Zoveel kappen? Goed natuur- beheer ja; rigoureus kappen nee.

17 april – Het is opvallend hoeveel er de laatste tijd aan bomen gekapt wordt. Mensen verwonderen zich daar ook over. Er komen opmerkingen en ingezonden stukken in de krant. In de gemeente Aalten mogen bomen meet een stamdoorsnee van 25 cm zonder melding of vergunning gekapt worden. De vraag is of dit zo verstandig is. De indruk bestaat dat bij grote dunningsprojecten  zoals bij de Slingeplas Bredevoort gezonde bomen met een diameter van ruim 25 cm gekapt worden, terwijl dan een enkele van meer dan 25 cm blijft staan. Kaalslag is het gevolg. Een inwoner van Aalten legde dit eens voor aan de gemeentelijk medewerker. Dit zijn delen van zijn antwoord.

“De afgelopen tijd zijn er met name kapwerkzaamheden geweest inzake het Groene Slingeplan. Oftewel omgeving Slingebeek te Aalten. Wanneer de vistrappen en wandelpaden zijn aangelegd, dan zal er ook weer een deel opnieuw ingeplant worden. Bewust is gekozen om een deel bestaande beplanting weg te halen, en dit deels te vervangen door herplant, omdat diverse bestaande bomen helaas in slechte onderhoudstoestand waren of de taluds van de beek aantastten. Verder is er binnen het Groene Slingeplan ook ruimte gemaakt voor het natuurvriendelijker maken van de beek. 
Wanneer u kijkt naar Bredevoort, en dan specifiek de omgeving Ooievaarsdijk, dan klopt het dat het daar aanzienlijk kaler is gemaakt. De reden is dat hier het oude vestingverleden van Bredevoort duidelijk wordt gemaakt, en dus de oude schootsvelden (van de kanonnen) visueel duidelijk worden gemaakt. Hier is de Schaarsbeek gedeeltelijk meanderend en natuurvriendelijker gemaakt. Ook worden er momenteel wandelpaden aangelegd. Deze omgeving moet straks weer een ruige “moerasachtige” uitstraling geven, wat ook natuurvriendelijk wordt beheerd. Het wordt een parkachtige omgeving. De gekapte bomen zijn onlangs met Boomfeestdag deels gecompenseerd aan de Wikkerinkweg.”
De fractie van de Progressieve Partij vindt nieuwe natuur belangrijk. Projecten als Groene Slingeplan en Schootsveld Bredevoort dragen bij aan de natuurontwikkeling. Maar moeten daarvoor zoveel gezonde bomen verdwijen? Wij gaan aandringen op een grondige evaluatie. Is nu bereikt wat bedoeld was?
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *