Samen voor de patrijs: mooie samenwerking met resultaat!

1 oktober 2016 – Samen doen dat is de kern van dit project waar vogelbescherming,de wildbehheereenheid, de groep akkerranden, de gemeente Aalten en de grondeigenaren zich gezamenlijk voor inspannen. 
 En het resultaat mag er zijn. Het aantal broedpaartjes groeide in Aalten van 22 naar 72 en ook in Duitsland komen weer meer patrijzen. De patrijs is eigenlijk een steppevogel en heeft om te kunnen leven een lage begroeiing nodig. Elk jaar wordt een andere buurtschap gestimuleerd om mee te doen, dit jaar zijn de akkerranden in IJzerlo ingezaaid. Per vierkante meter geeft de gemeente een subsidie van 10 cent. Veel kleine perceeltje: dat is belangrijk! De vogels kunnen dan veilig van het ene perceel naar het andere. In de  andere buurtschappen blijven ook veel mensen mee doen. Op de ingezaaide bloemenranden komen veel insecten af. Als de jongen net uit het ei zijn, eten ze eerst een paar weken insecten. Deze biotoop  is goed voor de bemesting van de grond. Er wordt nu al 80ha ingezaaid. Behalve de patrijs komen er ook veel andere soorten vogels op af, vooral veel klein zangvogels. Een aantal boomkwekers, zoals Rendering gebruiken ook bloemenranden voor de bestijding van de schadelijke insecten en bemesting, zodat ze geen chemische middelen meer hoeven te gebruiken. Een kenner kan in één oogopslag aan het blad zien dat er geen chemische middelen worden gebruikt. Ook op hun kwekerij broedt nu een paarje patrijzen. Voor toeristen is het ook interessant, want door een landschap fietsen, waar bloemenranden staan is mooier dan tussen grote groene vlakten waar maar één soort productiegras op staat.
Op de infodag 24 september kwamen groepen uit het hele land naar de fors uitgebreide Neeth om zich te laten inspireren door de goede reultaten.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *