Wie is Theo Bauhuis


Theo Bauhuis staat op plek no. 5 van de lijst van de Progressieve Partij. We lezen de volgende omschrijving.
“Natuurmens en radiomaker. Werkzaam als software consultant voor de groene sector, afgestudeerd aan hogeschool Larenstein. Hobby’s: gids Vragenderveen, programmamaker en medeoprichter lokale omroep AFM, natuurfotograaf. Raakte geïnteresseerd in de PP door de laagdrempeligheid en open communicatie zoals nieuwsbrief, meedenkavonden en zomerexcursies. Hoopt bijdrage te kunnen leveren aan sterkere natuur en milieuvriendelijker samenleving. Vooral door betrokkenheid en begrip, niet alleen door opleggen van regels. “Practice what you Preach!”, probeert zelf ook zo bewust mogelijk te leven. Creativiteit is een belangrijk hulpmiddel om problemen en knelpunten op te lossen.”
Dat maakt nieuwsgiering. Tijd voor een nadere kennismaking.

Theo, je woont al je hele leven in Aalten?
Nee niet helemaal, geboren en getogen in het huis waar ik nu ook weer woon, maar tussendoor in Nijmegen en Arnhem gewoond. Oorspronkelijk voor studie en daarna nog een goed jaartje in Arnhem blijven hangen

Je omschrijft je zelf als natuurmens, hebt een opleiding in het groen en werkt als software consultant voor de groene sector. Wat heb jij met groen?
Als kind was ik altijd al buiten te vinden en wandelde ik met mijn vader elke zondag in de natuur. Die liefde voor natuur is nooit weggeweest, vandaar mijn opleiding. Ik geniet van natuur en alles wat er in leeft. In mijn tuin composteer ik zoveel mogelijk en ruim ik de tuin pas in het voorjaar op. Een kale strakke tuin in de winter is voor mij te doods en kaal.

Wie een beetje de sociale media volgt ziet soms prachtige foto’s van het Vragenderveen van jouw hand. Wat fascineert je daar zo aan?
Het unieke van hoogveen en de ruigheid van het gebied. Een uitdaging voor alles wat er probeert te groeien. Het is zo ruig en ongerept dat het me een jaar heeft gekost foto’s naar mijn zin te maken. In het begin zag ik teveel en probeer je alles in één beeld de proppen.
Leuke bijkomstigheid is een historische link. Mijn opa had er een perceeltje met turfrecht, mijn vader heeft in de jaren tachtig geholpen met het weer vrij maken van het veen.

Je bent al heel lang betrokken bij de lokale omroep. Hoe zie je de functie van een lokale omroep nu en in de toekomst? Wat vind je er leuk aan om daar te doen?
Een lokale omroep moet een afspiegeling zijn van de gemeenschap en zich daar ook breed op richten. Het is een bron van informatie, maar moet ook programma’s bieden voor alle verschillende interesses. Zowel in muziek, informatie en cultuur. Aalten heeft bijvoorbeeld een schitterende muziekcultuur en veel muziekliefhebbers, die lokale muziek en muzieksmaken moeten terugkomen. De belangrijkste drijfveer voor mij destijds om mee te helpen aan de oprichting was dat de partij die toen lokale omroep was zich vooral richtte op het grote midden voor de hoogste luistercijfers. Ik vind dat je er moet zijn voor iedereen, van kind tot oudere, van piratenliefhebber tot rocker. En van licht vermaak tot serieuze inhoud.

Je zegt dat je communicatie, creativiteit en openheid van belang vindt. Hoe pas je dat toe op de politiek?
Als ik mensen spreek vind ik het altijd prima om het gezellig te hebben, samen een biertje te drinken, maar ik wil ook altijd weten wat mensen bezig houdt, wat ze beweegt en wat ze motiveert. Je ziet me dus ook eerder aan een klein tafeltje dan in een grote groep. Die creativiteit komt naar voren in de oplossingen die gezocht moeten worden, het omdenken zeg maar, en ook in de manier hoe de dingen gebracht worden. Ik geef veel trainingen en ik weet dat je door informatie droog op te sommen betrokkenheid kwijt raakt. Je moet het zo zien te brengen dat je mensen triggert om te luisteren.

Stel dat de Progressieve Partij een hele goede uitslag maakt dan kom je in de raad. Je gaat je zeker inzetten als fractievolger. Wat moet volgens jou de Progressieve Partij doen in de raad en daarbuiten?
In ieder geval door gaan met een aantal zaken die nu ook al goed toegepast worden in mijn ogen. De inloopavonden, waarbij laagdrempelig aangeschoven kan worden om mee te praten, de nieuwsberichten, die ook door collega partijen geïnteresseerd worden gelezen en de zomerexcursies om meer te zien wat onze gemeente bijzonder maakt. Social media kan denk ik nog sterker, de podcast is al een mooi voorbeeld.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *