Vogelgriep net over de grens. Vervoersverbod hier

30 december – Deze week werden we opgeschrikt door berichten over vogelgriep net over de grens. Er is een vervoersverbod ingesteld in o.a. een deel van Dinxperlo. Laten we hopen dat  het virus ons gebied letterlijk overwaait. Op de site https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep staat veel informatie. Als je doorklikt naar de site van de Wageningen University vind je de volgende informatie.  “De uitbraken bij gehouden pluimvee beperken zich tot nu toe in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Denemarken tot bedrijven dicht bij plekken waar dode geïnfecteerde wilde(water) vogels zijn gevonden. De dode, geïnfecteerde wilde vogels in Nederland zijn tot nu toe gevonden in het westen en midden van het land in en nabij waterrijke gebieden. Het grootste risico op insleep van dit vogelgriepvirus bij pluimveebedrijven in Nederland lijkt daarom op dit moment ook in de omgeving van waterrijke gebieden te liggen.
Het is onduidelijk hoelang het virus zich in de wilde (water)vogels in Nederland handhaaft. In 2014/15 is er in januari 2015 nog virus aangetoond bij een taling. In 2005-2006 begon de epidemie in oktober met uitbraken in Roemenië en werden de laatste gevallen gevonden in maart 2006 in Duitsland. Dit kwam zeer waarschijnlijk mede door de strenge winter in 2006. Daarom moeten we rekening houden met een infectiedreiging vanuit de wilde fauna van enkele maanden. Het is zaak om de dode wilde (water)vogels op te ruimen omdat aasvogels voor verdere verspreiding van het virus kunnen zorgen. Het blijft dus zeer belangrijk om het gehouden pluimvee vrij te  houden van infectie door nauwgezet handteren van bioveiligheidsmaatregelen. Er zal daarom heel veel discipline worden gevraagd van de pluimveehouders om gedurende een lange periode tot in het komende jaar strikte hygiënemaatregelen toe te passen om insleep van het virus te voorkomen. Daarnaast zal er een hoge mate van alertheid
worden gevraagd en zullen pluimveehouders bij oplopende sterfte, sterke eilegdaling of voederopnamedaling niet moeten aarzelen om een melding te doen bij de NVWA van een klinisch verdachte situatie.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *