Bouwen wij de goede woningen?

Redactie, 3 december 2023

Sociale woningbouw is van belang voor mensen in een kwetsbare positie. Allereerst het woningbouwplan op het oude terrein van de Wegwijzer in Dinxperlo. Het programma voorziet daar in de bouw van 15 betaalbare woningen (koopprijs onder de € 230.000 en huurprijs onder de huurtoeslaggrens van plm. € 800,–). En het proces is bijzonder. Er is een ontwikkelprijsvraag uitgeschreven en bouwbedrijven konden een offerte doen binnen allerlei randvoorwaarden. Het lukte dus zo om toch betaalbaar te bouwen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden de eerste besluiten genomen om rond de Slingeplas in Bredevoort een plan Slingerplas-Brook te realiseren met plm.80 woningen, verplaatsing van sportvelden en inrichting van een soort sportlandschap (Sportpark Oost volgens wethouder Kok). We staan nog echt aan het begin en de grootste vijand, zeg uitdaging op die plek is water. We moeten zoveel mogelijk vasthouden, maar moeten ook kunnen bouwen op het laaggelegen terrein. Het waterschap heeft z’n twijfels. Maar de raad is unaniem voor het doorzetten van dit plan.

Aan welke woningen is behoefte?

De vraag is dan wel welke woningen moeten er dan komen? Daar moet goed over nagedacht worden. Over het algemeen wordt nog teveel in gezinswoningen gedacht. Terwijl in 2050 (over 25 jaar, huizen zet je voor 50 jaar) 50% van de huishoudens naar schatting uit alleenstaanden bestaat. Bovendien zal over 20 jaar de dubbele vergrijzing op z’n hoogtepunt zijn. Dus moet er dan ook ruimte zijn voor “hofjes” waarin bewoners voor elkaar zorgen. Die wel weer makkelijk om te zetten zijn, want de babyboomers zullen natuurlijk ook over zo’n 25 jaar uitgestorven zijn met achterlating van hun grote huizen. En dan moet je nog rekening houden met het gegeven dat gezien de inkomensverschillen in Nederland er steeds meer mensen aangewezen zijn op sociale huurwoningen. In de gemeente Aalten bestaat 18% van de woningvoorraad uit sociale huur woningen. De inkomenssituatie van onze inwoners is zo dat ongeveer 50% van onze inwoners in aanmerking komt/aangewezen is op die sociale woningbouw. De minister wil voor heel Nederland naar 30%. In de Achterhoek is afgesproken dat bij nieuwbouw projecten 28% sociale huur moet zijn. Dus er moet nagedacht worden over hoe dat moet. Moet je misschien de hoogte in en gezien de doelgroep ook met appartementengebouwen rekening houden.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *