De datum 8 mei wordt in Duitsland herdacht als datum waarop in 1945 de Wehrmacht zich definitief overgaf en dus het einde van de Tweede Wereldoorlog markeert. De Stadt Bocholt organiseerde een uitgebreid programma rond die datum. Dat begon op 8 mei om 18.00 uur met de opening van de tentoonstelling “Vrijheidsstroom”.
“Vrijheidsstroom”.
Het grensoverschrijdende kunstproject “FREIHEITSSTROM – VRIJHEIDSSTROOM” is een initiatief van de stad Bocholt en de Gemeente Doetinchem (Nederland) samen met de stedelijke musea van beide steden ter gelegenheid van “80 jaar vrede & vrijheid”. Het brengt kunstenaars uit beide landen samen die in tandems samenwerken. De kunstenaarsteams werden samengebracht als onderdeel van een “Tandem Matching Day” en hun ideeën werden geselecteerd door een onafhankelijke jury van experts.
Het getal 8 speelt hier een centrale rol: het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei 1945, de horizontale 8 als symbool van oneindigheid en de 8 kunstenaarstandems die 8 sculpturen maken – sommige in nauwe samenwerking met lokale ambachtelijke bedrijven.
De kunstwerken zijn geplaatst langs twee rivieren die Bocholt en Doetinchem letterlijk én figuurlijk verbinden: de Bocholter Aa en de Oude IJssel. Sculpturen die niet alleen het oog prikkelen, maar ook aanzetten tot nadenken over wat vrijheid betekent.
Op 31 augustus wisselen de werken van plek. Wat nu in Bocholt staat, komt naar Doetinchem, en andersom. De expositie is te zien tot 8 november 2025. Meer info lees je op de website.
Twee bekenden van PP doen mee met deze expositie. Werner Brand uit Süderwick en Luci Aversteeg uit Bredevoort.
In zijn toespraak haalde burgemeester Thomas Kerkhoff van Bocholt regelmatig de vriendschapsbanden met de gemeente Aalten, de samenwerking in Dinxperwick en bijvoorbeeld de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei aan. Verena Winter (organisator van de kunsttentoonstelling) benadrukte dat kunst een bijdrage kan leveren aan vrede, vrijheid en het elkaar verstaan.
Partnersteden.
Daarna was er een bijeenkomst van partnersteden en vriendschapsgemeentes (zoals wij). Er waren officiële delegaties van bevriende en zustersteden Bocholt (België), Rossendale (Groot-Brittannië), Aurillac en Arpajon-sur-Cre (Frankrijk), Akmene (Litouwen) en Verkhniodniprovsk (Oekraïne). De reden voor dit bezoek is de viering van “80 jaar vrede en vrijheid“ ter gelegenheid van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de 75e verjaardag van de Europese Unie.
Enkele vertegenwoordigers van de Stadt Bocholt voerden het woord. De hoofdrol was weggelegd voor de burgemeester van Verkhniodniprovsk uit de Oekraïne die ondanks de oorlog een soort van optimisme uitstraalde waar je jaloers op kon zijn. Alle toespraken keurig vertaald. Tussendoor optredens van de leerlingen van de Muziekschool Bocholt/Isselbrurg en een Oekraïens duo (fluit en piano) dat woonachtig is in Doetinchem.
Het valt mij vaker op dat in toespraken in Duitsland de waarheid en huidige wereldproblemen niet ontkend worden maar hardop benoemd. Zo is men open en eerlijk over de nazi-tijd. Maar trekt dit ook door naar vandaag de dag en roept op waakzaam te zijn voor racisme, populisme, maar ook de gevaren van een pandemie en de klimaatcrisis en roept ook weerbaar en actief te zijn.
Tot slot een compilatie van gesprekken met oudere Bocholtenaren over de verschrikkingen van de bombardementen in maart 1945 op de stad Bocholt.
Een bijzondere, indrukwekkende bijeenkomst.
Joop