week 12 (klik hier)

Analyse uitslag gemeenteraadsverkiezingen.
De uitslag van de meest onvoorspelbare verkiezingen verraste hier en daar toch. Onder de rubriek “hoe werkt de gemeenteraad -6” op deze site staat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen met de verdeling van de zetels en de restzetels over de partijen. Alle gekozenen ook vanaf deze plaats gefeliciteerd. 
 
Vrije val PvdA en VVD
Vriend en vijand werden toch wel enigszins verrast door deze uitslag. Allereerst de vrije val die de PvdA maakte. Was Samson, Hoezen of Berghoef de oorzaak? Ongetwijfeld speelde het landelijk sentiment een rol. Daar is lokaal ook niet tegen op te boksen.  Maar kiezers houden ook niet van “gedoe”.  Wie daarvoor verantwoordelijk is, daarover verschillen de meningen. Ik ben er van overtuigd dat het tijdstip waarop het college en de burgemeester besloten hebben een onderzoek naar buiten te brengen en de daaropvolgende begrijpelijke reactie van Petra Hoezen een grote rol in het verlies hebben gespeeld. Maar ook moet de PvdA naar zichzelf kijken: hoe zichtbaar was de fractie de afgelopen jaren? 
 
Een tweede opvallend punt is het enorme verlies aan stemmen van de VVD. Ook hier zal de landelijke opstelling van de partij doorklinken. Maar ook de tegenstrijdige signalen die afgegeven werden bij de pomphouders, zullen ondanks de originele auto-campagne niet geholpen hebben. Zeggen dat je even geen landelijke politici wilt zien, terwijl iedereen “schreeuwt” om uitleg, helpt niet en wordt uitgelegd als weglopen.  Ook het gesnoef en de insinuaties van hun wethouder hebben waarschijnlijk niet gezorgd voor stemmenwinst. 
 
Ontevreden kiezers naar HMV?
En ja, dan de toch wel grote winst van HMV. (1211 stemmen). Waarschijnlijk veel ontevreden anti-gevestigde-ordestemmers gecombineerd met varkensboeren-fans. Het moet Henk nagegeven worden dat hij een aansprekende lijst heeft met de kolderieke professor op plaats 2. En op plaats 3 Annemiek Aarnink, die indruk maakte in het zorgdebat. Gelukkig voor Henk komt  de kroegbaas van Malle Babbel er niet in. Dat was vanwege zijn  bestuurlijke boetes lastig geworden. Toch denk ik dat zijn populistisch getinte uitspraken (minder procedures, minder bureaucratie, minder ambtenaren) een deel van zijn aantrekkingskracht bepalen. Iedereen is benieuwd hoe hij dat dan gaat regelen en aanpakken. En natuurlijk hoe zijn inhoudelijke koers gaat worden. Want soms staan de opvattingen van de no’s 1 en 2 toch wel erg tegenover elkaar, m.n. over het buitengebeid en de groei van de varkensstallen. 
 
CDA verliest en wint.
Iedereen had gedacht dat deze stemmen bij het CDA weg zouden komen, dat is deels niet gebeurd, maar waarschijnlijk wel wat. Het CDA hield zich ondanks stemmenverlies verrassend staande. Dat is opvallend. Waarschijnlijk ook wel deels op grond van landelijke ontwikkelingen (daar wordt het rustiger, na het echec met de PVV). Ook deels wel door het naar zich toetrekken van investeringen in de gemeenten die deels ook door de hele raad gesteund zijn.  Het trots wijzen naar voorzieningen, die ook met steun van anderen gerealiseerd zijn, heeft ook een gevaarlijke kant. Het ontneemt het zicht op de toekomst. Behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Daarbij valt bijv. op dat de landelijke CDA op bijvoorbeeld het zorgdossier veel  verdergaande en socialere standpunten inneemt dan de Aaltense fractie.
 
ChristenUnie en Gemeentebelangen
Ik had de winst va de ChristenUnie wel in deze vorm verwacht. Is ze ook gegund als resultaat van de koersvastheid. De achteruitgang van Gemeentebelangen was minder groot als ik verwacht had. Alex Walter legt in de Gelderlander een goede kritische zelfreflectie aan de dag. Maar dan zal Gemeentebelangen ook echt kleur moeten bekennen. En kleur bekennen kan stemmen kosten.Het algemeen belang voor iedereen bestaat nl. niet.  Steunt men de bijstandsmoeder of de huizenbezitter, de auto of de fiets, de boeren of de natuur? Alles tegelijk kan niet.  
 
Progressieve Partij: gewonnen en toch niet.
Dan tenslotte onze eigen uitslag. Ik ben apetrots dat we weer gewonnen hebben. En niet zo zuinig ook in aantal stemmen. Ik ben er van overtuigd dat dat komt door onze actieve opstelling van de hele club, onze ijzersterke, brede en zeer creatieve campagne. En toch vind ik het uiterst zuur dat die winst in stemmen zich door het rare restzetelverdelingssyteem  niet geresulteerd heeft in een zeteltje erbij. Ik kan niet uitleggen waarom 2016 stemmen (wij) goed zijn voor  3 zetels en 3550 stemmen (CDA) goed zijn voor 5 plus 2 resten = 7 zetels! Dat voelt niet goed en rechtvaardig. Maar ja regels zijn regels.  
 
Ook vanaf deze plaats wil ik allereerst onze leden bedanken voor hun fantastische en creatieve inzet: het was de mooiste, meest inhoudelijke en creatiefste campagne ooit. En in de tweede of bijna gelijk plaats wil ik onze kiezers bedanken die ons verplichten op dezelfde proactieve, inhoudelijk beargumenteerde manier van politiek voeren te blijven doorgaan. Doorgaan!
 
Joop Wikkerink, ( trotse)  fractievoorzitter van de Progressieve partij.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *