Natuurinclusieve landbouw (NIL) in de belangstelling!

2 oktober  – Afgelopen donderdag was er een “inspiratiemiddag natuurinclusieve landbouw” op landgoed Velhorst tussen Lochem en Almen. Deze bijeenkomst was georganiseerd door het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. De provincie Gelderland wil de natuurinclusieve landbouw stimuleren en heeft daarvoor het platform opgericht, samen met diverse andere organisaties, w.o. Natuur & Milieu. 
Ruim 100 belangstellende waren naar het mooie landgoed gekomen om te luisteren naar de inleidingen van diverse sprekers: Peter Drenth (gedeputeerde), Cees Veerman (oud-landbouwminister), Carel de Vries (Markemodel van Vruchtbare Kringloop Achterhoek) en Arjen van Buren (bioboer op het landgoed).
 
‘Wat zou ik willen?’
Nadat Drenth de noodzaak van NIL benadrukte (geen gedwongen onteigening!) kreeg Veerman een half uur het woord. Hij benadrukte de eigen keus van boeren om over te schakelen op NIL of bio landbouw: “Wat zou ik willen, welke mogelijkheden zijn er, wie gaat mij helpen (bank, overheid)? 
Hij somde 6 problemen van de landbouw op:
•Ruimte claim: woningbouw, wegen, natuur.
•Leefomgeving: dierwelzijn, biodiversiteit.
•Schaduwzijde van boer zijn: zorgen, laag inkomen, schuldenlast.
•Procedure-denken door overheid i.p.v. oplossing gericht denken.
•Afstand burger-boer: gebrek aan kennis.
•Afgesloten voelen: miskenning, “ze willen ons weg hebben”.
Naast veel andere punten pleitte hij voor een staatscommissie om, net als in Duitsland, een lange termijnvisie tot 2040 te ontwikkelen.
 
Markemodel
Carel de Vries heeft samen met Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) en Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA) een model ontworpen waarbij boeren punten kunnen verdienen door natuurvriendelijk te boeren, b.v. kruidenrijk grasland, houtsingel aanleggen, bloeiende akkerranden, laat maaien in het voorjaar, enz. 
Leden van VKA konden zo € 4500 tot € 20.000 verdienen door diverse maatregelen te nemen. Deze geld stromen komen i.p.v. de Europese subsidie die men krijgt op het bezit van grond, onafhankelijk van het gebruik.
Hij noemde de omschakeling een “ontdekkingstocht”, waarbij de boer niet een “subsidieontvanger” is maar een “dienstverlener aan het landschap en de samenleving”.
 
Tot slot kreeg Arjan van Buren het woord. Hij pacht de boerderij van Natuurmonumenten. Deels akkerbouw (diverse granen, aardappelen, uien, groente) en deels vleesvee was zijn businessmodel waarmee hij drie jaar geleden de pacht kreeg toegewezen. Alle biologische producten worden regionaal afgezet: horeca, winkels een particuliere verkoop.
 
Discussie
De vier sprekers vormden samen met Erik Luiten (Agractie) en iemand van LTO het panel voor de discussie. Een lid van Farmers Defence Force liet verstek gaan vanwege de verplichte coronacheck!
De LTO-man uit Winterswijk ‘had niets’ met NIL, hij wilde ‘gewoon’ met zijn 100 koeien bezig zijn. Hij wees op de extra tijd die hij nodig had vanwege sommige wat kleinere percelen in het coulissen landschap. 
Peter Drenth zei o.a.: “zonder boeren geen coulissen landschap”, maar ook dat niet overal alles kan en als iemand intensief wil boeren, dan moet wellicht ergens anders een plek gezocht worden, waar het niet botst met de natuur. Erik Luiten ging daar tegenin met het argument van “generaties lang op een boerderij”.
Bioboer Arink uit Lievelde wees vanuit het publiek erop dat de traditionele landbouw niet houdbaar is. 
 
Wij, de Progressieve Partij en gemeente Aalten, moeten nadenken hoe de gemeente, samen met de boeren en de provincie, NIL in Aalten kan stimuleren. Een mooi actiepunt voor de komende raadsperiode. Deze middag was een mooie aanzet, hoewel sommige uitspraken vanuit het panel niet veel hoop op verandering geven.
Op de sites van VALA en Platform Natuurinclusieve Landbouw is meer informatie over dit onderwerp te vinden.
 
Gerrit Stronks
Foto Rob Boerendonk

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *