Joop Wikkerink genomineerd

PP-wethouder Joop Wikkerink is genomineerd als “Beste Bestuurder van een kleine gemeenten 2021” Natuurlijk hierbij een oproep om te stemmen via www.bestebestuurder.nl en wel vòòr 30 januari a.s. Het jury-rapport zegt:

Wethouder Wikkerink wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn deskundigheid en jarenlange ervaring in de lokale politiek. Hij gaat op een verbindende manier te werk en heeft daarmee vele vernieuwingen doorgevoerd. Stemmers prijzen hem om zijn tomeloze inzet als wethouder, maar ook in het verleden als raadslid.

Joop:

“Pfft, ik was wel even overdonderd. Hoe kan dat nou, dacht ik. Ik doe toch helemaal niet zoveel bijzonders, behalve m’n werk naar eer en geweten. En ik ben helemaal niet zo van dit soort wedstrijdjes. Maar toen het even landde en ik er een nachtje over sliep en wat reacties hoorde, dacht ik: “ik vind het eigenlijk nog wel leuk ook. Het is toch een soort waardering en erkenning die elk mens wel eens nodig heeft. En toen ik er nog verder over nadacht, zei ik bij mezelf: Ik hoop dat bij degenen die mij deze nominatie bezorgd hebben in elk geval drie dingen zijn opgevallen:

1.Ik geloof heel sterk in het college-als-team. Dus dat je samen verantwoordelijk bent, je elkaar helpt, en elkaar wat gunt. Dat elkaar ook verdedigt en dat je vooral “inclusief denkt”, dus rekening houdt met het belang en positie van de ander. Ik wil heel graag nog een periode door als wethouder en probeer ook steeds duidelijk te maken dat het succes en de goede sfeer in ons college komt doordat we het SAMEN doen. Maar zeg ik er dan meteen achteraan: je moet het wel DOEN. Vandaar onze slogan: daadkrachtig, duurzaam en dichtbij. En voor dat doen hebben we natuurlijk deskundige en betrokken medewerkers nodig. Die hebben we. Zonder hen kunnen we het niet. En uiteindelijk natuurlijk ook een raad die ons beleid steunt. En dat gaat ook goed.

2.Ik hoop ook dat is opgevallen dat ik als wethouder (en trouwens ook ons college) veel belang hecht aan “burgerparticipatie”. Onze inwoners meenemen, betrekken, informeren en naar hen luisteren. Naar hun zorgen, opvattingen en ideeën. En dat wil dan absoluut niet zeggen dat “zij vragen en wij draaien”, maar vooral dat je uitlegt hoe jouw beleid en besluit tot stand komt. Kijk maar naar de digitale koffiemomentjes en inwonersgesprekken die collega Hans te Lindert en ik tijdens de corona-periode hebben gevoerd over het sociaal domein. Ik doe daar dan nog een schepje bij bovenop met mijn veertiendaagse weblog en podcast, mijn regelmatige posts, zoveel mogelijk over inhoud, op de sociale media en mijn meningennetwerk. Kijk maar eens op https://wethouderjoopwikkerink.wordpress.com/

Bevind me natuurlijk ook in goed gezelschap van mijn eigen partij, de Progressieve partij die ook bekend staat om haar actieve informatiebeleid naar onze inwoners toe. Met een website, socials, en een wekelijkse emailnieuwsbrief dien binnenkort voor de 700 ste (!) keer verschijnt. De kritiek die je wel eens op “de politiek” hoort dat “je ze alleen maar vlak voor de verkiezingen hoort en ziet”is in elk geval niet op mij en mijn partij van toepassing.

3.Ik heb me in de afgelopen 3,5 jaar heel erg sterk gemaakt voor de regionale samenwerking op het terrein van werk en inkomen en het sociaal domein inclusief de publieke gezondheid. Als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg geloof ik erg  in de inhoudelijk en niet-verplichte afstemming tussen de 8 gemeenten i de Achterhoek, Zodat inwoners en aanbieders niet met een ratjetoe aan regels en beleid geconfronteerd worden. Dat is heel lastig soms , soms denk ik wel eens : “wat willen we nu in de Achterhoek: samenwerken of tegenwerken?” Op Werk en Inkomen hebben we prachtige resultaten bereik in regionaal verband. Bijvoorbeeld op het gebied van het scholings- en talentenfonds Op IJver, het beleid rond social return on investment en de ommedraai in kijk op mensen die in een afhankelijk uitkeringspositie zitten. En dan is het nog steeds onnodig en jammer dat Oude IJsselstreek hierin zijn eigen weg gaat. Immers juist de arbeidsmarkt is regionaal. Ook maak we grote stappen met Achterhoek gezond: ingewikkeld, lange adem, veel belangen en partijen: maar ook hier is het nodig dat we fundamenteel anders gaan kijken naar onze gezondheidszorg anders hebben we over 20 jaar geen handjes en geen centjes daar meer voor.

Dus als deze gegevens zijn meegenomen in de nominatie dan denk ik: leuk, mooi het gaat niet alleen om mij, het gaat om samenwerking, inwonerbetrokkenheid en  is dus vooral ook een waardering voor ons als samenwerkend team, voor heel Aalten en voor de Achterhoek.

En de grote (serieuze)  grap is natuurlijk dat deze nominatie de derde is die de gemeente Aalten binnensleept. In 2020 was collega Hans de beste bestuurder van 2019, in 2021 was collega Ted genomineerd voor de beste bestuurder 2020 en nu ik voor 2021.

 Als we er zo tegenaan kijken, dan durf ik wel op te roepen: STEM OP MIJ !

Hoe?

Zie hieronder een oproep van een collega:

Wethouder Joop Wikkerink is genomineerd voor de titel Beste Bestuurder Kleine Gemeente 2021 🎉 Stem jij ook? Dit kan t/m 30 januari via: https://necker.survalyzer.eu/nfbbqdbqnm?l=nl. Andere categorieën kun je overslaan door ‘ik stem op geen van bovenstaande bestuurders’ aan te klikken. Vergeet niet je stem via de link in je mailbox te bevestigen. Bedankt 👍🏻


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *