Manifest “Weg met het coalitieakkoord”

20 augustus – Raadslid Gerrit Migchelbrink was te gast in het radioprogramma “in gesprek” op de lokale radio. Gerrit introduceerde een mooi nieuw idee voor gemeentepolitiek. Het manifest “weg met het coalitieaccoord”.  De gedachte hierachter is dat de gemeenteraad samen een raadsprogramma maakt geïnspireerd door “stakeholders” (burgers en organisaties). De wethouderskeuze wordt dan losgekoppeld van de verkiezingsuitslag maar gebeurt op basis van een inschatting wie deskundig genoeg is onderdelen van dit programma uit te voeren (na een sollicitatie). De ideeën hiervoor zijn opgeschreven door een Werkgroep Democratie 1000, een door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) opgezette denktank die nadenkt over de toekomst van de gemeenteraden. De Progressieve Partij zou hier in de aanloop van de verkiezingen graag mee aan de gang gaan.  Natuurlijk zullen rechtse en conservatieve partijen niet staan te juichen om deze vernieuwing. Waarschijnlijk omdat zij zelf   ook altijd belang hebben  gehad bij dichtgetimmerde coalitieakkoorden. Voorbeeld daarvan is de huidige VVD-fractie in Aalten. In deze oppositieperiode heeft ze er last van en klaagt ze dus over samenwerking. Toch vindt de Progressieve Partij dit een uitstekend idee om over verder te denken, zeker voor de komenden verkiezingen. Het blijkt nl. dat het coalitieakkoord keer op keer “misbruikt” wordt, terwijl er hoegenaamd niks in staat. Zo liet Frenken bijvoorbeeld in de media optekenen dat twee CDA-wethouders een bepaling is uit het coalitieakkoord. Dat staat nergens, of Frenken moet een ander akkoord hebben dan wij.

Het is niet gek dat deze op dit moment weer actueel worden. Er is binnen de oppositie brede onvrede over de handelwijze van coalitie en CDA over het automatisch invullen van de vacature Luiten. Iedereen heeft de mond vol over samenwerking, bruggen bouwen, verbinden. Maar het CDA en in het kielzog GemeenteBelangen en ChristenUnie gaan gewoon hun eigen gang. Dat zou ander moeten kunnen. Daar gaat dat manifest ook over. Wij zullen het in discussie aanbevelen.

Het Manifest “Weg met het coalitieakkoord” kun je via deze link lezen: http://www.lokaledemocratieinbeweging.nl/media/gallery/bestanden/Manifest%20D1000%20Weg%20met%20het%20coalitieakkoord.pdf

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *