College op pad met buitendienst

Joop Wikkerink, 26 februari 2023


Door de corona-tijd al weer een tijdje geleden, maar nu dan toch weer mogelijk: het college een morgen op pad met de buitendienst. We konden per collegelid drie bezoekjes afleggen bij diverse projecten.

Afkanten

Ik ging als eerste met Hans Meinen mee om een paar mensen vooral in Dinxperlo te bezoeken die daar druk bezig waren met onderhoud van gazons. Meer in het bijzonder met het afkanten daarvan. Uiterst efficiënt geregeld: de eerste medewerker liep langs de gazons met een machinaal roterende mes, de tweede met een schoffel, de derde met een grote hark en de vierde laadde de afval in de laadbak. Leuk om te zien hoe op elkaar ingespeeld die groep is. Leuk om te vermelden dat ze al een paar maand zo bezig zijn: Bredevoort en Aalten zijn al geweest; nu is men bezig met de laatste loodjes in Dinxperlo.
De foto’s zeggen genoeg.

Plantencombinatie waarover nagedacht is.

Als tweede ging ik mee met Dyon Vinkenvleugel, de specialist buitenplanten. Hij liet zien hoe je met kennis van de bloemen en plantenwereld, maar vooral met creativiteit prachtige plantenvakken kunt maken die bijna alle seizoenen bijzondere kleuren en vormen laten zien. Dat is wat mensen mooi vinden. Tegelijkertijd moet het ook allemaal te onderhouden zijn. Dus ik zag slimme oplossingen: bankjes, tafels op beton-platen waar de grasmaaier om heen kan, borden, prullenbakken die zoveel mogelijk gecombineerd worden aan één paal. Ook al weer om de maaier niet in de weg te zitten.

WMO Hulpmiddelen en een beetje riolering.

Tot slot ging ik ook op bezoek bij de hulpmiddelenwerkplaats. Enige jaren geleden hebben we besloten het onderhoud van bijv. rolstoelen, scootmobielen en driewielers zelf te doen. Om drie redenen. Uiteindelijk is het waarschijnlijk kosten efficiënter. Ten tweede (voor de klanten belangrijk): het is aanzienlijk sneller. Voorheen moest je soms een week op een monteur wachten, nu staat hij soms binnen een uur al op je stoep als je een defecte rolstoel of scootmobiel hebt. En ten derde vinden we het goed dat er af en toe eens iemand ‘ z’n hoofd om de hoek steekt’ bij mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben. Alle drie bleek die dag te werken: we gingen een zadel vervangen op een tandem in het buitengebied. Daarna namen we nog even een kijkje in het magazijn met de pomponderdelen voor de riolering. Ook een verhaal apart.

Viezigheid op straat

In de pauze ‘een broodje bal’ met z’n allen. Aangezien ik ook met een lekkere bolus onder m’n schoenen was teruggekeerd, ging het gesprek ook veel over hondenpoep. Het is nog niet gelukt al onze inwoners zo op te voeden dat ze de troep opruimen in plaats van aan anderen overlast te bezorgen. Wat mooi was aan deze morgen is dat je inzicht krijgt in alle werkzaamheden. En dat zijn er niet weinig. Dat zouden onze inwoners eigenlijk ook allemaal moeten weten.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *