van de inwoners neemt toe.
  2.De instellingen moeten werken aan de omslag in denken bij hun personeel: meer richten op voorkomen dan op repareren.
  3. De digitale vaardigheden van zowel zorgpersoneel als inwoners moeten bijgespijkerd worden om straks ook gebruik te maken van de digitale hulpmiddelen.
  Wie meer wil lezen kijk op:
  Regioplan voor gezonde Achterhoekers – 8RHK ambassadeurs


 • Achterhoek monitor: hoe staan we ervoor?

  Joop Wikkerink, 16 december 2023

  Achterhoek Monitor

  Een beetje in het verlengde van dat onderwerp: de Achterhoek Monitor. Die werd woensdagmiddag gepresenteerd in De Storm in Winterswijk. Hoe staan we er nu voor in de Achterhoek? Een greep uit die monitor:

  Trends op gebied van bevolkingsgroei, wonen en verduurzaming
  De Achterhoek kent een bevolkingsgroei over de gehele breedte van de regio; alle gemeenten tellen meer inwoners in 2022 dan in 2021. Positief is dat 34 procent van de mensen die zich van buiten de regio in de Achterhoek vestigden jonge één- en tweepersoonshuishoudens zijn. En ruim een kwart (28 procent) bestaat uit gezinnen. We zien verder dat steeds meer mensen alleen wonen.

  De druk op de woningmarkt is groot, voor koopwoningen neemt die iets af. Kopers kunnen nu kiezen uit gemiddeld 2,7 woningen. Vorig jaar was dit nog 2,2. In de sociale huursector stagneert de doorstroming. Op verduurzaming van woningen scoort de regio wisselend: de Achterhoek heeft relatief veel zonnepanelen, maar de huizen zijn gemiddeld minder duurzaam dan elders. Ook in duurzaam vervoer wordt lager gescoord met minder elektrisch rijden.

  Verder staan er cijfers in over de arbeidsmarkt, pendel, landbouw en grondgebruik. Nog iets te weinig over gezondheid. Daar wordt aan gewerkt. Indrukwekkend was het betoog van Henri de Groot, Hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en lid van de SER. Hij legde tijdens het congres de nadruk op een nieuw ontwikkeld model “Brede Welvaart als afwegingskader”. Met dit model wordt de balans tussen economische, sociale en duurzame ontwikkeling inzichtelijk gemaakt. Dat viel in de smaak bij de aanwezigen in de zaal. Een ruime meerderheid vindt welzijn, gezondheid, leefbaarheid belangrijker voor het gebied dan economische groei. De prof maakte zich nogal zorgen over het politieke klimaat. Zorg dat de uitholling van de publieke voorzieningen stopt, blijf samenwerken en lobbyen en investeer in onderwijs, onderwijs, onderwijs.
  zie verder: 
  Achterhoek Monitor: economische doelen meer in zicht, vergrijzing blijft urgent thema – 8RHK ambassadeurs

   


 • Hoogste percentage Lisa in gem. Aalten

  10 december 2023, Redactie

  Hoogste percentage GL-PvdA-stemmen in geboorteplaats
  In Aalten geboren Lisa Westerveld kamerlid met 141.064 voorkeurstemmen.

  Aalten – donderdag. Op woensdag 6 december werden de nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd. Dankzij 141.064 en een vijfde plek op de GL-PvdA-lijst was de in Aalten geboren Lisa Westerveld één van hen.
  Voor deze bijzondere gebeurtenis waren haar ouders uit het verre Lintelo meegekomen naar Den Haag. Dat werd uiteraard door Lisa zeer gewaardeerd. Naast het opvallend hoge aantal voorkeurstemmen (141.064), kwam er nog een bijzonderheid naar voren. Van alle stemmen op haar partij GL-PvdA kwam het hoogste percentage uit haar geboortedorp Aalten. Bijna de helft van de GL-PvdA stemmen ging in de gemeente Aalten naar nummer 5 op de lijst Lisa Westerveld. 

   

   


 • Oliebollen niet aan te slepen

  9 december, Joop Wikkerink

  Oliebollen niet aan te slepen in Dinxperlo
  Een oude traditie werd in Dinxperlo weer opgepakt bij Dr Jenny. De “vrienden van” organiseerden een oliebollenkraam (11 voor €10,–)  en het Grand café in Dinxperlo deed er een kopje koffie bij. Goed vol, lange wachtrijen, midwinterhoornblaozers erbij en heerlijk verse oliebollen. Echt een goeie zet van deze groep vrijwilligers die handen tekort kwamen om aan de vraag te voldoen. 

  Maar er was daar nog een tweede doel. Careaz (de organisatie van Dr Jenny) heeft samen met andere zorginstellingen het initiatief genomen tot de bankjes-campagne: “In gesprek over morgen”. Dus had dat bankje met gesprekskaarten bij de oliebollenkraam neergezet. Samen met de activiteitenbegeleider van Dr Jenny probeerde ik in gesprek te gaan over “een best wel moeilijk onderwerp” onder de wachtenden. En dat viel niet tegen!

  Ik haalde toch wel vragen, ideeën en tips op bij mensen. Allereerst dat niemand ontkent dat het een onderwerp is. Ook dat men er zich van bewust is dat 95% van de mensen de vragen ontloopt en voor zich uitschuift. Ik sprak enkele “jongere” ouderen die wel wat zien in het (alleen) wonen in de buurt van voorzieningen als Dr Jenny. Nou hebben ze daar ook een prachtig Grand café: ik sprak een bewoner (ook relatief jong) die veel gebruikmaakte van het aanbod en zelf soms ook wat verzon (ik kende haar nog uit mijn tijd als bestuurslid van de speeltuin, dus was het misschien ook niet gek dat ze vol creatieve ideeën zat). Ook een dame van “de overkant” wist eigenlijk niet dat de activiteiten en de mogelijkheden ook voor “hen” zijn. Ik sprak een mevrouw die steeds slechter ter been werd. Met de rollator naar de winkels ging nog net. Maar een bankje of ander rustpunt op weg naar huis zou toch niet gek zijn. Ik sprak de chauffeur van de elektrokar. Hij signaleerde veel alleenstaande en relatief eenzame mensen in Dinxperlo: de meeste mensen zitten verlegen om een praatje. Een ander woont in een relatief groot koophuis aan de rand met een grote tuin. Wil men best verkopen, maar zorg maar voor appartementen, vroeg hij. Een andere oudere heer had veel plezier in sporten, maar hoe lang nog en kan hij dan op een andere manier bewegen. Ik ben optimistisch over deze actie – met het bankje en de gesprekskaarten-. De zorg staat immers alarmerend onder druk. Dus we moeten in actie komen.
 • Mooi werkbezoek Het Gele Park

  8 december, Joop Wikkerink

  We praten vaak over inclusief onderwijs, de inclusieve samenleving. Maar hoe moet dat in de praktijk? Vrijdagmorgen gingen Hans te Lindert en ik, samen met weth. Ellen Dusseldorp uit Oost-Gelre en drie ambtelijk medewerkers op werkbezoek bij Het Gele Park. Een prachtig Integraal Kind- en Educatie Centrum, gloedje nieuw en prachtig ingericht. Maar wat daar binnen gebeurde is heel interessant. We waren daar op uitnodiging van Zozijn die leerlingen met (licht)verstandelijk beperking en NAH (niet aangeboren hersenletsel) in de school begeleidt. De groepen volgen mekaar heel natuurlijk op. Zorg en onderwijs is sterk aan elkaar gebonden. Zo zijn er leerlingen die afhankelijk zijn van sonde-voeding. Door de aanwezigheid van Zozijn op de zorggroepen van kinderen met een beperking, kunnen zij deze sondevoeding toedienen. Zodat de leerlingen gewoon in de klas kunnen meedoen. Anders hadden ze naar een speciale school in Enschede gemoeten.

  De leerlingen van de speciale Hamelandschool ontmoeten dus ook de leerlingen van de basischool. In de pauzes, bij opdrachtjes, bij het spelen. Prima inclusief. Er was een vader van één van de kinderen (het jongetje loopt achter in de sociaal-emotionele ontwikkeling, kan niet goed zien en is gauw overprikkeld). Hij was ontzettend goed te spreken over de behandeling en onderwijs. Merkte ook meteen bij thuiskomst dat zijn zoontje niet meer gestrest was, wat bij een vorig normaal dagverblijf wel was. Het geheim: aandacht, heel veel voorspelbaarheid, oefenen in taakjes, complimentjes over wat goed gaat. We hebben een “les” meegemaakt waarin de kinderen het “probleem” op moesten lossen van een ijsklomp waarin visjes waren vastgevroren. Ze wilden eerst met een hamer, een moker, hun voeten de ijsklomp te lijf. Maar het ging toch beter met heet water.  Scheetjes allemaal. En bewondering voor het geduldige en sfeermakende personeel.


  Natuurlijk is er wel een politiek-bestuurlijke uitdaging. Wat is nu zorg (betaald door gemeente) en wat is nu onderwijs (betaald door Rijk). Als er drie leerkrachten of assistenten of wat dan ook op een groep van 8 nodig zijn. Wie betaalt dat. Die discussie komt vaker op: waarom moet de zorg opdraaien voor het feit dat het onderwijs niet inclusief is, het openbaar vervoer niet aangepast is of de toegang  niet geborgd is?
 • “Wie zijn wij?” -theater over raadsleden

  Joop Wikkerink, 3 december 2023

  De afgelopen maand zijn alle gemeentehuizen in de Achterhoek omgetoverd geweest tot theaterzalen. Er werd een stuk opgevoerd getiteld “Wie zijn wij”. Wie zijn toch al die raadsleden, wat drijft ze, wat motiveert ze. Wat is hun ideaal, en hoe botst dat tegen de harde werkelijkheid. Hoe gaan ze om met hoon, spot en soms bedreigingen. In elke gemeente deden een of meer eigen raadsleden mee met hun eigen verhaal. In de gemeente Aalten was dat Esther Diepenbroek, fractievoorzitter van de Progressieve Partij met haar zèèr persoonlijke verhaal. 
  Zaterdag 2 december was er de laatste opvoering in Amphion en leverden alle 12 raadsleden uit 8 gemeenten hun bijdrage.


  Het werd een  voorstelling die soms hilarisch was, soms confronterend en soms ontroerend. Vooral de verhalen van de raadsleden maakten indruk. Ze geven een mooi inkijkje waarom raadsleden in de politiek zijn gegaan, wat ze daar willen en vooral dat ze maar gewone mensen zijn met hun zorgen, hoop, dromen en tegenslagen. En wat een diversiteit in achtergrond: van christelijk tot rebel, van marinier tot helper van daklozen. De zaal was goed gevuld met natuurlijk familieleden, collega’s en een enkele wethouder en 1 burgemeester en 1 gedeputeerde. Een erg mooi initiatief. Elk raadslid kreeg een daverend applaus. Natuurlijk  waren de ogen van PP gericht op Esther. Ze vertelde een persoonlijk verhaal hoe ze via WW, Bijstand, werkprojecten en plantensorteren (het bloemenvouwschandaal) bij de vakbond en
  de politiek terecht kwam. Dat ze van bijstandsvrouw naar raadslid en trotse moeder van Novi ging. Esther eindigde met een mooie ode aan haar dochter Novi.
  Klasse! 

 • Oorzaak tekort sociale woningbouw

  Joop Wikkerink, 3 december 2023

  Ik ben blij dat ons uitnodigingskader wonen er ook vanuit gaat dat we minimaal 28% van de nieuwbouw sociale huur moet zijn, maar ik denk niet dat dat genoeg is. De sociale huursector is jarenlang ernstig verwaarloosd. Het gevolg daarvan is dat er een enorme achterstand in de sociale woningvoorraad is ontstaan. Overigens niet door migranten of asielzoekers, zoals sommigen ons willen doen laten geloven, maar door beleid van de achtereenvolgende kabinetten Rutte. Volgens de VVD “verstoort” sociale woningbouw de markt. Er werd de corporaties een “verhuurdersheffing” opgelegd van 1,7 miljard per jaar (!) Hoeveel woningen kun je daar voor bouwen??? De productie van sociale huurwoningen kelderde vanaf Rutte-II van 30-35.000 woningen per jaar naar 15.000. Bovendien dwong het kabinet (door die enorme heffing) de corporaties bijna de helft van hun bezit te verkopen. Het is goed te weten dat de huidige wooncrisis is ontstaan door bewust beleid. Overigens wordt 5-10% van de sociale huurwoningen toegewezen aan statushouders. Als er die jaren gewoon doorgebouwd was, zou dat geen enkel probleem geweest zijn. Kortom ook in de gemeente Aalten zullen we echt de discussie aan moeten gaan: welke type woningen, welke prijsklasse en voor welke doelgroep huishoudens zullen we in de toekomst moeten bouwen. Alleen maar doorbouwen voor meerpersoonshuishoudens (gezinnen) zal ook leiden tot te veel ruimtegebruik en wellicht leegstand.

  Wie wat verder wil doorlezen over de oorzaak van de woningcrisis, kan hier terecht:
  Migranten, asielzoekers vooral, als oorzaak van de wooncrisis – klopt dat? (trouw.nl)


   

 • Bouwen wij de goede woningen?

  Redactie, 3 december 2023

  Sociale woningbouw is van belang voor mensen in een kwetsbare positie. Allereerst het woningbouwplan op het oude terrein van de Wegwijzer in Dinxperlo. Het programma voorziet daar in de bouw van 15 betaalbare woningen (koopprijs onder de € 230.000 en huurprijs onder de huurtoeslaggrens van plm. € 800,–). En het proces is bijzonder. Er is een ontwikkelprijsvraag uitgeschreven en bouwbedrijven konden een offerte doen binnen allerlei randvoorwaarden. Het lukte dus zo om toch betaalbaar te bouwen.

  Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden de eerste besluiten genomen om rond de Slingeplas in Bredevoort een plan Slingerplas-Brook te realiseren met plm.80 woningen, verplaatsing van sportvelden en inrichting van een soort sportlandschap (Sportpark Oost volgens wethouder Kok). We staan nog echt aan het begin en de grootste vijand, zeg uitdaging op die plek is water. We moeten zoveel mogelijk vasthouden, maar moeten ook kunnen bouwen op het laaggelegen terrein. Het waterschap heeft z’n twijfels. Maar de raad is unaniem voor het doorzetten van dit plan.

  Aan welke woningen is behoefte?

  De vraag is dan wel welke woningen moeten er dan komen? Daar moet goed over nagedacht worden. Over het algemeen wordt nog teveel in gezinswoningen gedacht. Terwijl in 2050 (over 25 jaar, huizen zet je voor 50 jaar) 50% van de huishoudens naar schatting uit alleenstaanden bestaat. Bovendien zal over 20 jaar de dubbele vergrijzing op z’n hoogtepunt zijn. Dus moet er dan ook ruimte zijn voor “hofjes” waarin bewoners voor elkaar zorgen. Die wel weer makkelijk om te zetten zijn, want de babyboomers zullen natuurlijk ook over zo’n 25 jaar uitgestorven zijn met achterlating van hun grote huizen. En dan moet je nog rekening houden met het gegeven dat gezien de inkomensverschillen in Nederland er steeds meer mensen aangewezen zijn op sociale huurwoningen. In de gemeente Aalten bestaat 18% van de woningvoorraad uit sociale huur woningen. De inkomenssituatie van onze inwoners is zo dat ongeveer 50% van onze inwoners in aanmerking komt/aangewezen is op die sociale woningbouw. De minister wil voor heel Nederland naar 30%. In de Achterhoek is afgesproken dat bij nieuwbouw projecten 28% sociale huur moet zijn. Dus er moet nagedacht worden over hoe dat moet. Moet je misschien de hoogte in en gezien de doelgroep ook met appartementengebouwen rekening houden.

 • Mini-symposium Inburgering

  Joop Wikkerink, 26 november

  Maandagavond organiseerde Laborijn een bijeenkomst voor raadsleden waar de ontwikkelingen binnen het veld van werk en inkomen, participatie en uitkeringen belicht werd.  Laborijn is een gemeenschappelijke regeling van de drie gemeenten Aalten, Montferland, en Doetinchem. De raad van Montferland had een andere bijeenkomst. Andere raadsleden waren ook druk want uit Aalten waren 4 raadsleden aanwezig en uit Doetinchem zo’n 8.  Jeroen Spruit (alg bestuurder Laborijn) gaf aan dat het aantal huishoudens met een participatie-wet-uitkering weer licht stijgt. In Aalten ook vooral als gevolg van instroom uit een AZC. Maar ook de uitstroom is nog steeds rond de 60-70. Dus het saldo stijgt iets. Nu 285 huishoudens in Aalten.  Op de onderstaande foto is mooi te zien wat de missie en werkwijze van Laborijn is t.a.v. bestaanszekerheid en werk.
   

  Na de pauze begaven we ons naar het bedrijfsrestaurant waar het mini-symposium “Inburgering” plaats vond. Eerst maar eens een uitleg over het verschil tussen de oude wet inburgering (tot 2022) en de nieuwe (vanaf 1 januari 2022). Het moment van het verkrijgen van een verblijfsvergunning is bepalend voor onder welke wet men valt. In de eerste maanden kwamen nog vooral “oude wetters” naar Aalten. Inmiddels zijn er tegen de vijftig mensen die een inburgeringstraject volgen. Een traject bestaat uit maatschappelijke begeleiding (door Figulus), Nederlandse taal via een leerroute (via Laborijn en taalaanbieders), en het zoeken naar werk (Laborijn en WerkgeversServicePunt). 
  Er is een uitstekende samenwerking tussen Figulus en Laborijn en de gemeente Aalten (bijzondere bijstand voor huisinrichting.) Wat de werkwijze in de Achterhoek door Laborijn en haar partners uniek maakt is het inzetten van cultuurvertalers. Dit zijn ervaringsdeskundigen (ook erkende vluchtelingen) die vaak ook de taal spreken en de gewoontes kennen. Zij proberen met raad en daad een brug te slaan tussen de verschillende culturen. Een aantal van hen stelden zich voor en gaven veel voorbeelden van hun werk. 
  Wat duidelijk is dat inburgering een moeilijk proces is. Het gaat niet alleen om taal, ook om de gewoontes leren kennen. Maar het is ook van belang dat de “ontvangende cultuur” open staat en de inburgeraar opneemt en wegwijs maakt. Daar schort het nogal eens aan en ook internationale ontwikkelingen in een land kunnen van invloed zijn. Het was toen nog geen woensdag geweest. 
   

 • Verkiezingen: ruk naar rechts

  Joop Wikkerink/Bert Weevers, 26 november 2023

  Verkiezingen in Aalten: ruk naar (radicaal) –rechts; christelijke partijen gedecimeerd. 
  We kunnen er niet omheen. De aardverschuiving die verkiezingen heet. Weliswaar op landelijk niveau, voor de tweede kamer. Maar ook van invloed op onze lokale samenleving, de onderlinge verhoudingen en de gevolgen voor het gemeentelijk beleid.
  Algemeen politiek klimaat
  Allereerst iets over het algemene politieke klimaat. Je zag de laatste tijd een grote aandacht voor vraagstukken als wonen, bestaanszekerheid, zorg en klimaat, landbouw, biodiversiteit.
  Kijk naar de klimaatmars van 12 november met 85.000 deelnemers. Het onderwerp bestaanszekerheid in bijna elk programma; brede steun voor energietoeslag en veel zorgen om de houdbaarheid van de zorg. Zelfs CDA-minister de Jonge kwam met een forse taakstelling voor sociale woningbouw. Er hing een sfeer van verandering in de lucht. Vorige kabinetten schoven problemen voor zich uit, de uitvoering zoals bij Belastingdienst en UWV liep vast. Dus het moest anders.
  En dat anders kon je zien in de partijprogramma’s. Vaak meer invloed van de overheid, meer aandacht voor klimaatmaatregelen, steun aan minima en middengroepen als het om bestaanszekerheid gaat, meer aandacht voor betaalbaar bouwen.  Je zou kunnen zeggen dat de programma’s naar links opschoven. Dat zie je ook mooi in het onderstaande plaatje. Een overzicht van de programma’s die allemaal de laatste 20 jaar naar links opgeschoven zijn

  Kennelijk had niemand voldoende rekening gehouden met de olifant in de kamer: migratie en asiel. De VVD probeerde daar wel een thema van te maken, maar dat bleef nog een beetje binnen de perken totdat Yeşilgöz de deur naar de PVV openzette. Wilders ging zich als Milders opstellen en geholpen door Johan Derksens en consorten ging het helemaal los en stapte Nederland en ook Aalten de laatste dagen voor de verkiezingen massaal over naar rechts en superrechts. Met een simpele boodschap: alle zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon als er minder migranten ons land binnenkomen. 

  Uitslagen Aalten en Achterhoek.
  Hieronder plaatjes van de uitslagen van Aalten, een tabelletje wat de Achterhoek stemde en het landschap bij eerste, tweede en derde voorkeur.

  Aalten en Achterhoek rechtser
  Wat valt op. In vergelijking met landelijk stemt de Achterhoek rechtser. Dat is altijd al zo. Platteland is cultureel gezien behoudender. Heeft ook te maken met tegenstelling stad-platteland-sentiment. Bovendien is het Oosten de thuishaven van Omtzigt en leeft er ook nog een sterk BBB-sentiment. Zie hier de verschillen tussen rechts verklaard t.o.v. de landelijke uitslagen (iets minder PVV, meer BBB en NSC). Traditioneel is links, GL-PvdA, SP, PvdD, Volt, niet groot in de Achterhoek. 
  Ook in Aalten een ruk naar populistisch rechts. Wat daarbij ook opvalt is het enorme verlies van alle christelijke partijen. Bij CDA minder dan in omliggende plaatsen. Maar ook CU en SGP verliezen echt. Opgeteld scoren de rechtse partijen tegen de 70%. 
  De landelijke winst van GL-PvdA van 9 zetels zie je in Aalten veel minder. Daar blijft deze partij steken op 10,5% een winst van slechts 1,8%.  Links is in Aalten kleiner dan landelijk en verliest. 

  Analyses.
  Je hoort de laatste dagen natuurlijk talloze analyses en verklaringen. Ook weer de vraag waarom de peilingen er weer zo gigantisch naast zaten. En ook de vraag waarom een groot deel van de kiezers zo beweeglijk is (Baudet, BBB, PVV) en de “verlossing” altijd bij rechts verwacht. Dus ook de vraag waarom ook in de gemeente Aalten de PVV zo enorm heeft toegeslagen. Een paar observaties.
  1.Ik denk dat het te maken heeft met de onzekerheid van mensen. De maatschappij is ingewikkeld geworden. Het bestaan is voor grote groepen (ook de middengroepen) onzekerder geworden. Er is een afkeer ontstaan van de onmachtige overheid die niks oplost. Een afkeer van “Den Haag”. Daarom snapte ook aanvankelijk niemand waarom de VVD zo groot bleef in de peilingen. Totdat zij de deur naar de PVV openzette en veel mensen dachten: er moet iets veranderen, ik ben onzeker over de toekomst, ik ben eigenlijk een beetje bang, dus vasthouden wat ik heb, geen grote veranderingen, er wordt mij voorgezegd dat migranten mijn problemen veroorzaken; dan maar veranderen over rechts: terug naar een Nederland voor Nederlanders en achter de dijken. Nostalgisch conservatisme, noemt men dat. 
  2.Een tweede is er het sentiment platteland-stad. Vooral een cultureel sentiment. Men moet hier in de Achterhoek niet zo veel hebben van regenboogvlaggen, havermelk, vegetariërs, kunst, cultuur en ingewikkeld gedoe rond klimaat en stikstof. Nou is er ook echt wel iets mee aan de hand. Dat zegt ook het rapport “Elke regio telt”, waarin haarfijn aangetoond wordt dat de blik vaak gericht is op de Randstad. Ook door bestuurders en politici. 
  3.Een derde is dat wij als progressieve beweging die klimaat, bestaanszekerheid (waaronder werk, wonen en zorg) op de eerste plaats stelt, onze boodschap in onzekere tijden niet goed over het voetlicht brengen. De algemene mening lijkt: van links mag je niet meer vliegen, barbecueën, moet je inleveren en meer belasting betalen. Totale onzin natuurlijk zie de CPB-berekeningen. Maar wij laten ons nog wel eens verkeerd framen door rechts. Zie de vele leugentjes en leugens die Yeşilgöz over de standpunten van GL-PvdA verspreidde. En ze komt er nog mee weg ook.  Dus er moet iets met een campagne gebeuren.
  4.Ten vierde: politiek, bestuur, de grote uitdagingen zijn ingewikkeld. Er zijn geen simpele oplossingen. Terwijl je over de hele wereld ziet dat populisme, wat betekent simpele surrogaat oplossingen voor ingewikkelde problemen, opkomt. Dat is misschien ook wel te begrijpen. Grote groepen mensen baseren hun oordeel op fake news, papegaaien elkaar na, kijken naar uiterlijkheden of zoeken naar entertainment (VI) en kiezen voor de simpele oplossing, zonder zich te verdiepen in de werkelijke oorzaak van problemen en de oplossingen die de diverse partijen daarvoor hebben.
  5. Ten vijfde: de traditionele partijen die het land volgens velen in de soep lieten lopen met verkeerde keuzes. Die onvoldoende hebben gedaan om de problemen van klimaat, stikstof, armoede/bestaanszekerheid, wonen, zorg en platteland echt aan te pakken; die fouten met grote nadelen voor groepen in de bevolking niet hebben gerepareerd (toeslagenaffaire, Groningen, asielopvang); die onvoldoende hebben gedaan om het vertrouwen van kiezers te verdienen door onderling gekibbel, gebrek aan visie, geen verantwoordelijkheid nemen, pluche-plakken, politiek geheugenverlies. Samengevat: partijen die dogmatisch de vrije markt prediken en daarmee het kapitaal dienen en de mensen vergeten.
  Geen wonder dat de afkeer van ‘de politiek’ een uitlaatklep zocht. Maar wat nooit geldt: Zorgen los je niet op door zondebokken aan te wijzen.

  Gevolgen voor Aalten
  Welke invloed heeft dit allemaal op de Aaltense verhoudingen. Hier is geen PVV, geen NSC; hier zijn de christelijke partijen, vooral het CDA groot en invloedrijk.  Welk beleid zou veranderd kunnen gaan worden waar we in de gemeente last van hebben.
  Je kunt er nog niet veel van zeggen maar ik ben bang dat de goede ontwikkelingen in de zorg m.b.t. tot preventie worden teruggedraaid of niet doorgezet worden, dat noodzakelijke klimaatmaatregelen (de opwarming gaat harder dan gedacht), teruggedraaid worden, dat de biodiversiteit en natuur het zwaar krijgt en dat groepen migranten zich hier minder thuis gaan voelen, de Nederlandse invloed in het buitenland  beperkt wordt en dat vrijheid alleen voor witte Nederlanders geldt.
   


  Hoe moeten wij als Aaltense politiek reageren en handelen?
  Maar allereerst is mijn grootste zorg de polarisatie in de samenleving. Dat we met de ruggen met verharde standpunten tegenover elkaar gaan staan. Daarom moeten wij de verbinding zoeken, het gesprek aangaan. Hameren op solidariteit in plaats van egoïsme. Op vrijheid die niet ten koste mag gaan van een andermans vrijheid. Ik denk dat de raad daar ook een belangrijke rol kan spelen. Er komt een raadsbrede motie aan de orde die de burgemeester opdracht geeft meer werk te maken van participatie. Ik zou er ook onder willen verstaan: verbinding zoeken, gesprekken stimuleren, veiligheid bieden aan alle groepen, iedereen is van waarde, iedereen mag er zijn.
  Ten tweede is natuurlijk onze plicht om er steeds op te wijzen dat het aanwijzen van zondebokken de zorgen van mensen niet oplost.
  Ten derde moeten wij keihard doorgaan met het op lokaal niveau werken aan de grote uitdagingen van deze tijd: klimaat en bio diversiteit als opdracht aan de wereld van onze kinderen en kleinkinderen, bestaanszekerheid als opdracht voor mensen die niet mee kunnen daaronder ook toegang tot wonen, zorg en onderwijs, kansengelijkheid. 
  Ten vierde moeten we wellicht onze boodschap anders formuleren. Links, progressief beleid leidt niet alleen maar tot allerlei verboden en beperkingen, maar je krijgt er een schonere, gezondere wereld voor terug. Dat is een lastige boodschap in een door Black Friday en overconsumptie gedreven maatschappij, maar je ziet aan de kracht van burgerinitiatieven dat het kan. En veel directe en indirecte winst opleveren.

  Toen Trump verslagen werd door Joe Biden zong Bruce Springsteen bij de inauguratie van Joe Biden de prachtige klassieker “Land of Hope and Dreams”: Iedereen mocht mee, juist de zondebokken en de outcasts naar het land waar dromen niet gedwarsboomd worden en de klokken van vrijheid luiden. Een tekst om de zwarte slaven, illegale immigranten een hart onder de riem te steken. Ook in Nederland een hoopvol perspectief.

   

 • Nieuwe ouderenhuisvesting

  Joop Wikkerink, 18 november 2023

  Dinsdagmiddag gingen beleidsmedewerker Danielle Wensink en ik op bezoek bij Stichting Marga Klompé. We spraken over het nieuwe concept van ouderenhuisvesting in de Willebrordhof (oude kleuterschool). Daar komen 12 appartementen /studio’s voor mensen die wel op de wachtlijst staan voor een verzorgingshuis, maar toch zo zelfstandig mogelijk willen wonen met ondersteuning van hun bestaande netwerk. Dat laatste is interessant, want niet alles is zorg bij oudere mensen. Dat betekent ook dat in het personeelsbeleid niet per se alleen maar verzorgenden, mensen met een verpleegkundige achtergrond, maar ook bijv. medewerkers met een welzijnsachtergrond komen. Dan wordt de personeelsvijver waarin gevist kan worden iets groter.
  Hier twee schetsontwerpen van Willebrordhof • Afscheid van Yehor

  Joop Wikkerink, 18 november 2023


  Een heel bijzondere activiteit, toevallig op de “dag van de Ondernemer” was het afscheid van een Oekraïense werknemer bij Huiskes-Kokkeler, de garage aan de Ringweg. 
  Er wonen in Aalten zo’n 78 mensen uit Oekraïne. Ze zijn gevlucht voor de oorlog. Een van hen is Yehor. Hij wordt  begeleid door Colet Migchelbrink van Laborijn.
   

  Colet: 
  “Yehor was 17 toen hij in Nederland kwam. Hij was in Oekraïne bijna klaar met zijn opleiding tot automonteur en wilde eigenlijk niks liever dan als automonteur aan het werk gaan in Nederland. Hij werd binnen 3 maanden 18 en na goede gesprekken met de leerplichtambtenaar en de belofte van een leuke baan bij Huiskes Kokkelder gingen we aan de slag. 
   
  Yehor ging aan het werk bij Huiskes Kokkelder en dat ging onwijs goed. Yehor was heel blij, kon het vak nog beter leren en leerde Nederlands. Huiskes Kokkelder is ook erg enthousiast over hem en ze wilde hem graag houden. 
   
  Nu is Yehor 18 geworden afgelopen zomer en hij heeft nu besloten terug te gaan naar Oekraïne. De precieze redenen wil hij niet vertellen, maar wij verwachten vanwege de dienstplicht.“
   

  Vrijdag op “de dag van de ondernemer” gingen Colet en ik naar Huiskes-Kokkeler aan de Ringweg. We bedankten de mensen van de garage voor hun inzet. We aten gebak met Yehor en natuurlijk moest hij op de foto met zijn collega’s  Eén plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Kijk eens wat een goede sfeer.  We gaven hem een hand met een lach en een traan. Ik sprak de hoop uit dat hij ooit nog eens op vakantie terug kan komen als de oorlog over is.
 • Bestaanszekerheid: indrukwekkende avond

  PvdA-afd. Doetinchem, 18 november 2023

  Het hoogtepunt van deze maandag was het themacafé “Bestaanszekerheid” wat ik namens de afdelingen van GroenLinks-PvdA en de daarbij horende wethouders organiseerde in ‘De Streeckgenoot’ in Doetinchem. Natuurlijk een beetje een avond in het teken van de verkiezingen, maar eigenlijk toch wel een bijeenkomst waar de inhoud en niet de kreten de boventoon voerde. Met zeer interessante informatie van (beleids)deskundigen maar nog treffender ervaringen van “ervaringsdeskundigen”.  Hieronder een verslagje wat de PvdA-afdeling Doetinchem maakte. Er zijn presentaties beschikbaar van de inleiders. Wil je ze hebben stuur dan een mail naar j.wikkerink@aalten.nl
   

  Bestaansonzekerheid is het hedendaagse woord voor armoede. Een avond georganiseerd door de regionale afdelingen van GroenLinks-PvdA moesten de aanwezigen geen politieke, maar inhoudelijke avond bezorgen. Een avond met een boodschap.
  Martin Pragt is ervaringsdeskundige en de moderator van deze avond. Hij vroeg aan Kaylee Kruithof Kremer, eveneens een ervaringsdeskundige, naar de oorzaak van haar bestaansonzekerheid en het moment waarop ze hulp ging zoeken.
  De ervaring leert dat veel mensen heel laat hulp inroepen. Dit door een hardnekkig stigma wat bij deze problemen regelmatig om de hoek komt kijken.


  Peter van Leeuwen is secretaris van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en lid van de Commissie Sociaal Minimum. Hij presenteerde de verschillende definities van bestaanszekerheid. Dat waren er nogal wat. Recent heeft deze commissie een rapport opgesteld, dat naar de minister en de Tweede Kamer is gestuurd. Ook kwamen de landelijke maatregelen aan bod, zoals de toeslagen en het minimumloon, die moeten helpen om een bestaanszekerheid te kunnen garanderen. Alleen gaan al deze maatregelen gepaard met een bureaucratische rompslomp en zijn deze algemeen en niet specifiek voor ieder individu met zijn of haar specifieke problematiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een handicap.
  Er volgde een muzikaal intermezzo van Rocco Ostermann. Hij is bekend als schrijver van de column ‘De Buitenstaander’ en als muzikant bij diverse bands zoals Shaking Godspeed en Donnerwetter. Grote inspiratiebron voor Rocco is Johnny Cash. Over het algemeen geen muziek waar je nu erg opgewekt van wordt, maar wel passend bij het thema van deze avond.


  Na de pauze was het woord aan Kim Houben. Zij is procesmanager bestaanszekerheid bij Divosa, de landelijke vereniging van managers in het sociaal domein. Zij vertelde met name over de maatregelen die locale overheden kunnen aanwenden om bestaansonzekerheid tegen te gaan. Dit kan per gemeente nogal verschillen. De gemeente Waalwijk is een mooi en positief voorbeeld waar mensen aan de onderkant financieel worden ondersteund. Inkomensondersteuning, meedoen mogelijk maken, betaalbaar wonen, zorg en onderwijs toegankelijk houden.


  Steven Kroon was de laatste spreker en behandelde drie schrijnende casussen die aanklopten bij de Mini Manna markt. Steven is directeur van de Stichting Mini Manna. Schulden, leefgeld waar je geen fatsoenlijke maaltijd mee kunt bereiden veroorzaken langdurige stress. Dit laatste heeft een desastreus effect zowel op de volwassenen als ook de kinderen. Het eerste wat gerealiseerd moet worden is een stabiele financiële situatie. Wanneer dit het geval is kan men pas gaan denken aan werk en/of opleiding.
  De boodschap van deze avond is niet om tegenover deze mensen te gaan staan en met oplossingen proberen hun problemen op te lossen. Ga naast deze mensen staan en probeer in samenspraak tot een oplossing van hun probleem te komen. Behandel ze als gelijken en niet als probleem. Het vertrouwen in overheid en instanties is compleet verdwenen. Dit vertrouwen zal weer hersteld moeten worden en dat is vaak een lange weg, die met kleine stapjes te realiseren is.


 • Achterhoek-treintoer Lisa Westerveld

  Joop Wikkerink, 12 november 2023

  Kamerlid haalt een lange lijst wensen uit Achterhoek op.
  Achterhoek-treintoer Lisa Westerveld.

  Achterhoek, november – Zaterdag 11 november treinde Lisa Westerveld door de Achterhoek: veel enthousiaste mensen, gastvrij onthaal en leuke, inhoudelijke gesprekken.

  Stops in vier plaatsen.

  De trommelaars van SamBam begeleidden Lisa van station naar de Markt in Zutphen waar ze in discussie ging met de twee fractievoorzitters van Groen Links en PvdA in de raad van Zutphen. De boodschap van de kiezers was hier duidelijk: de campagne moet harder, helderder en duidelijker.
  Op het station van Vorden ging Lisa in gesprek met de aanwezige partijleden en reizigers over Openbaar Vervoer. Een studente uit Halle, die studeert in Nijmegen schetste de bijna-onmogelijkheid alle colleges te volgen.
  Bij de Tapperij in Ruurlo kwam jong en oud bij elkaar om aandacht te geven aan de positie van Wajongers en de kleine ziekenhuizen.

  Discussie met lokale smaakmakers in Winterswijk

  Het sfeervolle Doopsgezinde kerkje was goedgevuld met mensen uit Winterswijk en omgeving. Hier was gekozen voor een panel-discussie met een  aantal lokale notabelen. Het ging over vergrijzing, naoberschap en vrijwilligerswerk, de noodzaak van goed onderwijs en cultuur voor het platteland.

  Lisa ging  in het Doopsgezinde Kerkje in gesprek met Winterswijkers: Jeroen Sanders van het Komrij College, Gerben Grooten van Boogie Woogie, jonge ondernemer Inou Heideman winnaar van De Toffe Peer, Mark van Dam van de Wuh en Max van Eck raadslid van de PvdA.
  Gespreksleider Joop Wikkerink (wethouder Progressieve Partij Aalten) daagde het publiek en de gasten uit een lijstje te maken met wensen voor de Achterhoek. Dat lijstje kwam er, met de volgende onderwerpen.

  Achterhoekers verzinnen zelf de oplossingen

  In de Achterhoek heerst de stemming dat het er niet meer zo bij hoort, dat Den Haag ons wat vergeten is. We zijn dus gewend om zelf oplossingen te bedenken en dat politiek niet zo belangrijk is. Maar voor de leefbaarheid, voor goed onderwijs, goede zorg en een breed cultureel aanbod zijn voorzieningen nodig en daar moet het Rijk zich om bekommeren.

  Investeringen keihard nodig.

  Er moet geïnvesteerd worden in de landelijke gebieden. Na jaren van veel aandacht voor individuen is er langzamerhand aandacht nodig voor saamhorigheid. Die voorzieningen zijn niet vanzelfsprekend, daar moet ook geld voor zijn. Investeren in de Randstad is op het eerste gezicht efficiënter, maar op den duur valt ons land uit elkaar als wij geen zorg, onderwijs, sport en cultuur meer hebben. Cultuur is het bindmiddel in de samenleving en daarop wordt steeds bezuinigd. Cultuur is meer dan muziekles, voor Boogie Woogie is veeleer de centrale vraag: hoe staan wij ten dienste van de samenleving. Er zijn vrijwel geen ontmoetingsplekken meer in Winterswijk, plekken waar je veilig fouten kunt maken, waar je leert voor het leven. Werkgelegenheid en mobiliteit zijn hot issues. Hoe komt een bedrijf aan stagiairs, als Winterswijk niet te bereiken is en er geen woongelegenheid is? Het rendement is hier echt niet minder, maar de omstandigheden zijn veel moeizamer dan in het westen.

  Structurele zaken als onderwijs, zorg, cultuur en welzijn worden op het bordje van de gemeente geschoven en die krijgen dan ook nog de bezuinigingen. En als wij elk probleem zelf wel oplossen, keert dat succes zich tegen ons.

  Wonen, zorg  en de dubbele vergrijzing

  Op het gebied van wonen en zorg is met de oplopende vergrijzing nog veel te doen. Waar veel ouderen eenzaam in een groot huis wonen en jongeren niet aan woonruimte kunnen komen, is iets mis. Waar medewerkers van thuiszorg zich van hot naar her spoeden en er een tekort aan verpleegkundig personeel is, moet structureel worden ingegrepen. En dat is geen Winterswijks probleem. Er moet geïnvesteerd worden in de basis, niet alle doelgroepen moeten gescheiden worden benaderd, we moeten generaties weer verbinden, ook in woonvormen. Met betere voorzieningen zonder allemaal schotten tussen mensen en beleidsterreinen is er ook minder zorg nodig en bestrijd je het gevoel dat we een afgehaakt stukje Nederland zijn.

  De meegereisde politiek assistent van Lisa Westerveld schrijft een schriftje vol met alle suggesties waar :”Den Haag” mee aan de gang moet. Maar ook als Achterhoek moeten we ons laten horen, zegt Lisa.

 • Algemene Beschouwingen: grondwet

  Esther Diepenbroek, 10 november 2023

  Inleiding
  Dit jaar 175 jaar geleden is de grondwet afgekondigd. Een belangrijk moment voor onze rechtstaat: de Grondwet geeft ons de mogelijkheid de lokale democratie vorm te geven. De Grondwet geeft ons ook sociale grondrechten; precies die zaken die wij als PP ook belangrijk vinden; de kapstok voor onze Algemene Beschouwingen.

  Volgens onderzoek is de top-vijf van onze maatschappelijke uitdagingen: Gezondheidszorg, bestaanszekerheid, wonen, immigratie en asiel en klimaat en duurzaamheid.

  Bestaanszekerheid.
  Bestaanszekerheid lijkt wel het meest gebruikte woord van de laatste tijd.
  Maar wat is bestaanszekerheid? Welvaart verliezen is niet hetzelfde als arm zijn.

  Bestaanszekerheid is meer dan geld hebben voor de maandelijkse vaste lasten en boodschappen. Het gaat ook en vooral om gehoord en gezien worden, volwaardig behandeld worden, eigenwaarde en kansengelijkheid. Daarom is herijking van het armoedebeleid zo belangrijk. De fractie van de PP ziet dat er steeds meer een scheve verdeling van de welvaart is.

  Gezondheidszorg.
  Wij moeten de zorg anders gaan inrichten om deze toekomstbestendig te maken.
  Wij zouden als raad meer de samenleving in moeten om duidelijk te maken dat de zorg van nu niet meer de zorg is van 10 jaar geleden en over 10 jaar niet meer die van nu.

  Het college heeft ons via GGD, Regiobeeld en Regioplan op de hoogte gehouden van de vorderingen van IZA en Gala. Nu dit concreter wordt willen we juist zien dat preventie hierbij hoofdprioriteit heeft.

  Kunst en cultuur
  Kunst en cultuur zijn van levensbelang voor een vitale samenleving. Ontspanning na een harde werkweek, genieten van een mooi concert, maar vooral ook nieuwe perspectieven bieden zijn enkele kernwaarden. Naast natuurlijk het onderlinge gesprek, de persoonlijke ontplooiing en het ontwikkelen en onderhouden van gemeenschapszin. Gemeenschapshuizen, kulturhuser, musea en multifunctionele concepten verdienen dan ook onze steun.

  Wonen.
  U kent ons van onze pleidooien voor meer sociale huurwoningen. De noodzaak wordt alleen maar groter. Ook in Aalten moeten we op zoek naar alternatieven, denk aan kamerverhuur en tijdelijke oplossingen zoals tiny houses en ook kleiner bouwen. Daarbij is het wonen zo duur omdat wonen aan de markt is overgelaten. In onze ogen zou wonen een recht moeten zijn, zoals het bedoeld is in onze grondwet. Bevordering van sociale huur door de gemeente is dus een must.

  Asiel en migratie.
  We zijn de tijd voorbij dat we als gemeenten naar elkaar kunnen wijzen, we moeten juist samenwerken. Opvang hoeft niet altijd in een gezinswoning. Er moet ook gekeken worden naar alternatieven.

  Migratie is een structureel verschijnsel, waar wij maar deels controle over hebben. Door toenemende ongelijkheid, armoede, oorlogen en klimaatverandering zullen de komende decennia structureel forse aantallen migranten naar Europa komen. Anderzijds stevent Nederland af op een structureel arbeidstekort, vooral in de zorg, onderwijs, maakindustrie, IT, horeca. Dat betekent dat wij zonder aanvulling van migranten de economie niet draaiende kunnen houden en dat we die dus hard nodig hebben.

  Duurzaamheid en milieu.
  Het lijkt alsof deze begroting de twee olifanten in de kamer niet opgemerkt heeft. Twee van de grootste uitdagingen van deze tijd, het klimaat en biodiversiteit, krijgen veel te weinig aandacht.
  We weten dat er mede op ons aandringen klimaatbeleid is en dat er flinke budgetten voor zijn, maar dat lezen we in de begroting niet terug.

  Nieuwe inzichten gaan ervoor zorgen dat de landbouw de komende tijd drastisch gaat veranderen. De grote vragen zijn: Hoe kunnen we boeren daarbij helpen? Hoe kunnen we natuur en landbouw écht versterken? In een plattelandsgemeente als Aalten zijn dit cruciale vragen.

  Aalten kan een mooie rol gaan spelen in de landelijke en provinciale ambitie om meer bomen te planten. We kennen allemaal de voordelen van bomen. Ook herziening van het kapbeleid hoort daarbij. We stellen voor de herplantplicht aan te vullen met een bomenfonds.

  Versterking democratische Rechtsorde.
  Afsluitend: we begonnen deze beschouwingen met de grondwet van Thorbecke die dit jaar 175 jaar bestaat, de basis van onze rechtstaat. De Adviescommissie ‘Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde’ concludeert echter dat diverse burgers systematisch worden benadeeld door de manier waarop de democratie nu functioneert. Door uit te gaan van de prestatiesamenleving, zelfredzaamheid en bedrijfsmatig denken sluit de overheid niet goed aan bij wat mensen nodig hebben. Beleid wordt bovendien vooral gemaakt door mensen die zelf niet ervaren wat de keuzes in de praktijk betekenen. De burger keert zich daardoor af van de overheid.

  Een advies van de commissie is: geef de sociale grondrechten meer inhoud en betekenis. Daar hebben wij met deze beschouwingen in de gemeente Aalten een voorzet voor gegeven. We hopen dat u allen met ons deze handschoen oppakt en wilt werken aan een gemeente waar iedere burger kan, mag en wil zijn.


 • Situatie op de arbeidsmarkt nijpend

  Joop Wikkerink, 4 november 2023

  Op de aankondiging staat: Kennisbijeenkomst Realisatie en toekomst Uitvoeringsplan Inclusieve Arbeidsmarkt. Een hele mondvol, maar weer een loot aan de stam van de arbeidsmarktregio Achterhoek. In het sjieke Hanzepand in Doetinchem kwamen zo’n 60 betrokken professionals en bestuurders bij elkaar om stappen te zetten in de inclusieve arbeidsmarkt. Zoveel aanwezigen, zoveel enthousiasme, maar ook zoveel innovatieve ideeën en deskundigheid maakt mij eerlijk gezegd wel blij. Hoe lang zijn we nu al niet bezig om te ijveren voor een meer inclusieve arbeidsmarkt, ook als oorspronkelijke bedoeling van de participatiewet. Nu dringt in brede lagen van de samenleving door dat ons arbeidsmarktprobleem alleen opgelost kan worden als de arbeidsmarkt echt inclusief wordt.

  De dag ervoor op donderdag werden nl. de regionale cijfers gepresenteerd over de arbeidsmarkt. Daarin de verwachting dat de krapte nog 30 jaar aanhoudt (gezien de demografische ontwikkelingen). Onder een inclusieve arbeidsmarkt verstaan we dan dat iedereen met zijn talenten kan meedoen. Soms moeten daarvoor wat aanpassingen gedaan worden in de werkplaats, organisatie, instructies of begeleiding. Soms moeten er wat obstakels opgeruimd worden en soms moet er iets minder traditioneel gekeken worden naar bijvoorbeeld vacatures of functieomschrijvingen.


  Winst van deze bijeenkomst vond ik dat juist ook VNO/NCW een aantal rapporten en gedachtes omarmt die in deze blogs ook wel vaker besproken zijn. Een belangrijke constatering, ook van de werkgevers is: ongeveer 50% van de mensen in de bijstand zou met juiste maatwerkbegeleiding productieve arbeid naar vermogen kunnen verrichten. De andere 50% niet en is aangewezen op bijv. dagbesteding. Verspreid over de hele dag waren er enkele workshops over nieuwe benaderingen om mensen richting werk te begeleiden. Te noemen vallen de “life-coach” (iemand die met v.n. jongeren naar alle aspecten van de leefdomeinen kijkt en die met elkaar in overeenstemming brengt); het taalhuis en de gerichtheid op basisvaardigheden (niet alleen laaggeletterdheid, maar ook rekenvaardigheid en communicatievaardigheden die nodig zijn om je door dit ingewikkelde leven te slaan); de doorbraak methode (ook een totaal-aanpak waar steeds onorthodoxe oplossingen beproefd worden die misschien soms volgens de beleidsregels niet kunnen maar niet op gespannen voet staan met de wet) en de “buitenboordmotor” (een bijna wetenschappelijk onderzoek naar de hick-ups bij “overstappen” van de ene baan, sector of branche naar de andere). Simpel switchen is daar een mooi voorbeeld van. Dus met een zak vol inspiratie en ideeën (en kennis) weer naar huis.


 • De Doe-agenda: mensen naar werk

  Joop Wikkerink, 4 november 2023  Dinsdag was er in Ulft (Het Ouhrlokaal van de Dru) een soort eindverantwoording van de zgn. DOE-agenda. 
  Vanuit de Doe agenda ‘Perspectief op Werk’ richten we ons op werkzoekenden voor wie de weg naar betaald werk lastig is. We ontwikkelen innovatieve werkwijzen om meer mensen op een duurzame manier te laten deelnemen op de arbeidsmarkt. Dit doen we samen met publieke partners en werkgevers. Onze aandacht is vooral gericht op 4 prioritaire sectoren die het meest kansrijk zijn om werkzoekenden aan het werk te helpen. De Doe agenda loopt af op 1 juli 2023. De succesvolle initiatieven willen we borgen in bestaande regionale dienstverlening. Op deze manier maken we geleidelijk de overgang van activiteiten onder de vlag van de Doe Agenda naar die van het Uitvoeringsplan Inclusieve Arbeidsmarkt.  

  Op drie thema’s werden de resultaten gepresenteerd. We discussieerden verder over het vervolg. Instroom statushouders (volgens nieuwe wet inburgering); inwoners die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn. (met een WIA-uitkering) en “blijven innoveren in een regionaal innovatielab”. 

  Het aardige was natuurlijk dat een van de inwoners van onze gemeente dhr. Mahoud als voorbeeld genoemd werd en met behulp van een cultuurvertaler kon aangeven hoe hij het werk in de keuken bij villa Ruimzicht vond. Dhr. Mahoud heeft ook de hapjes verzorgd bij de laatste bijeenkomst van mensen die een participatieverklaringstraject volgen bij Figulus. Dus we hebben elkaar nog weer eens even de hand geschud. Die motivatie en betrokkenheid van mensen met een wat moeilijker positie op de arbeidsmarkt zijn natuurlijk maatgevend voor het succes, zo vertelde ik in mijn felicitatie-toespraakje aan het eind.
 • “Moderne slavernij”

  Redactie, 3 november 2023

  Peter Hinze, burgemeester van Emmerich:
  “Slechte uitzendbureau’s dumpen arbeidsmigranten onze stad”.

  Bredevoort, vrijdag – In Emmerich wonen naar schatting 600 geregistreerde arbeidsmigranten en 700 niet-geregistreerde. Vaak in door stromannen opgekochte slechte woningen met veel mensen in één huis. De huizen in Emmerich zijn aanzienlijk goedkoper in Nederland. Door twijfelachtige uitzendbureau’s worden mensen dagelijks naar de vleesverwerkende industrie in Nederland vervoerd. Ze werken net over de grens tot in Brabant en Utrecht toe. Ze gaan heel vroeg weg en komen tegen acht uur ’s avonds weer terug. Dan zijn ze te moe voor een sociaal leven en buurtactiviteiten. Ze koken hun potje met gevaarlijke apparatuur. Zo blijven ze op zichzelf onder slechte omstandigheden. “Je reinste moderne slavernij.”

  Deze uitspraken deed Peter Hinze, burgemeester van Emmerich op vrijdagavond in de Koppelkerk te Bredevoort tijdens een “meet up” over arbeidsmigratie. Gevraagd naar oplossingen  juicht hij strengere regelgeving voor uitzendbureau’s in Nederland toe en informatieuitwisseling over de grens heen. “Maar zo lang de consumenten een elke dag een goedkoop stukje vlees op tafel wil hebben of z’n per internet bestelde pakketje de volgende dag bezorgd krijgt zullen er arbeidsmigranten nodig zijn. Maar die moeten wel fatsoenlijk gehuisvest worden.”

  Vertegenwoordigers van twee uitzendbureaus uit de Achterhoek onderschreven de woorden van de Duitse burgemeester. Arbeidsmigratie is een realiteit en gaat ook niet minder worden. Daarom moet de branche zelf reguleren (keurmerk e.d.), zelf voor fatsoenlijke huisvesting zorgen en vooraf duidelijk zijn over de inhoud van het contract met rechten plichten. Daarvan lieten ze mooie voorbeelden zien.Ook de Achterhoekse projectleider huisvesting arbeidsmigranten riep gemeenten op meer ruimte beschikbaar te stellen.

  Inmiddels is er een Interreg project gestart tussen Achterhoek, Kreis Borken , gemeente Enschede om aan weerszijden van de grens informatie op elkaar af te stemmen. Die afstemming kan ook leiden tot grootschalige gecoördineerde controleacties.


 • Actueel: discussie over arbeidsmigratie

  Redactie, 28 oktober 2023

  Op vrijdagavond 3 november a.s. staat de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk in het teken van ‘arbeidsmigratie’ naar aanleiding van de documentaire ‘Rebranding Migration’.

  Tijdens de Meet Up in de Koppelkerk worden fragmenten uit de documentaire als uitgangspunt genomen bij het bespreken van arbeidsmigratie. Wat betekent dit voor Nederland en voor onze regio in het bijzonder?
  Behalve deze vragen komen ook andere thema’s aan bod, zoals verwevenheid van arbeidsmigranten in onze samenleving, de (on)zichtbaarheid van migratie/migranten in onze regio, en de grensoverstijgende kwestie die arbeidsmigratie óók is. De documentaire ‘Rebranding Migration’ werpt een verrassend positief licht op migratie en de kansen die daaruit voortvloeien. De mooie dingen die uit arbeidsmigratie ontstaan komen ook zeker aan bod tijdens de avond.

  De Meet Up vindt plaats op 3 november 2023 om 20:00 uur bij de Koppelkerk in Bredevoort. Interessante gasten met regionale binding laten hun licht schijnen op eerdergenoemde onderwerpen. Tijdens deze avond gaan de gasten met het publiek in gesprek over ontwikkelingen rondom arbeidsmigratie in het algemeen én in onze directe omgeving.

  De gasten van deze avond zijn:
  Peter Hinze, burgemeester van Emmerich. Hij is nauw betrokken bij vraagstukken rond arbeidsmigranten, met name ook in het kleine grensverkeer. Chantal te Pas, algemeen directeur Euro Planit Personeelsdiensten (uitzendbureau) en Esther van Lent, directeur Fides (uitzendbureau) kennen de dagelijkse praktijk van werven en inzetten van arbeidsmigranten. Peter Schildkamp, gemeente Enschede, is mede trekker van het Interreg Project Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten.

  Heeft u zelf contact met arbeidsmigranten. Ben u arbeidsmigrant (en ziet u uzelf zo)? Bent u gewoon nieuwsgierig naar deze andere kijk op de zaak? Praat mee!

  Interreg Project Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten.

  Peter Hinze, Chantal te Pas, Esther van Lent, Peter Schildkamp

 • Zeikwijf grijpt je bij de strot

  Joop Wikkerink, 28 oktober 2023

  Om het maar eens grofgebekt en kernachtig te zeggen. “Zeikwijf in (Mantel)zorgland” is een solotoneelvoorstelling van Pauline Redlich. Of eigenlijk is solotoneel een verkeerde term. Er gebeurt van alles: het publiek wordt aan het stofzuigen en was-opvouwen gezet, eet taartjes bij haar 12,5 huwelijk en geeft elkaar cadeautjes en geeft die weer door. Donderdagavond was deze voorstelling –door Pauline zelf georganiseerd in de Koppelkerk Publiek (90% vrouwen): hoofdzakelijk ervaringsdeskundigen in de mantelzorg. Pauline begon te praten en hield maar niet op. De ene na de andere klacht, overpeinzing, moeilijkheid, uitdaging en vermoeidheid die mantelzorger zo eigen is. Gaandeweg de voorstelling bleek dat het haar eigen verhaal was, hoe zij de druk had ervaren bij de opvoeding van haar –nu- 22-jarige zoon- die als diagnose had autisme, adhd en laag IQ. De 24-uurs vereiste aanwezigheid en alertheid, het in het gedrang komen van dagelijkse gewone taken, het gevoel hebben op de klok te moeten leven (de wekker ging ook wel 10 keer af met allerlei herinneringen aan taken die uitgevoerd moesten worden). Het “toneel” was een huiskamer met een ongelooflijke zooi, was, stofzuigers, koffiezetapparaat, rommel. Gelukkig waren er bereidwillige mantelzorgers in de zaal die dit even fiksten. Maar voordat je als mantelzorger zelf hulp vraagt, dat kost moeite zeg.

  De buitenwereld
  En als je dan hulp wilt vragen komen de bijna onneembare hordes van de bureaucratie of een zodanige bejegening en vraagstelling dat je je al schuldig gaat voelen door alleen een vraag te stellen. Of de opmerkingen, half goed bedoeld, die je naar je hoofd krijgt: “ja je zou ook wel liever een gezond kind hebben gehad hè”, “meid denk toch eens aan jezelf”. Het publiek kon op een papiertje de meest stomme opmerkingen opschrijven en die in een doos doen, ze werden voorgelezen en plaatsvervangende schaamte was voelbaar in de zaal. Wat een stomme dingen kunnen mensen tegen elkaar zeggen. Of de wereld van de artsen (Dokter P (Paracetamol); die als enig advies na 12 jaar studie een paracetamolletje kon voorschrijven; of de psychiater die maar één vraag kom stellen: “wat vind je zelf”. Of de gemeentelijke consulent die 1 dag in de week een logeeradres toch wel erg duur en veel vond: Wat? 24-uurszorg nabijheid! Dat is duur!

  Zorg goed voor je zelf
  Dat is een van de eerste adviezen en ervaringen die door Pauline werden doorgegeven. Omkleed met veel tegeltjes wijsheden (maar soms zo waar) en internet-psychologie (ook soms heel waar) kwam ze tot allerlei tips waar van de beginletters de zin “Wat heb je zelf nodig” vormden. Daarbij maakte ze gebruik van de kernkwadrantenmethode van Ofman. Soms ben je ergens heel goed in (niet aangeleerd); als je daarin doorschiet kan dat je valkuil zijn (een doorgeschoten karaktereigenschap van je kernkwaliteit). De uitdaging is dan om aan het tegenovergestelde te werken dan wat je valkuil is. Dus als je valkuil is wegcijferen omdat je zo’n zorgzaam (mantelzorg-)type bent, moet je werken aan goed voor jezelf zorgen. De allergie die oppopt als je bij de anderen een doorgeschoten vorm van jouw eigen uitdaging ervaart. Je moet beter voor je zelf zorgen en voor jezelf opkomen, maar hebt een hekel aan mensen die dat doen en dus niet- net zoals jij- de overbezette (mantelzorger) zijn. Beetje psychologie van de kouwe grond, maar herkenbaar tot en met.

  Chaos
  Er gebeurde nog veel meer, het publiek deed een stoelendans met kadootjes, die ook uitgepakt en mee naar huis genomen mochten worden. Een dochter van Pauline kwam op het podium haar boek promoten. We zagen daar dat hoogbegaafdheid en autisme erg dicht bij elkaar ligt. Alles in een prettige chaos met als slot een gezongen lied (muziek Bob Dylan/Adele, Nederlandse tekst Paul de Leeuw: Make you feel my love (Voel wat ik voel voor jouw). Ontroerend, confronterend, tot nadenken stemmend en je eigen rol onder de loep nemend. Theater technisch niet altijd even perfect, maar het kwam allemaal uit een betrokken hart. Ik denk dat de echt-overbelaste mantelzorgers hier veel aan gehad hebben.


 • Duurzame landbouw in 2040

  Theo Bauhuis, 29 oktober 2023  En hoe we met een stijgende productie toch achteruit blijken te boeren.

  Woensdag was Meino Smit te gast in het gemeentehuis van Winterswijk om te vertellen over zijn boek met visie op de landbouw in 2040 en de weg daarnaartoe. De avond was verzorgd door Stichting Natuur en Milieu Aalten en St. Leven met de Aarde. Meino is op dit thema gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit en biologisch landbouwer in Drenthe. 

   


  De presentatie ging meteen van start met een paar hele duidelijke standpunten.
  1              We moeten op alle vlakken serieus gaan veranderen om te gaan voldoen aan de afgesproken normen over circulariteit en stop van CO2 uitstoot. De avond staat in het thema van Landbouw, dat is zijn expertise, maar landbouw is zeker niet de enige sector die structureel om moet.
  2               De huidige manier van energiegebruik moet om. De hoeveelheid energie die we nu wereldwijd gebruiken is niet duurzaam op te wekken: fors besparen moet! 
  3               We moeten investeren in duurzame methodes. Nu investeren in de traditionele methodes leidt tot kapitaalvernietiging in de komende tijd. 
  4               Om de omkeer te maken naar een duurzame productie moet de hele keten reëel in de kostprijs mee. 

  Dat laatste punt is het sleutelpunt in het hele betoog van Meino en eigenlijk kennen we allemaal wel voorbeelden daarvan. De bekendste is wel de sojateelt in Zuid-Amerika die per boot deze kant op komt. En niet alleen de teelt ver weg, ook het transport, de haven, het materieel dat gebruikt wordt, de grondstoffen om de mest, de grondstoffen (erts) voor de machines en alles dat deel uitmaakt van de keten moet meetellen. En dat alles is verre van circulair. Als het ruimtebeslag van de hele keten wordt geteld, dan is er voor elke hectare Nederlandse landbouwgrond 2 hectare nodig voor de rest van de keten. Dat een hectare landbouwgrond als 3 moet tellen voor het werkelijke ruimtebeslag is al stevig, maar de getallen worden nog een stuk ernstiger. Dat gebeurt als we over de energie gaan praten. 

  Opbrengst en inzet
  Om goed te kunnen berekenen hoe circulair de productie is, heeft Meino de productie uitgedrukt in energie en daar de hoeveelheid energie die gebruikt is voor de productie tegenover gezet. In die cijfers zijn bijvoorbeeld energiewinning, mijnbouw, gebouwen en elektronica ook meegeteld. Die vallen normaal gesproken niet in de cijfers. Druk je opbrengst en input uit in die cijfers, dan wordt vergelijking heel simpel. Als het product meer energie kost dan het aan energie opbrengt is het niet circulair. Als dat in een grafiek getoond wordt komt de subtitel die ik hier gebruikt heb (niet door Meino zo genoemd) “En hoe we met een stijgende productie toch achteruit blijken te boeren” heel snel in beeld. 

  Progressie door achteruitgang
  Het is een beetje als de dokter die zegt: ”Ik heb goed en slecht nieuws, wat wil je eerst”. Goed beginnen: In de periode tussen 1950 en 2020 is de output per ha in de landbouw met 17% gestegen. De perfecte plek om te stoppen met lezen en helaas gebeurt dat ook vaak. Het slechte nieuws is de energie input. Om die stijging van de productie voor elkaar te krijgen is de input van energie met 700% gestegen. Je hoeft geen afgestudeerd wiskundige te zijn om te snappen dat het niet gunstig is als de verhouding in toename opbrengst/kosten 17/700 is. Van een licht positieve stand waarbij elke kilojoule iets meer dan een kilojoule oplevert komen we er op uit dat we heel veel kilojoule gebruiken om een kilojoule aan voedingsenergie te produceren. De belangrijkste oorzaken: We eten te veel vlees (zeer inefficiënt landgebruik) en we hebben handkracht vervangen door machines. En machinaal werk is nu eenmaal veel goedkoper dan arbeid. Logisch toch? 
   


  Belast energie niet arbeid
  Logisch zeker niet. Energie is nu goedkoop omdat niet alle kosten mee worden berekend. Van constatering van wat er nu gebeurt gaat Meino over naar zijn visie op de oplossing. Energie, zeker voor wie er veel van gebruikt, kost weinig. Om te zorgen dat we circulair gaan produceren moet energie meer worden belast en die extra belastingopbrengst moet gebruikt worden om belasting op arbeid te verlagen. De verhoging van kosten van energie en daarmee ook andere hulpbronnen maakt de producten duurder. Door de verlaging van de belasting neemt het netto-inkomen uit arbeid toe en als de compensatie eerlijk gebeurt blijft de koopkracht gelijk. De winst in dat model zit erin dat het erg lonend wordt om energiezuiniger te produceren. De CO2-taks die er komt is daar een goede stap in, maar moet nog veel verder.
  En dan komt ook een uitspraak die we bij de PP goed kennen. We hebben meer boeren nodig, maar dan wel kleinere. Als de energie duurder wordt en arbeid goedkoper, is het voor een boer weer sneller rendabel om te boeren. Zonder enorme schaalvergroting en een groot machinepark, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en zonder afhankelijkheid van bank en agro-industrie. Het moet voor een boer weer rendabel en leuk worden om op een verantwoorde manier te boeren. 

  “De huidige 50.000 boerenbedrijven moeten er 170.000 worden. Dan heb je als boer meer vrijheid en wordt bedrijfsovername makkelijker. Momenteel wurgen boeren zichzelf.’

  Vragenronde
  Na het verhaal van Meino was er tijd voor vragen en die kwamen er ook. Tijdens de vragen bleek ook een breed publiek aanwezig te zijn. Natuurlijk veel vragen vanuit bezoekers die al lang voorstander zijn voor het circulaire principe, maar ook agrariërs die moeite hebben met de manier hoe het verhaal werd gesteld, zeker ook omdat boeren veel doen en veelal van goede wil zijn. Vooral door de rustige manier hoe Meino dit op pakte bleef alles ver van een welles-nietes, maar werd er gepráát. Mede door de vraag gaf Meino aan dat de oplossing eigenlijk vooral van de (landelijke) politiek moet komen, die moet de verantwoordelijkheid nemen voor moeilijke besluiten. Dat dit ook zal gebeuren, daar is het vertrouwen niet groot in, dus om dan de verandering te bewerkstelligen moet het vooral vanuit de sector zelf komen. Door samen te werken kunnen de circulaire boeren toch een stem krijgen en daarmee helpen om te sturen. Gelukkig gebeurt het steeds meer dat boeren die het systeem willen veranderen zich verenigen. Hij stelde nadrukkelijk dat de fout niet bij de boeren ligt. Het is voor een individuele boer niet echt mogelijk zich aan het huidige systeem te onttrekken en de boer doet zijn best binnen de mogelijkheden zo goed mogelijk zijn bedrijfsvoering te doen. 80% van de boeren geeft aan duurzamer verder te willen, laten we hopen dat het systeem die kans gaat bieden. En ondertussen moeten de boeren gezamenlijk van onderaf het systeem veranderen. 

  Samengevat
  Kort samengevat, als we alle doelstellingen willen halen moet het hele systeem op de schop, waarmee het gebruik van energie en grondstof eerlijk wordt belast en de arbeid weer rendabeler wordt. In dat traject valt de drang voor schaalvergroting (want is energie intensief) weg en kunnen meer boeren een goed bestaan opbouwen.
  Een erg interessante avond met veel verduidelijkende informatie. Een aanrader voor iedereen die de kans heeft een keer een avond Meino Smit bij te wonen. 

  Voor wie meer wil lezen is er het boek als leesbare versie van het proefschrift. Dat proefschrift zelf is te lezen. 

  Theo Bauhuis

   

 • Verkiezingsagenda

  Redactie, 22 oktober 2023

  Op 22 november zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Verandering hangt in de lucht. Vernieuwing, sterkere rol van de overheid, bestaanszekerheid zijn kernwoorden waar de Progressieve Partij zich bij thuisvoelt. Er is een aantal bijeenkomsten in voorbereiding die interessant zijn in verband met deze komende verkiezingen.

  Vrijdag 3 november:  Meet Up “Arbeidsmigratie” –Koppelkerk Bredevoort met o.a. vertegenwoordigers van twee uitzendbureau’s, burgemeester Peter Hinze van Emmerich.

  Woensdag 8 november, Doetinchem, verkiezingsavond met Lisa Westerveld over de zorg. 

  Maandag 13 november: Thema-avond Bestaanszekerheid in Doetinchem met o.a. vertegenwoordigers van de Landelijke Clientenraad, Mini Manna, en ervaringsdeskundigen.

  Woensdag 22 november: verkiezingen Tweede Kamer.

 • De winst van het sociaal domein

  Joop Wikkerink, 20 oktober 2023

  De winst van het sociaal domein.

  Zo’n twee jaar geleden hebben de gemeenten in Nederland vanuit hun ervaring als “eerste overheid” geprobeerd te formuleren wat onze inwoners minimaal zouden mogen verwachten van de overheid. We kwamen toen uit op drie pijlers: 1. “Bestaanszekerheid herstellen”; 2. “Gezond leven gemakkelijker maken” en 3. “Kansengelijkheid bevorderen”. Hieronder staat een mooie infographic met een nadere invulling. Die infographic werd aangeboden als een soort agenda tijdens de kabinetsformatie
  Inmiddels zijn we dus 2,5 jaar verder, er komen weer nieuwe verkiezingen dus die “propositie” moet aangescherpt worden. Donderdagmiddag kwamen we met een 30-tal wethouders uit het hele land digitaal bij elkaar om over deze aanscherping te hebben. Daar kwamen waardevolle inzichten voorbij. Ik heb de volgende drie opmerkingen gemaakt.

  1. Als je bestaanszekerheid ook wilt definiëren als de “afwezigheid van bestaansONzekerheid” kun je niet om de arbeidsmarkt heen. Steeds grotere groepen mensen kunnen nauwelijks meer rondkomen van datgene wat ze met werken verdienen. Of vaak niet weten wat ze aan het eind van de maand op hun bankrekening krijgen. Dat heeft te maken met de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt, vooral aan de onderkant. Voor consultants aan de bovenkant is het aantrekkelijk om bijv. als zzp-er bij de overheid te werken. Daar gaat het om andere tarieven dan in de logistieke sector of de vleesverwerkende industrie. Gevolg: veel arbeidsmigranten onder slechte omstandigheden gehuisvest. De afspraak in de zorg-cao om niet met zzp-ers te werken is al een stap in de richting, maar er moet meer gebeuren om die flexibilisering een halt toe te roepen.

  2. Hoe kun je bestaanszekerheid en kansengelijkheid meer “van ons allemaal” maken. Ik heb vaak de indruk dat er bepaalde “kokers” of “silo’s“ zijn die zich druk maken over bestaanszekerheid. Vaak kokers in het sociaal domein die dagelijks de gevolgen zien bij mensen in bestaansonzekerheid. Een hele grote bubbel van “tevreden mensen” ontmoet deze mensen niet, ziet de bol.coms, amazons of post.nls niet van binnen, heeft geen idee wat het sociaal minimum is. En beseft ook niet hoe belangrijk het is om de dreigende tweedeling en “afgehaakt zijn” tegen te gaan als gevaarlijk splijtzwam in onze democratie.

  3.Als het thema “gemakkelijker maken gezond te leven” blijft hangen in het appèl op de inwoner om zijn gedrag te veranderen en anders (duurder) te gaan consumeren (en bijvoorbeeld suikertax in te voeren, accijns op tabak en alcohol te verhogen) en niet te werken aan “positieve gezondheid” dan zal die oproep tevergeefs blijken en de verschillen tussen arm en rijk groter maken. Er moet ook iets gebeuren aan het wezen van de zorg (niet verrichtingen belonen, maar gezondheidsbevordering); dat betekent ook een andere manier van financiering (men noemt dat populatiebekostiging). Ik pleit voor experimenteerregio’s op dit gebied bijv. de Achterhoek (omdat de meerderheid in Den Haag het stelsel (nog) niet wil veranderen en aanpassen.


 • Meepraten over gezondheid

  Redactie, 22 oktober 2023

  Meepraten over gezondheid.

  Op woensdag 19 oktober vond de eerste bijeenkomst met inwoners en professionals over in het Integraal Zorg Akkoord in de Achterhoek plaats . Het programma-team (bestaande uit verschillende organisatie op het gebied van gezondheid) mocht zo’n 50 mensen ontvangen in Lichtenvoorde. Er waren presentaties en discussies over de voorgenomen speerpunten in het IZA. Je kunt je stem nog laten horen op woensdag 19 oktober ’s middags in de Hamelandhal in Lichtenvoorde of  digitaal op 25 oktober.

   
  (Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van de zorg in de Achterhoek? Vertel het ons! – 8RHK ambassadeurs

 • Meedenkavond Begroting 2024

  Redactie, 14 oktober 2023

  De fractie van de Progressieve Partij nodigt inwoners uit om op  woensdagavond 18 oktober a.s. mee te praten en denken over de meerjarenbegroting die in de komende weken door de gemeenteraad behandeld wordt.

  Een avond over de meerjarenbegroting klinkt wellicht wat saai, maar dat is het zeker niet. Natuurlijk gaat het om financiën en dus ook de cijfertjes, maar de begroting gaat vooral om de vraag wat voor een gemeente we willen zijn en waar we naar toe willen. Waaraan moet het geld besteed worden?

  Niet het hele boekwerk uitpluizen.

  We gaan het boekwerk daarom ook niet van voor tot achteren doornemen, maar lichten  er een aantal onderwerpen uit. Natuurlijk over bestaanszekerheid, zorg, duurzaamheid en wonen.  Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen of om zelf onderwerpen aan te dragen. Uiteraard in verband  met de begroting. Over andere zaken  gaan we graag  op een ander moment in gesprek.

  Vooraf  bekijken of vragen?

  Het is mogelijk de conceptbegroting vooraf te bekijken via een app: | Aalten (begrotingsapp.nl)  Bij voorkeur hoort de fractie vóór de meedenkavond of er nog specifieke vragen of onderwerpen zijn die besproken zouden moeten worden. Dit kan worden doorgegeven aan Petra Hoezen, via p.hoezen@raadaalten.nl

  De meedenkavond begint om 20.00 uur in de bovenzaal bij café Schiller in Aalten.


 • Naar een duurzame landbouw in 2040

  Redactie, 14 oktober 2023

  Het kan, problemen oplossen in de landbouw en andere sectoren! Meino Smit, praktiserend boer, gepromoveerd aan de Wageningen universiteit op het onderwerp duurzame landbouw, schreef het boek Naar een duurzame landbouw in 2040*.

  “Als er één plek is in Nederland waar vernieuwing in de landbouw plaats kan vinden dan is het in de Achterhoek. Het ministerie van LNV heeft de Achterhoek aangewezen als innovatieregio voor kringlooplandbouw.
  Er zijn al veel initiatieven: Bodemboeren, Vruchtbare Kringloop, Kunstmestvrije Achterhoek, Agroforestry. In veel Achterhoekse gemeenten staat deze ontwikkeling in de kinderschoenen. De uitdaging is een weg te vinden die berust op een kringloop waarin mens, dier, plant en planeet met elkaar in balans zijn en er voldoende opbrengsten zijn.”

  Winterswijk, Stationsstraat 25, in het bedrijfsrestaurant van de gemeente.
  Woensdag 25 oktober om 20.00 uur

  Er is gelegenheid het boek van Meino Smit te kopen à € 34,50. Graag met contact geld betalen.
  Het boek is ook te bestellen via Libris.
  Aanmelden kan via energietafelwinterswijk@gmail.com of liesvisscher2022@outlook.com

  *Is de landbouw in Nederland zo efficiënt, productief en renderend als aangenomen wordt? Zal de Nederlandse landbouw ook in de toekomst als landbouwexporteur wereldspeler kunnen blijven? Op basis van uitvoerig en gedegen onderzoek brengt Meino Smit in kaart met welke inzet van land, energie en grondstoffen de landbouw in Nederland functioneert. Daaruit wordt onontkoombaar duidelijk dat het huidige landbouwsysteem onhoudbaar is: het is tijd voor een grondige herbezinning! Een duurzame landbouw berust op een kringloop waarin mens, dier, plant en aarde met elkaar in balans zijn. Dat vergt een andere inzet van energie, grondstoffen, land, kapitaal en arbeid, zoals de auteur laat zien in de laatste hoofdstukken, waarin hij aangeeft wat er nodig is om de landbouw toekomstbestendig te maken. Eerder publiceerde Meino Smit zijn proefschrift De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw 1950-2015-2040 (Wageningen University, 2018)


 • Omdenken in Bredevoort

  Joop Wikkerink, 14 oktober 2023

  De gemeenteraad heeft in 2022 ingestemd met het college-voorstel om buurthuizen en buurtbelangenverenigingen te ondersteunen. Een ervan is het meebetalen aan het ontwikkelen van een dorpsplan. Bredevoort heeft daarop ingestoken en met een uitgebreide groep inwoners van diverse pluimage een goede aanzet gegeven voor de tot totstandkoming van dit plan. De commissie wordt begeleid door DKK (de provinciale ondersteuningsorganisatie voor kleine kernen). Er zijn bezoeken afgelegd, schouws gehouden, veel gegevens verzameld. Donderdag was het tijd om “de bevolking” te raadplegen. Uiteraard uitgenodigd via de socials, een huis-aan-huis-flyer en op zaterdag twee heuse stadsomroepers. Dat heeft de organisatie geweten. Twee keer zoveel mensen als zich opgegeven hadden nl. rond de 180 kwamen op donderdag naar het Grachthuijs om suggesties te geven voor de toekomst van Bredevoort. En het moet gezegd worden. Dankzij de professionele en strakke organisatie van de werkgroep lukte dat heel goed.

  Elders is veel te lezen over de opzet en uitkomst. Het werd een soort van SWOT-analyse. Via een telefonische enquête (Mentimeter) konden de aanwezigen antwoord geven op vragen als: wat vind je sterke punten van Bredevoort, wat zijn de zwakke en welke kansen zie je en welke bedreigingen. Er kwamen uiteindelijk via het instrument Mentimeter wel meer dan 200 steekwoorden. Na de pauze in groepjes waarin eerst individueel op een bepaald thema de “situatie in 2033” geschetst werd, in tweede instantie een soort groepsinventarisatie en in derde instantie een viertal speerpunten.
  Echt leuk en goed georganiseerd. Er heerste ook veel enthousiasme, iedereen deed mee, de saamhorigheid leek groot.

  Uitkomsten.
  De uitkomsten moeten natuurlijk door de werkgroep gerubriceerd worden. Maar toch al wel wat opvallende dingen. Als sterk punt werd veel genoemd “saamhorigheid” en als zwak punt “samenwerking”. Nou daar ligt natuurlijk een uitdaging. Als bedreiging werd genoemd ”vergrijzing”, maar als je gaat “omdenken” kan nou dat ook juist een kans zijn. Een zwak punt is het ontbreken van een snackbar. Maar dat kan in het “omdenken naar over 10 jaar” ook een sterk punt zijn als je gezondheid voorop zet en dus zoekt naar nieuwe concepten voor gezonde snacks.

  Duurzaamheid.
  Ik zat in een groepje over duurzaamheid. Ik was zeer aangenaam verrast. Het hele groepje wil meer bomen, meer groen, meer natuur inclusieve landbouw, meer bloemenranden en kruidenrijke weiland, goed voor insecten en vogels. Men wil betere isolatiemogelijkheden ook voor monumenten. En keek niet gek op van het alleen toestaan van elektrische auto’s in de kern van Bredevoort (2033). Erg leuke suggesties.

  De praktijk.
  Maar wat is nu –volgens dit groepje- een actueel probleem. Groenonderhoud dus. En toen bleken de verschillen van inzicht. De één wil alles “kas’, de ander hecht meer waarde aan groen en mogelijkheden voor insecten. Wel was iedereen het over eens dat er meer voorlichting moest komen: waarom worden de bermen zo rigoureus gemaaid en de heesters zo rücksichtslos gekortwiekt. Verder doorpratend is het natuurlijk zo dat meer onderhoud meer manuren, meer geld kost.

  Verwachtingsmanagement.
  Het is natuurlijk mooi dat er meer dan 200 ideeën naar voren gebracht worden. Maar de organisatie van dit dorpsplan moet natuurlijk de verwachtingen wel goed managen. Je kunt wel zeggen meer woningen, meer jongeren, meer winkels. Maar wie gaat bouwen, wie zorgt dat jongeren niet wegtrekken en wie start een rendabele winkel?
  Er liggen fantastische uitdagingen. Hoe gebruiken we de saamhorigheid om meer samenwerking te realiseren. Hoe gebruiken we de vergrijzing als kans om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Hoe verminderen we het parkeerprobleem door slimme concepten als autodelen enz. te stimuleren. Dus mijn idee is om van elke bedreiging een kans te maken door “om te denken”.


 • Raad verkiest dure woningen boven sociale huur

  Bert Weevers, 1 oktober

  Na het afwegingskader woningbouw was het tijd voor een nieuwe aanpak. Het college stelde een Uitnodigingskader Woningbouw voor. Hierin wordt o.a. de regio gevolgd voor een verdeling van de aandelen sociale huur, betaalbare koop en overig van resp. 28-32-40%.
  Wij vinden dat er veel meer sociale woningbouw gepleegd moet worden. Daar is de nood het hoogst. CU is het daar mee eens, maar was niet aanwezig afgelopen dinsdag, dus kon ook niet mee indienen helaas. Het 3-minuten-betoog, (iets langer 😉) van PP:

  Voorzitter, college, collega raadsleden, publiek

  De meesten van u kennen inmiddels de cijfers:
  • Slechts 18 % van onze woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen;
  • 50% van onze inwoners behoort qua inkomen tot de doelgroep van sociale huur.
  Zie hier een grote mismatch die verantwoordelijk is voor de lange wachtlijsten.
  • Het landelijke programma Een Thuis voor iedereen – dat ook door alle gemeenten is onderschreven – streeft naar meer balans op de woningmarkt en daaronder verstaat men een woningvoorraad die voor 30% uit sociale huur bestaat.
  • Om dit percentage te halen en om de mismatch te verkleinen zou Aalten dus in de nieuwbouw een flink aandeel sociale huur moeten opnemen. In elk geval ruim boven de 28% die nu wordt voorgesteld omdat anders dat landelijke, gezamenlijke doel nooit wordt gehaald;

  Ik denk dat niemand het met deze redenering oneens kan zijn. Ik heb in elk geval nog geen cijfermatig weerwoord vernomen. Wij stellen in ons amendement 38% sociale huur voor in plannen met meer dan 20 woningen. Voor kleinere plannen houden we vast aan het regionale minimum van 28%. NB: met een aandeel sociale woningen in de nieuwbouw van 38% stijgt het aandeel sociale huur in de woningvoorraad in 2030 slechts van 18 naar nog geen 20%. Er is in dit tempo nog een lange weg (meer dan 100 jaar) te gaan voordat het doel van 30% wordt gehaald.

  Winst voorop?

  Waar het voor sommigen op vast lijkt te lopen is de zgn. haalbaarheid van zo’n %. Sommige raadsleden praten met vastgoedondernemers, projectontwikkelaars en die zeggen natuurlijk dat een hoger % sociale huur niet uit kan. Daarmee bedoelen ze: we willen graag meer winst maken.

  Van mij mogen ze winst maken en dat kan heel goed in plannen waarin 1 op de 3 woningen in de dure klasse kan vallen. Want dat is het resultaat van ons amendement: 30 % is nog steeds vrij in te vullen.

  Betaalbaar bouwen kàn

  We weten natuurlijk ook wel: Betaalbaar bouwen is een uitdaging, en die wordt alleen aangegaan als de overheid dat eist. En stimuleert. Gisteravond hield onze wethouder Ted Kok een gloedvol betoog in de Achterhoek Raad over de woningbouwopgave in de regio.
  Met 4 programmalijnen probeert men tot resultaten te komen. Eén van de punten in programmalijn De achterhoek een plek voor iedereen (refererend aan Een thuis voor iedereen) is:

  1. Samen bouwen wij betaalbaar. Daarin wordt door de AH-board waarin ook vastgoedondernemingen meepraten (!) ingezet op 100 woningen betaalbaar bouwen in gebundeld project met 5 gemeenten – beoogde verkoopprijzen 50% van de woningen E170.000 en 50% van de woningen E250.000
   Er wordt dus op diverse niveaus hard nagedacht én gewerkt aan die betaalbaarheid. Met al die energie en innovatiekracht moet dus die schamele 38% sociale huur makkelijk haalbaar zijn. Ik had liever 48% genoemd, ook dat is best haalbaar voor projectontwikkelaars, maar gelet op de politieke haalbaarheid hebben we ons beperkt tot 38% als compromis.

  Straks komt een amendement dat vrijstaande bouw mogelijk maakt. Het kan niet zo zijn dat de Aaltense politiek kiest voor die paar procent inwoners voor wie dat gunstig is en de veel grotere groep mensen die zijn aangewezen op sociale huur in de kou laat staan.

  Kern van het amendement, de belangrijkste beleidswijziging,:
  “De gemeente Aalten benut derhalve de vrije ruimte om het minimum percentage sociale huur in de grotere plannen op te hogen naar 38%. Het percentage koop tot € 355.000, – blijft ongewijzigd 32%. Minimaal de helft hiervan wordt in het goedkope segment gerealiseerd (tot € 250.000 VON). Het percentage vrije ruimte wordt 30%. “

  Nawoord

  Juist inde week erna ontstond commotie vooral in Bredevoort waar op het voormalig Spar-terrein twee zeer luxe en dure koopwoningen worden gebouwd en aangeboden met prijzen rond 5 ton. “Onhaalbaar voor Bredevoort” is de reactie op de sociale media. (zie ook plaatje)


 • PP-motie onderwijsfasering aangenomen

  Esther Diepenbroek/Petra Hoezen, 1 oktober.

  Petra had in de oordeelsvorming hier al het nodige over gezegd, dus ons amendement kwam niet onverwacht. Hier de tekst die Esther ter introductie uitsprak op de raadsvergadering:

  IHP
  Wij zijn blij met het feit dat dit plan vanavond ter besluitvorming voorligt. Volgens ons ligt er een goed voorstel. Er ligt een duidelijke visie over de toekomst van het onderwijslandschap in de gemeente Aalten. Een visie waarin iedereen, zowel het onderwijs als de politiek, zich in kan vinden. Het voorstel bevat bouwstenen en toetsingscriteria voor de toekomstige plannen op het gebied van huisvesting van het onderwijs. Een van de bouwstenen is ‘renovatie’. Hierbij is onder meer vastgelegd dat per situatie een afweging wordt gemaakt (bijvoorbeeld in een haalbaarheidsonderzoek) of nieuwbouw of renovatie de beste oplossing is voor de betreffende school. Het amendement dat door een tweetal fracties is ingediend, is wat ons betreft overbodig.

  Op zichzelf zijn wij dus tevreden. Dat betekent echter niet dat het wat ons betreft niet nog iets beter kan. Een belangrijk doel van het IHP is het bieden van zekerheid aan de schoolbesturen als het gaat om eventuele nieuwbouw of renovatie. De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en binnenklimaat. Om goede beslissingen te kunnen nemen hieromtrent, moeten de scholen weten op welke termijn zij – eventueel – voor nieuwbouw of renovatie in aanmerking komen. Het uitvoeringsprogramma zoals dat er nu ligt, geeft wat ons betreft te weinig zekerheid aan de scholen. Dit is de reden dat door ons een amendement is ingediend met de opdracht aan het college om parallel aan fase 1 en 2 ook aan de slag te gaan met de uitwerking van fase 3. Aangezien het een lange termijnvisie betreft dient hierbij ook de ontwikkeling van de woningbouw betrokken te worden. De gemeente dient in te zetten op een goede verdeling en spreiding van IKC’s+, kinderopvang en basisscholen in de gehele gemeente.

  De discussie tijdens de oordeelsvorming spitste zich toe op de prioritering en fasering in het uitvoeringsprogramma. Ook wij hadden vragen over de wijze waarop deze prioritering tot stand is gekomen. Door een aantal fracties is geopperd om de tweede fase, het VO, naar voren te halen. Iedereen lijkt het er immers over eens te zijn dat het gebouw van Schaersvoorde aan de Slingelaan zijn beste tijd heeft gehad en dringend toe is aan nieuwbouw dan wel renovatie. Hiermee is echter ook heel veel geld gemoeid en dat geld is er op dit moment nog niet. Bovendien ligt er nog geen concreet plan. Dit IHP spreekt vooral het voornemen uit om In de komende jaren een aanvang te maken met de vervanging van de huidige gebouwen van het VO. Moet er dan in afwachting hiervan geen nieuwbouw of renovatie worden gepleegd ten behoeve van het PO? Gelet op de uitkomsten In het HEVO-rapport beantwoord onze fractie deze vraag negatief. Dan is de volgende vraag wie eerst? Dit is geworden triangel. Wat onze fractie betreft had het ook een willekeurige andere school kunnen zijn. Zo simpel is het echter niet. In de afgelopen jaren is het bestuur van de Triangel naar aanleiding van de fusie tussen beide scholen in gesprek geweest met de gemeente over nieuwbouw. Hierbij is kennelijk de verwachting gewekt bij het schoolbestuur dat de Triangel op korte termijn voor nieuwbouw/renovatie in aanmerking zou komen. Hiermee lopen zij echter ver voor de muziek uit. Het is immers aan de gemeenteraad om het IHP en het uitvoeringsprogramma vast te stellen.

  Dat er met de Triangel al langer is gesproken en hierbij al dan niet terecht bepaalde verwachtingen zijn gewekt, is wat ons betreft geen reden om af te wijken van de voorgestelde fasering. Het plan voor een IKC+ waarbij de opvang en het onderwijs in hetzelfde gebouw zijn gevestigd, past bij de visie die vanavond als het aan ons ligt wordt vastgesteld. Het gebouw Triangel Laag voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. De leerlingen verdienen een onderwijsplek die dat wel doet. Tot slot is het ook de gemeenteraad zelf die een aantal jaren gelden er mee heeft ingestemd om het IHP af te schaffen. Mede daardoor is het mogelijk geweest dat er plannen in overleg met de gemeente zijn ontwikkeld voor toekomstige huisvesting zonder dat daar een integrale visie aan ten grondslag lag. Deze visie ligt er nu wel en zolang het plan voor nieuw- of verbouw van de Triangel hierin past, is er wat ons betreft geen reden om de leerlingen en ouders nog langer te laten wachten.


 • Nog een keer: bomenkap AVA

  Bert Weevers, 1 oktober 2023


  Voorzitter,
  Ik heb, nu al voor de derde keer, vragen gesteld over de bomenkap langs de N318 bij het AVA-terrein. Dat laat zien dat het een onderwerp is wat ons aan het hart gaat. Het ging over 10 volwassen eiken die niet alleen een fraai groen lint langs weg en fietspad vormden, maar ook vanuit andere richtingen gezien nogal beeldbepalend waren. Ze zijn nu weg. En bieden dus naast natuurschoon ook geen schaduw meer, geen nest- en schuilgelegenheid voor vogels en andere dieren, vangen geen fijnstof meer op en nemen geen CO2 meer op. 
  Dit zijn allemaal belangrijke waarden die blijkbaar onvoldoende in praktijk en in beleid gewaardeerd en beschermd worden. In dit geval door een ongelukkige samenloop van omstandigheden:

  1. De kap werd gemotiveerd vanuit een oud plan (2013) voor een ventweg naar AVA. Deze ventweg echter leidt niet tot een grotere verkeersveiligheid, hooguit tot een verplaatsing van een potentieel gevaarlijke situatie (van N318 naar Bredevoortsestraatweg) en een verslechtering voor fietsers. Inmiddels immers is bekend dat langzaam en snelverkeer zoveel mogelijk gescheiden dient te worden;
  2. De kapvergunning is vorig jaar door de gemeente verleend. Voordat nieuw beleid met o.a. de klimaatadaptatiestrategie en het biodiversiteitsplan is vastgesteld. De waarde van bomen wordt hierin benadrukt. Het is de vraag of een kapvergunning op dit moment net zo makkelijk zou worden verleend;
  3. De kapvergunning was inmiddels verlopen. Dit had de mogelijkheid geboden tot een heroverweging, maar de Provincie is in de vakantieperiode illegaal overgegaan tot kappen.  Gemeenteambtenaren en politie waren te laat op plaats delict om de kap te stoppen.

   
  Met mijn schriftelijke, ook technische, vragen hoop ik antwoorden te krijgen die ons meer inzicht verschaffen in hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst is te voorkomen. U kunt deze vragen schriftelijk beantwoorden. Ik wil me nu beperken tot 3 beleidsmatige vragen:

  1. Blijkbaar bent u akkoord gegaan met herplantplicht van 33 jonge eikjes als genoegdoening voor de illegale kap door de provincie. Dit betekent dat nog geen 10% van de verdwenen biomassa terugkomt. Welke overwegingen hebben aan deze minimale genoegdoening ten grondslag gelegen? Bent u met ons van mening dat de herplantplicht in onze kapverordening aangescherpt moet worden? 
  2. De procedures rond het kappen zijn blijkbaar niet waterdicht. Bent u met ons van mening dat de procedures aangescherpt moeten worden? Denk aan tijdig melden, schouwrapporten e.d. En zo mogelijk een stevige boeteclausule bij niet naleven, zoals een storting in een bomenfonds.
  3. Dan het ventweg-plan. Bent u met ons van mening dat deze oplossing geen echte oplossing is en dat alles in het werk gesteld moet worden om aanleg van de ventweg te voorkomen? Welke mogelijkheden ziet u daartoe of in elk geval tot een heroverweging van dit plan waarbij ook voldoende participatie wordt meegenomen (dat ontbrak tot nu)?

  Dank u.

  Op de eerste twee vragen kwam een positief antwoord van de wethouder: de gemeentelijke kapverordening wordt aangescherpt. Dat is mooi! Op de derde helaas een ontkennend; het college wil niet aan het ventwegplan tornen terwijl dat overduidelijk een verslechtering van de verkeersveiligheid voor fietsers betekent. 
 • Brede steun motie snelfietspaden

  Bert Weevers, 1 oktober 2023

  De Achterhoek Board had een memo opgesteld over Snelle fietsverbindingen: Ze zijn bezig met, of van plan om, 4 routes te laten onderzoeken n.a.v. een motie uit 2019 (!). Wij vinden dat te weinig en hebben daarom een motie opgesteld. Een flink aantal partijen heeft dat vervolgens mee-ingediend.
  Het kan beter.
  Ik denk dat deze leus op heel veel terreinen geldig is. Breken met oude gewoontes, oude gedachten en oud beleid is nodig omdat de omstandigheden daartoe dwingen. Enkele voorbeelden van die dwingende omstandigheden:
  • Klimaatverhitting
  • Verlies aan biodiversiteit
  • Zorg-infarct.

  Laat nu onze motie op al deze uitdagingen een – klein – antwoord zijn. Het kan inderdaad beter op het gebied van verkeer en vervoer.
  Even wat cijfers:
  Het huidige verkeer en vervoerssysteem in Nederland is -afgerond – verantwoordelijk voor
  • 30% van de fijnstof emissie.
  • 10 % van de stikstofdepositie en 70% van de Nox-emissies
  • 20% van de klimaatgas-emissies.

  Vervoer op basis van fossiele brandstoffen moet dus zo snel mogelijk worden uit gefaseerd.

  We zetten al in op beter OV en meer laadpalen. Elektrificeren van onze treinen, bussen, vrachtwagens en auto’s is hoognodig. De critici van elektrische auto’s hebben echter gelijk als ze zeggen: de productie van die auto’s is vervuilend. Ondanks dat blijft weliswaar de elektrische auto duurzamer dan de benzine of diesel-auto, maar de gezamenlijke conclusie kan niet anders zijn dan dat het aantal auto’s en het aantal auto-km’s drastisch naar beneden moet.
  • Tussendoor: tijd, geld en moeite blijven stoppen in verbreding en snelheidsverhoging van de N18 is dus contraproductief. Dat daar nog niet iedereen van doordrongen is, is jammer, maar dat komt nog wel……

  Waar iedereen het wel over eens is: fietsen moet dus gestimuleerd worden. En dat kan o.a. door snelle fietsroutes aan te leggen.

  Overal in Nederland zijn ze daar al volop mee bezig. De Achterhoek loopt daarin helaas wat achter. Op dit kaartje uit 2021 is de Achterhoek een witte vlek als het gaat om hoogwaardige fietsnetwerken.
  Hoog tijd om daar wat aan te doen.

  Naast gunstige effecten op klimaat, luchtkwaliteit en biodiversiteit heeft fietsen ook een positieve invloed op gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die per fiets naar het werk gaan gezonder zijn dan mensen die met de auto komen.

  Daarbij moet dat fietsen wel veilig kunnen. Wielrijders, snorfietsen, speedpedelecs zijn door het snelheidsverschil gevaarlijk en vaak ook irritant voor gewone fietsers; er moet op de fietspaden ruim voldoende breedte zijn om alle groepen de ruimte te geven. Beter nog zijn gescheiden routes. Een extra reden voor die snelle fietsroutes. Een onderzoek naar uitbreiding van die routes in de achterhoek is dringend gewenst.

  Dat is de kern van onze motie. De motie die mede wordt ingediend door
  • D66 Achterhoek
  • CDA Achterhoek
  • GL Berkelland
  • GL Bronkhorst
  • OLW Oost-Gelre
  • Gemeentebelangen Aalten
  • CU Aalten -> CU Achterhoek

  Dictum: Onze motie verzoekt de Achterhoek Board:

  1. In aanvulling op de reeds in gang gezette onderzoeken naar snelle fietsverbindingen ook overige kansrijke verbindingen in de Achterhoek zo snel mogelijk te laten onderzoeken;
  2. Te denken valt aan o.a. de verbinding Winterswijk-Doetinchem via Aalten en Varsseveld (aantakkend op route Doetinchem-Groenlo), Winterswijk – Groenlo – Ruurlo – Vorden en Vorden – Hengelo – Doetinchem.

  We verwachten ruime steun!
  Dank u wel.

  Vlak voor de vergadering deelde CU mee dat niet alleen Aalten maar CU Achterhoek mede indient.
  Om ook de VVD en een enkele tegensputterende lokale fractie mee te krijgen hebben we de tekst van de motie iets moeten aanpassen. De volledige tekst van de aangenomen motie luidt:

 • Raad op dinsdag 26 september

  Redactie, 24 september 2023

  Dinsdag 26 september is er weer een raadsvergadering. Er liggen enkele moties en amendementen voor ingediend door de fractie van de Progressieve Partij.

  Woningbouw.

  Het College heeft een uitstekend “uitnodigingskader” voor woningbouw neergelegd: wat gaan we wel en wat gaan we (nog) niet bouwen. Dit kader is gebaseerd op landelijke richtlijnen en regionale afspraken. Eén van die richtlijnen en afspraken is dat minimaal 30% van de nieuwbouwproductie uit sociale huurwoningen moet bestaan. In het regionale afsprakenkader is dat 28% geworden. (Let wel: op dit moment is de voorraad sociale huurwoningen maar 18%). De Progressieve Partij vindt de wooncrisis voor de lagerbetaalden en middengroepen prioriteit hebben in het kader van de bestaanszekerheid. Daarom dienen wij een amendement in om mèèr van de vrije ruimte in plannen te bestemmen voor sociale huurwoningen. In tegenstelling tot onze coalitiegenoten GB en CDA die juist meer ruimte willen geven aan solitaire eigen woningen

  IHP

  Het Integraal huisvestingsplan voor de scholen stoelt op een duidelijke visie waarbij de hele samenleving betrokken wordt bij het veilig opgroeien van onze kinderen. Dat betekent bijv. een doorgaande leerlijn en heeft consequenties voor de gebouwen. Dat kost veel geld, wat er niet is; dus moet er gefaseerd worden. In die fasering zitten ook plannen die (nog) niet zo veel geld kosten: bijvoorbeeld een onderzoek naar de haalbaarheid van zgn. fase 3: het samenvoegen van openbare school De Slinger en RK-school St. Jozef, beiden in de kern van Aalten. En een eventuele koppeling van deze twee scholen aan Schaersvoorde. Tijdens de voorbereiding bleek voor sommige fracties het IHP nog te vaag: met een motie waarin we het college vragen vast te werken aan de voorbereidende werkzaamheden voor die fase 3, proberen we de twijfelaars te overtuigen.

  Bomen bij het AVA-terrein.

  De provincie heeft de grote eikenbomen bij het AVA-terrein voorbarig en illegaal gekapt. Er zijn in die omgeving nog meer dingen misgegaan. De rol van de provincie en de gemeente is niet op elkaar afgestemd. We hebben het gevoel dat we nauwelijks hebben kunnen meedenken voor de meest veilige en natuurvriendelijke oplossing. Vandaar dat de fractie van de Progressieve Partij mondelinge vragen wil stellen over deze kwestie en de compensatie voor deze illegale kap ruimer wil hebben.


 • Alle fietstochten op een rijtje

  Redactie, 1 september 2023

  In de maanden juli en augustus organiseerde de Progressieve Partij een serie zomeravond-fietstochten. Steeds met een bestemming waar iets interessants te zien of te horen is. Hierbij een verslag voor de deelnemers. Met nog eens een korte route-beschrijving om de tocht nog eens na te fietsen.

  Doel.
  De bedoeling va deze fietstochten is drieledig.

  Als lokale Progressieve Partij zijn we trots op onze mooie buitengebied en willen graag aan anderen laten zien dat er mooie paadjes, wegen en plekjes zijn. Dus we organiseren deze “uitstapjes” voor iedereen: localo en toerist, progressief en conservatief, geel, bruin, zwart en wit.
  We willen graag de verbinding maken met de discussies over beleid in de raadzaal en de praktijk op straat, op het land en bij organisaties. Hoe werkt het beleid nu in de praktijk uit.
  En eerlijk is eerlijk: we vinden het leuk om iets te doen en kunnen eigenlijk ook het nadenken en inspiratie opdoen over politiek niet zo lang missen.

  Lessons learned.
  Bij elke bestemming hadden we een bedoeling. Hebben we iets opgestoken, iets geleerd en moeten we –politiek bezien iets met dat geleerde. Moeten we misschien raadvragen stellen, discussie aanwakkeren of anderszins de bezochte initiatieven ondersteunen. Hieronder een overzicht. Niet compleet.

  Bij het bezoek aan Activiteitenboerderij Rutgers was de verzuchting: dit zou iedereen die met zorg te maken heeft, erover moet beslissen eens moeten zien. Ook wierp het bezoek de vraag op of en hoe alle regels en wetten soms niet een belemmering zijn, elkaar tegenwerken, in plaats van het beste voor de inwoners te betekenen.

  Bij het bezoek aan de Welsker in De Heurne, maar nog meer bij het bezoek aan de moderne woning aan de Legtersdijk, is de vraag: hoe kunnen we bij restauraties en nieuwbouw in het buitengebied duurzaam en liefst circulaire bouwen. De bouw zal moeten innoveren. Architecten en opdrachtgevers kunnen daarbij voorop lopen.

  De gesprekken met de Syrische cultuurverbinders in het boekencafé van de Koppelkerk legden nog weer eens de nadruk op tweezijdige integratie. We zullen als samenleving in gesprek moeten met andere culturen en ze ook de tijd geven om aan onze cultuur te werken. Samen eten is altijd een wondermiddel.

  De vraag die na het bezoek aan “de Nieuwe Bodem” blijft hangen is: zorgt een dergelijk concept van regeneratieve landbouw voor een mogelijke en noodzakelijke transformatie van de landbouw in het buitengebied. We vinden het in elk geval de moeite waard om dit soort initiatieven te blijven steunen.

  Het bezoek aan het project “zon op dak” aan de Tolhuisweg drukte ons weer op de feiten van de bureaucratie, het wispelturige gedrag van de overheid en dat het daarom bijna onmogelijk is met een sluitende “business-case” voor zon op dak te komen. Daar komen de afzet- en netcongestieproblemen nog bij. Optimistischer is het verhaal van de resultaten van biodiversiteit. Dat kunnen we via de gemeente ook ondersteunen.

 • Burendag op drie plekken

  Joop Wikkerink, 24 september 2023

  Vrijdag was er een bijzondere opening in Dinxperlo. Ik was er in een record-tijd (voor een opening) bij. Het ging om de opening en ingebruikneming van de nieuwe keuken bij Dr Jenny in Dinxperlo. Dat is een waardevol initiatief. Bleek ook wel: de zaal zat vol. Wat is de bedoeling? Juist mensen die in de buurt wonen zijn welkom voor een een activiteit, een praatje, een kopje koffie of zelfs op twee momenten van de dag een maaltijd!. Daarvoor is de keuken uitgebreid en vernieuwd. Op deze manier is er een soort huiskamer van de buurt ontstaan. Het was een vrolijke boel met muziek, zangeres, koffie en veel, veel mensen. De zaal was te klein dus een deel van de buurt wordt nog later uitgenodigd. Dat het werkt heb ik al eens ondervonden op een werkbezoek in mei. Het potje Uno met een vaste groep mensen heugt mij nog steeds. Ze hadden wel wat aftandse kaarten, dus ik heb ze namens het college een nieuwe set kaarten gegeven. Kunnen ze weer jaren mee vooruit. Eigenlijk al een voorproefje voor de burendag die op zaterdag op de rol stond.

  Zaterdag was het Burendag. De Stichting Marga Klompe en dan m.n. de Stegemanshof besteedt hier altijd aandacht aan door het organiseren van een brunch. Voor de hele buurt. Eigenlijk willen ze dat wel buiten op straat doen, maar daarvoor is het in deze tijd van het jaar toch wel te koud. Zaterdag werd de brunch ook gecombineerd met het 12,5 jarig bestaan van de Stegemanshof en de Hooge Grindte. Ik heb benadrukt dat uit onderzoek blijkt dat weliswaar de senioren de meeste contacten hebben met buren, maar dat loopt wel iets achteruit. Terwijl burenhulp en –aandacht in onze huidige maatschappij zo van groot belang is. Dit moet een blijvend punt van aandacht zijn in ons gemeentelijk beleid: hoe krijgen we mensen weer bij elkaar op de lijn. Via brunches, activiteiten als “Bredevoort Schittert”, buurtapps, wandelclubjes enz. 

  Een mooi voorbeeld is het inlooppunt bij Naoberz, Kulturhus in Dinxperlo.
  ’s Middags nam ik even een kijkje op de open dag met een overzicht van activiteiten. Precies volgens mij waar behoefte aan is, maar waar meer mensen gebruik van zouden kunnen maken: koffie, lunch, praatje, spelletje, bewegen, activiteiten enz.


   
   

 • Wereld-Alzheimerdag

  Joop Wikkerink, 24 september 2023

  Woensdag was de acteur Jan van der Hammen in Dinxperlo en Aalten in winkels en supermarkten neergestreken. Hij speelde een hulpzoekende man met beginnende dementie. Met een briefje bij zich wat hij moest hebben: “ koffie, hechtertjes en een kaartje voor Suzanne”. Over zijn belevenissen kwam hij ’s avonds vertellen in IJzerlo. Deze avond was speciaal voor winkelpersoneel, maar ook verenigingen en natuurlijk belangstellenden, verzorgend personeel. De vraag stond centraal: hoe kerken je beginnende dementie bij je klanten, leden, patiënten en wat doe je niet en wel. Hij legde heel mooi uit wat er gebeurt als je hersens niet meer doen wat ze moeten doen: dan val je terug op het deel in de hersens wat je emoties aanstuurt: woede, agressie, verdriet, onzekerheid. En dat gaat dan gepaard met decorumverlies, niet kunnen plannen, tijd en plaats vergeten enz. Allemaal heel herkenbaar. De avond werd georganiseerd in het kader van de Wereld-Alzheimerdag door de werkgroep “Ouderen en Veerkracht” in Aalten. Eigenlijk zou iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt dit soort avonden moeten bezoeken. Daar gaan we ook vanuit de gemeenten meer op inzetten: het gesprek “hoe wil je oud worden in de gemeente Aalten” en “wat heb je daarvoor nodig”.  Deze groep mensen met dementie (die stijgt van 440 naar 900 in de komende jaren) èn hun mantelzorgers heeft onze speciale zorg nodig. 

  Als “kers op de taart” donderdagavond – ook al in het kader van de Wereld-Alzheimerdag de filmhuisfilm “The Father” in filmhuis Schiller. Een zeer indrukwekkende film over de verwarrende wereld van een oudere dementerende man (glansrol van Anthony Hopkins) en zijn dochter (Olivia Colman, bekend uit de serie “The Queen”). Ik was blij dat ik wat achtergrondkennis die woensdagavond had opgedaan, want je zag de symptomen, de reacties, de emoties op het witte doek voorbij komen. In het nagesprek bleek dat  alle bezoekers onder de indruk waren.
  Er waren ook vragen naar hulp en ondersteuning bij de gemeente. Neem eens een kijkje op  Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek 

  Je kunt deze film (gratis) nog bekijken op donderdag 28 september in Filmhuis Dinxperlo (Naoberz-Kulturhus)


 • Leerzame laatste zomerfietstocht

  Lange adem nodig voor zon op dak en biodiversiteit op de grond.

  Op woensdag 16 augustus fietsten we een mooie route via “d’n Hollen Weg”,’t Villeken,
  ’t Kommersveld en Olde Baoten naar de Tolhuisweg. Daar ontvouwt zich een bijzonder project. Op een drietal voormalige kippenschuren liggen in totaal 500 zonnepanelen, goed voor een opbrengst van 175 Mwh. Het energieverbruik van zo’n 50 huishoudens. De aanleiding was min of meer triest. Het bedrijf is zo’n 15 jaar geleden gestopt en de schuren werden gebruikt als opslag voor diverse materialen. Zo stond 1 schuur vol met antieke auto’s. Op een kwade dag vatte er één vlam. Weg schuur. De verzekering vergoedde de herbouw. Bij sloop niet. Dus werd midden in de corona-tijd herbouwd en de zonnepanelen geïnstalleerd. Dat ging niet zonder slag of stoot.

  André Kaminski, de initiatiefnemer heeft uitgerekend dat hij gedurende het proces met 14 instanties te maken heeft gehad en 150-200 telefoontjes moest plegen. Het bontst van alles maakte Liander het. Er moest een nieuw verdeelstation komen. Nadat eerst gedacht was alleen de 80 meter kabel van schuren naar paneel te leggen, bleek dat er een soort lus via het verdeelstation te moeten worden aangelegd richting Bredevoort. Dus mee betalen aan het verdeelstation. De panelen lagen, het nieuwe huis was gebouwd, maar geen kabel van april tot oktober, dus geen opbrengst. Weer een tegenvaller. Vorig jaar kwam er een mooie opbrengst: 200 Mwh in plaats van de geplande 175 Mwh.

  De “onbalans-korting”.

  Maar de derde tegenvaller kwam dit jaar om de hoek kijken: de “onbalans”-korting: In de zomer wordt veel stroom geleverd, te veel soms; dus daarom berekent de stroomafnemer een onbalans korting. Natuurlijk is de SDE-subsidie er wel, maar de opbrengst is zodanig lager dat de terugverdientijd langer wordt.
  We bespraken verschillende oplossingen; opslaan in batterijen, daken niet bedrijfsmatig maar via 40 particuliere deelnemers in een postcoderoosproject volleggen, rechtstreeks leveren aan oplaadpalen. Jammer dat bij dit soort initiatieven de bureaucratie zo veelomvattend is, tijdens het spel de regels veranderd worden. Overall conclusie: het is op dit moment niet de meest rendabele investering.

  Prachtige plek voor buitenlui.

  Het tweede deel van het bezoek klonk wat optimistischer. Naast de opslag- en panelenschuren kon met een verplaatst bouwrecht via de oude rood-voor-rood regeling een huis gebouwd worden (wel onder wat voorwaarden). Er werd gekookt Zweeds hout gebruikt, triple glas dus bijzonder geïsoleerd. Het perceel om het huis heen is één groot akkerrandenproject met veel leefruimte voor vlinders, insecten, nectarminnende bijen en vogels. De kwartel was die dag gehoord, puttertjes en patrijzen in de nieuwste akkerrand. Het verschil tussen ingezaaide percelen van 1, 2 en 4 jaar was mooi te zien. Je ziet ook wat wilde opslag van bomen verschijnen. Bijzonder is dat je de lijnen in het landschap van voor de ruilverkaveling kunt ontwaren. Kunst gaat worden om het water ook hier langer vast te houden. Een stuw in de “ruilverkavelingssloot” zou mooi zijn. Regenwater wordt opgevangen in een wadi.

  Appelboom van 110 jaar.

  Een mooi verhaal om te besluiten: Zo’n 70 jaar geleden kwam de grond om de schuren in andere handen. Er stond een mooie appelboom: Anatov-appels (wie kent ze niet). De verkopende partij wilde de appelboom nog gauw even tot stookhout stukzagen. De nieuwe eigenaar zei: “Hier heb je een mud kolen, dan laat je de boom maar staan”. Zo kwam het dat er daar nu een zeker 110 jaar oude appelboom staat. Ook hier is weer interessant of een dergelijke aanpak een bijdrage kan opleveren voor stoppende boeren, behoud van percelen, vergroting biodiversiteit. Daar komt meer aandacht voor (ook in kader van landschapstoerisme), maar de belangen in het buitengebied werden en worden traditioneel bepaald door boeren en land/bos-eigenaren. De partij die zich “buitenlui” noemt zit niet aan de overlegtafels. (tot 1,5-2 ha). Zou niet verkeerd zijn.


 • Verslag 5 zomerfietstochten 2023

  Redactie, 20 augustus 2023

  In de maanden juli en augustus organiseerde de Progressieve Partij een serie zomeravond-fietstochten. Steeds met een bestemming waar iets interessants te zien of te horen is. Hierbij een verslag voor de deelnemers. Met nog eens een korte route-beschrijving om de tocht nog eens na te fietsen.

  Doel.
  De bedoeling va deze fietstochten is drieledig.

  1. Als lokale Progressieve Partij zijn we trots op onze mooie buitengebied en willen graag aan anderen laten zien dat er mooie paadjes, wegen en plekjes zijn. Dus we organiseren deze “uitstapjes” voor iedereen: localo en toerist, progressief en conservatief, geel, bruin, zwart en wit.
  2. We willen graag de verbinding maken met de discussies over beleid in de raadzaal en de praktijk op straat, op het land en bij organisaties. Hoe werkt het beleid nu in de praktijk uit.
  3. En eerlijk is eerlijk: we vinden het leuk om iets te doen en kunnen eigenlijk ook het nadenken en inspiratie opdoen over politiek niet zo lang missen.

  Via deze link kun je het verslag (pdf) downloaden

  Mediabericht – Wethouder Joop Wikkerink (wordpress.com)

 • Leestips zomer 2023

  Joop Wikkerink, 20 augustus 2023

  Tijdens de zomermaanden is er vaak wat meer tijd om wat achtergrondinformatie door te nemen. Vandaar dat ik de afgelopen vier weken via de sociale media wat leestips heb doorgegeven over onderwerpen uit mijn portefeuille: (ouderen)zorg, bestaanszekerheid, armoede, werk en inkomen en publieke gezondheid. Samen geeft het een redelijk overzicht van de stand van zaken op deze verschillende onderwerpen.

  Kijk op deze link voor een compleet overzicht:

  Leestips Zomer 2023 – Wethouder Joop Wikkerink (wordpress.com)

 • Laatste fietsexcursie 2023

  Woensdag 16 augustus “Zon op dak en biodiversiteit op de bodem”

  Via een mooie route door Dale en Barlo fietsen we naar de Tolhuisweg in Bredevoort. Op no. 6a staat het volledig energie-neutraal huis van de fam. Kaminski.  We bekijken daar drie mooie duurzame initiatieven. 1. Het energie-neutrale huis, ook weer in houtbouw in het buitengebied.  2. Het “zon op dak”model: een verdienmodel voor ondernemers, maar ook een bijdrage aan duurzame energieopwekking. Goed voor de electriciteitsvoorziening van zo’n 50 gezinnen. 3. Een zeer uitgebreide “akkerrand”vol met bloemen, kruiden en grassen: een oase voor bijen en een bijdrage aan de biodiversiteit van dit stukje Aalten. Deze uitgestelde en dus vijfde fietstocht vindt plaats op woensdag 16 augustus, 19.00 uur, vertrek vanaf de Markt te Aalten. Opgeven is wel noodzakelijk bij: Gerrit Stronks: g.stronks@lijbrandt.nl  ,  mob. 06 11 85 84 97 of 0543-478658.

 • Veel intresse voor “Nieuwe Bodem”

  Redactie, 13 augustus 2023


  Zeer interessante excursie naar “De Nieuwe Bodem”.

  Woensdagavond 9 augustus ging de PP-fietstocht naar Nieuwe Bodem aan de Seinsdijk in Lintelo. Zo’n 30 mensen fietsten met ons mee en genoten daar van een heel interessante rondleiding van Meta en Jasper.
  Zij vertelden dat ze in september 2020 samen met nog vier enthousiaste mensen begonnen zijn met hun project door twee hectare grond te pachten van een van hun ouders. Zij vinden dat het huidige landbouwmodel een te zware wissel trekt op het klimaat. De grond raakt erdoor uitgeput, biodiversiteit is ver te zoeken en het landschap verschraalt. Agrobosbouw kan deze problemen helpen aanpakken. De teelt van bomen en struiken gecombineerd met landbouwgewassen vangt CO₂ in de bodem en gewassen en herstelt waterkringlopen. Dit helpt klimaatopwarming te verminderen en kan zelfs klimaatkoeling in werking zetten. Daarnaast herstelt agrobosbouw de biodiversiteit, garandeert voedsel in tijden van klimaatverandering en herstelt ons landschap.
  Op Nieuwe Bodem worden walnotenbomen en hazelnotenbomen, fruitbomen, bessenstruiken, granen, kruiden en bloemen door elkaar geplant. Een gemengde aanplant is minder plaaggevoelig en zorgt ervoor dat geen kunstmest of giftige bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De houtige gewassen hebben tijd nodig om tot volledige groei en productie te komen. Daarom wordt de ruimte tussen de bomen en struiken in de tussentijd benut door graan, thee, groente en bloemen te laten groeien.
  Het leuke bij Nieuwe Bodem is dat jezelf ook kunt meedoen. Je kunt walnotenbomen, hazelnotenbomen of voedselbosgewassen adopteren. De opbrengst van de boom is dan voor jou.
  Mocht je na het lezen van dit verslagje geïnteresserd zijn, kijk op de website www.nieuwebodem.nl voor de open dagen, rondleidingen en bezoekersmogelijkheden.
  (tekst Henk Kok, foto’s Ans Plug en Gerrit Migchelbrink)

   

 • “Zon op dak” verplaatst

  Persbericht 5 augustus 2023

  Zon-op-dak-excursie uitgesteld naar 16 augustus.
  Regen ook spelbreker bij zomerfietstochten PP

  Vanwege de dreigende weerberichten en luchten moest de vierde zomer-fietstocht, goerganiseerd door de Progressieve Partij van 2 naar 16 augustus uitgesteld worden. Het is niet de enige buitenactiviteit die deze zomer afgelast moest worden vanwege de regen. Gelukkig kon de  excursie  naar het zon-op-dak-business-model èn de biodiversiteit-vriendelijke akkerranden  aan de Tolhuisweg te Bredevoort uitgesteld worden naar 16 augustus.


 • Fietstocht naar “Nieuwe Bodem”

  Persbericht 4 augustus 2023

  Zon-op-dak-excursie uitgesteld naar 16 augustus.
  Regen ook spelbreker bij zomerfietstochten PP

  Vanwege de dreigende weerberichten en luchten moest de vierde zomer-fietstocht, goerganiseerd door de Progressieve Partij van 2 naar 16 augustus uitgesteld worden. Het is niet de enige buitenactiviteit die deze zomer afgelast moest worden vanwege de regen. Gelukkig kon de  excursie  naar het zon-op-dak-business-model èn de biodiversiteit-vriendelijke akkerranden  aan de Tolhuisweg te Bredevoort uitgesteld worden naar 16 augustus.

  Fiets-excursie  naar “De Nieuwe Bodem” in Lintelo.

  Voor mensen die  nu eens precies willen weten  wat natuur-inclusief boeren betekent, of regeneratieve landbouw,  agro-forestry in de praktijk willen zien en  ervaren hoe noten uit een voedselbos smaken, is er een unieke kans door mee te fietsen met de vijfde PP-zomeravond-fietstocht. Woensdag 9 augustus gaat het naar zo’n boerenbedrijf in Lintelo.

  Een tocht naar de Seinsdijk in Lintelo. Daar ligt op een  afgelegen plek een  zeer bijzonder bedrijf. Nieuwe Bodem is een natuur-inclusief agrobosbouwbedrijf. Men wil  een bijdrage leveren  aan de zoektocht naar een transitiemodel voor boeren die open staan voor verandering. Zij willen een ecologisch en duurzaam alternatief bieden dat gezond voedsel oplevert  en een eerlijk inkomen voor de boer. Een mùst voor mensen die begaan zijn met natuur en landbouw. Vooraf al meer weten? Kijk op: www.nieuwebodem.nl

  Opgeven noodzakelijk
  Opgeven uiterlijk 8 augustus  bij : g.stronks@lijbrandt.nl , 06-11 85 84 97 of 0543-478658
  Vertrek om 19.00 uur van de Markt te Aalten.


 • Indrukwekkende kennismaking met Syrië

  verslag van de derde fietstocht op woensdagavond

  Op woensdag 26 juli fietsten ruim 20 deelnemers een mooie tocht over de Haart (Aalten).  Voor Joop Wikkerink, die de deelnemers welkom heette de “mooiste buurtschap” van de gemeente Aalten. Een enkele meefietser, afkomstig van de Haart knikte instemmend.  Via Loohuisweg,  Huiskermaterdijk en Veenhuisweg kwamen we natuurlijk in het mooie bosje bij de Bosweg en staken we over naar de mooi gerestaureerde scholte Beestman. Langs de Spiekerdiek en “Groot Drenthel”fietsten we langs de Drenthelweg, Buninkdijk en Sationsweg naar het terras bij de Koppelkerk.

  Koekjes.

  De schalen met koekjes stonden in het boekencafé, dus het gezelschap streek daar neer en deed zich te goed aan koffie, thee en veelkoekjes met bekende en onbekende namen als Maamul, Ghriba, Bakhlawa en gewoon koekjes. De meer dan 80 koekjes gingen schoon op. Een mooi verhaal werd verteld over  de speciale Suikerfeestkoekjes, die vers thuis gebakken gegeten moeten worden. Het verschil tussen de Syrische koekjes en andere Arabische is dat men in Syrië minder suiker gebruikt. De koekjes waren gebakken door Eman Asad Hammada, inwoner van Bredevoort.

  Cultuurvertalers.

  De verhalen van de drie cultuurvertalers van Laborijn maakten indruk. Er waren drie van hen aanwezig, oorspronkelijk afkomstig uit verschillende streken van Syrië. Met voor ons moeilijk te lezen en uit te spreken namen. Eén dame,  Qamar Otagi, twee heren Hussum Zahweh en Fuad Almaghari.  Met elk hun persoonlijke geschiedenis, vluchtverhalen en leefomstandigheden.  Wat doen cultuurvertalers. Het magische woord was “Hal 8”, in deze ruimte van Laborijn in Doetinchem organiseren de cultuurvertalers activiteiten voor nieuwkomers en inburgeraars. Hele simpele dingen: hoe zijn de gewoonten hier, wat doe je en doe je niet, hoe reis je met openbaar vervoer, hoe kom je bij een dokter. Vooral de culturele dingen. Maar ook gaan de cultuurvertalers naar mensen thuis, zijn aanwezig bij Laborijn en Figulus in Aalten, kortom ze dien wat nodig is. En dan voor de zgn. statushouders waarbij de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inburgering (vanaf 2022)

  Dat levert natuurlijk soms hilarische situaties op. Neem bijvoorbeeld al die gekke spreekwoorden en gezegden in Nederland. Als je letterlijk gaat vertalen is dat een bron voor misverstanden.  Naast deze cultuur-oefeningen, gaan de meeste inburgeraars voor hun verplichte inburgering naar taalles. Er zijn drie routes: de onderwijsroutes voor statushouders , de B1-route en de Z-route. De eerste is vooral voor jongeren die na de Internationale Schakelklas kunnen doorstromen naar (middelbaar en hoger) onderwijs. De B1-route voor mensen die leerbaar zijn en in staat zijn om binnen drie jaar Nederlands op B1 niveau te spreken. En de Z-route. De z- staat voor zelfredzaamheid. Er wordt aan het begin van het inburgeringstraject ingeschat dat men niet “leerbaar”, dus niet de taal op B1 niveau zal beheersen; daarom wordt de inburgering gefocust op zelfredzaamheid.

  Uitdagingen.

  Waar lopen ze nu tegen aan.? Een eerste is een beetje een gebrek aan “durf te vragen houding”. Sommigen vertalen dat in gereserveerdheid, verlegenheid, teruggetrokkenheid. Mag je nou elkaar een hand geven, over de arm aaien enz., was een vraag. Hangt wel af van de situatie, net zoals in Nederland. Groot probleem is toch wel het studie- en werkniveau. Qamar vertelde dat ze eigenlijk in Syrië accountant was. Maar dat ze hier vanaf begin af aan weer die diploma’s zou moeten halen. Dat geldt in bijna alle beroepen zo. Dat betekent dat je bijna nooit aan de slag komt in een beroep waarvoor je opgeleid bent. Hussam vertelde wel dat Laborijn juist ook kijkt naar andere vaardigheden, niet zo zeer de genoten opleiding. Bijvoorbeeld kan iemand goed koken, autorijden, is hij/zij technisch handig. Tijd is het grote punt. Volgens Fuad helpt het als werkgevers ook inzien dat mensen uit een heel andere cultuur tijd nodig hebben om aan het werk te wennen. En dan zijn de Nederlandse wetten en beschikbare scholing, training en andere instrumenten niet altijd toereikend. Na het “officiële” gedeelte bleven alle drie nog lang napraten aan de verschillende tafeltjes. Dat werd erg gewaardeerd.

  De reacties waren zeer positief; “wat goed dat deze cultuurvertalers er zijn”.  Maar ook: “wat een cultuurverschillen zijn er toch, en het is goed dat we die een beetje zien en kennen zodat we ons handelen daar ook op af kunnen stemmen.” Naderhand kregen we als organisatie weer wat appjes: “Het was een interessante en leerzame avond”, Groetjes M&H

  Dank aan de cultuurvertalers en Marjanka van de Koppelkerk. Hieronder wat foto’s van de lekkernijen en de geanimeerde gesprekken.

  Cultuurvertalers druk in gesprek

  Qamar Otagi (uiterst rechts)

  Fuad Almaghari

  Hussam Zahweh


 • …de laatste twee fietstochten alweer…

  Hieronder een overzicht van de fietstochten in augustus

 • Culinaire en culturele kennismaking Syriers

  Derde zomeravondfietstocht via Haart en Miste naar Bredevoort

  Derde zomerfietstocht PP: kennismaken met Syrië

  Op woensdag 26 juli organiseert PP een culinaire fietstocht met hapjes uit andere culturen, vooral Syrië. We fietsen vanaf de Markt in Aalten via een mooie tocht over de Haart en Miste naar het terras van de Koppelkerk in Bredevoort. Daar zijn Syrische hapjes, gemaakt door inwoners van Bredevoort. En maar liefst drie “cultuurvertalers” van Laborijn die vertellen over hun werk, hun land en hun cultuur.  Voor deze fietstocht met hapjes, cultuur en informatie uit Syrië  vindt plaats op woensdag 26 juli, 19.00 uur, vertrek vanaf de Markt te Aalten. Opgeven is wel noodzakelijk bij: Gerrit Stronks: g.stronks@lijbrandt.nl  ,  mob. 06 11 85 84 97 of 0543-478658.


 • Duurzame houtbouw in buitengebied

  Tweede zomerfietstocht naar Legtersdijk

  Een groep dappere fietsers van 25 mensen stapten na  de rondgang bij ’t Welsker op de fiets en fietste in drie kwartier door een mooi gedeelte van IJzerlo en  de Aaltense Herune (langs Hondorp) naar de Haart, Legtersdijk. Daar stonden tot voor enkele jaren vervallen kippenhokken. Via de zgn. regeling rood voor rood, waarmee die hokken en andere schuren in het buitengebied opgeruimd werden, mochten er twee boerderij-achtige woningen komen; het idee van een hoofdgebouw en bijgebouw.

  Creatieve invulling van de eisen

  Vincenth heeft dit wel heel creatief ingevuld door het hoofdgebouw-gedeelte van het ene gebouw hoger vorm te geven en het bijgebouw aflopend. Het hele woonhuis is uit de computer als 3D-animatie gerold. Tot op de gaten voor de stopcontacten,  de open ruimtes voor deuren en ramen: alles werd vooraf berekend, getekend en in 3D vormgegeven. Groot voordeel dat de klant kan meekijken. Maar ook dat het huis in de fabriek precies gemaakt kan worden. In dit geval met CLT-houtbouw: onder grote druk geperste houtplaten van 8  tot soms 20 cm dik en wel 16 meter lang. Prachtig natuurlijk afgewerkt.  Deze manier van bouwen is duurzaam, maar ook erg brandveilig bijv.  Het gebruik van dit materiaal is ook kostenbesparend doordat o.a. het skelet van het gebouw binnen anderhalve week staat. Natuurlijk moet er dan nog het een en ander afgewerkt worden. Een heel mooi voorbeeld van duurzaam toekomstgericht bouwen. Maar het mooiste was toch wel de vormgeving van binnen en buiten. Ook de tuin mocht er zijn (Esselink). 

  Dank

  Vincenth Schreurs, de architect en Gert en Anja, eigenaren heel hartelijk dank voor dit inkijkje in een woning van de toekomst. Meer info over het bouwen met CLT: Bouwen met CLT – zes lessen uit de praktijk van Urban Climate Architects – architectenweb.nl

   Hieronder enkele foto’s van het pand Legtersdijk. Vanwege de privacy publiceren we niet veel foto’s.


 • Bewondering bij ’t Welsker

  Deelnemers aan fietstocht 2 laaiend enthousiast

  Veel belangstelling

  Op de kop af 30 mensen fietsten vanaf de Markt op woensdagavond 19 juli naar de Spekkendijk in De Heurne. De verrassing was groot dat bij de “schoppe” van boerderij ’t Welsker zich ook nog eens 15 mensen verzameld hadden. Koffie tekort dus. Maar de uitleg van Vincenth Schreurs maakte dat gemis meer dan goed. In 2018 was hij betrokken geraakt bij de restauratie van in de eerste instantie schoppe en schuur bij de boerderij.  Rond 1370 werd boerderij ’t Welsker al genoemd als Hof van Welschelo. Het hoorde tot het bezit van Fürst von Salm die ook slot Anholt in bezit heeft.  Van de schoppe is de hoofdstructuur blijven staan, een z.g., Dreiständer. Door de ramen helemaal tot aan de vloer door trekken ontstaat veel licht, maar blijft ook het zicht op het pannendak. Grote luiken kunnen het geheel afsluiten.  De kap is gesloten met een dampopen systeemmateriaal:  hout wat zorgt voor ademen naar buiten. De schoppe wordt gebruikt voor ontvangsten, vergaringen, feesten. De houten schuur gaat dienst doen als garage, ook daar wat leuke snufjes: een weggewerkte hobby ruimte en kantoor.  Het isolatiemateriaal is van houtvezel en van gras/wegbermenmaaisel. We gaan er steeds meer toe dat boeren ook materialen produceren voor de bouw.

  Boerderij is nog niet klaar!

  De boerderij is nog volop “under construction”.  De architect heeft zich een niet historische vrijheid veroorloofd door een soort van glazen pui te maken die twee delen van de boerderij verbindt.  Daar troffen we nog de rondingen van de kelder. De tegeltjes in de keuken waren vroeger een gewild doelwit voor dieven. Men ontdekte bij het restaureren vele kleuren verf en behang. De “herenboer”wilde graag zijn rijkdom laten zien door om de tien jaar het woongedeelte te vernieuwen.  Er moet nog heel wat gebeuren, was de conclusie van de bezoekers.  Er zit ook veel ruimte in de boerderij. Die wordt niet allemaal verwarmd. Ook een monument moet je een beetje als “vroeger”bewonen: niet overal kan het warm zijn. Er is ook geen riolering, maar een helofytenfilter (rietveldje, net buiten de tuin). Alle bezoekers waren zeer onder de indruk van het vakmanschap en inzet waarmee de verbouwing uitgevoerd werd. Meer informatie: Spread_Rijksmonument_265x395_LRspread.pdf (erfgoedoostachterhoek.nl)

  Hieronder een greep uit de vele foto’s die o.a. gemaakt werden door Theo Bauhuis.


 • Fietstocht no. 1: meteen raak!
  12 juli: Activiteitenboerderij Rutgers, Lintelo.

  De eerste fietstocht was meteen al raak. Was het ’s middags hier en daar nog wat buiig, ‘s avonds fietste een groep van zo’n 20 mensen onder de prachtigste luchten naar het Koopdieksken in Lintelo. Daar ligt de activiteitenboerderij van Gert en Ina Rutgers. Alle deelnemers waren zwaar onder de indruk en razend enthousiast over het werk wat Gert en Ina dag-in-dag-uit verzetten voor hun deelnemers. De algemene verzuchting was: “Dit zou eigenlijk de hele gemeenteraad, de ambtenaren, het college en meer mensen eens moeten zien”.  Dat geldt natuurlijk voor alle onderwerpen en bestemmingen die aangesneden en gekozen zijn voor de zomerfietstochten. 

  Aalten Vooruit.
  Ook verslaggever Jos Wessels van de Aalten Vooruit/De Band fietste mee en maakte een heel mooi verslag. We drukken het hier integraal af.
   


  Foto’s

  Verschillende deelnemers aan de fietstocht maakten foto’s. Hieronder een selectie. Allemaal met instemming van de eigenaren van de boerderij, de maker en de mensen die erop staan  gepubliceerd.

 • Fietsen met architect Vincenth Schreurs

  Redactie, 6 juli 2023

  Geïnteresseerd in erfgoed en restauratie? Of juist in moderne architectuur? ? Dan is dit je kans. Deze zomer organiseert de Progressieve Partij weer 5 educatieve fietstochten door het mooie buitengebied van onze gemeente.  Bestemd voor “alle gezindten”, eigen inwoners en vakantiegasten. Deelname en koffie gratis. Afstand plm. 20 km. Duur plm. 2,5 uur. Steeds met een leerzame en interessante bestemming. Woensdag 19 juli gaat het naar een knap gerestaureerd stukje erfgoed èn eigentijdse architectuur.

  Woensdag 19 juli
  Architectuur en buitengebied

  Met  architect Vincenth Schreurs  fietsen we naar de prachtig gerestaureerde schuur bij boerderij ’t Welsker aan de Spekkendijk in De Heurne. Goed voor de Monumentenprijs 2022. We krijgen daar een lesje  in restaureren en houtbouw. Moderne materialen en traditionele tecnieken. Daarna fietsen we door naar één van de super-eigentijdse woningen in het  buitengebied. Welke is nog een verrassing Oud en nieuw in harmonie. Wil je je alvast goed voorbereiden?  Kijk dan op  Www.vincenthschreurs.nl/?p=30

  Opgeven noodzakelijk
  Opgeven uiterlijk 18 juli bij : g.stronks@lijbrandt.nl , 06-11 85 84 97 of 0543-478658
  Vertrek om 19.00 uur van de Markt te Aalten of het Prins Clausplein te Dinxperlo


 • Fietsen naar zorgboerderij Rutgers

  Redactie, 6 juli 2023

  Fiets je op 12 juli mee met PP ?

  Altijd als eens bij een zorgboerderij willen kijken? Dan is dit je kans. Deze zomer organiseert de Progressieve Partij weer 5 educatieve fietstochten door het mooie buitengebied van onze gemeente.  Bestemd voor “alle gezindten”, eigen inwoners en vakantiegasten. Deelname en koffie gratis. Afstand plm. 20 km. Duur plm. 2,5 uur. Steeds met een leerzame en interessante bestemming. Woensdag 12 juli gaat het naar een echte zorgboerderij.

   Woensdag 12 juli
  Fiets-excursie  naar Activiteitenboerderij Rutgers, Lintelo

  Tussen Lintelo en de Heurne ligt een bijzondere activiteitenboerderij. Voor kwetsbare mensen die zorg nodig hebben. Jong en oud.
  Bij een voormalig biologisch varkensbedrijf aan een rustige zandweg, ingeklemd tussen beuken, houtwallen, kikkerpoel en landbouwgewassen liggen de tuinen, de bedrijfsgebouwen en woning. Daar  vind je  ook de activiteitenboerderij. In de meest brede zin. Gert en Ina Rutgers leiden ons rond en vertellen.
  Wil je je alvast goed voorbereiden? Kijk dan op: www.Activiteitenboerderij-rutgers.nl

  Opgeven noodzakelijk
  Opgeven uiterlijk 11 juli bij : g.stronks@lijbrandt.nl , 06-11 85 84 97 of 0543-478658
  Vertrek om 19.00 uur van de Markt te Aalten of het Prins Clausplein te Dinxperlo


 • Programma fietstochten 2023

Deel deze inhoud