Doorstroming op de woningmarkt: vrome wens?

Joop Wikkerink, 14 mei 2023

Achterhoek meetup over doorstroming op de woningmarkt
Bij woningnood denken we al snel aan: bouwen, bouwen, bouwen. Maar hoe optimaal wordt de huidige woningvoorraad in de Achterhoek eigenlijk benut? Veel 55-plussers blijven na het uitvliegen van de kinderen in hun eengezinswoning wonen. Hoe komt het nou dat mensen na het uitvliegen van de kinderen niet kleiner gaan wonen? En hoe zou dit kunnen worden gestimuleerd? Op donderdag 11 mei was er een zoektocht naar oplossingen voor dit probleem in Meet Up Achterhoek in Streeckgenoot in Doetinchem.

Kleine huishoudens in grote woningen
Een meerderheid van de gemeenten stelt dat gebrekkige doorstroming van 55-plussers de belangrijkste reden is van de woningcrisis in ons land. Als ouders hun huis na het uitvliegen van de kinderen gemakkelijker zouden inwisselen voor een woning die past bij hun nieuwe situatie, zou hun eengezinswoning beschikbaar komen voor een nieuw gezin. Maar omdat er nauwelijks betaalbare kleinere woningen beschikbaar zijn, gebeurt dat veel te weinig en stokt de woningmarkt.

Flexwonen.
Tijdens de meet-up werden interessante cijfers gepubliceerd. Vooral over de stokkende doorstroming. Een van de oplossingen die gepresenteerd werd, was het bouwen van flexwoningen op tijdelijke basis. In de ruimtelijke ordeningsregels is het mogelijk om tijdelijke vergunningen (van 15 jaar!) af te geven. Er werden wat modellen gepresenteerd van flexwoningen die prefab gemaakt worden. Er zijn diverse leveranciers hier in de Achterhoek. Ook de Aaltense “uuthuuskes” vallen hieronder. Je kunt dan na 15 jaar deze flexwoningen weer ergens anders (desnoods weer met een tijdelijke vergunning) neerzetten. Er zijn in de Achterhoek een paar initiatieven.

Wooncoach.
Hans Suurmond (we kennen hem nog van de huisvestingsopgave vluchtelingen) bepleitte “keukentafelgesprekken”. Vanuit de zaal werd door drie mensen aangegeven dat zij ook op zoek waren (geweest) naar ondersteuning. Dan moeten we als gemeente (n) toch nog eens beter voorlichten want er zijn natuurlijk allerlei projecten met wooncoaches, “heerlijk thuis in huis” en ook vanuit het netwerk ouderen zijn adviseurs die kunnen meedenken.

Andere oplossingen.
Eén iemand kwam met het idee van kamerverhuur. Volgens haar mocht dat niet van de gemeente. Zou niet weten waarom niet. Of bij leegkomende boerderijen een paar flexwoningen neerzetten (kan natuurlijk al beperkt met pre-mantelzorgwoningen). Natuurlijk kwamen de hofjes en knarrenhofjes ook weer langs. Woningen splitsen is ook een veelvoorkomend idee. Ook bleek uit de cijfers dat wij in Nederland in het algemeen en in de Achterhoek in het bijzonder wel behoorlijk |”groot”wonen. Het lijkt er op dat we anders moeten gaan denken over wonen, de buurt, de wijk en de voorzieningen. Kortom erg vernieuwend zijn de ideeën nog niet. Een haalbare gedachte is volgens mij dat we moeten koersen op een flexibele schil om de woningvoorraad die ook verplaatst kan worden als de vergrijzing hier echt doorzet.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *