Regenboogvlag is nodig!

Joop Wikkerink, 15 oktober 2022

Dinsdag 11 oktober was het Coming Out Day, een internationale dag van aandacht en respect voor LHBTI’S en queer-personen. Deze dag komt jaarlijks terug op 11 oktober. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Net als in veel andere gemeenten in Nederland hangen we daarom vandaag de regenboogvlag uit. Dinsdagmorgen vroeg werd de vlag gehesen door wethouder Joop Wikkerink, samen met Rudi ter Maat, inwoner van de gemeente Aalten.


Drempelverlagend
Rudi ter Maat: “dit is een ontzettend belangrijk moment voor mij. In mijn tijd was vertellen dat je niet op vrouwen maar op mannen valt, een enorme drempel. Er rustte een taboe op, dat maakte het moeilijk om het aan ouders, vrienden en kennissen te vertellen. Je moet het dan alleen verwerken en dat geeft spanning.”
De drempel om met elkaar in gesprek te gaan wordt kleiner als er aandacht aan wordt besteed. Daarom is voor Rudi het hijsen van de regenboogvlag belangrijk. “Zichtbaarheid is belangrijk. Je laat als gemeente zien dat iedereen er mag zijn. Zeker in deze tijd met alle spanningen in de wereld voelt het soms alsof de LHBTI+ groep opnieuw voor hun rechten op moet komen. In veel landen is het niet zo vanzelfsprekend dat je mag zijn wie je bent, en dat geeft aan dat we onze rechten goed moeten beschermen.”


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *