week 4 (klik hier)

VVD en Gemeentebelangen stemmen tegen ondernemerswensen!
 
In juli 2013 is de Winkelsluitingswet veranderd. De raad mag nu ontheffing geven van de winkelsluiting op zondag. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt dan de data vast. Sommige super-, tuin- en meubelmarkten willen vaker open op zondag. Zij zien met lede ogen de klanten naar de buurgemeenten vertrekken. Er is overleg geweest van wethouder Teeuwsen met de winkeliersverenigingen. Die gaven aan niet zo’n behoefte te hebben. Dus het College zag geen noodzaak om met een wijzigingsvoorstel te komen.  Daarom is er vanuit de raad een paar keer gevraagd dit agendapunt op te voeren. Op 7 januari werd dit besproken in een rondetafelgesprek. Daar bleek dat iedereen het eigenlijk met elkaar eens is. De middenstanders uit Aalten willen het liefst 5 keer per jaar een zondagevenement in het dorp, maar zijn er ook niet op tegen dat het tuincentrum en de meubelzaak in Bredevoort vaker open gaan. Brem steunt de leden die open willen. In Dinxperlo hebben de winkeliers uit de kern ook niet zo’n behoefte, maar willen hun supermarktcollega-leden ook niet in de weg zitten, die wel willen. Dat betekent dat de raad gewoon een ontheffing zou moeten geven voor elke zondag. En dat de ondernemers het zelf invullen. Dat betekent dat meubelzaken bijvoorbeeld in de zomermaanden niet op zondag open zijn, tuincentra juist met kerst, voorjaar en Moederdag wel en dat in de dorpscentra ruimte is voor “zondagsevenementen”. De ondernemers moeten het dan zelf uitzoeken en duidelijk maken aan hun klanten. Iedereen tevreden zou je zeggen. Vlak voor de raadvergadering kwam er nog een mededeling van het College waarin een overzicht staat van de openstellingen in o.a. de buurtgemeenten. Ook gaf het college aan dat nader overleg met de ondernemers niet nodig te vinden. Hun standpunten waren inmiddels helder.
 
Raadsbehandeling. 
Wat gebeurde er nu in de raad? Er lag een motie ingediend door PvdA en Progressieve Partij. In die motie werd gevraagd de winkeltijdenverordening zo te veranderen dat er een vrijstelling kwam voor de zondag. De winkeliers zouden dan zelf kunnen uitzoeken wanneer wel en wanneer niet.
De CDA fractie gaf aan hiertegen te zijn. Men wilde het laten bij de huidige 12 zondagen, wel met enige soepelheid (bijv. uitruil als het slecht weer is). Grootste bezwaar dat zij zagen is het verschuiven van de omzet in plaats van dat er meer komt. Ook het sociale van de zondag wil de fractie niet kwijt. En het speelt mee dat er verkiezingen aankomen. Zondagopenstelling ligt niet lekker bij een deel van de traditionele achterban van het CDA. Datzelfde geldt voor de ChristenUnie vanuit principiële opvattingen. Progressieve Partij en PvdA zien ook best nadelen, maar waren toch gevoelig voor de dringende argumenten van enkele regionaal opererende bedrijven (in Bredevoort): als wij niet open zijn wordt de euro in de buurgemeenten uitgegeven. Daarom hadden zij deze motie ingediend.
VVD en Gemeentebelangen lieten in hun discussiebijdrage weten dat zij ook voor zijn. Zij stemden echter tegen de motie die dat mogelijk maakt. Met als reden dat zij hun wethouder eerst nog even de gelegenheid wilden geven te overleggen met de middenstand en vanwege het coalitieakkoord. De wethouder wilde zich ook graag houden aan het coalitieakkoord. 
 
Dat is een uiterst merkwaardige opstelling:
1.Tijdens het rondetafelgesprek was de opstelling van de daar aanwezige middenstandsverenigingen helder: niet iedereen van hun leden zit hier op te wachten, maar men wil degenen die vinden dat het voor hen wel noodzakelijk is niet voor de voeten lopen. 
2.In de raadsmededeling die een dag voor de raadsvergadering aan de raad is gestuurd schrijft wethouder Teeuwsen dat hij de opstelling van de winkeliersverenigingen helder vindt en dat er geen nader overleg meer hoeft plaats te vinden. De raad kan beslissen.
3.Steeds maar werd een beroep op het coalitieprogramma gedaan. Ik had sterk de indruk dat de meerderheid niet wist wat hier instaat. In elk geval niets over het aantal open zondagen. Dit staat er:
In het kader van de Winkeltijdenwet wordt naar harmonisatie van de koopzondagen gestreefd, waarbij in samenspraak met de ondernemers de mogelijkheid van branchering tevens zal worden onderzocht.
Conclusie: CDA wil zijn vingers niet branden aan de zondagsopenstelling voor de verkiezingen. Meerdink is wel voor maar stemt nog met zijn CDA-broeders mee. VVD en GB zijn het eens met de motie die vraagt om de verordening aan te passen, maar gunnen het de oppositie niet en stemmen daarom tegen. Wethouder Teeuwsen beroept zich op een coalitieakkoord dat niets zegt en geeft aan dat overleg niet nodig is, maar zijn fractie wil dat wel. Niemand weet waarover dat overleg moet gaan.
Ik snap het niet meer. Ik weet alleen dat er 19 maart verkiezingen zijn. En dat de fracties van VVD, GB en CDA zich daardoor behoorlijk doorzichtig in de kaart laten kijken.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *