Strijd voor zorgcontinuïteit nog lang niet klaar

19 maart – Een beladen raadvergadering met een tribune vol met TSN-medewerksters wiens baan verloren dreigt te gaan en die bezorgd zijn over hun clienten.  De Progressieve Partij heeft zijn best gedaan te beargumenteren waarom het College bij de nieuwe aanbieders de verplichting op zou moeten leggen om de koppels hulpverleenster-client in stand te houden en de rechtspositie  te behouden. Andere gemeenten in Nederland doen dat ook. Aalten, Winterswijk en Oost –Gelre houden vast een aan soort formele benadering; waarvan het de vraag is of die voor de rechter stand houdt.
 
Joop Wikkerink: “ Achtereenvolgende kabinetten  doen de zorg in de uitverkoop naar de markt. Die  gaat voor winst en race to the bottom op gebied van arbeidsvoorwaarden. Het rijk kiepert bezuinigingen en kortingen over de schutting bij gemeenten.Die trappen erin en onder het mom van beleidsvrijheid ontstaat een lappendeken  van rare constructies. Vervolgens neemt  van Rijn weer allerlei  reparatiemaatregelen zoals HHT (extra geld voor vouchers), de Code Marktgedrag  over tarieven en de  komende AmvB waarin alfahulpen verboden worden. 
Daarmee wordt de weeffout in de WMO niet goed gemaakt. Men wil vernieuwen en transformeren  met als ware doel dikke bezuinigingen. En dat gaat dan over de ruggen van werknemers en klanten. 
 
 
“Gemeenten staan nu voor de keus of ze de fouten in Den Haag willen goedmaken. Dat moeten we vaker. Steeds springen gemeenten in de bres daar waar het Rijk steken laat vallen. Nu kunnen we dat ook, zijn we zelfs verplicht op grond van art.  2.6 van de WMO en art. 12.3 lid 2 van de CAO vvt.  Maar meer dan een wettelijke of juridische verplichting is het nog een morele verplichting. Wij willen geen  onrust bij de clienten. Wij willen goede arbeidsvoorwaarden voor werkneemsters, waarvan sommigen nu voor de tweede keer getroffen worden door strapatsen van de marktwerking en aan de kant gezet worden.  Dat kan door deze motie aan te nemen en het college op te dragen de koppels clienten-hulpverleners en de arbeidsvoorwaarden te respecteren.” 
De afloop is bekend. De andere fracties –behalve PvdA- wilden niet.
 
Op de foto: Ouwehoeren kan Willem goed, maar zijn fractie HMV stemde wel tegen de motie die koppels en arbeidsvoorwaarden wilde veiligstellen. (foto: Leo van der Linder voor AaltensNieuws.nl) 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *