Wereld-Alzheimerdag

Joop Wikkerink, 24 september 2023

Woensdag was de acteur Jan van der Hammen in Dinxperlo en Aalten in winkels en supermarkten neergestreken. Hij speelde een hulpzoekende man met beginnende dementie. Met een briefje bij zich wat hij moest hebben: “ koffie, hechtertjes en een kaartje voor Suzanne”. Over zijn belevenissen kwam hij ’s avonds vertellen in IJzerlo. Deze avond was speciaal voor winkelpersoneel, maar ook verenigingen en natuurlijk belangstellenden, verzorgend personeel. De vraag stond centraal: hoe kerken je beginnende dementie bij je klanten, leden, patiënten en wat doe je niet en wel. Hij legde heel mooi uit wat er gebeurt als je hersens niet meer doen wat ze moeten doen: dan val je terug op het deel in de hersens wat je emoties aanstuurt: woede, agressie, verdriet, onzekerheid. En dat gaat dan gepaard met decorumverlies, niet kunnen plannen, tijd en plaats vergeten enz. Allemaal heel herkenbaar. De avond werd georganiseerd in het kader van de Wereld-Alzheimerdag door de werkgroep “Ouderen en Veerkracht” in Aalten. Eigenlijk zou iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt dit soort avonden moeten bezoeken. Daar gaan we ook vanuit de gemeenten meer op inzetten: het gesprek “hoe wil je oud worden in de gemeente Aalten” en “wat heb je daarvoor nodig”.  Deze groep mensen met dementie (die stijgt van 440 naar 900 in de komende jaren) èn hun mantelzorgers heeft onze speciale zorg nodig. 

Als “kers op de taart” donderdagavond – ook al in het kader van de Wereld-Alzheimerdag de filmhuisfilm “The Father” in filmhuis Schiller. Een zeer indrukwekkende film over de verwarrende wereld van een oudere dementerende man (glansrol van Anthony Hopkins) en zijn dochter (Olivia Colman, bekend uit de serie “The Queen”). Ik was blij dat ik wat achtergrondkennis die woensdagavond had opgedaan, want je zag de symptomen, de reacties, de emoties op het witte doek voorbij komen. In het nagesprek bleek dat  alle bezoekers onder de indruk waren.
Er waren ook vragen naar hulp en ondersteuning bij de gemeente. Neem eens een kijkje op  Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek 

Je kunt deze film (gratis) nog bekijken op donderdag 28 september in Filmhuis Dinxperlo (Naoberz-Kulturhus)


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *