Situatie op de arbeidsmarkt nijpend

Joop Wikkerink, 4 november 2023

Op de aankondiging staat: Kennisbijeenkomst Realisatie en toekomst Uitvoeringsplan Inclusieve Arbeidsmarkt. Een hele mondvol, maar weer een loot aan de stam van de arbeidsmarktregio Achterhoek. In het sjieke Hanzepand in Doetinchem kwamen zo’n 60 betrokken professionals en bestuurders bij elkaar om stappen te zetten in de inclusieve arbeidsmarkt. Zoveel aanwezigen, zoveel enthousiasme, maar ook zoveel innovatieve ideeën en deskundigheid maakt mij eerlijk gezegd wel blij. Hoe lang zijn we nu al niet bezig om te ijveren voor een meer inclusieve arbeidsmarkt, ook als oorspronkelijke bedoeling van de participatiewet. Nu dringt in brede lagen van de samenleving door dat ons arbeidsmarktprobleem alleen opgelost kan worden als de arbeidsmarkt echt inclusief wordt.

De dag ervoor op donderdag werden nl. de regionale cijfers gepresenteerd over de arbeidsmarkt. Daarin de verwachting dat de krapte nog 30 jaar aanhoudt (gezien de demografische ontwikkelingen). Onder een inclusieve arbeidsmarkt verstaan we dan dat iedereen met zijn talenten kan meedoen. Soms moeten daarvoor wat aanpassingen gedaan worden in de werkplaats, organisatie, instructies of begeleiding. Soms moeten er wat obstakels opgeruimd worden en soms moet er iets minder traditioneel gekeken worden naar bijvoorbeeld vacatures of functieomschrijvingen.


Winst van deze bijeenkomst vond ik dat juist ook VNO/NCW een aantal rapporten en gedachtes omarmt die in deze blogs ook wel vaker besproken zijn. Een belangrijke constatering, ook van de werkgevers is: ongeveer 50% van de mensen in de bijstand zou met juiste maatwerkbegeleiding productieve arbeid naar vermogen kunnen verrichten. De andere 50% niet en is aangewezen op bijv. dagbesteding. Verspreid over de hele dag waren er enkele workshops over nieuwe benaderingen om mensen richting werk te begeleiden. Te noemen vallen de “life-coach” (iemand die met v.n. jongeren naar alle aspecten van de leefdomeinen kijkt en die met elkaar in overeenstemming brengt); het taalhuis en de gerichtheid op basisvaardigheden (niet alleen laaggeletterdheid, maar ook rekenvaardigheid en communicatievaardigheden die nodig zijn om je door dit ingewikkelde leven te slaan); de doorbraak methode (ook een totaal-aanpak waar steeds onorthodoxe oplossingen beproefd worden die misschien soms volgens de beleidsregels niet kunnen maar niet op gespannen voet staan met de wet) en de “buitenboordmotor” (een bijna wetenschappelijk onderzoek naar de hick-ups bij “overstappen” van de ene baan, sector of branche naar de andere). Simpel switchen is daar een mooi voorbeeld van. Dus met een zak vol inspiratie en ideeën (en kennis) weer naar huis.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *