Goede plannen tegen krimp krijgen Europees geld

12 maart –  Leader Achterhoek is een platteland ontwikkelingsprogramma om krimp het hoofd te bieden. De krimp is een probeem voor de Achterhoek en er is niet veel zo geld om daar wat aan te doen. De komende 7 jaar is er 7 miljoen beschikbaar om goede initiatieven, die vanuit de bevolking komen bij de staan in de realisering van hun idee. Er doen 7 gemeentes mee in de Achterhoek, in elke gemeente is een vertegenwoordiger, die in de Lokale Actie Groep : het LAG zit. In Aalten is dat Alexander v.d Graaf, hij helpt een ingediend plan te verbeteren.

Waar moet een plan aan voldoen? Het plan moet voldoen aan de volgende kenmerken: het moet de sociale cohesie en een vitaal platteland bevorderen; de  circulaire economie en/of duurzame energie versterken; de recreatie en het toerisme door betere kwaliteit stimuleren, een bijdrage leveren aan de Heerlijckheid Achterhoek; de regio- en grensoverschrijdende samenwerking stimuleren.

Daarnaast moet er draagvlak voor zijn; het moet innovatief zijn voor de Achterhoek, je moet samenwerken met anderen, het totale project moet meer dan 60.000 euro kosten dan krijg je 50% vergoed. Mits het ook efficiënt, doelmatig en financieel haalbaar is in de toekomst.

Een hele rij eisen dus, maar ook een kleine kern kan dit opzetten. Daar is het vooral voor bedoeld. Op 10 maart  waren veel mensen naar de bijeenkomst in zaal Beneman gekomen en de ideeën borrelden aan alle kanten op. Ook het gebied in Duitsland bij ons over de grens is een leader gebied, dus daar kan ook heel goed een samenwerking mee ontstaan. Twee keer per jaar worden er initiatieven uitgezocht die mee gefinancierd worden. De aanvraag kan gedaan worden op 2 a4 tjes, dus dat moet in de gemeente Aalten toch ook kunnen lukken?

Nieuwsgierig geworden? En heb jij een interessant idee? Kijk op www.leaderachterhoek.nl

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *