Intensieve veehouderij en gezondheid: een congres

11 maart – Zelfs staatssecretaris Martijn van Dam was onder de indruk van de grote opkomst gisteravond in zalencentrum Van Bussel in Deurne. Maar liefst 850 belangstellenden waren op de politieke avond over de relatie tussen gezondheid en de intensieve veehouderij afgekomen. De organisatie van de avond was in handen van Nationaal Burgernetwerk. Ook een delegatie uit de gemeente Aalten, waaronder Rob Boerendonk van de Progressieve Partij. Hieronder een deel uit zijn verslag.

Vanuit Gelderland waren we met ca. 60 mensen aanwezig, om te protesteren tegen de intensieve veehouderij. De eerste spreker was Marike Ruiter auteur van het rapport volksgezondheid en veehouderij. Ze somde de gevaren op die er zijn als er teveel dieren in een te kleine omgeving zijn, zoals nu in Brabant nu het geval is. Ook de heer Van Bebber  (chirurg ) gaf een aantal voorbeelden hoe het mis kan gaan hij gaf als bekend voorbeeld: de Q-koorts. 74 mensen zijn hieraan overleden. De boeren hebben een schadevergoeding ontvangen maar de bewoners niet.
Hij gaf nog meer voorbeelden met getallen. Het mestoverschot is in Nederland 30% in Brabant is dit 60 %. De volgende spreker was staatssecretaris  van landbouw Martijn Van Dam .
Hij komt voor de zomer met de wet “veedichte gebieden” ( eerder bekend als de wet dierenaantal ) De wet “veedichte gebieden” geeft de provincie de bevoegdheid  om een grens te stellen aan het aantal dieren, in een gebied  of specifieke locatie.Daar is volgens hem grote behoefte aan , want dit instrument hebben de provincies nu niet. Van Dam: “achter de schermen heb ik al veel gesproken met gedeputeerden, ik zie in Brabant waar het CDA niet in het college zit, dat er behoefte is aan deze wet.”
zie ook: 

http://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/20170310/veel-belangstelling-voor-politieke-avond-over-relatie-veehouderij-en-gezondheid
foto: staatssecretaris van Dam met op de derde rij Rob Boerendonk (Weekblad voor Deurne)
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *