Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

Home

Guido Uland stopt als raadslid, Rob Boerendonk volgt hem op.

28 augustus - Het spijt ons te moeten meedelen dat Guido Uland na een raadslidmaatschap van 6,5 jaar zijn afscheid heeft aangekondigd. Intern was dit al iets langer bekend, maar deze week heeft hij de burgemeester in kennis gesteld van zijn voornemen en zijn ontslagbrief ingeleverd.
 
Het zal duidelijk zijn dat bestuur en fractie deze stap betreuren maar wel begrip hebben voor zijn besluit en dit ook respecteren. Het geeft des te meer aan dat  een raadslidmaatschap van de Progressieve Partij nauwelijks te doen is naast een volledige baan en verplichtingen in de privé-sfeer. Maar ook dat  de wil tot samenwerking tussen coalitie en oppositie aanwezig moet zijn. Dat miste Guido van de kant van de coalitie. Het is jammer dat de raad m.n. de kennis van financiën en bedrijfsvoering in het gemeentelijk domein gaat missen. Uiteraard blijven wij als fractie gebruikmaken van zijn kennis.
Guido stelt geen prijs op een officieel afscheid maar als bestuur en fractie zullen wij zeker aandacht aan zijn afscheid besteden.
Bestuur en fractie hebben overlegd met de opvolgende kandiaat op de lijst van de Progressieve Partij, Rob Boerendonk uit Dinxperlo. Hij is in staat en bereid de komende 20 maanden de vervanging van Guido op zich te nemen. Dus wij zullen Rob dan ook bij de raad voordragen als nieuw raadlsid.
 

Het is niet alles goud wat er blinkt.... doe hier....

27 augustus - Deze zomer lieten we op deze site en op facebook wat plaatjes zien van de metamorfose van leegstaande en verwaarloosde panden in de gemeente. We grepen daarbij terug op een actie uit 2014. "Doe hier wat aan". 
De ludieke actie was afkomstig van de Progressieve Partij. Twee en een half jaar na dato is er inderdaad wat gedaan!. Marian fietste rond en nam poolshoogte. Kijk ook nog eens op:  https://sites.google.com/site/doehierwataan/home
Marian:
“Bij de vorige verkiezingen hadden we de aktie: DOE HIER WAT AAN
Elke keer als ik door het dorp fiets, zie ik weer meer positieve veranderingen. Maar er is ook nog een hoop te verbeteren.
Dit keer een paar plaatjes van plekken waar nog niet veel verbeterd is. Wij zullen het College van B. en W. verzoeken hier actie in te ondernemen. Dat kan o.a. door een bepaling in de welstandsverordening op te nemen zoals Bronckhorst heeft gedaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nieuwe ideeën op zomerse terrasavonden

27 augustus - Deze zomer bivakkeerde de Progressieve Partij elke woensdagavond op het terras bij Schiller. We organiseerden daar “open terras-avonden”. Nou ja, terras: drie keer moesten we naar binnen vanwege de regen; twee keer zaten we onder de luifel vanwege de temperatuur en 1 x zaten we in de zon op het terras.  Bedoeling was om mensen die geen politieke zomerslaap willen houden de gelegenheid te geven bij te praten en ideeën voor een beter leefbare,  groenere en socialere gemeente te bedenken. Die zijn er gekomen! Hieronder een greep.
Nieuwe concepten in de thuiszorg.; 
Werkzoekenden hebben kwaliteiten;
Met elkaar optrekken in de regio.; 
Veehouderij en gezondheid.
Kansen voor culturele vernieuwing  met Duitsland.
 
Hoe nu verder?
De Progressieve Partij gaat deze ideeën onder elkaar zetten en aanbieden aan het College. Wij gaan dan vragen of het College op onderdelen actie wil ondernemen of bestaande initiatieven wil steunen.
 
Nieuwsgierig geworden?
Lees de advertentie die dinsdag of woensdag verschijnt in de Aalten Vooruit de De Band. Hierin worden de genoemde thema's een beetje uitgewerkt. Heb je zelf ideeen? Meld ze ons.
 

Nieuwe wethouder niet unaniem verkozen.

27 augustus - Gerard Nijland uit Angerlo is de nieuwe wethouder in Aalten. Hij werd dinsdag met 12 stemmen van de 21  leden van de gemeenteraad gekozen. De 4 blanko en 4 tegenstemmen had de heer Nijland niet aan zichzelf te wijten, immers niemand kent hem nog goed. Het anti-geluid kwam van de hele oppositie (VVD, PvdA, HMV en Progressieve Partij) die allen de houding van het CDA hekelden in de aanloop naar deze benoeming. Op geen enkele manier heeft de fractie getoond te willen samenwerken of te overleggen over de ontstane situatie na het vertrek van Erik Luiten. Terwijl er bij de andere partijen allerlei ideeën leven over hoe de invulling en samenwerking in de laatste 20 maanden vorm gegeven kon worden. De oppositiepartijen mochten toen alles in kannen en kruiken was even kennismaken. De hele oppositie hekelde deze arrogante opstelling van het CDA en de coalitiepartijen en waarschuwden dat dit zich tegen hen kan keren. 
 
Toch is er een serieus probleem in de raad van Aalten. De coalitie schijnt nauwelijks te begrijpen dat  zij 55% van de kiezers vertegenwoordigt en dat hen dat verplicht rekening te houden met de mening  van de overige 45%. Ook de CDA-fractie lijkt op geen enkele manier te beseffen dat zij zwaar overbedeeld is  in bestuurlijke invloed: Het CDA heeft 28% van de stemmen, 33% van de zetels en 60% van de college-plekken. Dat zijn de spelregeltjes, dus daar tornen we niet aan, maar het  schept wèl verplichtingen  naar de grote minderheid. GB lijkt niet te begrijpen dat het samenstellen van een coaltie iets anders is dan hòe je in de hele gemeenteraad samenwerkt met andere fracties. CDA-bezoekers uit Zevenaar die dinsdag aanwezig waren verwonderden zich ook over de strikte scheiding oppositie-coalitie in Aalten. Zij hebben nl. ook meegemaakt dat ze als meest invloedrijke fractie uit de coalitie gekijld werden.  En dat de liefde binnen die coalitie richting CDA ècht over is, waarschijnlijk vele jaren. Deels door landelijke ontwikkelingen. Deels door one-issue-partijen, deels door afreken-mechanismen. Door tijdig te gaan samenwerken in de raad voorkom je dat soort onnodige tegenstellingen. In onze bijdrage nodigden wij de de coalitie uit en dan met name de CDA-fractie de uitgestoken hand van de oppositie moet pakken en hun visie op samenwerking hardop naar voren brengen en in de praktijk brengen. Dat gebeurde die dinsdag absoluut nog niet.
 

Doe hier wat aan! Er is soms wat gedaan

20 augustus - Herrinner je je de actie "Doe hier wat aan nog"? De ludieke actie was afkomstig van de Progressieve Partij. Twee en een half jaar na dato is er inderdaad wat gedaan!. Marian fietste rond en nam poolshoogte. Deze week weer een paar mooie voorbeelden. De komende weken meer! Kijk ook nog eens op: https://sites.google.com/site/doehierwataan/home

Marian: “Bij de vorige verkiezingen hadden we de aktie: DOE HIER WAT AAN.Elke keer als ik door het dorp fiets, zie ik weer meer positieve veranderingen. Deze keer een paar plaatjes uit Dinxperlo.

 

 

 

 

 

 

 

Een verhaal apart was onderstaand pand aan de Hogestraat te Dinxperlo (voormalig OWM-kantoor). Dat stond er leeg en onverzorgd bij in 2014. Dus hebben we daar ook de ramen beplakt met affiches “doe hier wat aan”. Tot woede van de iegenaar, de bekende vastgoedmagnaat Jan Hallen te Dinxperlo. Hij dreigde met juridische stappen en nog veel meer, maar wist niet aan wie hij die dreigementen moest richten.

11 Op maart 2014 maakten wij bekend dat het de Progressieve Partij was die achter de actie zat. En wij niet de beroerdste zijn: een schoonmaakploeg kwam gratis en voor niks de ramen van Jan wassen. Ze hadden er màànden niet zo blinkend uitgezien. 

Manifest "Weg met het coalitieakkoord"

20 augustus - Raadslid Gerrit Migchelbrink was te gast in het radioprogramma “in gesprek” op de lokale radio. Gerrit introduceerde een mooi nieuw idee voor gemeentepolitiek. Het manifest “weg met het coalitieaccoord”.  De gedachte hierachter is dat de gemeenteraad samen een raadsprogramma maakt geïnspireerd door “stakeholders” (burgers en organisaties). De wethouderskeuze wordt dan losgekoppeld van de verkiezingsuitslag maar gebeurt op basis van een inschatting wie deskundig genoeg is onderdelen van dit programma uit te voeren (na een sollicitatie). De ideeën hiervoor zijn opgeschreven door een Werkgroep Democratie 1000, een door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) opgezette denktank die nadenkt over de toekomst van de gemeenteraden. De Progressieve Partij zou hier in de aanloop van de verkiezingen graag mee aan de gang gaan.  Natuurlijk zullen rechtse en conservatieve partijen niet staan te juichen om deze vernieuwing. Waarschijnlijk omdat zij zelf   ook altijd belang hebben  gehad bij dichtgetimmerde coalitieakkoorden. Voorbeeld daarvan is de huidige VVD-fractie in Aalten. In deze oppositieperiode heeft ze er last van en klaagt ze dus over samenwerking. Toch vindt de Progressieve Partij dit een uitstekend idee om over verder te denken, zeker voor de komenden verkiezingen. Het blijkt nl. dat het coalitieakkoord keer op keer “misbruikt” wordt, terwijl er hoegenaamd niks in staat. Zo liet Frenken bijvoorbeeld in de media optekenen dat twee CDA-wethouders een bepaling is uit het coalitieakkoord. Dat staat nergens, of Frenken moet een ander akkoord hebben dan wij.

Het is niet gek dat deze op dit moment weer actueel worden. Er is binnen de oppositie brede onvrede over de handelwijze van coalitie en CDA over het automatisch invullen van de vacature Luiten. Iedereen heeft de mond vol over samenwerking, bruggen bouwen, verbinden. Maar het CDA en in het kielzog GemeenteBelangen en ChristenUnie gaan gewoon hun eigen gang. Dat zou ander moeten kunnen. Daar gaat dat manifest ook over. Wij zullen het in discussie aanbevelen.

Het Manifest "Weg met het coalitieakkoord" kun je via deze link lezen: http://www.lokaledemocratieinbeweging.nl/media/gallery/bestanden/Manifest%20D1000%20Weg%20met%20het%20coalitieakkoord.pdf

 

Vrede en vrijheid kern van Duits-Nederlandse samenwerking

20 augustus -Voor de derde keer in de zomerse serie terrasavonden bij Schiller konden we buiten onder het afdak zitten. Een bijzonder verhaal over de rol van kunst en cultuur en dan de samenwerking met Duitse initiatieven door Ton Schoorlemmer van de Koppelkerk te Bredevoort. (ongeveer 30 vrijwilligers). Ton legde een heel duidelijke visie neer  over inhoud en waaròm van samenwerking. Samenwerken moet je vanuit een gelijkwaardige positie en vanuit een gelijkwaardig doel. Achtergond van de samenwerking met Duitse initiatieven  op gebied van kunst en cultuur is de gemeenschappelijke erkenning van ethische waarden als menselijkheid, democratie, vrede en visie op de geschiedenis. Ton vertelde dat hij juist in Duitsland, hier vlak over de grens, mensen en initiatieven aantreft die sterk bezig zijn met die ethische kant van de kunst en cultuur. Zo werkt men samen met het Humberg-haus in Dingden, het Pankok-museum in Hünxe en het Kloster Marienthal in Hamminklen. Maar ook met galerieën in Borken/Gemen en het Plakatenmuseum in Emmerich (27.000 politiek getinte affiches). In de gemeente Aalten natuurlijk met het Museum Markt 12, maar ook met burgerinitiatieven als Dinxperwick. Rode draad is toch een gemeenschappelijk besef van de noodzaak van een betere wereld, vrede, verheffing. Zo grijpt het Humberghuis in Dingden terug op de geschiedenis van de Joodse familie Humberg, die in 1941 werd weggevoerd, het Pankok museum toont werk van de kunstenaar Pankok ( die opkwam  voor Roma en Sinti en daarom “entartet” werd). Daar liggen de verbindingen met het Museum Markt 12 in Aalten voor het oprapen. Activiteiten in de Koppelkerk worden naast exposities van beeldende kunst aangevuld met muziek, literatuur en poëzie. Vaak met een internationaal (Duits-Nederlands ) tintje. 
 
Dit was de laatste terrasavond. De zes avonden hebben ons een groot aantal ideeën en inzichten opgelverd op het gebied van zorg, re-integratie, grensoverschrijdende samenwerking, milieu en landbouw, kunst en cultuur. We zijn van plan die ideeën samen te vatten en (deels) voor de uitvoering aan te bieden aan het College van B. en W.
 

Pagina 1 van 84

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

De driemusketiers

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates