week 12 (klik hier)

Op 10 april was er de Dag van de Gelderse Gemeenten. Raads- en collegeleden dachten na over de toekomst en de huidige tijd:
de formatie: de financiele posities van de gemeentes MOET verbeterd worden. VNG zoekt hiervoor zo veel mogelijk aansluiting met werkgevers, het onderwijs en zorginstellingen.
Belangrijke punten:
Klimaatcontrole: het rijk heeft de provicies, gemeenten en de waterschappen nodig om dit te bereiken.
Decentralisatie en transformatie in de zorg. Hierbij moet het rijk de gemeente ontlasten en in staat stellen om dit goed te doen.
 
Klaartje Peters kreeg daarna het woord: zij is bijzonder hoogleraar aan de uni van Maastricht; onderzoeker en publicist.
Zij onderzocht het functioneren van gemeenteraden en haar conclusie is: gemeenteraden moeten te veel, krijgen te veel aanbevelingen en te weining ondersteuning!
Een belangrijke taak van de raad is: controleren. Juist die taak spreekt veel inwoners, en ook veel colleges niet aan.
Waarom is dat zo lastig:
-het wordt weinig inspirerend gedaan. Politici willen graag dingen bereiken en houden niet zo van controleren; collegeleden houden er niet van gecontroleerd te worden. Het is niet de taak van het college en mevr. Peters heeft vaak de indruk dat college en ambtenaren er nogal eens een sport van maken zo vaag mogelijk te doen. Veel woorden gebruiken om zo weinig mogelijk te zeggen ( de zaal zat vol bestuurders, hierna ontstond een hevig geroezemoes)
-Verantwoording en transparantie zijn juist van groot belang voor de inwoners en vooral voor de democratie! Een zinvolle controle aanbieden is de verantwoordelijkheid van het bestuur. De gemeenteraad moet zo veel mogelijk samen werken en niet proberen politiek te scoren.
Hoe versterk je een gemeeteraad:
•dit moet vanuit de raad zelf komen
•scholing en ontwikkeling van de raadsleden is belangrijk
•de burgemeester kan hierbij ondersteunen
•hoe innoveer je dit proces, je kunt er ook de buitenwereld meer bij betrekken.
•Ook bij controle kunnen inwoners belangrijk zijn. Bij voorbeeld bij de sociale veranderingen, die heeft een erg onoverzichtelijke start gehad. Wat zijn hierbij de gevolgen voor cliënten? Wie vallen er buiten de boot? 
•Gemeente ambtenaren hebben een goede ondersteuning nodig ook hoe de raad beter kunnen informeren, het blijkt dat weinig ambtenaren vinden dat ze ook voor de gemeenteraad werken.
•Wie wil er geld uittrekken voor extra ondersteuning van de gemeenteraad, het is in het belang van de democratie.
 
Kees Breed, themadirecteur Lokale Democratie zei het volgende:
 
Er zijn twee trends, enerzijds willen steeds meer inwoners meebeslissen en participeren op allerlei fronten, daarnaast wordt er door gemeentes steeds meer in regio’s samen gewerkt. In dezelfde tijd komen er steeds meer lokale partijen. Hoe kom je dan tot een gelijkwaardige samenwerking? Hoe kom je goed ingesprek met je inwoners en andere gemeentes? Hoe komt er een goed gesprek tussen raadsleden en ambtenaren?
Veranderingen geven veel vragen, en bieden ook kansen op verbeteringen voor een vitale politiek in de toekomst.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *