Op woensdagavond 21 mei was er een avond voor alle raadsleden uit de Achterhoek. De avond ging over het Ruimtelijk Perspectief Achterhoek (RPA). Dit RPA gaat over de langetermijnvisie voor de Achterhoek. Welke kant willen we op termijn op met de Achterhoek en hoe gaan we om met de verschillende belangen die allemaal aanspraak maken op het buitengebied (een lange termijnversie van de meedenkavond). Voor het ruimtelijk perspectief zijn vier, vrij extreme scenario’s uitgewerkt hoe de Achterhoek zich zou kunnen ontwikkelen. Het was geen avond op de stoel zitten en presentatie kijken, maar er werd actief over de scenario’s gesproken.
Het was een mooie opzet. De vier scenario’s waren groot afgedrukt en opgehangen. De deelnemers werden verdeeld in vier groepen en elke groep ging de vier versies langs. Bij elk scenario werd een toelichting gegeven, waarna de deelnemers konden meedenken en op- en aanmerkingen konden geven.
Het gaat om ontwikkelinrichtingen tot 2100 en daarbij moet je dus abstract denken en een beetje loslaten hoe het nu zit. Dat viel in het begin niet mee, bij het eerste scenario werd bijvoorbeeld regelmatig gezegd dat iets niet zou kunnen want daar zit nu dat en dat bedrijf en die willen niet weg. Een wat ander denkniveau dan een ontwikkelvisie tot over 75 jaar. Bij elk scenario raakten de deelnemers meer op dreef en lukte het meedenken steeds beter.
De scenario’s
Lokale gemeenschappen:
In de vier economische clusters worden de bedrijven gestuurd naar de randen van de Achterhoek. In het midden ontstaat zo ruimte voor Wonen, Recreatie en Landbouw waarbij de kernen hun eigenheid behouden. Bij de clusters wordt gekeken naar aansluitende regio’s. Tech richting Twente, productie aan de kant van Doetinchem, Kennis en ontwikkeling richting Lochem en Internationaal (een beetje vaag uitgewerkt) aan onze kant.
Stedenband:
In de stedenband heeft de Achterhoek een centrale rol in de verbindingen. N18 is A18, een personenspoorlijn langs de A18 als verbinding met Twente en Duitsland en goede verbindingen vanuit alle kernen naar de centrale verbindingslijnen. Door de goede bereikbaarheid aantrekkelijk voor mensen die weg willen uit de randstad. Wonen en groei van wonen gebeurt vooral langs de A18. Varsseveld groeit aan Terborg, Lichtenvoorde aan Groenlo en ook Eibergen groeit flink. In die kernen groeien de voorzieningen De andere kernen krijgen goede verbindingen met de centrale kernen om de voorzieningen te bereiken.
Achterhoek metropool:
Helaas niet ondenkbaar, het westen loopt onder, iedereen verkast naar een plek hoog en droog zoals de Achterhoek. Doetinchem grenst aan het water en er ontstaat een soort Groot Wenters met tot 300.000 inwoners.
Waar de andere scenario’s zich veel richten op randstad en groei, gaat de zelfredzame regio de blik meer naar binnen richten. Achterhoek is zelfredzaam met veel kernen met hun eigen karakter. We zijn voor voedsel en energie zelfredzaam en laten ons niet te veel gelegen aan andere regio’s. Door de rust en ruimte die dat geeft zijn we aantrekkelijk als vestigingslocatie en daarmee voorkomen we krimp.
Elke versie heeft wel punten die mogelijk zijn of aantrekkelijk lijken en daar moet de discussie over. Wie willen we zijn en hoe bereiken we dat. Denk aan het Groene Hart of Brainport Eindhoven. Daar is lang van tevoren op aan gestuurd en die koers is steeds vastgehouden. Het vergt geduld, maar dan zijn er kansen de ontwikkeling te sturen. Natuurlijk alleen op hoofdlijnen, je hebt de toekomst nooit helemaal in de hand, maar met een goede visie sta je toch sterker.
Ik vond het een mooie avond om dat te doen waar de raad voor is: Visie en hoofdlijnen. Helaas waren er niet veel uit onze gemeente.
Theo Bauhuis