In opdracht van het College van de gemeente Aalten zijn ervaringsdeskundigen geraadpleegd bij de herijking van het armoedebeleid. Wethouder Joop Wikkerink wil graag mèt mensen die het betreft nieuw beleid maken i.p.v. maatregelen voorstellen die òver mensen gaan. In dit voorjaar is een groep samengesteld onafhankelijk van de gemeente en zijn er twee gespreksleiders/rapporteurs aangesteld. Een ervan Martin Pragt is begeleider van ervaringsdeskundigen en is zelf lang geleden ook opgegroeid in armoede. De ander Sylvia Heijnen is cultureel ondernemer en verstaat de kunst signalen van ervaringsdeskundigen om te zetten in concrete voorstellen. Maar liefst 16 mensen meldden zich om mee te denken. De gemeente heeft aangegeven hen ook als deskundigen te zien, dus ook een vergoeding te geven, zoals dat bij andere deskundigen ook gebeurt. In individuele gesprekken maar vooral ook in groepsontmoetingen is er een hechte club van mensen ontstaan die vanuit hun persoonlijke ervaringen aanbevelingen doet. Niet alleen voor de gemeente, voor de ambtenaren en het college en raad. Maar ook voor de samenleving. “Iedereen kan het overkomen; dus luister naar mensen, geef ze respect en handel niet vanuit vooroordelen”, is misschien wel de belangrijkste boodschap voor de hele (Aaltense) samenleving.
Op 11 november worden de voorstellen van het College voor een aanpassing van het het armoedenbeleid met een doorontwikkeling richting bestaanszekerheid behandeld in de beeldvormende raadsvergadering. Daar zullen ook enkele vertegenwoordigers van deze groep (die in anonimiteit haar werk gedaan heeft) aanwezig zijn voor een toelichting.
Samen met Martin en Sylvia zijn ook al diverse interviews afgegeven bij de lokale radio, de Aalten Vooruit/De Band. Zoveel mogelijk daarvan is als bijlage bij dit artikel gevoegd.
https://wethouderjoopwikkerink.wordpress.com/2024/10/26/extra-aflevering/
https://wethouderjoopwikkerink.wordpress.com/2024/10/27/extra-aflevering-2/