Energiecoöperaties middel tegen energiearmoede.

Het oprichten van een energiecoöperatie zoals de ECB in Bredevoort kan een middel zijn tegen energiearmoede. Dat vindt de Progressieve Partij, raadslid Bert Weevers, tevens oprichter van de ECB.

Wat is het probleem?

Om tempo te maken met maatregelen tegen de klimaatverandering  zijn drie oplossingen in te voeren. Besparen op energieverbruik door o.a. isolatie van bestaande en nieuwe gebouwen is de eerste. Duurzame energieopwekking via zon en wind helpt verder de CO2-uitstoot te verminderen. Ten derde kun je CO2 vastleggen in bomen. Voorlichting en advies via een energieloket en energiecoaches helpen daarbij. Er is echter één hardnekkig probleem en dat is (energie-) armoede. Veel mensen kunnen de noodzakelijke investeringen niet betalen.

Bert Weevers: “In Bredevoort hebben we via de postcoderoos-benadering ruim 50 huishoudens als leden van de energiecoöperatie”. “We hebben in totaal 529 zonnepanelen op het Grachthuys en bij Betting Wonen aangeschaft. De vereniging verkoopt de duurzame stroom en bij de leden wordt de energiebelasting naar rato van de door hun panelen opgewekte stroom in mindering gebracht op hun elektriciteitsrekening. Beide samen levert een mooi rendement op”. ”Wat zou het mooi zijn als ook mensen met lage inkomens hiervan kunnen profiteren. Maar voor hen is een eenmalige investering in de zonnepanelen van de coöperatie een probleem. PP heeft ervoor gezorgd dat een duurzaamheidslening ook gebruikt mag worden voor deelname in een energiecoöperatie. Maar als mensen met weinig geld willen lenen komt “Tiel” om de hoek kijken (Bureau Kredietregistratie, BKR).”

Zijn er oplossingen?

“Zeker. Als Progressieve Partij stellen wij een scala aan maatregelen voor. Zo willen wij in elk geval een investeringsfonds voor duurzaamheid, waaruit leningen of bijdragen aan mensen met lage inkomens verstrekt worden. BKR-problemen kunnen hiermee opgelost worden. In sommige gevallen willen we ook de rente op leningen uit dit fonds of landelijke Eneriebespaarlening kwijtschelden. Zo kun je ook met een laag inkomen of schulden toch lid  worden van een energiecoöperatie. En dan snijdt het mes aan twee kanten: je bespaart energie en werkt dus mee aan minder CO2-uitsoot en het scheelt je in de energierekening.”

Hoge gasprijzen.

“We maken ons echt zorgen over de hoge gasprijzen. We kunnen waarschijnlijk als gemeente eenmalig een bedrag schenken van 200 euro. Landelijk gaat de energiebelasting 400 euro per jaar omlaag. Maar wij kennen mensen die bijvoorbeeld door het faillissement van hun leverancier een nieuw contract af moesten sluiten dat meer dan 200 euro per maand duurder is. We vinden dat schrijnende gevallen extra ondersteund moeten worden. Maar wat echt structureel helpt is natuurlijk versneld op duurzame energie over gaan, beter isoleren en meer besparen. Daar kan een energiecoach vanuit een duurzaamheidswinkel bij helpen.”


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *