Rutte: te weinig en te laat

Bert Weevers, 13 november

Tijdens de klimaattop in Egypte gaf premier Rutte aan dat de acties om het klimaat te redden “te weinig en te laat” zijn. Dat dreigt ook voor de gemeente Aalten te gaan gelden. In een breed aangenomen motie (zonder onze stem!) is bij de behandeling van het Uitnodigingskader Zon en Wind in 2021 aan het college gevraagd nog niet te starten met Tenders (een soort aanbestedingen) voor zonneparken in de gemeente Aalten. Eerst moest er meer duidelijk komen over de mogelijkheden van zon op daken van landbouwgebouwen en andere bedrijven. LTO kreeg opdracht dit voor de landbouw-daken te onderzoeken en AGEM voor de industrie- en overige bedrijfsdaken. Beide rapporten waren voor het college aanleiding om ‘voorlopig geen tenders uit te schrijven voor zon op land’. Reden: we kunnen het RES-doel van135 GWh Duurzame Energie voor 2030 wel halen zonder zon op land.

Vraagtekens bij de opgeleverde rapporten

Uit de bijdragen van de insprekers en kritische vragen van de fracties werd echter duidelijk dat dit collegevoorstel op drijfzand is gebouwd. De kritiek richt zich op de volgende hoofdpunten:

  1. Beide rapporten spreken over ’theoretisch potentieel’ , maar in het collegevoorstel wordt dit 100% ingerekend. Uit het AGEM-project Zonnige Bedrijven bleek dat slechts 20% van de bedrijven waarvoor een quickscan was opgesteld daadwerkelijk tot plaatsing van PV-panelen was overgegaan.
  2. In het collegevoorstel wordt al gerekend met een nieuw windmolenpark (opbrengst 88 GWh/jr) als vervanging van het huidige Hagenwnd-park (30 GWh/jr). De voorzitter van Hagewind kwam echter ook inspreken en zei dat vervanging niet eerder dan 2034 gaat plaatsvinden en dat een hogere opbrengst allerminst zeker is gezien de beperkingen die de gemeente aan het park wil opleggen (maximale omvang en maximale hoogtes).
  3. Het college wil de productiecapaciteit voor duurzame energie maximeren tot het RES-bod voor 2030. Waarom laat de gemeente dat niet over aan de markt? De ruimtelijke kaders immers zijn helder en erg strak. Waarom geen minimum-capaciteit ipv een maximum? De klimaatcrisis wordt immers steeds manifester. Waarom 2030? Daar zijn we immers zo. We moeten ook verder kijken: energieneutraliteit in 2050 is een noodzakelijk eind-doel en dat is ook al best snel. En waarom beperken tot het RES-bod? Dit bod is mede gebaseerd op zeer rooskleurige besparingspercentages. Het is nu al duidelijk dat we die niet gaan halen. Er moet dus meer fossiele energie gecompenseerd worden. En zo zijn er wel meer kanttekeningen bij deze maximering van DE-productie te zetten.

Voorbereidingen nù starten

Met het amendement en de LTO en AGEM onderzoeken hebben we kostbare tijd (en geld) verloren. Zelfs Rutte zei het op de klimaattop in Egypte: het is allemaal te weinig en te laat.
Als we echt iets aan de klimaatverhitting willen doen moeten we zorgen dat er zsm Zonneparken in Aalten worden gerealiseerd!
En niet wachten tot alle net-congestie-problemen zijn opgelost, maar voorbereidingen treffen en zorgen dat je kunt leveren zo gauw de netcapaciteit is uitgebreid!

Dinsdag werd ook duidelijk dat er al geruime tijd een plan ligt voor een klein zonnepark aan de Wikkerinkweg in Aalten. PP vindt dat de gemeente als de wiedeweerga daaraan moet meewerken. Liander heeft de aansluiting al over een half jaar in de planning staan!


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *