Burendag op drie plekken

Joop Wikkerink, 24 september 2023

Vrijdag was er een bijzondere opening in Dinxperlo. Ik was er in een record-tijd (voor een opening) bij. Het ging om de opening en ingebruikneming van de nieuwe keuken bij Dr Jenny in Dinxperlo. Dat is een waardevol initiatief. Bleek ook wel: de zaal zat vol. Wat is de bedoeling? Juist mensen die in de buurt wonen zijn welkom voor een een activiteit, een praatje, een kopje koffie of zelfs op twee momenten van de dag een maaltijd!. Daarvoor is de keuken uitgebreid en vernieuwd. Op deze manier is er een soort huiskamer van de buurt ontstaan. Het was een vrolijke boel met muziek, zangeres, koffie en veel, veel mensen. De zaal was te klein dus een deel van de buurt wordt nog later uitgenodigd. Dat het werkt heb ik al eens ondervonden op een werkbezoek in mei. Het potje Uno met een vaste groep mensen heugt mij nog steeds. Ze hadden wel wat aftandse kaarten, dus ik heb ze namens het college een nieuwe set kaarten gegeven. Kunnen ze weer jaren mee vooruit. Eigenlijk al een voorproefje voor de burendag die op zaterdag op de rol stond.

Zaterdag was het Burendag. De Stichting Marga Klompe en dan m.n. de Stegemanshof besteedt hier altijd aandacht aan door het organiseren van een brunch. Voor de hele buurt. Eigenlijk willen ze dat wel buiten op straat doen, maar daarvoor is het in deze tijd van het jaar toch wel te koud. Zaterdag werd de brunch ook gecombineerd met het 12,5 jarig bestaan van de Stegemanshof en de Hooge Grindte. Ik heb benadrukt dat uit onderzoek blijkt dat weliswaar de senioren de meeste contacten hebben met buren, maar dat loopt wel iets achteruit. Terwijl burenhulp en –aandacht in onze huidige maatschappij zo van groot belang is. Dit moet een blijvend punt van aandacht zijn in ons gemeentelijk beleid: hoe krijgen we mensen weer bij elkaar op de lijn. Via brunches, activiteiten als “Bredevoort Schittert”, buurtapps, wandelclubjes enz. 

Een mooi voorbeeld is het inlooppunt bij Naoberz, Kulturhus in Dinxperlo.
’s Middags nam ik even een kijkje op de open dag met een overzicht van activiteiten. Precies volgens mij waar behoefte aan is, maar waar meer mensen gebruik van zouden kunnen maken: koffie, lunch, praatje, spelletje, bewegen, activiteiten enz.


 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *