week 18 (klik hier)

Rots maakt de 3,5 fte wethouders vol – Progressieve Partij niet tegen.
Na de festiviteiten op de eerste Koningsdag (mooi weertje) lijkt de rust ook enigszins teruggekeerd in politiek Aalten. Er moest op de feestdag nog wel hier en daar een geluidje gemeten worden en een meningsverschil gesust, maar verder kon de week weer gewoon beginnen. Dinsdag moest de raad aantreden voor een extra (korte) vergadering. Er moest nog een vierde wethouder gekozen worden. Moest? De nieuwe coalitie heeft besloten om  het college uit vier wethouders te laten staan. Het CDA wilde twee wethouders, GemeenteBelangen één en  de ChristenUnie schuift aan met 0,5 wethouder. Wat de reden van deze verdeling is, is niet duidelijk. In elk geval is het CDA getalsmatig overbedeeld.  Vandaar dat dinsdag tijdens de raadsvergadering Johan Pennings namens de ChristenUnie Arnold Rots voorstelde als 0,5 parttime wethouder.  De heer Rots was die week daarvoor op een reeds afgesproken vakantie, vandaar.  Vanuit de VVD kwam de vraag of de heer Rots nog banden heeft met het bouwbedrijf Rots, waar hij voorheen de baas was. Volgens de commissie die de geloofsbrieven onderzocht zijn die banden doorgesneden. Dus staat niets een benoeming in de weg. Geloofsbrieven is een beetje een ouderwetse, plechtige term voor een setje formulieren die een raadslid of wethouder moet invullen en waarin hij/zij een overzicht geeft van  banen, bijbanen/nevenfuncties. En die functies mogen niet de schijn van belangenverstrengeling in zich hebben. 
Voor de stemming gaf Meerdink van HMV aan dat deze fractie niet akkoord ging met de benoeming van de heer Rots. Zij wilden een andere kandidaat stellen, de heer W. Bruil. Die maakte dus geen deel uit van de nieuw gevormde coalitie, maar dat leek voor HMV geen bezwaar. De stemming was duidelijk: 16 voor, 1 tegen. Wij als Progressieve Partij gaven ook een stemverklaring. Wij gaven aan tegen een formatie-uitbreiding van het aantal wethouders naar 3,5 te zijn. Dat kost ongeveer € 50.000 per jaar extra. Tijdens de begroting zal de fractie daartegen zijn. Tegen de overige leden van het college hebben we de week daarvoor bezwaren geuit: tegen de kandidatuur van Luiten vanwege de schijn van belangenverstrengeling met betrekking tot zijn grondverkopen. Tegen de andere twee vanwege hun functioneren rond o.m. die zaak en de kwestie rond Petra Hoezen in de vorige periode. Die bezwaren gelden tegen de heer Rots niet, zodat wij  akkoord gingen.
Daarna werd in de plaats van de heer Rots als raadslid voor de ChristenUnie nog benoemd mevrouw Hanny Noorman.
 
Nog meer functies.
Het CDA gebruikte de vroegere Koninginnedag om intern in de fractie taken te verdelen. Dus men meldde op donderdag dat de fractievoorzitter van het CDA de heer Jos Wessels is geworden. Een felicitatie waard. Ik ben bijzonder nieuwsgierig hoe Jos het gaat doen. Ik hoop dat hij zich realiseert dat hij voorzitter is van een RAADS-fractie en geen hulpje van de twee CDA-wethouders. Zeker in deze tijd van de taakoverdrachten naar de gemeenten is het nodig dat de raad een zelfstandige positie claimt, echt volksvertegenwoordiger gaat zijn. En vooral niet alles afdekt en geodvindt wat het college doet. 
 
De komende rondetafelgesprekken.
Op dinsdag 6 mei is er al weer een rondetafelgesprek. Ook publiek is daarbij welkom. Vanaf 19.30 uur gaat het in de raadzaal over de (on)mogelijkheid om een zonnepark te realiseren op de grond die eigenlijk bestemd is voor het industrieterrein-west. Maar dat industrieterrein is nog ver weg. Zeker nu de nieuwe coalitie deze plek min of meer afgeserveerd heeft. Omdat die grond indertijd tegen een forse prijs van huidig wethouder Luiten is aangekocht, realisering van een industrieterrein op de lange baan is geschoven en er misschien wel nooit komt; heeft de VVD voorgesteld om d.m.v. zonnepanelen er nog een beetje opbrengst uit te halen. Dat is bekeken en berekend maar blijkt nog niet erg veel op te brengen. Het gesprek gaat er nu over wat te doen. De gebruiker van de grond, Luiten kan natuurlijk ook gewoon huur of pacht betalen. 
Een tweede gesprekspunt is het vervolg-gesprek over het rekenkamerrapport over de tot standkoning of eigenlijk teloorgang van het bestemmingsplan van dat werklandschap en de gang van zaken rond de grondtransacties. De behandeling van dat agendapunt is indertijd uitgesteld omdat enkele fracties eerst van de provincie wilden weten of de aankoop door de gemeente van een gemeenteraadslid onder artikel 15 van de gemeentewet valt, dat wil zeggen dat de Provincie daar een goedkeuring op moet geven. De Provincie heeft gemeld dat dat niet geldt voor deze aankoop, dus dat deze aankoop een zaak is tussen de verkoper (gemeenteraadslid) en koper (gemeente).
 
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *