Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

Home

Uit de raad: Camping Goorzicht wil en mag uitbreiden.

1 september - Camping Goorzicht wil uitbreiden en wel op het terrein aan de andere kant van de Boterdijk, langs de Romienendiek. Er staat nu verouderde agrarische bebouwing. Deze wordt gesloopt en er komen boomhutten, hooibergen, slaapvaten, chalets en kampeerplaatsen voor in de plaats. 
 
Wij hebben vragen gesteld over o.a. effecten van toenemend aantal elektrische auto’s en campers en autovrij houden van camping. We vinden dat –gezien de enorme urgentie van de klimaatproblematiek - vanaf nu elke nieuwe ruimtelijke activiteit energieneutraal zou moeten worden gerealiseerd. 
 
In eerste instantie was de buurt not amused over het plan, maar na intensief en constructief overleg tussen campinghouder en buurt is het plan aangepast en zijn alle bezwaren weggenomen. Het proces bevat enkele mooie leerpunten voor onze implementatie van de omgevingswet in Aalten. Voor de verplichte participatie dienen zowel goede proces- als ook inhoudelijke afspraken vastgelegd te worden (bijv: wanneer informeren en participeren? Hoe groot is de kring belanghebbenden? -> criteria o.b.v. omvang initiatief).
 
Overigens zei inspreekster mevr. Bootsma nog iets interessants: toeristen komen naar de Achterhoek om de rust. Die rust komt in het gedrang door telkens meer toeristen (uitbreidingen diverse campings ed.). Is er een grens aan wat het gebied aan kan? 
 

De Graafschap: Veur Altied : mooi nieuw initiatief

25 augustus - Woensdagmorgen lekker in het zonnetje op het “Spinnekopplein” bij het Graafschap-stadion: er zijn ergere dingen. De Graafschap maakt echt werk van haar maatschappelijk functie en opdracht. Er is een aparte stichting opgericht “De Graafschap Verbindt”(onze Hans te Lindert zit in het bestuur) die allerlei acties onderneemt om de naamsbekendheid van de Graafschap “uit te buiten” voor maatschappelijke doelen. In Aalten en Dinxperlo hadden we natuurlijk (samen met Figulus en talentverbinders) de prachtige voetbalcompetitie dit voorjaar. Daarin moesten teams niet alleen maar voetballen maar konden ook punten verdienen met “maatschappelijke opdrachten”.  Prachtige acties kwamen hier uit voort. Of in het begin van de coronacrisis hebben we samen met de businessclub en de hoofdsponsor geprobeerd om het "overtollig” horecapersoneel elders via een poolconstructie te plaatsen (kun je je nu niet meer voorstellen!). Of een 25-tal jonge mantelzorgers hebben voor de corona-tijd een middag een bezoek gebracht aan het stadion en kennis gemaakt met enkele spelers. Een succes!
 
Veur altied
 
Het nieuwste idee dat is opgepakt is dat men iets wil doen met  -vooral- mannen-op –leeftijd die nodig eens de deur uit moeten. Een paar oud-spelers en supporters stellen hun home open voor een kopje koffie, een praatje maar ook wat sportactiviteiten tot aan walking voetbal toe. Men wil ook richting de verzorgingshuizen samen met de plaatselijke voetbalverenigingen om  hier  te bewegen,  foto’s te laten zien, herinneringen op te halen. Misschien wel een bezoekje aan het stadion organiseren. En dat natuurlijk allemaal samen met de lokale verenigingen.  Het initiatief wordt wat grootser geïntroduceerd in de week tegen de eenzaamheid  (eerste week van oktober). Ik heb de verzorgingshuizen en Figulus al getipt: hier gaan we vast aan meedoen. Een speciale groep is de groep mannen met (beginnende) dementie. Het is bewezen dat  bijvoorbeeld muziek en sport uit hun jeugd een mooi effect heeft op hun beleving. Dat biedt ook aanknopingspunten. Zegt het voort. Of neem contact op met de talentverbinders.
 
 
 

Opmerkelijke historische verhalen tijdens laatste PP-fietsexcursie

Aalten, 19 augustus - Woensdagavond 18 augustus organiseerde de Progressieve Partij de laatste fietsexcursie van dit seizoen. Om 19.00 uur heette wethouder Joop Wikkerink zo’n 30 mensen welkom onder de “sheddaken” van de voormalige Stoomweverij Driessen aan de Hofstraat te Aalten.  Hans Bulsink, oorspronkelijk afkomstig uit Lintelo, een van de directeuren van projectontwikkelaar TPN uit Den Bosch vertelde over de langdurige geschiedenis van de restauratie van dit pand. Dankzij vasthoudendheid van mensen met hart voor de textielhistorie, een rijks- en provinciale subsidie, bemoeienis van experts op het gebied van restauratie ontstond een prachtig complex. 
 
Opvallende details
De bezoekers kregen interessante historische details voorgeschoteld. Zo bestaat de constructie waarop de sheddaken rusten uit 3000 kg zware gietijzeren elementen. Roest deert deze dragers niet. Aan de buitenkant van het oorspronkelijke kantoorgebouw is een rijk gedetailleerde gevel te zien.  Opgetrokken in Neo-renaissancestijl in 1893. Architect Gerard Beltman, oprichter van het oudste bureau in Nederland. De latere aanbouw (1933) in de stijl van de Nieuwe Haagse School (Hebly) is zeer bijzonder voor de Achterhoek. Hieruit blijkt dat de textiel een winstgevende bedrijfstak was voor de eigenaren, die aandacht besteedden aan hun gebouwen. Daarvan getuigt ook het prachtige houtsnijwerk (plafond) in de voormalige machinekamer (nu wachtkamer van dokterspraktijk de Weef). In 1937 stonden hier 200 weefgetouwen. In 1969 ging de fabriek failliet en kwamen 129 mensen op straat te staan. Daarna kende het pand een roerige geschiedenis van Staalkat, bedrijfsverzamelgebouw tot branden, leegstand, politieke besluiteloosheid. Nu is het een parel van het dorp. Een van de meefietsers herinnerde zich nog een bord op de gevel: “Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar”.
 
Van Dutch Button Works naar Spar en huurwoningen.
De fietstocht voerde de deelnemers naar Bredevoort naar het zeer recent o.a. door Heijnen gerestaureerd pand bekend als de knopenfabriek.  Dankzij de medewerking van Bertil Navis  en Jorik Wubbels van de SPAR konden de bezoekers een kijkje nemen in de supermarkt èn in één van de zeer recent opgeleverde huurwoningen. Vooral de winkel oogst bewondering, ook het “bazenhok” en de etalage met aan de buitenkant de geschiedenis van het pand in foto’s en tekst. 
 
Parelmoeren knopen
 Als een ware kofferbakverkoper vertelt archeozoöloog (“ik zoek naar botten”) Frits Laarman uit Bredevoort het knopenverhaal aan de hand van kistjes schelpen en materiaal. Ook oude foto’s gaan van hand tot hand. Men begon met maken van sjieke hoornen knopen voor kostuums voor de elite gemaakt uit buffelhoorn. Dat werd uit Zuid-Amerika gehaald en gelost op het station te Bredevoort. Alleen het massieve deel was geschikt, de holle hoorns werden gebruikt voor het maken van kammen e.d. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Japan sancties kreeg opgelegd, schakelde men over op de productie van parelmoeren knopen uit de geïmporteerde schelpen vooral de Trochus Niloticus. Laarman toonde veel schelpen waar rondjes zijn uitgestanst. In de partijen schelpen zat ook veel onbruikbaar materiaal. Dat is gestort in de omgeving van Bredevoort. Zelfs het “bed” van de Kruiitorenstraat is gemaakt van schelpengruis. Als men dus in Bredevoort (wat nog steeds mogelijk is) stukken van schelpen vindt, is dat geen pre-historische bijzonderheid maar gewoon afval van de DBW. 
 
Thuiswerk
Twee dochters van een van de bazen uit het bazenhok herinnerden zich nog het vele thuiswerk: knopen sorteren en op kaartjes naaien. Nadat de sancties tegen Japan werden opgeheven kon men niet meer concurreren, zelfs niet toen er polyester gebruikt werd. In 1976 ging het licht uit...Frits kreeg een dik applaus van de deelnemers die nog even bleven hangen onder het genot van een drankje van de Spar. 
 
Joop Wikkerink, PP-wethouder: “Dit was een bijzonder mooie fietsexcursie, waarbij gewone (ex-) inwoners van Aalten het industrieel erfgoed toelichtten. Het is belangrijk dat dit erfgoed bewaard blijft en dat mensen hun nek uitsteken daarvoor. Als je weet welke geschiedenis deze panden hebben, ga je er vanzelf respectvol en voorzichtig mee om. En het is mooi dat er mensen zijn die deze verhalen deskundig en enthousiast doorvertellen zoals Hans en Frits” “Ik ben er ook trots op dat onze fractie ondanks veel tegenwind steeds gezocht heeft naar mogelijkheden voor behoud van deze panden en dat dat ook gelukt is”.
 
 
 
 

Vijfde PP-zomerexcursie naar industrieel erfgoed.

15 augustus - Op woensdag 18 augustus gaat de vijfde en laatste PP-zomerfietsexcursie naar bedrijfsverzamelgebouw aan de Hofstraat te Aalten en de voormalige knopenfabriek in Bredevoort. De vroegere textielfabriek aan de Hofstraat  is prachtig gerestaureerd. Hans Bulsink van TPN Projectontwikkeling uit Den Bosch geeft een rondleiding. Daarna gaat de fietstocht naar Bredevoort  waar de voormalige knopenfabriek DBW wordt aangedaan.  Er is een bezichtiging van één van de woningen die pas zijn betrokken. En we nemen een kijkje in de Spar-supermarkt.  
Lange geschiedenis en strijd
Stoomweverij Driessen is een voormalige fabriek voor textielproductie en monumentaal industrieel erfgoed  aan de Hofstraat 14 te Aalten . Bestaande uit een kantoorgebouw in neorenaissancestijl uit 1893, een kantoordeel uit 1933 in de stijl van de Nieuwe Haagse School met een aanbouw uit 1941 en een ketelhuis met schoorsteen. In de jaren ’70 werd hier één van de eerste verzamelgebouwen voor startende bedrijven gevestigd. In de jaren ’90 kwam het leeg te staan en verloederde snel.
De Progressieve Partij is altijd warm voorstander geweest van restauratie van dit industrieel erfgoed. Deels rijksmonument. Ook toen andere partijen wilden slopen, parkeerplaatsen daar wilden aanleggen, woningen wilden bouwen. Ook toen het pand steeds meer verloederde, zelfs uitbrandde en jaren leegstond probeerden we ideeën voor behoud te lanceren. Supermarkt, gemeentehuis: diverse ideeën passeerden de revue. Achtereenvolgende colleges moesten steeds weer tot actie gemaand worden. Vaak tegen de stroom in realiseerde uiteindelijk TPN samen met Rots Bouw deze restauratie. Gezondheidspartners in “De Weef”en zakelijke dienstverlening in ”De Zaak” zetelen nu in een van de mooiste panden van Aalten.
Sloopvergunning was al verleend.
Textielfabriek H. Van Eijck & Co startte in 1834 in Bredevoort met een katoenweverij. Het bedrijf stopte in 1924, waarna Willem te Gussinklo er de Dutch Button Works in vestigde. Men produceerde knopen,  kromme pijpen en wandelstokken.Vooral van buffelhoorn.   In 1976 sloot het bedrijf en de gebouwen werden o.a. gebruikt door Rivièra, Voltman en Honda  ten Bruin. PP-Fractievoorzitter Guido Uland herinnert zich: ”.”Totale sloop werd serieus overwogen van dit oude DBW-pand in Bredevoort.  Door o.a. de inzet van ons voormalige raadslid Gerrit Migchelbrink  is dit pand ter ternauwernood van de sloop gered. Er lag al een sloopvergunning”.  Het duurde zeker 15 jaar voor er haalbare plannen lagen. “Wel een beetje dankzij ons”, aldus Uland. “De toenmalige colleges werkten echt niet altijd mee.  De raad was ook – behalve  onze fractie-  voor sloop en woningbouw. Wij vinden het prachtig dat daar nu een nieuwe Spar-winkel is geopend en sinds  begin augustus er vier huurwoningen gerealiseerd zijn”.
Opgeven noodzakelijk
De fietsexcursie vindt plaats  op woensdag 18 augustus om 19.00 uur.  Verzamelpunt is de parkeerplaats (onder de sheddaken) achter het  complex Hofstraat 14.  Einde is plm. 21.30 uur op de parkeerplaats bij de Spar Bredevoort met een drankje en een hapje. Deelname staat open voor iedereen en is gratis. In verband met de nog steeds geldende RIVM-voorschriften  i.v.m. Covid-19 is het noodzakelijk dat deelnemers zich van te voren opgeven. Dat kan per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 
 
 

4e fietsexcursie: Verborgen paradijsje in De Heurne.

De Heurne, 11 augustus - Woensdagavond fietsten zo’n 30 mensen vanuit verschillende punten in de gemeente Aalten richting Geunstraat in De Heurne. Achter huisnummer 2 ontvouwt zich voor de bezoeker een waar paradijsje in de vorm van beeldentuin de Holtdrost. Dat was de bestemming van de vierde zomeravondfiets-excursie die georganiseerd werd door  de Progressieve Partij.
 
Bijzondere plek.
De naam ‘De Holtdrost’ is afgeleid van de functie van de eerste bewoner van het Geunhuis. Deze bewoner was de holtdrost (houtvester, boswachter/jachtopziener). Zijn naam was Geu Renssen die namens de Aaltense kerk beheerder was en hier begin 1800 woonachtig.
De huidige bewoners Joep Veldkamp en Ans Engbers ontvingen het gezelschap met koffie, thee en eigengemaakt gebak. Joep vertelde het interessante verhaal van de tuin. Vanaf 2017 is deze tuin tentoonstellingsplek voor beeldend werk van 14 kunstenaars uit de directe omgeving, waarvan 3 uit Duitsland. Inmiddels is de teller van het bezoekersaantal de 4500 gepasseerd. 
 
Diversiteit aan grassoorten.
Ook de tuin is zeer bijzonder, fraai aangelegde borders met een grote diversiteit aan grassoorten. Juist deze tijd van het jaar interessant omdat sommigen hun herfstkleuren aannemen en anderen juist  nog moeten groeien en  erg groen zijn. Afgewisseld met vooral bloeiende veldbloemen waaronder de indringende paarse Stijf IJzerhard. Joep legde uit dat na dit seizoen de tuin minimaal een jaar dicht gaat. Hij moet alle grassoorten “scheuren” dat wil zeggen ontdoen van oud materiaal en weer opnieuw inplanten. Dat kost zeker 5- 6 maanden werk.
 
Combinatie van grassoorten en beelden.
De tentoongestelde beelden en sculpturen laten bijna alle technieken zien: brons, glas, rvs, maar ook combinaties van steen (rots) keramiek en metaal. De bezoekers waren vooral verrast door de kleurenpracht die tuin, beelden en de ondergaande zon teweeg brachten.
Een van de eerste kunstenaars die exposeerde in de Holtdrost is Jet Heusinkveld uit Aalten. Zij is bekend van diverse bronzen beelden die ze vervaardigde voor bijv. Stichting Marga Klompé en het Onderduikmuseum. Jet was aanwezig en vertelde hoe het bronsgieten in z’n werk gaat. Dat is een ingewikkeld, tijdrovend en precies proces. De oervorm bestaat uit een figuur van was, waarna er vele bewerkingen nodig zijn om tot een bronsgietsel te komen.
 
Laatste kans deze zomer.
Vanwege het renoveren van de gewassen, de enorme tijdsinvestering die zo’n tuin heeft, de behoefte aan even  wat rust en reflectie hebben Joep en Ans besloten om de tuin tot 26 september open te houden en dan minimaal een jaar te sluiten. Dat betekent dat er voor alle inwoners en toeristen nog een unieke kans is om deze (gratis toegankelijke) tuin te bezoeken.
 
Kritische noot.
Joep wilde nog wel even kwijt (het was tenslotte een politieke partij die deze excursie organiseerde) dat hun tuin wel een “marketingprobleem “ heeft. Publiciteit via de normale toeristische kanalen kan wel wat beter. Contacten met organisaties die het culturele en kunst-klimaat in de gemeente willen bevorderen mogen wel wat intensiever. En ja, ook de gemeente wordt aangespoord om dit soort initiatieven te ondersteunen.
Bezoekadres: Geunstraat 2, De Heurne bij Dinxperlo, bezoektijden zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.
 

Vierde PP - fietsexcursie naar kunsttuin De Holtdrost

7 augustus – Op woensdag 11 augustus organiseert de Progressieve Partij een avond-fietsexcursie naar beeldentuin “De Holtdrost”, Geunstraat 2, De Heurne. Start om 19.00 uur vanaf de Markt te Aalten en vanaf Prins Clausplein te Dinxperlo. 
 
Beelden tussen siergrassen.
Beeldentuin ‘de Holtdrost’ is gelegen op het landgoed van het Geunhuis in De Heurne. De naam ‘de Holtdrost’ is afgeleid van de functie van de eerste bewoner van het Geunhuis. Deze bewoner, Geu Renssen, was begin 1800 de holtdrost (houtvester, boswachter, jacht-opziener) en beheerde namens de kerk het landgoed. Het initiatief voor deze beeldentuin is in 2017 genomen door Joep Veldkamp en zijn partner Ans Engbers (eigenaren van de boerderij en haar prachtig aangelegde siergrassentuin). Het aantal exposerende kunstenaars is gegroeid van 5 in 2017 naar 14 in 2021. Drie van hen komen uit Duitsland. De ongeveer 65 geëxposeerde beelden zijn gemaakt met verschillende technieken van materialen als steen, brons, keramiek, metaal, hout en ijzer. Figuratief of abstract, beide varianten zijn aanwezig. (Meer info op: www.beeldentuindeholtdrost.nl).
 
Waarom een fietsexcursieprogramma deze zomer?
Wat bezielt een politieke partij om een zomers fietsexcursieprogramma te organiseren? Esther Diepenbroek, raadslid voor de Progressieve Partij: “Allereerst willen we bijzondere plekken in onze omgeving laten zien. Vooral aan onze eigen inwoners die niet op vakantie kunnen gaan. Maar ook interessant voor toeristen. Ten tweede is het onderwerp altijd verbonden met vraagstukken die in de gemeente spelen. Of dat nou gaat over duurzaamheid, inclusieve landbouw, cultuur en erfgoed of sociale samenhang. Ten derde willen we graag de politiek buiten de raadszaal brengen: iedere inwoner heeft te maken met gemeentelijk beleid en beslissingen. Dat kun je dagelijks tegenkomen. En natuurlijk is het gewoon gezellig en gezond om met een groep te fietsen in de prachtige omgeving van de gemeente.”.
 
Vierde excursie.
“Dit wordt een heel bijzondere tocht, de vierde al deze zomer”, aldus Diepenbroek. “Uiteraard is iedereen welkom. Hier zien we een mooi particulier initiatief dat kunst, cultuur en natuur wil verbinden in een soort ontmoetingsplaats. ”Eigenlijk waar wij ook steeds naar op zoek zijn: verbinding en een sterke sociale basis in onze lokale gemeenschap. We hopen ook dat de deelnemers meer inzicht krijgen in de bedoelingen van de kunstenaars.”
 
Opgeven noodzakelijk
In verband met de nog steeds geldende RIVM-voorschriften i.v.m. Covid-19 is het noodzakelijk dat deelnemers zich van te voren opgeven. Dat kan per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Deelname is gratis. 
 

Scharrelvarkens in IJzerlo: de derde zomerexcursie

7 augustus - Onze derde zomeravondfietstocht ging naar de familie Westerveld op de grens van Lintelo en IJzerlo. Al vanaf de Kruisdijk zie je de varkens rondlopen in de wei.
Bij het begin van zijn verhaal zei Bart Westerveld dat het geen biologische varkens waren, maar ‘gewoon’ scharrelvarkens, omdat ze gevoerd worden met traditioneel varkensvoer.
Maar zo gewoon is het allemaal niet. 
Zijn vijf zeugen krijgen rond de 140 biggen per jaar. Vijf à zes weken na de worp gaan de zeugen vanuit het binnenhok weer naar de wei en niet veel later, kunnen ook de biggen naar buiten. 
Ongeveer elke drie weken gaan vier vetgemeste varkens naar de slachterij in Zieuwent, om later bij slager Gleis in Aalten te worden verwerkt tot bruikbare stukken vlees of worst. Aan de hand van bestellingen worden de porties vlees afgeleverd bij de klanten van Westerveld. Die klanten wonen allemaal in of rond Aalten. 
Alles blijft dus mooi lokaal, zonder tussenkomst van grote bedrijven.
 
Hobby
Westerveld noemt het houden van zijn varkens een hobby, want hij doet het naast zijn 40-urige baan. Hij geniet van de varkens die buiten in de modder lopen te wroeten.
Zijn varkens zijn kerngezond, maar omdat hij geen problemen wil krijgen met varkenshouders in de buurt, die ervan moeten leven, komt de dierenarts regelmatig om
 de gezondheid te controleren. Ook altijd een gezellig koffiemoment, aldus een lachende Westerveld.
Na onze koffie was het tijd om een kijkje te nemen bij de varkensweide. Nieuwsgierig komen de varkens op ons af. Ze werden nog getrakteerd op oud brood van een plaatselijke bakker. Hij roemt het vlees van zijn dieren, omdat het puur kwaliteit is en niet, zoals supermarktvlees, behandeld wordt met een zoutwater oplossing. “Het vlees krimpt bijna niet in de pan”, aldus een tevreden klant.
Wanneer iemand belangstelling heeft, dan is een bestellijst verkrijgbaar bij ondergetekende.
Na enige uitleg over de gebruikte grondstoffen van het varkensvoer, werden we nog getrakteerd op diverse soorten worst en frisdrank.
Weer een leuke en leerzame excursieavond.
 
Gerrit Stronks.
 

Pagina 1 van 168

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates