Jaarlijkse “toogdag” voor gemeentebesturen

Joop Wikkerink, 17 juni 2023

Elk jaar wordt er een ledenvergadering en bestuurdersdag georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dit keer in Groningen. Zo’n 3000 gemeenteraadsleden, wethouders, burgemeesters en gemeentesecretarissen bespraken de stand van het land.

Dinsdag: de inhoud

De eerste congresdag staat altijd in het teken van de actuele maatschappelijke trends die op gemeenten in het bijzonder en de samenleving in het algemeen afkomen. Het zijn voor mij aansprekende thema’s, waar het in het bestuur over gaat: bestaanszekerheid, klimaat, ruimtelijke ordening. Indruk maakte de verhandeling van Godfried Engbersen over bestaanszekerheid in Nederland en de messcherpe analyse van de stand van het klimaat. Natuurlijk ook de mooie, artistieke opening met ballet, muziek en poëzie.

’s Middags ging ik naar de kantoren van het UWV/Sociale Dienst. Zeg maar een Werkplein zoals het bedoeld is. Een mooi concept, waar mensen welkom geheten worden op een “landkaart”: waar kom je vandaan? (Een mooi begin van een gesprek). Er worden niet direct gegevens genoteerd, formulieren ingevuld, maar de werkzoekende wordt langs een aantal mogelijkheden geleid en samen wordt bepaald wat het vervolg kan zijn. En dat allemaal vanuit de overtuiging dat de inwoners jarenlang onvoldoende centraal hebben gestaan, dat procedures en formulieren de boventoon voerden. Verfrissend om te zien; goed idee.
In het programma daarna ging het over bestaanszekerheid. Mooi waren de verhalen van de “ervaringsdeskundigen”. Twee van hen werden ingezet (betaald) bij de vormgeving van beleid: zijn de brieven goed, is de benadering juist, passen de maatregelen? Over dat laatste valt veel te zeggen. Een mooi onderzoek van Arjan Edzes toont aan dat er meer vrijheid voor gemeenten is, dan wel gedacht wordt. Hij riep eigenlijk gemeenten op meer regelruimte te pakken.

Woensdag: De officiële ledenvergadering.

De ledenvergadering. Er waren voor ons vier belangrijke punten op deze ledenvergadering. Zou “onze” Achterhoekse kandidaat Mark Boumans de stemming om het vicevoorzitterschap winnen van zijn Groningse collega Koen Schuiling, zou de onderhandeling over de broodnodige Hervormingsagenda Jeugd de zegen krijgen van de leden, zou onze Achterhoekse motie voor meer gemeentelijke invloed bij reorganisaties in ziekenhuizen als het gaat om de acute hulp èn zouden de twee moties van Sud-west Friesland en de gemeente Losser om de CAO voor mensen in de sociaal ontwikkelbedrijven nù te verbeteren het halen. FNV en CNV demonstreerden daarvoor bij de ingang van het congresgebouw op dinsdag.

Het eerste punt was het amusantst. Er kwamen drie gemeenten pleiten voor een compromis: laten we beide kandidaten benoemen, hoewel dat in strijd is met de statuten. Na een interventie van een burgemeester of wethouder uit het hoge noorden met een prachtige anekdote over de onzin van een remise, stemde een zeer nipte meerderheid tegen dit compromis en vond de stemming tussen de twee kandidaten plaats. Mark won met 61%.
Onze motie over invloed bij het Roaz haalde het niet (slechts 17% voor) maar we vonden het belangrijk dit signaal toch af te geven.
Er werd lang gediscussieerd over de hervormingsagenda Jeugd. In december was er nog 0,0 overeenstemming en resultaat. Nu meer, maar nog niet 100%. Toch moeten we verder met de hervorming van de jeugdwet, dus een zeer grote meerderheid ging na knappe oproepen van het bestuur akkoord. Mooi dat de moties voor een betere CAO beide bij acclamatie (zonder stemming) werden aangenomen. Toen weer de lange treinreis van Groningen via Leeuwarden en Zwolle naar huis.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *