“Moderne slavernij”

Redactie, 3 november 2023

Peter Hinze, burgemeester van Emmerich:
“Slechte uitzendbureau’s dumpen arbeidsmigranten onze stad”.

Bredevoort, vrijdag – In Emmerich wonen naar schatting 600 geregistreerde arbeidsmigranten en 700 niet-geregistreerde. Vaak in door stromannen opgekochte slechte woningen met veel mensen in één huis. De huizen in Emmerich zijn aanzienlijk goedkoper in Nederland. Door twijfelachtige uitzendbureau’s worden mensen dagelijks naar de vleesverwerkende industrie in Nederland vervoerd. Ze werken net over de grens tot in Brabant en Utrecht toe. Ze gaan heel vroeg weg en komen tegen acht uur ’s avonds weer terug. Dan zijn ze te moe voor een sociaal leven en buurtactiviteiten. Ze koken hun potje met gevaarlijke apparatuur. Zo blijven ze op zichzelf onder slechte omstandigheden. “Je reinste moderne slavernij.”

Deze uitspraken deed Peter Hinze, burgemeester van Emmerich op vrijdagavond in de Koppelkerk te Bredevoort tijdens een “meet up” over arbeidsmigratie. Gevraagd naar oplossingen  juicht hij strengere regelgeving voor uitzendbureau’s in Nederland toe en informatieuitwisseling over de grens heen. “Maar zo lang de consumenten een elke dag een goedkoop stukje vlees op tafel wil hebben of z’n per internet bestelde pakketje de volgende dag bezorgd krijgt zullen er arbeidsmigranten nodig zijn. Maar die moeten wel fatsoenlijk gehuisvest worden.”

Vertegenwoordigers van twee uitzendbureaus uit de Achterhoek onderschreven de woorden van de Duitse burgemeester. Arbeidsmigratie is een realiteit en gaat ook niet minder worden. Daarom moet de branche zelf reguleren (keurmerk e.d.), zelf voor fatsoenlijke huisvesting zorgen en vooraf duidelijk zijn over de inhoud van het contract met rechten plichten. Daarvan lieten ze mooie voorbeelden zien.Ook de Achterhoekse projectleider huisvesting arbeidsmigranten riep gemeenten op meer ruimte beschikbaar te stellen.

Inmiddels is er een Interreg project gestart tussen Achterhoek, Kreis Borken , gemeente Enschede om aan weerszijden van de grens informatie op elkaar af te stemmen. Die afstemming kan ook leiden tot grootschalige gecoördineerde controleacties.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *