Vrijwilliger bij AZC Groot Deunk: doet u mee?

6 februari – Op 4 februari organiseerde de Werkgroep Vluchtelingen Aalten een informatieavond voor de mensen die zich als vrijwilliger voor de Nederlandse taallessen hadden gemeld. Er kwamen veel meer mensen ( 70) dan ze hadden verwacht. Nu zijn er 170 vluchtelingen in de AZC Barlo, volgende week komen de mensen die in de “chalets” komen wonen. Dan wonen er 300 mensen in het AZC. 80% van de geplaatste vluchtelingen komt uit Syrië, de rest komt uit Eritrea, Afghanistan, Irak. De school voor de kinderen is al begonnen daar zijn 25 kinderen, het volwassenen onderwijs begint 15 maart.
Wat wil de werkgroep organiseren?
Ze willen een maatjes project op gaan zetten. De bedoeling is dat maatje gekoppeld wordt aan een vluchteling en hem/haar leert hoe de ‘normale’ dingen in Nederland reilen en zeilen. Er wordt van het maatje verwacht dat zij de ander 1x per week of per 2 weken uitnodigt en samen dingen gaat doen. De bewoners van de AZC vervelen zich vaak en zijn erg blij als ze ergens heen kunnen.
In Doetinchem hebben ze hier ook ervaring mee en het bevalt daar erg goed. De mensen die hier nu wonen gaan zodra er een huis is in de omgeving van den Haag wonen. De groep die nog komt, komt waarschijnlijk in Gelderland te wonen. Er komen vrouwen kinderen, jong volwassenen en mannen in het AZC.  De mensen die nu komen, hebben toestemming om in Nederland te blijven en gaan naar een huis, zodra dat klaar is.We noemen hen statushouders.
Wordt er al wat georganiseerd?
Er is al een sportclub  uit Lichtenvoorde waar de asielzoekers mee kunnen sporten, een internationaal café, de Storm heeft kinderen uitgenodigd voor de legodag, de Zuiderkerk heeft mensen uitgenodigd voor een burendag. En er zijn mensen bezig met het inzamelen van Fietsen, en het opzetten van een fietsen herstelwerkplaats!
Wat is goed voor de vluchtelingen
Ze willen graag contact met Nederlandse mensen. Willen ook erg graag iets doen buiten het asielzoekers centrum. Heb U een leuk idee? Meldt dat dan bij info@hulpvoorvluchtelingenaalten.nl 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *