Een kijkje in de keuken sociaal domein

25 november, Petra Hoezen

Op dinsdag 22 november jl. waren de leden van de (sociale) raad en fractievolgers uitgenodigd voor een kennismaking met de medewerkers van het sociaal domein. Uiteraard was de PP hierbij ook vertegenwoordigd, in de persoon van Bert Weevers en ondergetekende.

Drie groepen in twee rondes…

Verdeeld in drie gespreksgroepen konden de aanwezigen in een tweetal rondes in gesprek met de medewerkers van de gemeente. Het eerste deel van de middag hebben we deelgenomen aan het gesprek met de medewerkers van de schuldhulpverlening en bijzondere bijstand. Ook een ervaringsdeskundige was aanwezig. Hij vertelde over hoe hij na een herseninfarct zijn werk kwijtraakte en vervolgens in de schulden raakte. Uit zijn verhaal bleek hoe hoog de drempel is voor mensen in zo’n situatie om hulp te vragen. Ook hij wilde het eerst zelf oplossen en dacht dit ook wel te kunnen. Pas toen hij echt helemaal klem zat heeft hij aangeklopt voor hulp. Wel mooi om te horen van een ervaringsdeskundige dat de gemeente Aalten op zich een goed sociaal beleid heeft en echt een vangnet is voor mensen in een problematische situatie. De conclusie die aan het einde werd getrokken is dat de gemeente de drempel om binnen te lopen voor hulp zo laag mogelijk moet maken. Hierin kunnen nog stappen worden gezet.

Belang inwoners voorop.

Na een snackpauze zijn Bert en ik in de tweede ronde aangesloten bij het gesprek met onder meer de jeugd- en WMO-consulent. In het raadswerk gaat het vaak over de kosten van de WMO en de jeugdhulpverlening. Het is goed om dan te horen dat de consulenten prioriteit is dat iedere inwoner de hulp krijgt die nodig is en passend. De vraag wat het mag of moet kosten speelt op een ander niveau. Voor de medewerkers staat het belang van de inwoner voorop en zo hoort dat natuurlijk ook.

De middag werd afgesloten met een drankje en een, uiteraard gezond, broodje voor alle deelnemers. Het was leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten en op een informele manier met elkaar in gesprek te gaan.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *