Liander: combinatie zon en wind het beste

Theo Bauhuis, 30 oktober 2022

Op 20 oktober was er een informatieavond van netbeheerder Liander voor de Achterhoekse gemeenteraadsleden. Doel van de bijeenkomst was, naast kennismaken, laten zien waar Liander mee bezig is en welke uitdagingen er zijn op het stroomnet.
Uit Aalten waren er 2 PP-ers en 1 GB-er aanwezig.

1000 transformatiehuisjes nodig!
Dat er de nodige problemen en uitdagingen zijn op het stroomnet zal bekend zijn. Iedereen kent verhalen over zonnepaneel bezitters die niet terug kunnen leveren en verschillende partijen zien in de krapte op het net een mooi argument om groene stroomopwekking op een afstand te houden.
Liander is druk met het uitbreiden van het middenspanningsnet. Tot 2030 verwachten ze totaal in de Achterhoek: ± 1.000 transformatorhuisjes (=120 per gemeente) en 2.000 km middenspanningskabel (=250km per gemeente.

Slimme oplossingen
Naast uitbreiden van het net zoekt Liander de oplossingen voor capaciteitsproblemen in slimme oplossingen. Het wordt voor het stroomnet allemaal een stuk beheersbaarder als bijvoorbeeld productie dichter bij verbruik wordt geplaatst. Een zonnepark op een industrieterrein bijvoorbeeld. Dat scheelt veel transport van stroom, immers bedrijven gebruiken vooral op de tijden dat zonnepanelen actief zijn. Congestiemanagement is een parallelle oplossing: verbruiken op het moment dat er opgewekt wordt (en de stroom dus goedkoop is), en aftoppen opwek als het teveel wordt.

Keuzes gemeenten doorslaggevend
Liander kijkt vooral ook naar de gemeenten om te bepalen welke maatregelen genomen moeten worden. De keuze van de lokale politiek heeft nogal invloed in verband met de benodigde capaciteit. Welke wijk gaat wanneer van het gas af? Waar komen nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen? Waar windmolens en zonne-parken? Liander heeft een duidelijk verhaal: wordt er alleen gekozen voor stroom uit zon, dan moet het net veel zwaarder worden uitgevoerd. De piek midden op de dag is dan veel groter. Een combinatie van zon en wind is, zoals we als PP ook altijd aangeven, veel gunstiger. De opbrengst is dan veel beter verspreid over de dag. En als zon- en windparken dicht bij elkaar liggen kan via cable-pooling het net veel beter benut worden.

Wachten?
Nog even terugkomend op de mensen die krapte op het stroomnet gebruiken als argument om nog even lekker te wachten met duurzame stroom. Om aan alle capaciteitsbehoefte te voldoen wordt het Nederlandse hoogspanningsnet nu door Tennet uitgebreid. Liander is afhankelijk van dat hoogspanningsnet voor hun netwerk, maar investeert nu al om klaar te zijn als Tennet zover is.
Precies dat moet de politiek ook doen. Het traject om grootschalige opwekking te realiseren duurt dusdanig lang dat de planvorming nu moet beginnen om meteen de capaciteit te benutten zodra die beschikbaar komt.
Datzelfde geldt voor de wijken die van het gas gaan. Tijdig besluiten zorgt er voor dat Liander meer tijd heeft om het netwerk aan te leggen. Die wijken hebben als eerste de dikkere kabels nodig.

Aan de slag!
Samengevat, niet afwachten en tijdig besluiten en dan niet alleen voor zon kiezen zoals verschillende gemeentes om ons heen doen.



Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *