Om te beginnen: stageplekken hoognodig in de Achterhoek

12 december – Het was te zien dat krimp in bijna het hele land speelt, want overal kwamen de mensen vandaan. Friesland, Limburg, Zeeland. Er waren zelfs veel mensen van de ministeries van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, Sociale zaken en Werkgelegenheid, en Infrastructuur en Milieu. Nog nooit zoveel Haagse ambtenaren bij elkaar gezien! En dat allemaal bij een conferentie over de “bevolkingskrimp”, georganiseerd door jongeren!. Er zijn veel interessante ontwikkelingen in de Achterhoek, daar wilden ze meer van weten. De ambtenaren zeggen: We maken samen Nederland, dus we komen hier om te weten wat jullie ideeën zijn. Een krimpregio kan goed samengaan met innovatie. Die innovatie moet wel passen bij de omgeving, anders gaat het niet leven.
De jeugd heeft de toekomst, maar hoe houd je ze in de Achterhoek? Via pizzasessies werden jongeren uitgenodigd. Wat verwachten jongeren van de overheid? Nieuwe generatie zoekt een nieuwe overheid, maar welke overheid verwachten ze dan? Dat was een thema van een workshop.
De trek naar de steden geeft veel leegstand er staat 100 miljoen vierkante meter gebouwen en woningen leeg in Nederland. Welke  creatieve oplossingen kunnen we daar voor bedenken?
Er zijn veel top industrieën in de Achterhoek. In Varsseveld maken ze zeer geavanceerde broedmachines en wist U dan ‘de Amsterdammertjes’ in Zelhem worden gemaakt? We hebben ook een paar goede ambassadeurs: Bennie Jolink en Guus Hiddink.
Er zijn Blijf- en  Boemerang jongeren. Als ze terugkomen willen ze het liefst in Doetinchem wonen. Het is belangrijk om een hier stageplek te vinden, 45% van de jongeren vind moeilijk zo’n plek. 45% van de jongeren blijft na de stage werken in dat bedrijf. Daarom is de talententuin, Icer en WICK ontwikkeld die helpen bij het vinden van een stage. Er zijn bedrijven die mensen zoeken en mensen die bedrijven zoeken, die worden zo met elkaar verbonden, maar hier kan nog veel ontwikkeld worden!
Kent je trouwens het Chinees/Achterhoekse gezegd? Matsimiedanmatsikoe
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *