• Gesprekken over de eindjes aan elkaar knopen
    Dit jaar herziet Gemeente Aalten haar armoedebeleid. Wie weet beter wat zinvol beleid is dan mensen die zelf in de financiële stress zitten? Daarom gaan ervaringsdeskundige Martin Pragt en Sylvia Heijnen  in gesprek met de doelgroep om tot een advies van onderop te komen voor het nieuwe armoedebeleid.
    Heb je moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Ontvang je een uitkering of levert werk niet genoeg op om de rekeningen te betalen? Mogen Martin en ik jou dan leren kennen, horen wat je nodig hebt, en anoniem advies uitbrengen voor het nieuwe armoedebeleid? Vanzelfsprekend vinden de gesprekken in vertrouwen plaats en komt het advies anoniem tot stand.
    We organiseren twee kennismakingsbijeenkomsten volgende week:
    🔵 donderdag 28 maart om 17.30 uur met een maaltijd in het gebouw van Figulus Welzijn aan Damstraat 4i in Aalten
    🔵 vrijdag 29 maart om 12.00 uur met een lunch in Kulturhus Dinxperlo
    Liever één op één met ons praten? Dat kan natuurlijk ook.
    Aanmelden voor een van de kennismakingsbijeenkomsten of voor een individueel gesprek kan via sylvia_heijnen@hotmail.com of mh.pragt@kpnmail.nl.
  • Wereld-Alzheimerdag

    Joop Wikkerink, 24 september 2023

    Woensdag was de acteur Jan van der Hammen in Dinxperlo en Aalten in winkels en supermarkten neergestreken. Hij speelde een hulpzoekende man met beginnende dementie. Met een briefje bij zich wat hij moest hebben: “ koffie, hechtertjes en een kaartje voor Suzanne”. Over zijn belevenissen kwam hij ’s avonds vertellen in IJzerlo. Deze avond was speciaal voor winkelpersoneel, maar ook verenigingen en natuurlijk belangstellenden, verzorgend personeel. De vraag stond centraal: hoe kerken je beginnende dementie bij je klanten, leden, patiënten en wat doe je niet en wel. Hij legde heel mooi uit wat er gebeurt als je hersens niet meer doen wat ze moeten doen: dan val je terug op het deel in de hersens wat je emoties aanstuurt: woede, agressie, verdriet, onzekerheid. En dat gaat dan gepaard met decorumverlies, niet kunnen plannen, tijd en plaats vergeten enz. Allemaal heel herkenbaar. De avond werd georganiseerd in het kader van de Wereld-Alzheimerdag door de werkgroep “Ouderen en Veerkracht” in Aalten. Eigenlijk zou iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt dit soort avonden moeten bezoeken. Daar gaan we ook vanuit de gemeenten meer op inzetten: het gesprek “hoe wil je oud worden in de gemeente Aalten” en “wat heb je daarvoor nodig”.  Deze groep mensen met dementie (die stijgt van 440 naar 900 in de komende jaren) èn hun mantelzorgers heeft onze speciale zorg nodig. 

    Als “kers op de taart” donderdagavond – ook al in het kader van de Wereld-Alzheimerdag de filmhuisfilm “The Father” in filmhuis Schiller. Een zeer indrukwekkende film over de verwarrende wereld van een oudere dementerende man (glansrol van Anthony Hopkins) en zijn dochter (Olivia Colman, bekend uit de serie “The Queen”). Ik was blij dat ik wat achtergrondkennis die woensdagavond had opgedaan, want je zag de symptomen, de reacties, de emoties op het witte doek voorbij komen. In het nagesprek bleek dat  alle bezoekers onder de indruk waren.
    Er waren ook vragen naar hulp en ondersteuning bij de gemeente. Neem eens een kijkje op  Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek 

    Je kunt deze film (gratis) nog bekijken op donderdag 28 september in Filmhuis Dinxperlo (Naoberz-Kulturhus)


  • College op pad met buitendienst

    Joop Wikkerink, 26 februari 2023


    Door de corona-tijd al weer een tijdje geleden, maar nu dan toch weer mogelijk: het college een morgen op pad met de buitendienst. We konden per collegelid drie bezoekjes afleggen bij diverse projecten.

    Afkanten

    Ik ging als eerste met Hans Meinen mee om een paar mensen vooral in Dinxperlo te bezoeken die daar druk bezig waren met onderhoud van gazons. Meer in het bijzonder met het afkanten daarvan. Uiterst efficiënt geregeld: de eerste medewerker liep langs de gazons met een machinaal roterende mes, de tweede met een schoffel, de derde met een grote hark en de vierde laadde de afval in de laadbak. Leuk om te zien hoe op elkaar ingespeeld die groep is. Leuk om te vermelden dat ze al een paar maand zo bezig zijn: Bredevoort en Aalten zijn al geweest; nu is men bezig met de laatste loodjes in Dinxperlo.
    De foto’s zeggen genoeg.

    Plantencombinatie waarover nagedacht is.

    Als tweede ging ik mee met Dyon Vinkenvleugel, de specialist buitenplanten. Hij liet zien hoe je met kennis van de bloemen en plantenwereld, maar vooral met creativiteit prachtige plantenvakken kunt maken die bijna alle seizoenen bijzondere kleuren en vormen laten zien. Dat is wat mensen mooi vinden. Tegelijkertijd moet het ook allemaal te onderhouden zijn. Dus ik zag slimme oplossingen: bankjes, tafels op beton-platen waar de grasmaaier om heen kan, borden, prullenbakken die zoveel mogelijk gecombineerd worden aan één paal. Ook al weer om de maaier niet in de weg te zitten.

    WMO Hulpmiddelen en een beetje riolering.

    Tot slot ging ik ook op bezoek bij de hulpmiddelenwerkplaats. Enige jaren geleden hebben we besloten het onderhoud van bijv. rolstoelen, scootmobielen en driewielers zelf te doen. Om drie redenen. Uiteindelijk is het waarschijnlijk kosten efficiënter. Ten tweede (voor de klanten belangrijk): het is aanzienlijk sneller. Voorheen moest je soms een week op een monteur wachten, nu staat hij soms binnen een uur al op je stoep als je een defecte rolstoel of scootmobiel hebt. En ten derde vinden we het goed dat er af en toe eens iemand ‘ z’n hoofd om de hoek steekt’ bij mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben. Alle drie bleek die dag te werken: we gingen een zadel vervangen op een tandem in het buitengebied. Daarna namen we nog even een kijkje in het magazijn met de pomponderdelen voor de riolering. Ook een verhaal apart.

    Viezigheid op straat

    In de pauze ‘een broodje bal’ met z’n allen. Aangezien ik ook met een lekkere bolus onder m’n schoenen was teruggekeerd, ging het gesprek ook veel over hondenpoep. Het is nog niet gelukt al onze inwoners zo op te voeden dat ze de troep opruimen in plaats van aan anderen overlast te bezorgen. Wat mooi was aan deze morgen is dat je inzicht krijgt in alle werkzaamheden. En dat zijn er niet weinig. Dat zouden onze inwoners eigenlijk ook allemaal moeten weten.


  • Gemeente Aalten in Bedrijf

    Gemeente Aalten in Bedrijf (email-provider.eu)

    Redactie, 12 februari 2023

    Deze week kwam de nieuwsbrief “Gemeente Aalten in Bedrijf” weer uit. Veel informatie voor het bedrijfsleven in de gemeente. Zo is er altijd veel aandacht voor duurzaamheid en circulair ondernemen. Maar ook voor vitaliteit in het bedrijfsleven. Er is zelfs een cursusavond aangeboden door de beweeg- en sportmakelaar op woensdag 29 maart.

    Voor de wat grotere bedrijven met personeel worden tips gegeven hoe om te gaan met werknemers met schulden. Dit n.a.v. een bijeenkomst die onze wethouder Joop Wikkerink organiseerde in het Graafschapstadion. Voor de wat kleinere bedrijven en zzp-ers wordt verwezen naar de mogelijkheden van de gemeente en het Ondernemerssteunpunt èn de activiteiten van het Ondernemerscafé. Ook is er aandacht voor verschillende activiteiten voor de branche toerisme en recratie.


  • Veel licht niet altijd veiliger

    Theo Bauhuis, 22 januari 2023

    Op donderdag 12 januari was er een informatieavond over de openbare verlichting. De avond begon met een presentatie op het gemeentehuis. Daar werd de raad bijgepraat over verschillende aspecten van de buitenverlichting. Er werd natuurlijk vooral gesproken over de openbare verlichting, maar er was ook veel aandacht voor de verlichting vanuit de omgeving.

    Openbare verlichting
    In de verlichting is tegenwoordig een grote overstap naar Led aan de gang. In de gemeente Aalten is nu zo’n 40 tot 45% van de openbare verlichting over op led. De rest zal volgen en ook al sneller dan eigenlijk oorspronkelijk de bedoeling was. De lampen die nog niet led zijn, zijn pl. Die worden niet meer gemaakt en moeten dus wel snel vervangen worden. Een belangrijke verandering bij de overstap naar de nieuwe verlichting is dat het licht veel gerichter naar de weg wordt gericht. Er is dus veel minder verstrooiing. Een bijverschijnsel daarvan is dat een weg die is voorzien van led-verlichting van een afstand veel donkerder lijkt terwijl er op de weg zelf net zoveel licht is als met de oude verlichting. Het grote voordeel is dat we geen energie meer steken in het verlichten van de hemel en de wolken. Tot wel 40% van het licht ging voorheen omhoog.
    Belangrijke vraag aan de raad die steeds benoemd werd is om na te denken over welke mate van verlichting gewenst is. De deskundige van de gemeente zit hierin duidelijk op onze lijn. Geen onnodige verlichting.

    Omgevingslicht
    De presentatie liet enkele voorbeelden zien van verlichting vanuit de omgeving, denk daarbij aan winkels, reclame-uitingen, paardrijbakken en sportvelden. Dit licht heeft ook veel effect op de beleving van de openbare verlichting. Als de omgeving sterk verlicht is, dan lijkt de overige verlichting zwakker. Ook lijken de plekken buiten de verlichting veel donkerder. Je kunt niet voorbij het licht kijken.

    Veiligheid
    Een belangrijke reden om verlichting aan te brengen is het gevoel van veiligheid. Daar plaatste de adviseuse sterke kanttekeningen bij. Als voorbeeld werd een foto van een afgelegen fietspad getoond dat goed verlicht was. Voor alle aanwezigen eigenlijk een fietspad dat er veilig uit ziet. De toelichting gaf wat andere inzichten: Door het vele licht is een fietser al van ver zichtbaar. Door het grote contrast tussen het verlichte pad en de schaduwen een meter of tien naast het pad is een kwaadwillend iemand al snel onzichtbaar. Het Sociale aspect, is er bewoning of andere aanwezigheid in de buurt, is veel belangrijker.

    Een ander aspect van veiligheid is de kans op inbraak. Ook hier worden kanttekeningen geplaatst bij het veiligheidsgevoel. Bij continue goede verlichting is iemand die loopt wel zichtbaar, maar niet opvallend. Opvallend wordt het pas als licht aanspringt of beweegt.

    De bus in
    Praten over licht is leuk, maar zien is beter. Daarom kregen de aanwezige raadsleden een excursie langs de Aaltense verlichting. Dat begon al op de looproute van het gemeentehuis richting het Lage Blik. Al snel valt een grote televisie in een etalage op. Deze geeft in het donker zoveel licht, dat de lantaarn er naast meteen een stuk zwakker lijkt.
    Al lopend zien we ook de grote verschillen in aanblik tussen de oude pl-verlichting en de nieuwe led-verlichting. Van een afstand ziet led veel donkerder, maar in de straat blijkt alles prima verlicht.

    Met een busje werd we langs het Kobus via de Sondernweg naar Dinxperlo geleid. Op de Sondernweg is mooi het effect te zien van de verlichting op de kruispunten. Onderweg is er geen verlichting, maar de weg is in de koplampen goed zichtbaar. Door de lichtmasten bij kruispunten is goed te zien waar deze zich bevinden en zijn het mooie herkenningspunten. Keerzijde is dat door het lichtpunt de weg er achter veel minder goed zichtbaar is. Dat valt pas op als je er op let, maar eigenlijk kent iedereen die wel eens in het donker fietst dit. Als je wordt ingehaald door een auto zie je heel veel zolang de auto nog achter je zit, maar is de auto eenmaal voorbij, dan lijkt de weg veel donkerder. Let er maar eens op, onderweg in het buitengebied.
    Eigenlijk eenzelfde situatie speelt op het moment dat het licht niet van een openbare verlichting komt, maar bijvoorbeeld van een reclamezuil, een rijbak of een hele felle etalage. Ook daar geldt dat als je die passeert, de wereld erachter heel donker over komt, tot je ogen weer gewend zijn. Een vraag die de raadsleden dan ook kregen was of er bij de toekomstige verlichtingsnota ook aandacht moet zijn voor het licht dat inwoners uitstralen.

    Al met al een interessante avond, met stof tot nadenken en die ervoor zorgt dat ik in ieder geval de komende tijd heel anders naar het licht kijk.


  • Naturalisatiedag: een echt feest!

    Redactie, 17 december 2022


    Nadat corona enkele malen roet in het het eten gooide, was er dit jaar weer de gelegenheid voor de landelijke naturalisatie-dag,
    Deze vond plaats op donderdagmiddag 15 december. Het was best een officiële gebeurtenis. Een voor één moesten de nieuwe Nederlanders  de  normen en waarden die in de grondwet staan onderschrijven door middel van de belofte of de eed. Na afloop bleek wel dat veel mensen met een moslim-achtergrond niet uit de voeten kunnen met de eed.  Misschien een eed op de Koran.? Natuurlijk waren er pakketten met streekproducten, lekkere taartjes en ranja voor de kinderen.  Naar schatting zo’n  15-20 mensen namen deel aan de ceremonie.
    Er zijn wel wat eisen. Zo moet men met goed gevolg de inburgeringsexamens gevolgd hebben  (of ontheffing) en dan die kernwaarden onderschrijven. Alle mensen stralen uit dat ze blij zijn, ze hebben een bestemming gevonden.




  • Werknemers met schulden: wat te doen|?

    Joop Wikkerink, 9 december 2022


    Donderdag een bijzondere bijeenkomst in het Graafschapstadion. Samen met alg. Directeur Hans Martijn Ostendorp en Michael Ogubai van “de Graafschap Verbindt” organiseerde ik namens de wethouders werk en inkomen van de Achterhoek een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van de Achterhoekse bedrijven over het onderwerp: “Hoe kerken je schulden bij je werknemers en wat kun je als werkgever doen? “.

    Voor werkgevers.
    Behalve de wethouders van de Achterhoekse gemeenten waren ook vertegenwoordigers van de industriekringen of ondernemersverenigingen uitgenodigd. De bedoeling is dan dat zij de informatie overbrengen naar hun eigen leden en achterban. Het werd een intensieve en indrukwekkende bijeenkomst. Allereerst gaf Wouter Klomp van de ABU (Algemene Bond van Uitzendorganisaties) een presentatie over hoe werkgevers signalen van schulden bij hun werknemers kunnen herkennen. Maar ook hoe zij het aan kunnen pakken: ga niet zelf de hulpverlener uithangen, maar zoek professionals, was het advies. De ABU heeft voor haar leden (uitzendbureaus) een soort toolkit ontwikkeld met allerlei materiaal om te gebruiken in situaties van werknemers met schulden. Een hele mooie is, die ook in steeds meer gemeenten beschikbaar komt: www.Geldfit.nl
    Neem gerust eens een kijkje: leerzaam en interessant.

    Taak gemeenten.
    De gemeenten hebben de wettelijk taak om de schuldhulpverlening te organiseren. Vandaar dat Felix Siemes en Sietske Kooistra van onze gemeente de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening uitlegden. En alles vertelden over het minnelijke en het wettelijke traject van schulden oplossen. Ook hier weer de waarschuwing: ga als werkgever niet zelf aan het sleutelen, maar roep de hulp in van coaches, schuldhulpverleners, maar ook andere hulpverleners.
    Vanuit de werkgevers werd aangegeven dat ook zij meemaken dat er onder de schulden vaak meerdere problemen schuil gaan: verslaving, scheidingen en andere life-events tot ernstige zaken als huisuitzetting. Afgesproken werd dat we als werkgevers en gemeenten meer samen op zouden kunnen trekken. Daar zit nog wel een moeilijk dingetje. Immers de gemeente is verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening aan haar inwoners. Maar de werkgever kan mensen in dienst hebben uit verschillende gemeenten. Dus dat betekent dat hij/zij dus wel met drie of vier gemeenten te maken heeft, die het allemaal weer net iets anders georganiseerd hebben.
    We hebben de afspraak gemaakt dat in elk geval de werkgever met zijn/haar gemeente contact kan opnemen en dat dan vandaaruit de verschillende contactpersonen geïnformeerd zullen worden. Een ander heikel punt is de privacy. Niet alle gegevens mogen maar zo binnen en buiten het bedrijf gedeeld worden.
    Als werkgever kun je proberen je werknemers met schulden te motiveren hulp te zoeken. Sommige werkgevers wilden toch ook wel soms de schulden betalen of overnemen. Hoewel dat door alle hulpverleners als erg nobel gezien werd, is het toch af te raden. Schulden is heel vaak een gedragsprobleem en bij overnemen los je dat gedrag niet op. Natuurlijk is de situatie nu met energiecrisis iets anders. De deelnemers waren zeer onder de indruk van de verhalen van werkgevers, de presentaties van de hulpverleners en mogelijkheden die er toch zijn…




  • Een kijkje in de keuken sociaal domein

    25 november, Petra Hoezen

    Op dinsdag 22 november jl. waren de leden van de (sociale) raad en fractievolgers uitgenodigd voor een kennismaking met de medewerkers van het sociaal domein. Uiteraard was de PP hierbij ook vertegenwoordigd, in de persoon van Bert Weevers en ondergetekende.

    Drie groepen in twee rondes…

    Verdeeld in drie gespreksgroepen konden de aanwezigen in een tweetal rondes in gesprek met de medewerkers van de gemeente. Het eerste deel van de middag hebben we deelgenomen aan het gesprek met de medewerkers van de schuldhulpverlening en bijzondere bijstand. Ook een ervaringsdeskundige was aanwezig. Hij vertelde over hoe hij na een herseninfarct zijn werk kwijtraakte en vervolgens in de schulden raakte. Uit zijn verhaal bleek hoe hoog de drempel is voor mensen in zo’n situatie om hulp te vragen. Ook hij wilde het eerst zelf oplossen en dacht dit ook wel te kunnen. Pas toen hij echt helemaal klem zat heeft hij aangeklopt voor hulp. Wel mooi om te horen van een ervaringsdeskundige dat de gemeente Aalten op zich een goed sociaal beleid heeft en echt een vangnet is voor mensen in een problematische situatie. De conclusie die aan het einde werd getrokken is dat de gemeente de drempel om binnen te lopen voor hulp zo laag mogelijk moet maken. Hierin kunnen nog stappen worden gezet.

    Belang inwoners voorop.

    Na een snackpauze zijn Bert en ik in de tweede ronde aangesloten bij het gesprek met onder meer de jeugd- en WMO-consulent. In het raadswerk gaat het vaak over de kosten van de WMO en de jeugdhulpverlening. Het is goed om dan te horen dat de consulenten prioriteit is dat iedere inwoner de hulp krijgt die nodig is en passend. De vraag wat het mag of moet kosten speelt op een ander niveau. Voor de medewerkers staat het belang van de inwoner voorop en zo hoort dat natuurlijk ook.

    De middag werd afgesloten met een drankje en een, uiteraard gezond, broodje voor alle deelnemers. Het was leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten en op een informele manier met elkaar in gesprek te gaan.


  • Dag van de ondernemer in Dinxperlo

    Joop Wikkerink, 20 november

    Dag van de ondernemer: is dat nou nodig?”

    Wat aan het begin van de vrijdagdag niet veel mensen wisten: het was die dag de “Dag van de ondernemer”, een initiatief van MKB-Nederland. Het college grijpt die dag aan om aandacht aan ondernemerschap in onze gemeente te besteden. Zo was er een jaar een ontbijtvisite bij de middenstanders in Aalten, Bredevoort en Lintelo. En dit keer (na een tweetal jaren gedwongen coronapauze) was Dinxperlo aan de beurt. Ondernemerschap is in deze tijd een uitdaging. Klanten hebben minder te besteden, kosten zijn hoger, de arbeidsmarkt zit tegen. Dus reden om de ondernemers een hart onder de riem te steken. Zij zorgen immers ook voor aanbod en reuring in onze centra.

    Rondgang met vier wethouders.

    Als vier wethouders begonnen we de dag met een stevig ontbijt met Deutsche Brötchen t.h.v. collega-wethouder Erik Groters in Dinxperlo. En stipt om half 10 stonden we op het Prins Clausplein. Samen met beleidsmedewerker Ellis Koenders en dorpsmanager Hans Wennekes gingen we in twee groepjes de winkels af en brachten daar een klein presentje namens het college aan de ondernemer of zijn/haar medewerkers. Als dank voor hun bijdrage aan de economie, de reuring in het dorp en de voorzieningen voor onze inwoners. Dat werd uiteraard gewaardeerd. En je ziet nog eens wat! Wist je dat boven de apotheek “Die Grenze” aan de Hogestraat de eerste volledig gerobotiseerde apotheek van Nederland gevestigd is? Wist je dat je in het kleinste en leukste winkeltje zelfgemaakte keramiek kunt kopen? Wist je dat het in elke winkel weer anders ruikt: bakkers, bloemen, dierenbenodigdheden, kappers en rijwielherstellers hebben allemaal hun eigen geuren. Het was natuurlijk nog markt-opbouw-morgen ook nog.

    Ondernemersgeest ondersteunen

    Je ziet het ondernemersenthousiasme in de winkels; leegstaande panden worden snel ingevuld. Maar liefst 7 ondernemers doen mee aan de verdiepingsleergang retailmanagement aan de Hogeschool HAN in Arnhem. Niet in de laatste plaats gestimuleerd door onze dorpsmanager Hans Wennekes. Zo’n verbindende schakel is van grote waarde. Natuurlijk hoorden we ook de verhalen over de uitdagingen die er zijn: de energievoorschotrekening die van 200 naar 800 euro gaat, lampen die uitgaan en de temperatuur in de winkels die op 18 graden gehouden worden.


  • Klimaatverandering: nu aan de slag!

    Joop Wikkerink, 22 oktober 2022

    Wat zeg je van Winterswijk en Aalten. Samen organiseerden een stel bevlogen medewerkers een heus internationaal congres over duurzaamheid, de global goals en de “Green leaf Award”, waarmee Winterswijk onderscheiden werd. Winterswijk werkt samen met een aantal andere Europese gemeenten aan die “Green leaf” doelstellingen (groene gemeente). Aalten heeft al wel eens de prijs voor de “global Goals gemeente” gewonnen. Dus tijd voor een verdiepend congres.

    Het onderwerp lijkt niet zoveel met de portefeuille sociaal domein te maken te hebben, maar dat is een misvatting. Als je de 17 “global goals’ als denkkader neemt dat is het opvallend dat de eerste doelstelling (van de 17) is: een wereld zonder armoede. En laten we daar nou bijna dagelijks mee bezig zijn; hoe zorgen we voor bestaanszekerheid, gelijke kansen en een duurzame wereld.

    Bevlogen inleiding Helga van Leur
    Het congres begon donderdagmorgen in Winterswijk. Ik kon daar niet bij zijn. Maar ik heb begrepen dat voor al de bijdrage van Ronald Rovers, publicist van o.a. “Gebroken Kringlopen” en hoogleraar te Hasselt (B) erg veel indruk maakte. Hij toonde glashard aan dat we als mensheid nù moeten veranderen, anders loopt de planeet vast. Datzelfde betoogde Helga van Leur in een leuke presentatie die middag binnen het gebouw van Beele te Aalten. Prachtige plaatjes en uitspraken die de vernietigende invloed van menselijk handelen op de aarde duidelijk maken, maar ook aangeven hoe we kunnen omkeren. En ja, dan wordt het een beetje minder vliegen, douchen, verwarmen, vlees eten enz. Dat is volgens van Leur niet zo’n probleem. Ik heb dan altijd wel een beetje het onaangename gevoel dat het inderdaad niet zo’n probleem is voor die mensen die al genoeg hebben. Maar dat mensen op het bestaansminimum wel een soort van verantwoordelijkheid aangepraat krijgen die ze moeilijk kunnen nemen. Toch is er op alle gebied wat te doen.

    Duurzame excursies
    Dat bleek die middag tijdens de excursies naar bijvoorbeeld de Dijkstraat (duurzame inrichting), Aaltens Goor (droogtebestrijding) en windenergie, Zonne-energie in Ratum, Innovatie bij Groentekwekerij Smits (De Heurne) en Beele (Aalten) en de Dorpsakker Winterswijk (groentekwekerij door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt).

    “Van kop tot kont” bij Keunenhuus
    Die avond waren we met een kleine delegatie van zo’n 14 mensen (incl. de buitenlandse gasten) te gast bij Nel Schellekens van het Keunenhuis in Woold (Winterswijk). Wat een beleving! Een gepassioneerde Nel die van werkelijk alles uit de regionale omgeving en natuur iets eetbaars kan maken. En zich enorm opwindt over de “moderne” omgang met de natuur: miljoenen haantjes door shredder, sikkebokjes en stiertjes als waardeloos afgevoerd, ossen niet op waarde geschat. Met haar concept van “kop tot kont” gebruikt ze alles van een dier (een beetje zoals vroeger bij de boerderij-slacht) en planten in de omgeving. Op de koffie, chocola en enkele specerijen na komt alles hier uit de buurt. De meest verrassende maar ook heerlijke gerechten: runderhart, kippenmaag, uierboord, gefrituurde tuinbonen, tulpenbollen…..

    Vrijdag: Rentmeester 2050
    Voor mij was toch wel het hoogtepunt de sneltreinpresentatie op vrijdagmorgen van Maurice Beijk, hij noemt zicht rentmeester 2050. Een indrukwekkende loopbaan (van dyslectische lagere scholier waar hij twee keer bleef zitten) tot visionair die duurzame dingen voor elkaar krijgt: een eigen huis in Hengelo van bijna uitsluitend afval en marktplaats spullen, grondlegger van het bekende Unipro fabrieksgebouw in Haaksbergen en nu van het Reinten (wegenbouwer) hoofdkwartier in Borne: 85% re-used materiaal uit sloop van bijv. Dusseldorp. Zeer maar dan ook zeer overtuigend toont hij aan dat er nù wat moet gebeuren en dat door anders te denken en te doen er zeker ook oplossingen zijn. Niet alles is kommer en kwel en ook niet alles hoeft door hoogwaardige techniek opgelost te worden.
    Heel mooi is dat ook hier de verbinding wordt gemaakt tussen duurzaamheid en vitaliteit en bestaanszekerheid van bijv. de werknemers. Dus mens en milieu om het eens ouderwets te zeggen. De global goals hebben bij wegenbouwer Reinten een hele praktische vertaling gekregen naar ook “smart” doelen: “bewust, vitaal en schoon”. Echt een hele praktische vertaling van de “hoog-over-doelen”.

    Er is beweging!
    Alle workshops en activiteiten overziend past een enorm compliment aan onze medewerkers die hiermee enorm druk geweest zijn. En ook geeft zo’n conferentie een signaal van hoop. Daar waar duurzaamheid, zorgen om mens en milieu zo ongeveer vanaf de Club van Rome uitsluitend het domein leek van bezorgde wetenschappers, linkse actiegroepen en de geitenwollensokkenbrigade, is de wind nu toch totaal gedraaid. De “mainstream” schuwt het onderwerp en de discussie niet meer, sommige bedrijven lopen ver vooruit op innovatieve oplossingen en kijken meer naar impact en waarde dan naar winst en korte termijn aandeelhouderbelang. Dat moet gestimuleerd blijven worden. Deze conferentie droeg daar een mooi steentje aan bij.


  • Achterhoek gaat voor “brede welvaart”

    Joop Wikkerink, 22 oktober 2022

    Maandagmiddag waren er drie bijeenkomsten over de zgn. regiodeal. Dat vergt uitleg. Een paar ministeries hebben bedacht dat ze hun beleid beter over het voetlicht kunnen brengen en resultaten kunnen boeken als ze investeren in de regio’s. En dan ook met als aandachtspunt de grensregio’s. Want als je allerlei kaartjes bekijkt over uitdagingen en kansen, dan zie je dat de regio’s langs de grens met specifieke problemen kampen.
    Over het algemeen meer vergrijzing en ontgroening, minder gezondheid, welvaart en inkomen. Door middel van gerichte inzet zouden dan investeringen “eerlijker” over het land verdeeld kunnen worden. Daarvoor is het instrument “regiodeal” bedacht. Natuurlijk met een strak Haags proces, maar toch hopen we als regio Achterhoek met een goed verhaal gerichte rijksinvesteringen uit te lokken.

    Meedenken in de Koppelkerk
    Maandagmiddag konden bestuurders, ambtenaren, vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties meedenken langs welke kaders we willen werken. Basis is de Regiovisie van de Achterhoek: die hebben we in het afgelopen jaar opgesteld. Kort en bondig waar we heen willen met de Achterhoek. Ik ben blij dat daar ook veel ruimte is voor preventie, gezondheid en gedrag, de inclusieve arbeidsmarkt en niet alleen maar de focus ligt op nog meer groei van industrie, wegen en stenen.

    Brede welvaart een duurzame ontwikkelingsdoelen
    Een tweede begrip waar we mee te maken krijgen, en ook door ministerie gepropageerd wordt, is het begrip ”brede welvaart”. Wat is brede welvaart? “Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van de brede welvaart van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld. Brede welvaart gaat dus over drie groepen mensen: de mensen die nu in Nederland wonen (‘hier en nu’), de volgende generaties – onze kinderen en kleinkinderen – (‘later’) en mensen in andere landen (‘elders’).” (definitie van CBS).
    En tenslotte gaat het om de “duurzame ontwikkelings- doelen”, ook wel “global goals” genoemd, die gepropageerd worden door de Verenigde Naties. Het zijn doelen voor een betere wereld: van het uitbannen van armoede, tot onderwijs en eerlijk werk en gelijke kansen voor iedereen. Ik ben heel blij dat deze drie onderleggers de Achterhoek-deal met het rijk gaan bepalen. Het heeft lang geduurd maar eindelijk is het brede besef doorgedrongen dat er grenzen aan de groei, consumptie en productie zijn. Dat er menselijke waarden zijn die belangrijker zijn dan materiële welvaart en bezit. In de komende tijd worden deze thema’s gecommuniceerd naar Den Haag. Als ze aanspreken dan mogen we vanaf december werken aan de uitwerking en een aanvraag voor gelden.


  • Regenboogvlag is nodig!

    Joop Wikkerink, 15 oktober 2022

    Dinsdag 11 oktober was het Coming Out Day, een internationale dag van aandacht en respect voor LHBTI’S en queer-personen. Deze dag komt jaarlijks terug op 11 oktober. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Net als in veel andere gemeenten in Nederland hangen we daarom vandaag de regenboogvlag uit. Dinsdagmorgen vroeg werd de vlag gehesen door wethouder Joop Wikkerink, samen met Rudi ter Maat, inwoner van de gemeente Aalten.


    Drempelverlagend
    Rudi ter Maat: “dit is een ontzettend belangrijk moment voor mij. In mijn tijd was vertellen dat je niet op vrouwen maar op mannen valt, een enorme drempel. Er rustte een taboe op, dat maakte het moeilijk om het aan ouders, vrienden en kennissen te vertellen. Je moet het dan alleen verwerken en dat geeft spanning.”
    De drempel om met elkaar in gesprek te gaan wordt kleiner als er aandacht aan wordt besteed. Daarom is voor Rudi het hijsen van de regenboogvlag belangrijk. “Zichtbaarheid is belangrijk. Je laat als gemeente zien dat iedereen er mag zijn. Zeker in deze tijd met alle spanningen in de wereld voelt het soms alsof de LHBTI+ groep opnieuw voor hun rechten op moet komen. In veel landen is het niet zo vanzelfsprekend dat je mag zijn wie je bent, en dat geeft aan dat we onze rechten goed moeten beschermen.”


  • Speeddaten bij “Politiek Actief”

    Theo Bauhuis, 15 oktober 2022

    Vanaf 22 september geven burgemeester Stapelkamp en griffier Marcel Fiering weer de cursus Politiek Actief. Er zijn dit jaar 21 deelnemers uit onze gemeente.
    Tijdens de eerste avond op donderdag 22 september was er een half uur gereserveerd waarin een drietal raadsleden vertelden over hoe en waarom ze raadslid zijn geworden en hoe dat bevalt.

    Speeddates
    Tijdens de derde avond op donderdag 13 oktober was er een speeddate met bijna alle in de raad zittende partijen. Namens de PP was ondergetekende aanwezig. De deelnemers kregen eerst nog een deel theorie waarna in groepjes met de raadsleden gesproken kon worden. Echt speeddaten, 5 minuten per tafel / partij waarna iedereen door schoof.
    De meeste deelnemers hadden wel wat vragen voorbereid, vaak hele praktische en niet zozeer over het raadswerk zelf. Dat varieerde van de vraag waarom Aalten nog geen regenbooggemeente is tot een vraag of het fietspad tussen Aalten en Dinxperlo beter verlicht en daarmee veiliger kon. Er kwamen natuurlijk ook vragen over waar de PP voor staat en waar ze zich de laatste tijd als partij hard voor heeft gemaakt.

    Moeilijke taal
    Bij de gezamenlijke rondvraag achteraf kwamen ook nog wel wat opvallende zaken naar voren. Zo was er de vraag aan de burgemeester waarom zo vaak in moeilijke taal naar de burger werd gecommuniceerd. Als voorbeeld werd de informatie genoemd die vanuit de gemeente naar de deelnemers gaat. Die wordt niet toegestuurd, maar die doet men toekomen. Ook miste een deel van de deelnemers een soort welkom vanuit de gemeente aan nieuwe inwoners.
    Het is mooi om zo’n grote groep te zien die actief hun best doen om beter te weten wat er in de gemeente speelt. Het gaat de meesten er niet om raadswerk te gaan doen, maar vooral om beter te begrijpen waar de gemeente mee bezig is en wat er speelt. Toch, wie weet komen er nieuwe talenten voor de raad uit voort. Ik vond het in ieder geval leuk ze even te spreken.


  • Meedenkavond sociaal beleid

    Redactie, 17 september 2022

    Meedenkavond 12 september “Zo persoonlijk mogelijk” is goed bezocht.
    Zo’n veertig mensen verzamelden zich maandagavond in ’t Dorpshuus te IJzerlo om mee te denken over de aanpak in het sociaal domein. We hebben als gemeente enkele beleidsstukken vastgesteld rond ons “sociaal domein”: de omgekeerde verordening, de nota “Zo persoonlijk mogelijk meedoen in Aalten”en daarop geënt een concept-uitvoeringsprogramma.Voor dat laatste hebben veel organisaties en individuele mensen hun input geleverd en nu was het dan zover dat er gereageerd kon worden op concrete zaken die aangepakt moeten worden.

    Aftrap
    Als letterlijke aftrap gooide wethouder Hans te Lindert een bal de zaal in met daarop een heleboel afkortingen: PPJ (Preventie Platform jeugd.), IHP (Integraal Huisvestingsplan) AIB (Achterhoek in beweging. De bal werd een beetje heen en weer gegooid zodat duidelijk werd dat al die afkortingen alleen maar door samenwerking aan elkaar geregen kunnen worden. Het motto is dan “It takes a village to raise a child”.

    Pubkwis
    Vervolgens liet Wethouder Joop Wikkerink via een pub-kwisje de zaal voelen hoe urgent de noodzaak is van anders kijken naar de zorg. Misschien wel leuk om wat vragen hier te herhalen:

    1. In 2017 had Aalten 1585 mensen met een WMO-voorziening. Is dat in 2026 meer of minder dan 2500? Antwoord: minder nl. 2495.
    2. Vandaag de dag heeft Aalten 520 mensen met dementie. Zijn dat er in 2040 meer of minder dan 1000. Antwoord : minder nl. 920, maar in 2050, 10 jaar later 1100;
    3. Op dit moment werken 1 op de 6 mensen van de beroepsbevolking in de zorg. Als er niks in het beleid verandert is dat dan over veertig jaar meer of minder dan 1 op 4? Antwoord: meer nl. 1 op de 3
    4. In de gemeente Aalten zijn naar schatting 6700 mantelzorgers. Het aantal mantelzorgers dat langdurig en intensief mantelzorger is, is dat meer of minder dan 1000. Antwoord: meer 1164.
    5. En het aantal mantelzorgers dat overbelast is is dat meer of minder dan 500. Antwoord: meer nl. 583.

    Groepjes met elkaar in gesprek.
    Vervolgens werd er gebrainstormd in groepjes. Bijvoorbeeld over Naoberschap. Daar ging het over de bekendheid en toegang tot voorzieningen: er is zo ontzettend veel, maar vaak niet bekend. Of een groepje die nadacht over “Oud worden in de gemeente Aalten”. Daar kwam bijvoorbeeld een idee over een wat ruimere interpretatie van mantelzorgwoningen naar voren. Inmiddels is een voorstel in roulatie in de regio om levensloop/zorgwoningen toe te staan (op een erf, in een tuin, in een woning) zonder dat er nu al sprake is van mantelzorg, maar dat dat wel kan komen. Of een groepje dat zich met de jeugd in Aalten bezighield. Daarbij is “meedoen zonder groepsdruk” zo erg belangrijk. Er kwamen enorm veel ideeën naar voren die allemaal verwerkt worden in praktische voorstellen voor de uitvoering. En daar gaat de gemeente ook weer mee terug naar de “sociale basis”.


  • Heerlijk Thuis in huis

    Joop Wikkerink, 11 september 2022

    Woensdagavond deden wethouders uit Oude IJsselstreek, Berkelland en ik de aftrap voor een mooi project “Heerlijk thuis in huis”. Kort gezegd: wijksgewijs worden inwoners van 55plus benaderd en wordt hen aangeboden een gesprek met een wooncoach. Deze wooncoaches hebben een korte opleiding gehad waarin ze op de hoogte gebracht zijn van de vele steunmaatregelen die er zijn voor meer “woongeluk” in je huis of in je buurt. Maar vooral ook geleerd hebben te luisteren naar de wensen van de mensen. In alle drie de gemeenten is een groepje wooncoaches die aan de slag gaan en vooral ook ervaringen uitwisselen. Kruiswerk (Zlimthuis), Agem (energie) en de woningcorporaties zijn allemaal betrokken. In Aalten beginnen we met eigen huizen in bepaalde wijken en kijken we ook naar “koppelkansen” met maatregelen in klimaatbeheersing: uiterst actueel dus nu met de energieprijzen.
    In mijn openingspraatje legde ik de aanwezige coaches een “casus” voor: ik heb al eens een bezoekje gebracht aan een echtpaar in de 90 die nog zelfstandig wonen en zich afvragen hoe het in de toekomst moet. Hoe pak je dat aan als coach? Twee mooie antwoorden: vraag en luister eerst wat ze zelf willen en: zorg en probeer samen voorstellen te maken zodat ze niet de rest van hun leven alleen maar bezig hoeven te zijn met zorgen te maken over “hoe het toch verder moet”.


  • Kleine ondernemers en zzp-ers in de knel

    Redactie, 11 september 2022

    Samen met de gemeente Doetinchem hebben we het Ondernemerssteunpunt ingericht. Gericht op kleine ondernemers en zzp-ers. Dat was vooral nodig in de corona-tijd met de steunmaatregelen die er toen waren. Maar nu is dat weer nodig. Er blijkt enorme onzekerheid in sommige branches over de toekomst: hoe lang houd je de stijgende energieprijzen vol, kun je je uitgestelde corona-belastingschuld wel tijdig betalen, zijn er voldoende grondstoffen maar ook vakbekwaam personeel. Ook de ondernemers in het MKB kampen met een paar crises die op elkaar inwerken.

    Wat moet er gebeuren? Het rijk is akelig stil als het om het MKB gaat. Terwijl we in de corona-tijd allerlei regelingen opgetuigd hebben met de daarbij behorende uitvoeringsorganisatie. Met het Ondernemerssteunpunt zijn een paar afspraken gemaakt.
    Allereerst hebben we afgesproken een soort voorlichtingscampagne op poten te zetten. Kernboodschap: blijf niet alleen met je vragen zitten als kleine ondernemer, kom sparren met OSP en laten we samen kijken welke mogelijkheden er zijn. Misschien in een nieuwe oriëntatie en markt of “productie”-proces, misschien met financiële steun. Vervolgens willen we ook dat ons scholingsfonds “Op IJver” beter benut wordt door de kleine ondernemers. En dat ook ondernemers er zich van bewust zijn dat een leven lang leren ook voor hen geldt, juist in deze tijd. Er zijn scholings- en steunmaatregelen. Laat we die ook gebruiken. Ken jij ondernemers die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Laat ze contact (anoniem!) opnemen met Ondernemerssteunpunt: www.ondernemers-steunpunt. nl


  • Denk mee met de gemeente over sociaal

    Redactie, 3 september 2022

    Oproep om mee te denken over de verdere invulling van onze sociale gemeente.
    Op maandag 12 september organiseert de gemeente een meedenkavond over het sociaal domein. In de afgelopen tijd heeft de raad een paar beleidsnota’s aangenomen die de werkwijze van het sociaal domein aangaan. Steeds is de bedoeling dat de gemeente waar nodig inwoners ondersteunt en helpt, als dat nodig is. Die hulp en ondersteuning moet zo persoonlijk mogelijk zijn en niet alleen maar volgens regels en wetten. Daarbij speelt de “sociale basis” een heel belangrijke rol: hoe zorgen we er voor dat het “systeem” om de inwoners heen, het naoberschap ondersteunend kan zijn naar die inwoners.
    Daarover gaan medewerkers van de gemeente graag in gesprek. Ze hebben een uitvoeringsprogramma opgesteld met maatregelen die vanuit de gemeente genomen zijn en kunnen worden. Op de meedenkavond gaat het over de rol daarbij van inwomers, buurten en wijken, verenigingen enzovoort. Dus kom meepraten en -denken.


  • Op je plek: zorgpad voor ouderen.

    Redactie, 19 juni 2022


    “Voelt u zich op uw plek”? Een vraag waar soms ouderen wel van schrikken, even afhankelijk van wie de vraag stelt: “maar ik hoef toch niet weg hier, dokter”? , is dan de verontruste tegenvraag. Het is dus van belang dat het netwerk om ouderen en kwetsbaren heen de vraag goed zonder lading kan stellen. Dat is precies de bedoeling van het project “Op je plek Aalten-Dinxperlo”. Dat is een onderdeel van de landelijke aanpak “de juiste zorg op de juiste plek”. Maandag was er een openbaar werkatelier met veel mensen uit de praktijk en het beleid. Het zijn mooie doelstellingen die in de projectinschrijving staan. Ik pik er één uit: “Vanuit een participatie aanpak een zorgpad creëren voor geïntegreerde eerste lijnszorg en welzijn in de gemeente Aalten: een versterking van het domeinoverstijgend netwerk voor ouderen met lage zelfredzaamheid.”
    Concreet: in de praktijk wordt met 10 partners in de zorg een soort zorgpad ontwikkeld met afspraken, instrumenten en aanpakken rondom kwetsbare ouderen met een beperkt netwerk. Wat dat betekende werd meteen duidelijk in een “casusbeschrijving”. Waarbij de deelnemers een sterkte-zwakteanalyse moesten maken. Het ging over een mevrouw die van alles mankeerde, een zoon had waar ze nauwelijks contact mee had, die ver weg woonde. Zij had bovendien allerlei moeilijkheden met vrijwilligers, begrafenisondernemers, instellingen. En sloot zich af. In een gesprek in groepjes komen er dan toch altijd onverwachte gezichtspunten. “Mevrouw heeft een zoon, dat is een kans! riep de één. “Nee dat zie ik juist als een zwakte, een bedreiging”. Al nadenkend en discussiërend vormde zich zo een “zorgpad voor deze mevrouw”. Interessant. Hoger doel is om kwetsbare ouderen met een beperkt netwerk toch een zinvol bestaan te bieden. Daarvoor is samenwerking, begrip en invoelend vermogen nodig. Door de tijdsdruk schiet er dat bij sommige zorginstellingen nog wel eens bij in.


  • Met zijn allen het café in

    door Petra Hoezen, 12 juni 2022

    Op woensdag 8 juni jl. was het eindelijk weer zover: het jaarlijks terugkerend jaarrekening(- en voorjaarsnota) café werd weer georganiseerd. Een event dat ooit is begonnen met het begrotingscafé, maar dus inmiddels ook rondom de jaarrekening wordt georganiseerd. Het is geen café waar je dronken wordt, maar wel een plek van goede gesprekken. Het is namelijk een avond waarop op een laagdrempelige wijze vragen kunnen worden gesteld door de raadsleden en fractievolgers aan de ambtenaren over de jaarrekening en, dit jaar dus ook, de voorjaarsnota. De raadzaal en de ontvangsthal was ingericht met per programma één of meer statafels met daarbij de ambtenaren aan wie vragen gesteld konden worden. Heel handig voor nieuwe raadsleden en/of fractievolgers die bijvoorbeeld uitleg willen de opbouw en berekening van het weerstandsvermogen, de risico-analyse of de balans. Er is echter, voor de geoefende raadsleden en fractievolgers, ook gelegenheid voor het stellen van meer inhoudelijke en technische vragen over bijvoorbeeld de voortgang van bepaalde projecten.

    Gezegd moet worden dat de PP met drie personen goed vertegenwoordigd was. Dit in tegenstelling tot enkele andere partijen waarvan slechts één afgevaardigde aanwezig was. Het belang van een avond als deze wordt kennelijk niet door ieder raadslid gezien. Ten onrechte, want het directe contact met de betrokken ambtenaren is erg waardevol. Natuurlijk moeten we als raad kritisch zijn, we zijn er immers om het beleid te controleren, maar het is goed om je hierbij af en toe te realiseren dat de mensen die dit beleid maken en uitvoeren erg betrokken en gepassioneerd zijn. Ook voor de ambtenaren is het natuurlijk een goede gelegenheid om hun critici persoonlijk te kunnen uitleggen wat de beweegredenen zijn voor bepaald beleid of besluitvorming. Het is enorm waardevol om op een informele wijze met elkaar te kunnen bespreken waarom het bijvoorbeeld na zoveel jaar nog niet goed lukt om de kosten voor de jeugdhulp en WMO goed te besproken of hoe een woningbouwproject is verlopen.

    Al met al was het een erg nuttige en interessante avond. Ik kijk nu al weer uit aan het begrotingscafé en de mooie en goede gesprekken die we dan kunnen hebben met elkaar!


  • Gesprek over werk en psychische kwetsbaarheid

    Op donderdag 19 mei van 16.00 tot 18.30 uur is hierover een bijeenkomst in de Koppelkerk in Bredevoort voor werkgevers, werknemers, ervaringsdeskundigen, instellingen en organisaties die met mensen met een psychische kwetsbaarheid werken. Aanmelden kan nog.
    We streven allemaal naar een inclusieve arbeidsmarkt. Veel werkgevers willen daaraan meewerken. Veel instellingen die met vrijwilligers werken willen steeds inclusiever worden. Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid of een GGZ-achtergrond willen werken of een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij door vrijwilligerswerk. Maar de praktijk is weerbarstiger. Werknemers in een organisatie vragen zich af hoe ze moeten omgaan met de doelgroep. Mensen met een psychische kwetsbaarheid of GGZ-achtergrond vragen zich af of de organisatie wel voldoende rekening met hen houdt. Werkgevers en instellingen die met vrijwilligers werken vragen zich af of zij hun organisatiedoelen, klantbenadering, en personeelstevredenheid kunnen behalen met mensen met een arbeidsbeperking. Begeleidingsorganisaties vragen zich af of zij voldoende gereedschappen kunnen inzetten bij de begeleiding en coaching van hun doelgroep. Uitkeringsinstanties en gemeenten tot slot hebben soms vragen bij de bedoeling van de wetten en de rechtmatigheid.
    Alle reden om hierover samen in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. Veel belanghebbenden hebben inmiddels aangegeven aanwezig te zijn. Vindt u het ook interessant en wilt u meepraten? U kunt nog deelnemen. Aanmelden via info@koppelkerk.nl 
     
    Programma:
    15.45u: inloop, koffie/thee
    16.00u: welkom, voorstelrondje
    16.10u: ervaringsschetsen werkgever, vrijwilligersorganisatie, ervaringsdeskundigen, werknemers
    16.20u: presentaties over ‘gereedschapskist’ van Laborijn en Estinea
    17.00u: discussie o.l.v. wethouder Joop Wikkerink: wat is nodig? 
    18.00u: conclusies en afspraken, drankje/hapje
    18.30u: einde



     

  • Ostendorp informateur

    Extra raad op dinsdag 5 april
    Op dinsdag 5 april is de eerste “beeldvormende vergadering” van de nieuwe raad. Deze wordt voorafgegaan door een  extra raadsvergadering om 19.00 uur waarin in elk geval de fractievolgers hun eed of belofte komen afleggen. Voor de Progressieve Partij zijn dat Sylvia Stuivenberg, Theo Bauhuis en Petra Hoezen. Zij ondersteunen de fractie op het gebied van het sociaal domein (Sylvia), ruimtelijke ordening, duurzaamheid, natuur en milieu (Theo) en Financiën, Algemeen bestuur en juridische zaken (Petra). Welkom!

    Hans Martijn Ostendorp voorgedragen als informateur
    Vrijdag werd bekend dat de grootste fractie (CDA), die de lead neemt in de formatie, Hans Martijn Ostendorp gevraagd heeft als informateur. Hans Martijn is natuurlijk geen onbekende; allereerst als Achterhoeker en directeur van de Graafschap en natuurlijk als ex-raadslid en –wethouder in de gefuseerde gemeente Aalten. Daarna was hij 8 jaar burgemeester in Bunnik (Utrecht). Hij werd daar o.a. landelijk bekend toen hij zich inzette voor een verblijfsvergunning voor het Chinese jongetje Shenjun dat in Nederland is geboren en buiten het zgn. kinderpardon zou vallen. Maar liefst 300 burgemeesters steunden zijn actie richting staatssecretaris Teeven, die de regeling aanpaste. Tijdens de extra raadvergadering op 5 april wordt Hans Martijn benoemd als informateur. Hij krijgt dan de opdracht mee te onderzoeken welke in de raad vertegenwoordigde partijen een solide en duurzaam college van burgemeester en wethouders kunnen vormen.


  • Raadvergadering 22 februari

    Op dinsdag 22 februari vindt er weer een besluitvormende raadvergadering plaats. Een gedenkwaardige vergadering. Waarschijnlijk de laatste digitale vergadering. Maar in elk geval de laatste vergadering van de gemeenteraad in deze samenstelling. Voor agenda en toelichting zie hiernaast.


  • Raadvergadering 25 januari 2022

    Op dinsdag 25 januari vergadert de gemeenteraad. Dit is een zgn. besluitvormende vergadering. Dat wil zeggen dat de discussie alleen gaat over eventuele wijzigingsvoorstellen Hieronder nadere informatie over de bespreek- en besluitpunten.


    .

Deel deze inhoud