Betaalbaar wonen mogelijk?

PP en BBB-HMV hebben niet heel veel gemeen, maar op woningbouwgebied hebben we elkaar gevonden. Na enkele maanden van gesprekken, met bouwbedrijven en met elkaar, is er een mooie notitie tot stand gekomen die we aangeboden hebben aan wethouder Kok.
Hieronder de eerste 2 hoofdstukjes.

Aanleiding

Door een bericht op Facebook over twee te bouwen, nogal prijzige huizen in Bredevoort, ontstond er een discussie over waarom er geen woningen werden gebouwd voor starters. Inwoners zijn bezorgd dat er op dit moment nauwelijks woonruimte te vinden is voor jongeren. Margo ten Bruin (BBB-HMV) en Theo Bauhuis (PP) volgden deze discussie en begrepen deze zorgen. Beiden vonden dat een gesprek zinvol zou zijn om te kijken waar de partijen elkaar konden vinden en wat ze samen konden doen om meer betaalbare starterswoningen te realiseren.
Normaal gesproken zijn onze partijen het in de raad niet altijd eens, maar het bleek dat wat betreft dit onderwerp we op 1 lijn zaten en dat we ook graag wilden werken aan een oplossing. We hebben samen een aantal partijen bezocht (verschillende bouwbedrijven) en ons laten informeren over de mogelijkheden om goedkoop (tot 200.000 of tot 250.000 euro) te bouwen. Het bleek dat die mogelijkheden er best zijn, maar dat daar wel een aantal haken en ogen aan zitten. Omdat we beide partijen zijn die van aanpakken houden, zijn we gaan kijken hoe die mogelijkheden benut kunnen worden. Het blijkt dat veel best op te lossen is, als de wil er maar is.
In deze notitie delen we onze inzichten en pleiten we voor ambitieuze plannen. Volgens ons hard nodig voor onze jongeren en ouderen, want ook voor ouderen is er een gebrek aan betaalbare, kleine huizen. De verschillende bouwbedrijven lieten ons allerlei mogelijkheden zien die voor Aalten passend zouden kunnen zijn.

Wat is betaalbaar?

Als we de inkomensopbouw van Aaltens inwoners (Achterhoek monitor) vergelijken met de maximale hypotheek (Hypotheker.nl) dan zien we dat 51% van de bevolking minder dan € 187.000, – als hypotheek kan krijgen. In de praktijk betekent dat dat de helft van de bevolking is aangewezen op een sociale huurwoning omdat woningen onder dit verkoopbedrag niet te vinden zijn. De volgende 12% kan wel die 187.000 maar minder dan € 255.000, – lenen voor een eigen woning. Etc… Slechts 10% kan zich een woning boven de € 615.000, – veroorloven.

Volgende keren:
• Hoe is betaalbaar wonen te realiseren?
• Ervaringen van bouwers en ontwikkelaars
• Beleid en Zoekgebieden rond de kern van Aalten 11

Wilt u de notitie “Betaalbaar wonen” ontvangen? Mail fractie@progressieve-partij.nl


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *