Megastallen kan echt niet meer: stof en stank ongezond

12 december – Dinsdag een druk bezochte avond in Lievelde met boeren, burgers, politici en verdere geïnteresseerden. Sprekers Volkert Vintgens van Gelderse Milieu Federatie, voorzitter LTO Gelderland en vertegenwoordiger GGD Gelderland, belast met landbouw. De Progressieve Partij was erbij. 
Alle drie een goede inleiding, waarbij voor mij opviel dat GGD wat betreft afstand tussen burgerwoningen en stallen een afstand adviseert van 250 meter. Let wel, advies aan gemeenten, maar geen dwingende of wettelijk norm. Aalten wil in nieuw bestemmingsplan Landelijk Gebied het beleid van 25 meter aanhouden, omdat we al een geurverordening hebben. Helaas gaat men voorbij aan het risico van dierziektes en uitstoot fijnstof.
LTO had een zware avond, kon niet goed hun beleid tov megastallen verwoorden. Heeft mooie plannen, maar ik zie daar voorlopig geen uitvoering van komen. Ook werd weer het mestoverschot omarmd als een goede manier om groene energie op te wekken. Dit is de wereld omdraaien, om van de mest af te komen verzinnen we dat het goed is voor het milieu. Zijn verhaal kwam er eigenlijk op neer dat ook LTO vond dat er een halt moet komen aan ongebreidelde uitbreidingen, maar dat kan hij natuurlijk niet zomaar hardop zeggen.
Ook de buren van de Gendringseweg waren aanwezig en hebben GGD uitgenodigd om eens te komen kijken. Ons gevraagd om weer met hun mee te denken en op te trekken omdat er weer een nieuwe aanvraag in de maak is voor de gigantische uitbreiding van van de Wolfshaar. Tegen de wens van een meerderheid van de gemeenteraad in. Die heeft de vorige uitbreiding op grond van argumenten afgewezen.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *