Onderduiker en ontheemde welkom

Joop Wikkerink, 5 mei 2023


Dat was de titel van een artikel in het Reformatorische Dagblad van 4 mei over het grote aantal onderduikers en geëvacueerden die tijdens de tweede wereldoorlog in de gemeente Aalten verbleven. 2500 op een aantal inwoners van 13.000.

Landelijk was er allerlei ophef over tweets die zeker meenden te weten over wie die dodenherdenking nu precies ging. Het is altijd jammer dat zo’n gebeurtenis weer tot politieke ophef en polarisatie tot geschreeuw, gescheld en fact-free discussies leiden. De gemeente Aalten werd door de NOS extra belicht vanwege het Nationaal Onderduikmuseum en de documentaire over de fusillade bij het Rademakersbroek, die later op de avond uitgezonden werd. Er werden weer aangrijpende verhalen verteld over moedige mensen en moeilijke keuzes. Is altijd goed om je bewust te zijn wat vrijheid precies is en waard is. “Jouw vrijheid mag niet ten koste gaan van die van een ander”, werd in Bredevoort gezegd.

Verhalen over Aaltense mensen werden verteld door Gerda Brethouwer van het museum en ook Sallo van Gelder vertelde nog eens hoe hij met hulp van anderen de oorlog overleefd had. Ik probeer altijd te zoeken naar verbindingen met het heden. Die vond ik wel het allermooist en treffendst geformuleerd door schrijver Marcel Möring in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.


Op 4 mei verscheen in het Reformatorisch Dagblad een artikel over de onderduik in de Tweede Wereld Oorlog met een aansprekende maar ook “verplichtende” kop. Ik moest uiteraard denken aan de discussie in de raad over huisvesting van Haagse daklozen en aan de landelijke moeilijke discussies over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. En vind dat het goed is dat we als college en raad hebben volgehouden: iedereen is welkom in de gemeente Aalten.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *