Workmate Company: voor wie niet meteen mee kan komen

Op woensdagavond 24 juli ging de fietsexcursie van de Progressieve Partij naar Workmate Company in Lichtenvoorde. Hier verleent men zorg ( m.n. dagopvang en arbeidsmatige dagbesteding) aan hoofdzakelijk jongere mensen van 18-30, maar er zijn ook deelnemers van 12 jaar en boven de 60. De oudste zelfs 90! Veel jongeren hebben een autisme-aandoening en krijgen daardoor hun arbeidsvaardigheden niet op orde. Daarbij worden ze dus begeleid en getraind. De ouderen hebben vaak een niet aangeboren hersenafwijking (NHA), bijvoorbeeld door een hersenbloeding of een ongeluk. In totaal zijn er 300 deelnemers bij Workmate Company die enkele dagdelen (wisselend) daar aanwezig zijn., verdeeld over drie locaties (Doetinchem, Harreveld en Lichtenvoorde). Vroeger werkt men ook met deelnemers uit “Harreveld”, maar deze voorziening wordt afgebouwd. Er werken ongeveer 40 professionals. Deels als werkmeester en meewerkend begeleider die moeten zorgen dat de kwaliteit en de levertijd van de producten op orde is.

Echte bedrijven.
De visie is om deelnemers in zo concreet mogelijke bedrijfssituaties te trainen en op te vangen. Dus in productie-omgevingen waar ook opdrachten uit de markt verwerkt worden. Zo worden er tafelbladen geschuurd, gelakt en tafels geproduceerd, meubels gerestaureerd en nieuw gemaakt en is er een zeer uitgebreid collectie keramiek die hier en ook elders in cadeau-winkels verkocht wordt.
Tijdens de rondleiding kwamen er veel voorbeelden langs van mensen die in hun specifieke situatie zowel productie leveren, tegelijkertijd vaardigheden opdoen en een stukje waardigheid opbouwen. Naar schatting 50% van de deelnemers kan uitstromen naar een vorm van arbeid op de normale arbeidsmarkt ( of beschut werk in het sociaal ontwikkelbedrijf zoals Laborijn). Het blijft wel arbeidsmatige dagbesteding vanuit de WMO of de Jeugdwet, gefinancierd door de gemeenten en als het langdurige zorg betreft vanuit het Zorgkantoor. Deelnemers zelf ontvangen vaak een Participatiewet-uitkering, een oude Wajong of een arbeidsongeschiktheidsuitkering als een WIA.

Waardering

Wat de deelnemers aan de excursie opviel en ook waardeerden was het aanstekelijke enthousiasme van de medewerkers, de mogelijkheden die men probeert te vinden in plaats van de moeilijkheden en ook de voorbeelden van resultaten. Tot slot stonden we nog even stil bij de vraag hoe het komt dat het lijkt dat steeds meer jongeren niet meteen hun draai van school naar werk kunnen vinden. De mensen van Workmate weten dat toch ook wel aan de digitale wereld en het gebrek aan basale vaardigheden die mede daardoor bij jongeren aanwezig zijn. Ook de prestatiedruk is juist bij jongeren met bijv. autisme funest. Er is een hoop te doen in onderwijs, opvoeding en sociale basis!


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *