Zit ons vergadersysteem wel goed in elkaar?

Joop Wikkerink, 2 juli 2023

Aalten Vooruit/De Band

Op woensdag komt de Aalten Vooruit/De Band altijd uit. Ook dit keer met een terugblik op de raadvergadering van die week daarvoor. Twee fracties gaan in op de begroting van de GGD en dan speciaal de jeugdgezondheidszorg. Uit allerlei onderzoeken (ook die van de GGD zelf) blijkt dat jeugdigen en jongvolwassenen met behoorlijk wat mentale problemen te kampen hebben. Bijvoorbeeld het aantal scholieren met psychosociale problemen is van 2015-2021 toegenomen van 9 naar 18%, met een duidelijke toename in 2020 en 2021 (corona). In de oordeelsvormende vergadering heb ik aangegeven dat het college en de GGD dit zorgelijk vinden. Als je alle alarmerende landelijke cijfers leest dan zou je verwachten dat het percentage in de Achterhoek hoger is, in die zin springen we er gunstiger uit. Zo staat het ook in de besluitenlijst van de vergadering. Wat gebeurt er daarna.

1.Oordeelsvorming

D66-raadslid Alexander van der Graaf framet dit tijdens de oordeelsvorming al: “deze wethouder vindt het allemaal wel meevallen”. Een duidelijk onjuiste frame, alleen gemaakt om politieke redenen en niet om zorg om de gezondheid van jeugd en jongeren. In de oordeelsvormende vergaderingen krijgen de aanwezige wethouders allèèn na de eerste ronde het woord, daarna discussiëren de aanwezige raadsleden onderling. En mag daar dus de grootst mogelijk onzin over standpunten en beleid van het college geroepen worden, zonder dat de betreffende wethouder de kans krijgt die beeldvorming te corrigeren.

2. Besluitvorming

In de besluitvormende raad gaat het nog een keer door. Ook daar is het betreffende vergaderstuk door de agendacommissie beoordeeld als “stemstuk met stemverklaring”. Ook hier kan de D66-fractie bij monde van Alexander van der Graaf weer zijn pertinent onjuiste frame herhalen dat “deze wethouder het allemaal wel vindt meevallen en niet zo veel doet”, terwijl zij, de D66-fractie zelfs een motie ingediend hebben bij de Achterhoekraad. Ook hier is volgens het reglement van orde het niet mogelijk voor het college deze onjuiste aantijgingen te weerleggen.

3. Terugblik

Het wordt nog erger. In de terugblik op de raadvergadering in de Aalten Vooruit gaat Alexander zelfs over tot de persoonlijke aanval. “De wethouder liet onlangs weten dat corona misschien een knauw gegeven heeft aan de psychische gezondheid van onze jeugd, maar dat dit allemaal toch maar een vertekend beeld gaf. Het valt allemaal best mee. Ik denk dat de wethouder niet meer helemaal van deze tijd is”. Eerder schrijft hij “Eerder meldde de GGD dat meer dan 50% van de Achterhoekse jongeren te kampen heeft met psychische problemen”. Ook hier is het niet mogelijk om foute beelden en uitspraken te corrigeren en te weerleggen.

4. Hoor en wederhoor, argument en tegenargument.

Als een soort Petrus krijgt de D66-fractie tot drie keer toe de gelegenheid om foute frames de wereld in te helpen en over te gaan tot wethouder-bashen met persoonlijke kwalificaties en aanvallen. Behalve dat dat de stijl van D66 kenmerkt vind ik het ook een weeffout in ons vergadersysteem: raadsleden mogen op verschillende momenten meningen spuien die niet becommentarieerd kunnen worden. Dat bevordert de zuiverheid van het debat en de informatie niet. Dat zou veranderd moeten worden.

Zie voor de juiste cijfers over mentale gezondheid jeugd en jongeren.
Mentaal functioneren – Kompas Volksgezondheid Noord- en Oost-Gelderland (kvnog.nl)

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *