Zorgen om mentale gezondheid jeugd

Joop Wikkerink, 9 april 2023

Begin deze week hadden collega-wethouder Hans te Lindert en ik een interessant gesprekje met  mensen van #opladers (spreek uit hashtackopladers). Een “burgerinitiatief” waar ik van hoorde tijdens de OV-tour met Lisa Westerveld door de Achterhoek in het kader van de verkiezingen voor provinciale staten. Het gaat om onderlinge hulp en ondersteuning van jonge ouders. Iedereen die in die fase zit ervaart dat kinderen opvoeden topsport is. En net zoals topsporters zich wel eens moeten opladen moeten jonge ouders dat ook. Dus #opladers wil die ouders graag bij elkaar brengen. Wat zijn vindplaatsen waar ouders zich laten aanspreken en mobiliseren? School, sport, winkels, werk? Bijv. ook bij het initiatief De Bozzels, waar rond de kinderboerdij ouders met kinderen samen spelen (en kletsen). Als gemeente willen we dit soort acties ondersteunen. Het past zo mooi in een visie die meer ruimte geeft aan ideeën uit de samenleving.

Mentale weerbaarheid jongeren.

In de loop van deze week kwamen er ook een paar rapporten uit over de mentale weerbaarheid van jongeren. Zeker de helft kampt met gevoelens van eenzaamheid, depressies enz. 
De Staatssecretaris vond het maar niks dat die jongeren zo snel, vaak en veel professionele hulp zoeken. Volgens hem moeten er inlooppunten komen waar jongeren weer kunnen “opladen”, met elkaar praten over zinnige en onzinnige dingen. Daar zit wat waars in. Maar zowel de uitdagingen waar #opladers met ouders mee aan de gang wil, als de mentale weerbaarheid  van jongeren  hebben natuurlijk dieperliggende oorzaken. Niet alleen maar terug te leiden naar individuele worstelingen. Hoofdoorzaak is een inrichting en werking van onze samenleving. Erg gericht op prestatie, de beste, de mooiste en de snelste moeten zijn. Erg gericht op veel verdienen in plaats van goed werk te hebben. Erg gericht op veel materiële welvaart dan collectief welzijn. Te weinig tijd door drukke dubbele werkagenda’s om genoeg geld binnen te halen om aan al die materiële eisen te kunnen voldoen.
Gevolgen: te weinig ruimte voor bewegen, te veel consumptie, te veel welvaartsziekten en te grote verschillen tussen arm en rijk, have’s en en have-nots. Ons beleid moet  gericht zijn op het wegnemen van verschillen, het bevorderen van gelijke kansen en vooral bestaanszekerheid en het wegnemen van stress en prestatiedruk.


Wil je meer weten? Kijk vooral eens op:

. #opladers – een beweging vol energie! (mijnopladers.nl)

Luister hier de podcast: Podcast – #opladers (mijnopladers.nl)

Veel mentale problemen bij middelbare scholieren in de regio Noord- en Oost-Gelderland | GGD Noord- en Oost-Gelderland (ggdnog.nl)

Psychische klachten onder jongvolwassenen in de regio Noord- en Oost-Gelderland toegenomen | GGD Noord- en Oost-Gelderland (ggdnog.nl)


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *