Hoe gaat dat, burgemeestersherbenoeming

Redactie, 4 juni 2023

Raad vanaf de zijlijn: de herbenoeming van de burgemeester…

Tijdens de raadvergadering van dinsdag was daar natuurlijk de voordracht voor herbenoeming van burgemeester Anton Stapelkamp. Het is toch goed om hier te benadrukken dat daar een uitgebreide procedure maar wel volstrekt geheim- aan vooraf is gegaan. Dat is wettelijk zo geregeld. Met een reden. En wel ter bescherming van een nieuwe of zittende (bij herbenoeming) burgemeester. De burgemeester is door de Kroon benoemd. (De Kroon bestaat uit Regering en de Koning; er is sprake van een Kroonbenoeming waar de minister van Binnenlandse zaken de verantwoordelijkheid voor draagt; zij wordt geadviseerd door de commissaris van de Koning van de betreffende provincie; die haalt z’n informatie weer op bij de gemeenteraad en die legt de voorbereidingen in handen van een vertrouwenscommissie). Overigens een leuk weetje. Nederland is een van de zeer weinige landen in Europa die nog een burgemeester heeft die benoemd is. Alle andere landen kennen een gekozen burgemeester. (Hetzij indirect door de raad, hetzij direct door de kiezers). Ook de Raad van Europa heeft in 2021 zorgen kenbaar gemaakt over het ondemocratische gehalte van de benoemde burgemeester. Vooral progressieve partijen maken zich sterk voor een gekozen.

Privacy

Zover is het dus nog niet, dus ter bescherming van de privacy van de kandidaat is er een zorgvuldig geheime procedure, waar in de raad (met opgelegde geheimhouding tot 75 jaar) met elkaar discussieert over de benoeming of herbenoeming. Een vertrouwenscommissie met leden uit alle facties heeft het voorbereidend werk verricht: het net opgehaald in de samenleving, met de kandidaat gesproken, met de commissaris gesproken, de wethouders en de fracties. Het advies van de vertrouwenscommissie is niet openbaar, zelfs geheim. De beraadslagingen daarover vinden achter gesloten deuren plaats. De stemming is geheim. De onderlinge stemverhouding wordt niet bekend gemaakt. Het enige besluit in openbaarheid is: de raad besluit dat deze kandidaat in aanmerking komt voor herbenoeming en zal hem daarvoor voordragen bij de Commissaris der Koning.

Dat gebeurde dus dinsdag. Applausje, blije gezichten, dankwoorden, bloemen en weer over tot de orde van de dag. Je kunt er van alles van vinden, van deze procedure. Ik zag op de socials ook wel wat ongezouten meningen voorbijkomen. Er zijn voor- en nadelen aan de benoemde burgemeester. Ik vind het ook raar dat een burgemeester (net zoals in andere landen) niet rechtstreeks gekozen wordt. Echter de wet is op dit punt nog niet veranderd, dus moeten we “sollicitatie” overlaten aan de vertrouwenscommissie uit de raad. Dat zijn ook door ons gekozen mensen die een mandaat hebben van de kiezers.
Ook vanaf deze plek hartelijk gefeliciteerd met je herbenoeming, Anton!


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *