Nieuwe visie bedrijfsterrein nodig

De eerste raadsvergadering in 2024 was niet erg spannend, al ging het wel over belangrijke onderwerpen. Er moesten besluiten worden genomen over oa de Startnotitie Zwembaden, de sluiting school De Wegwijzer in Dinxperlo en het Regionale Plan voor bedrijventerreinen. Deze onderwerpen waren al in de Oordeelsvorming aan de orde geweest (zie vorige PN’s) en daar werd al duidelijk hoe de hazen zouden lopen. CU had daarbij nog overwogen om zo mogelijk samen met ons een motie of amendement in te dienen voor de Bedrijventerreinen, want we beiden vonden het voorliggende plan maar niks. Uiteindelijk hebben we ons beperkt tot tegenstemmen met een – verplicht korte – stemverklaring.

Stemverklaring Programma Werklocaties van PP 
“Dames en heren,
Klaas Knot, president van de Nederlandse bank, gaf in Buitenhof een 3-delig advies aan de formerende partijen. De derde is op dit moment ook voor ons erg relevant.  Hij zegt:
“Nederland loopt tegen de grenzen van zijn eigen succes aan: in ruimte, energienet, koolstof, stikstof. Daarom: stop sectoren die onder de werkelijke kostprijs produceren, bijvoorbeeld vanwege te lage lonen, of die afhankelijk zijn van fossiele subsidies. Ze leggen beslag op capaciteit die je kunt benutten voor sectoren die de Nederlandse economie en welvaart veel meer opleveren.”
Hij zegt – NB vanuit puur economische motieven (!) – dus eigenlijk twee dingen:

  •      Stop met alleen maar groei-denken, de grenzen zijn bereikt of al overschreden
  •      Geef richting aan de ontwikkeling van de economie.

Dat zijn precies onze twee kritiekpunten op dit Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek 2024-2028.
Doorgaan met domme groei kan niet meer. Het is nog maar zeer de vraag of uitbreiding van bedrijventerrein nodig is. Klaas Knot zegt ook: “nieuwe economische activiteiten gaan oude vervuilende en uitbuitende activiteiten vervangen”. Dat betekent dat bedrijventerreinen een andere invulling krijgen, niet dat er persé meer bij moet. Dat betekent herstructurering en revitalisering.
En dat betekent niet oud dogmatisch groei denken, maar toekomstgericht, strategisch denken van de overheid.
Dat missen we ernstig in dit Programma Werklocaties en daarom stemmen we tegen. “

Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek werd met 17 voor en 3 stemmen tegen aangenomen.


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *