Vragenuurtje in de raad wordt populariteitspoll

11 juli – Het vragenuurtje in de raad is bedoeld voor actuele en vaak spoedeisende vragen. Mocht de vraag niet spoedeisend zijn, dan kan het College de gestelde vragen via een schriftelijke raadsmededeling beantwoorden. Er is ook een soort stilzwijgende afspraak dat de vragen 24 uur voor de aanvang van de vergadering schriftelijk worden ingediend.

Dan kan het college (en de medewerkers) zich een beetje voorbereiden. Zo’n “gentlement-agreement” bestaat er ook ten aanzien van in te dienen moties of wijzigingsvoorstellen. Deze moeten doorgaans vrijdag voor de raad in elk geval worden aangekondigd.

Het lijkt er wel op alsof die afspraken niet voor VVD en CDA gelden. De VVD stuurde namens de coalitie enkele uren voor de raadsvergadering een ingewikkeld amendement rond. Fracties kunnen dan niet meer overleggen. Mensen die later van hun werk thuiskomen kunnen de tekst nauwelijks lezen. Dat was in dit geval ook niet de bedoeling. De coalitie had in hun maandelijkse achterkamer de zaak al beklonken. Navis (VVD)  maakte wel excuses voor de late toezending.

Nog bonter maakten sommige leden van het CDA het met het vragenuurtje. De tijd van de strijd om een plaatsje op de lijst is weer aangebroken; bestuursleden van het CDA zaten op de tribune, dus individuele leden moesten zich in de kijker spelen. En wel met volstrekt onzinnige en onnodige vragen. Zo stelde Dierssen een vraag over een bijeenkomst waaraan hij zelf had deelgenomen. Meerdink herhaalde een vraag die enkele maanden gelden ook al eens langs kwam en van Geenen vroeg gedetailleerde informatie over afstanden en Duitse wetgeving in relatie tot de Kiesbau in Suderwick. Allemaal kwesties die niet eentweedrie beantwoord kunnen worden en wat ook niet nodig is. Ze worden alleen gesteld om zichzelf te profileren. Erg doorzichtig.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *