Keuzestress?! Waar begin ik met het verduurzamen van mijn woning?

10 januari – Het klimaatakkoord, gasloos wonen, energie opwekken… we worden er continu mee geconfronteerd. Nederland moet van het gas af en we moeten onze woningen verduurzamen. Maar waar moeten we beginnen? Veel mensen willen wel verduurzamen, maar weten zich eigenlijk geen raad. Moet ik nu isoleren of zonnepanelen aanschaffen? Hierdoor neigen we al snel naar een afwachtende houding. Wij helpen u graag op weg naar een duurzame woning en vertellen u graag in welke volgorde u energiebesparende maatregelen kunt nemen.
Isoleren
Uw woning verduurzamen begint bij isoleren. Zo voorkomt u dat warmte de woning verlaat. Uw woning kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, namelijk dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Wat u precies kunt isoleren, hangt af van het type woning en wat er al is gedaan.
Dakisolatie
Warmte stijgt op waardoor veel huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn hun warmte verliezen via het dak. Het is zeker de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Hierdoor verliest de woning minder warmte en verbruikt u minder gas en stroom. Dat scheelt CO2-uitstoot en is dus goed voor het klimaat.
Spouwmuurisolatie
De meest rendabele en eenvoudige manier om honderden euro’s te besparen op uw energiekosten is spouwmuurisolatie. Veel woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit wordt spouw genoemd. Vóór 1976 werd de spouw niet standaard gevuld met isolatiemateriaal. Door de spouw te vullen met sterk isolerend materiaal verdwijnt de warmte niet meer naar buiten. In de zomer komt de warme lucht minder makkelijk binnen, waardoor het lekker koel blijft. In de winter blijft de warmte in de woning en is het lekker warm. Het na-isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur levert direct comfortverbetering op. Ook zorgt spouwmuurisolatie voor minder vocht in huis en minder geluidsoverlast van buiten.
Vloerisolatie
Wanneer u de vloeren van uw woning isoleert beperkt u het warmteverlies en voorkomt u een koude vloer. Er zijn verschillende opties voor vloerisolatie, denk hierbij aan kruipruimte-isolatie of het isoleren van de onder- of bovenzijde van een beganegrond vloer. Volgens MilieuCentraal kunt u met vloerisolatie tussen de € 170,- (tussenwoning) en € 330,- (vrijstaande woning) besparen op uw jaarlijkse energierekening. Vloerisolatie is een belangrijke stap bij vloerverwarming. Door de vloer goed te isoleren voor uw vloerverwarming aanlegt, voorkomt u dat de warmte verloren gaat.
Isolerende maatregelen en subsidie
Welke isolatiemaatregel moet u doorvoeren? Oudere huizen zijn meestal minder goed geïsoleerd. Om de woning in één keer goed te isoleren en het meeste voordeel eruit te halen, kunt u beste verschillende vormen van isolatie aanbrengen. Dat is een flinke investering, maar er zit ook een voordeel aan. Als u in één keer twee of meer isolatiemaatregelen treft komt u in aanmerking voor subsidie. Het bedrag kan oplopen tot 30% van de kosten.
Gerrit Migchelbrink
 
 
 
What do you want to do ?

New mail

Deel deze inhoud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.