week 12 (klik hier)

Zit de ChristenUnie nog wel lekker in deze coalitie?

De actie van Spar Luiten te Bredevoort om aan te kondigen dat de winkel tot nader order zondag weer dicht gaat heeft zijn uitwerking niet gemist. In de oude regeling mochten supermarkten 24 zondagen per jaaropen zin. Als je daar dus direct vanaf 1 januari gebruik van maakt zouden de zondagen halverwege het jaar “op” zijn. Dus vandaar de aankondiging om  pas op de plaats te maken en nu even een paar weken/maanden op zondag dicht te gaan. Dat was voor onze fractie van de Progressieve Partij aanleiding een uitgebreide motie op te stellen en deze samen met VVD, PvdA en HMV aan te kondigen en op de agenda van de raad te zetten. Om de coalitiepartijen te “helpen” werd in de motie niet het onderste uit de kan gevraagd, maar gevraagd om volledige zondagsopenstelling voor supermarkten, tuincentra en meubelzaken.  

Actie Gemeentebelangen en  CDA niet gericht op “samenwerking”
Enigszins verrassend kwamen CDA en Gemeentebelangen de vrijdag voor de raad met een voorstel om alles maar vrij te geven. Een enorme ommezwaai, maar wel  prima passend in de opvattingen die wij in juli al hadden verkondigd: laat het gewoon aan de ondernemers. Voor deze ommezwaai van CDA en GB moest het coalitieakkoord aangepast worden, immers de ChristenUnie was en is tegenstander van verdere uitbreiding van zondagopenstelling. De vraag mag gesteld worden wat nu zo’n coalitieakkoord waard is. Als zo’n belangrijk punt voor de ChristenUnie (hetgeen ik respecteer) uit het akkoord gesloopt wordt vanwege opportunisme van het CDA? Wat moet er dan gebeuren voordat de ChristenUnie wel consequenties trekt.  Dit tast hun geloofwaardigheid van principiële partij wel aan. GB en CDA “vergaten” en passant ook nog even hun motto “Iedereen”, want ondanks de uitnodiging van de oppositie om aan te sluiten bij hun motie, kwamen ze toch met een eigen variant. Je zou het ook eens in het openbaar eens moeten zijn met die vermaledijde oppositiepartijen!
 
Wethouder Kok als  “meebeweger”. 
Opvallend is ook de rol van wethouder Kok. In 2014 geharnast tegenstander van verruiming van de zondagsopenstelling met zelfs een minderheidsstandpunt in het toenmalige college. Nu draaide hij als een blad aan de boom en kondigde, geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid  zelfs aan dat wat hem betreft de volledige zondagopenstelling meteen zondag kon in gaan. Dat heet  soepel mee bewegen met de meerderheden. Sommigen noemen dit ook opportunisme. Prima natuurlijk, maar hij deed net alsof hij het zelf allemaal bedacht had. Iedereen, inclusief de wethouder, voelde zich winnaar. Hier blijkt maar weer uit: het succes heeft vele vaderen.
 
Gemeentebelangen wil te graag schitteren.
Ook opvallend is de rol van Gemeentebelangen. Nadat zij 1,5 jaar hun eigen programmapunt hadden tegengehouden. In juli 2014 nog zeiden “afspraak is afspraak” , ze rare toezeggingen gedaan hadden aan individuele winkeliers “dat ze wel iets zouden regelen in het kleine kernenbeleid”, deden ze nu net alsof  zij  persoonlijk gezorgd hadden dat de winkelsluiting op zondag voor die ondernemers die dat willen van de baan is. Gelukkig werd het idee “overgenomen” door het College zodat er niet gesteggeld hoefde te worden over welke motie  in stemming moest komen. Ik had overigens onze motie al aangepast naar volledige openstelling. Dus de opzet van Gemeentebelangen en CDA om als glorieuze winnaars te schitteren mislukte. 
 
Hoe nu verder?
Als ik CDA en Gemeentebelangen was zou ik wat bescheidener zijn en wat meer rekening houden met de uiterst precaire positie waarin de meerderheid van deze coalitie de ChristenUnie gebracht heeft. De ChristenUnie op hun beurt heeft onvoldoende duidelijk kunnen maken waarom zij dit voor hen  zo uiterst belangrijke punt in het coalitieakkoord heeft laten lopen, zonder er iets voor terug te krijgen. De belangrijkste les is wel dat een gemeenteraad gezamenlijk kan inspelen op veranderende maatschappelijke omstandigheden en  wensen van consumenten en ondernemers. Ondanks de verdeling in coalitie en oppositie, ondanks een coalitieakkoord, ondanks minderheidsstandpunten van wethouders. Daar hebben wij als Progressieve Partij hard aan gesleurd. Uiteindelijk telt het resultaat.
 
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *