Mr. Gorsky, wereldjazz, bij Schiller. Gratis!

8 november – Op zaterdagmiddag 12 november om 16.00 uur zal in café-rest. ”Schiller”, Prinsenstraat 4 te Aalten de Solidariteitsprijs uitgereikt worden door de Progressieve Partij. De uitreiking wordt muzikaal begeleid door de wereldjazzformatie Mr. Gorsky.

Wie is Mr. Gorsky?

Mr. Gorsky is ontstaan op initiatief van tenor- en altsaxofonist Bert Weevers uit Bredevoort. Zijn oude maatje Buce Lopulissa uit Winterswijk speelt electrische bas. Jaren geleden speelden ze al samen in o.a. jazzband Just Friends. De ander twee leden hebben een  pop- en rockachtergrond. Edwin Rutgers uit Aalten is een virtuoos op de drums. Samen met Buce legt hij een lekkere funky groove neer. Martijn Luimes, muziekleraar uit Doetinchem,  weet met zijn rock-achtergrond zowel fraai melodische lijnen als funk-licks en ruig ‘scheurwerk’ uit zijn gitaar te toveren. Het doel is samen een hechte band te vormen en een hevig swingend geheel neer te zetten. ‘Jazz’ is een mogelijke verzamelnaam als je er een etiket op wilt plakken, maar ‘electro-funk’ of ‘psychedelische tripfusion’ mag ook. Moderne jazz is het muziekgenre bij uitstek waarin invloeden uit alle werelddelen en andere muziekstijlen tot nieuwe spannende vormen samenvloeien. Denk bijvoorbeeld aan de afro funk van Fela Kuti en de hedendaagse New Orleans drumming van Stanton Moore, waar Mr Gorsky ook enkele nummers van speelt. Verder spelen ze funkversies van standards van Miles Davis en Thelonious Monk naast recenter werk van o.a. Billy Cobham. John Scofield, Charlie Hunter en Kurt Cobain. Af en toe wordt er een fraai hardbop nummer van bijv. John Coltrane gespeeld of een jive-wals van de zuidafrikaanse trompettist Dudu Pukwana.

Wat is de Solidariteitsprijs?

De Solidariteitsprijs is een  twee-jaarlijkse prijs die is ingesteld door de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo. Juist in deze tijd van verharding, verrechtsing en verruwing is solidariteit met de zwakkeren in de samenleving meer dan ooit geboden. Gelukkig zijn er mensen en groepen die zich het lot aantrekken van  hun medeburgers.  Zij doen dat vaak in stilte en anonimiteit. Soms ook via acties met veel publiciteit. Toch zijn zulke mensen lichtende voorbeelden voor een lokale gemeenschap en boegbeelden van modern “noaberschap”.  Om de aandacht te vestigen op de noodzaak voor solidariteit met de zwakkeren is de “Solidariteitsprijs” ingesteld.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *