Leren van geschiedenis: Bevroren Tranen

9 april –  Op woensdag 13 april a.s. worden de laatste Stolpersteine in Aalten gelegd met enig ceremonieel. Wat zijn Stolpersteine? Een Stolperstein (struikelsteen) is een gedenksteen, die geplaatst wordt in het trottoir voor het huis van waaruit in de Tweede Wereldoorlog mensen door de nazi’s zijn weggevoerd naar een vernietigingskamp. Als je, meestal onverwacht, voor je voeten zo’n steen ziet met de naam van een slachtoffer van deze terreur, word je er weer even aan herinnerd hoe tijdens die oorlog vele miljoenen het slachtoffer zijn geworden van systematische moord. Op de bovenkant van de stenen, die een oppervlakte hebben van 10 bij 10 cm., is een messing plaatje aangebracht. Daarin zijn de naam, het geboortejaar, de datum van wegvoering en de plaats en datum van overlijden gestanst. Zo herinnert elk van die stenen aan één van die slachtoffers, een mens die op déze plek heeft gewoond en hiervandaan is gedeporteerd om nooit meer terug te keren. Zie o.a. www.synagoge-aalten.nl en http://www.aaltensemusea.nl/muziekvoorstelling-bevroren-tranen/

Om 20.00 uur wordt de dag afgesloten met een voorstelling van Maarten Peters (en Margriet Eshuijs) getiteld “Bevroren tranen” Hieronder de uitnodiging van ex-burgemeester Bouwers hiervoor: 

Beste vrienden en plaatsgenoten,
Graag attendeer ik je langs deze weg op de prachtige muziekvoorstelling ‘Bevroren Tranen’ in de Zuiderkerk te Aalten op woensdag 13 april a.s. De zaal is open om 19.30 uur en de voorstelling begint om 20.00 uur. De uitvoering van de voorstelling is mede georganiseerd door de vereniging ‘Aaltense Musea’, Café Cultuur, de commissies ‘Kerk en Israël’ en ‘Inspiratie en Ontmoeting’ en vindt mede plaats onder auspiciën van de gemeente Aalten.  Vandaag staat in de kranten het bericht dat van het monumentje ‘Bevroren Tranen’ in kamp Westerbork de druppel op de lage sokkel is gestolen. Triest dat in een brein de gedachte opwelt om zoiets te doen.  Wat niet kan worden gestolen is de muziekuitvoering van Maarten Peters, Margriet Eshuijs en twee medewerkers. 
Met hartelijke groet,
Tijme J. Bouwers
Voorz. St. “Vrienden van de Aaltense Synagoge”
 
(noot van de red.: Zeer aan te bevelen deze voorstelling. Een waarschuwing tegen onderdrukking en facisme, juist belangrijk nu)

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *