Kunst, cultuur en sport in de participatiesamenleving

20 oktober – Woensdag 19 oktober werd de tweede workshop gegeven door dr. Annemieke Traag waarnemend burgemeester van Doetinchem en voorzitter van regio Achterhoek.
We waren met een betrokken groep mensen dus er ontstond een leerzame levendige dialoog: Wat moet je doen en wat speelt een rol als je als participerende burger iets wilt organiseren? En hoe gaat de politiek en de overheid om met de ideeën die burgers hebben? Welke invloed hebben burgers op de lokale overheid?
Wanneer participeert de burger?
Via verkiezingen, inspraakavonden, ronde tafel gesprekken, petities, demonstraties, de rechter kun je de overheidsbeslissingen beïnvloeden.Wanneer werkt een burgerinitiatief? Dan moet je wel een lange adem en een groep burgers hebben die er echt voor gaan, maar er zijn al een zorgcoöperatie en duurzame energieprojecten, we share initiatieven ontstaan ( zoals de deelauto in Aalten).Vooral hoger opgeleide mensen boeken hier resultaten, maar moet de overheid ook wat doen om ook in de sociaal lagere wijken te helpen iets van de grond te tillen?
De terugtredende overheid
De overheid treedt terug, maar jammer genoeg worden hier ook goed werkende projecten afgebroken, die later door de bewoners met veel moeite weer moeten worden opgebouwd. Het blijkt wel dat het een samenbindende werking heeft als een groep mensen in een buurt samen iets op gaan zetten, de buurt wordt er vaak gezelliger van.
Moet alles financieel rendabel zijn?
Bij veel culturele initiatieven; sport initiatieven en ook bij een  Kultuurhus is het moeilijk het financieel rendabel te krijgen, maar moet je dat ook eisen? Of moet de gemeente ondersteuning blijven geven. Welke bijdrage geeft een gemeente aan een schouwburg en hoeveel subsidie krijgen de grote musea? Moet alleen  spraakmakende kunst en cultuur voor de elite gesubsidieerd worden of juist ook het Hollandse lied?
Zijn er te veel regels, moeten we die dan maar eens los laten? Hoe belangrijk is creatieve vorming en out of the box denken? Waar ligt de balans? Het was een zeer boeiend dialoog tussen de aanwezige mensen die Annemiek liet ontstaan.
 
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *