Woningbouwstrategie gemeente Aalten

28 november – Dinsdag a.s. behandelt de gemeenteraad de aangepaste woningbouwstrategie gemeente Aalten. De ondertitel is: flexibel inspelen op de woningvraag. Daarmee wordt helder aangegeven dat een woningbouwstrategie in deze woelige tijden niet voor 10 jaar in steen kan zijn gebeiteld. Het college heeft op basis van analyse van meerdere bronnen een meest gewenste strategie uitgezet. Deze komt uit op een toevoeging van 820 nieuwbouwwoningen aan de voorraad.
Daar staat bij: “mits de trend van positieve binnenlandse- en buitenlandse migratie zich de komende jaren doorzet. Als dit niet het geval is, ligt een bouwopgave van 300 tot 500 woningen voor de hand.” 
 
Sommige partijen vinden die 820 te weinig en proberen elkaar te overbieden met hogere aantallen. Er wordt zelfs geroepen dat Aalten moet groeien naar 30.000 inwoners. (Berkelland wil naar 50.000, etc). Om de ‘leefbaarheid’.  Hoezo leefbaarheid? Wordt het landschap beter als nieuwbouwwijken landbouw en natuur wegdrukken? Wordt het prettiger recreëren als er meer recreanten zijn? Wordt het verkeer veiliger als er meer auto’s komen? Het mantra ‘meer’ en ‘groter’ is ‘beter’ geldt niet meer. In een eindige wereld kunnen we niet almaar blijven groeien. Wij hebben daarom gepleit om met ons allen eerst eens stil te staan bij de vraag: wat willen we met onze gemeente en met de Achterhoek? Voordat we dom roepen ‘bouwen, bouwen, bouwen’.
 
Daarbij moeten we vooral ook realistisch blijven. De autonome demografische ontwikkeling laat over enkele jaren nog steeds een krimp zien van het aantal huishoudens in onze gemeente. Er staat niet voor niets een grote ‘mits’ in de strategie. Want waarom zouden ‘westerlingen’ massaal naar Aalten komen? De enige grote reden is klimaatopwarming en stijgende zeespiegel. Maar dat duurt nog even en vraagt om een heel andere aanpak dan min of meer willekeurig en lokaal enkele honderden woningen neer te zetten (zie oa WUR rapport Nederland in 2110
 
Tal van onderzoeken tonen aan dat de huidige woningnood niet primair komt doordat er te weinig woningen zijn, maar doordat er teveel geld in de markt zit (zie o.a. vorige Progressief Nieuws uitgaves). Dát zorgt voor de enorme prijsstijgingen (zie ook artikel verderop over Berlijn, want dit is een internationaal verschijnsel). Niet te vergeten is ook het feit dat het -alweer dalende- woningtekort (270.000) bestaat náást het veel grotere aantal leegstaande en tweede woningen (410.000). Het is veeleer een verdelingsvraagstuk dan een woningschaarste-vraagstuk.  
 
Bouwen van meer woningen lost het probleem op de woningmarkt niet op. PP zal dan ook tegen amendementen of moties stemmen die vragen om het aantal te bouwen woningen te verhogen. PP zal wel instemmen met de Woningbouwstrategie omdat flexibiliteit daarin zo belangrijk is. Flexibiliteit die naar onze verwachting eerder gaat leiden naar minder dan meer nieuwbouw.  
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *